Comisia Europeana a propus miercuri un sprijin in valoare de 293,5 milioane euro de la Fondul de solidaritate al UE pentru Austria, Italia si Romania, ca urmare a dezastrelor naturale care au avut loc in 2018, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suma de 293,5 milioane euro este defalcata dupa cum urmeaza: 277,2 milioane euro pentru Italia in urma ploilor abundente, a vanturilor puternice, a inundatiilor si a alunecarilor de teren din toamna anului 2018, 8,1 milioane euro pentru Austria ca urmare a acelorasi evenimente meteorologice si 8,2 milioane euro pentru regiunea de nord-est a Romaniei, dupa inundatiile din vara anului 2018.
"Saptamana trecuta, la Sibiu, ne-am angajat sa ramanem uniti la bine si la greu, sa dam dovada de solidaritate in vremuri dificile si sa fim mereu unii alaturi de ceilalti. Fondul de solidaritate al UE este o expresie concreta a solidaritatii europene. El ofera asistenta tarilor si regiunilor in urma dezastrelor naturale si ajuta populatiile sa se redreseze. Astazi, intindem o mana de ajutor Austriei, Italiei si Romaniei ", a declarat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.
Tot miercuri, Comisia a publicat un raport de evaluare a activitatii fondului de la crearea sa, in 2002, document in care formuleaza si recomandari pentru viitor. Evaluarea subliniaza puternica valoare adaugata a fondului in ceea ce priveste sprijinirea eforturilor de interventie urgenta si de reconstructie si reducerea sarcinii... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:41
12 persoane, intre care o familie formata din noua persoane, au murit in regiunea Palermo, Sicilia, din cauza inundatiilor provocate de iesirea raurilor din matca, au anuntat duminica pompierii.
Corpurile celor noua membri ai unei familii, intre care copii cu varste de 1 ani, 3 ani si 15 ani, au fost recuperate din casa lor din Casteldaccia. Trei alte persoane din aceeasi familie au reusit sa scape de cresterea apelor, potrivit agentiei italiene Agi.
Seful unei statii de service in varsta de 44 de ani a fost gasit de asemenea decedat, sambata seara, in comuna Vicari. El incerca sa ajunga la locul de munca unde un alt angajat a ramas blocat, precizeaza Agi. O persoana, care inca nu a fost gasita, se afla intr-o masina luata de ape.
Alte doua persoane, un cuplu de turisti germani, au murit in urma inundatiilor din zona Cammarata, in provincia siciliana Agrigento, scrie Mediafax.
In plus, autoritatile nu au informatii despre un medic care mergea catre orasul Corleone si care si-ar fi abandonat masina pe drum din cauza intemperiilor.
10 dead in #Sicily floods https://t.co/FUbU0tIpDx pic.twitter.com/pkLEPBaz4O- ST Foreign Desk (@STForeignDesk) November 4, 2018
Vezi si Furia naturii a ucis 9 oameni in Italia. Turistii inoata prin apele revarsate din Venetia (Foto&Video) ...citeste mai departe despre "12 oameni au murit in Sicilia din cauza inundatiilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 12:30
Productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, desi a fost un an greu, in care "Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.
"Anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari (...) Am incheiat recoltatul la grau, am spus ca nu vom da cifre pana nu adunam ultima cantitate de produs si pana cand nu este sub cheia fermierului, sa se bucure de ea, sa si- o imparta cum doreste, sa o duca unde doreste si sa castige cat poate. Va pot spune ca la grau am facut mai mult ca anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru fermierii au reusit sa adune graul, iar productia este cu 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fermierii o merita, pe care tara trebuie sa o foloseasca si pe care noi toti trebuie sa o consemnam ca atare. Practic, este prima data, cu anul trecut, cand Romania depaseste 10 milioane de tone... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 14:38
Guvernul a alocat suma de 212.159.000 de lei, aproximativ 47 de milioane de euro, pentru refacerea infrastructurii locale afectate in 28 de judete ca urmare a cantitatilor foarte mari de precipitatii cazute in lunile martie - mai si iunie - iulie, a declarat marti purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
"La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, astazi, in sedinta de Guvern a fost adoptata o hotarare prin care s-a decis alocarea a 212.159.000 de lei pentru refacerea infrastructurii locale afectate in 28 de judete ca urmare a cantitatilor foarte mari de precipitatii care au generat inundatii, alunecari de teren, au afectat infrastructura hidrotehnica, terasamentele si malurile de aparare, structura drumurilor, podurilor, podetelor si digurilor", a precizat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.
Banii, din Fondul de Interventie
Purtatorul de cuvant al Executivului a aratat ca banii vor fi alocati din Fondul de interventie prevazut in bugetul de stat pentru anul in curs.
"Sumele sunt alocate atat pentru comunitatile locale afectate de inundatiile din perioada martie - mai, cat si pentru comunitatile afectate de inundatiile din perioada iunie-iulie. In continuare se fac evaluari, avand in vedere ca in ultima perioada au mai fost precipitatii abundente in mai multe zone din tara si pe masura ce aceste evaluari sunt finalizate vom putea interveni", a mai spus Nelu Barbu.
In ce judete se reface infrastructura
Potrivit unui... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:37
Admnisitratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta ca dupa o iarna blanda ne asteapta o primavara ploioasa.
Meteorologii au postat pe siteul ANM mai multe estimari cu privire la evolutia vremii pana in luna aprilie. Potrivit sprecialistilor, in martie cantitatea medie de precipitatii ajunge in tara noastra la circa 38,3 litri pe metrul patrat. Or, sustin meteorologii, in martie 2018 "precipitatiile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii".
Si in aprilie - luna in care cantitatea medie de precipitatii inregistrata in Romania este de 51,3 litri pe metrul patrat - va ploua mai mult decat de obicei.
Estimarile au fost sustinute chiar de directorul ANM Elena Mateescu. Aceasta a declarat pentru Romania TV ca "tendinta cantitatilor excedentare de precipitatii se va extinde in toata tara in cursul lunii martie (...) Putem sa avem anumite probleme de natura hidrologica, pe secvente scurte de timp si la nivel local, cum de altfel se intampla in mod obisnuit in Romania, intr-o luna martie foarte capricioasa".
Sursa citata a precizat ca tendinta se va mentine si in aprilie, concluzionand ca "primele doua luni ale primaverii vor fi bogate in precipitatii".
Inceputul de primavara va fi racoros
In sud si sud-est temperaturile lunii martie vor fi mai mari decat cele obisnuite, informeaza ANM. In restul teritoriului, temperaturile vor fi relativ normale pentru perioada. Meteorologii apreciaza ca temperatura medie in luna martie, in functie de... mai mult
Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 16:48
Alerta de inundatii se mentine la Paris, dupa ce apele Senei si-au iesit din matca, au inundat mai multe strazi si au determinat administratia Muzeului Luvru sa inchida nivelurile inferioare.
Apele Senei au crescut alarmat din cursul saptamanii trecute, depasind pragul de 5 metri. Francezii se temeau de o crestere a nivelului apei cu inca 1,2 metri, in weekend. Meteorologii francezi au informat insa ca e putin probabil sa se intample asa ceva, in contidiile in care ploile s-au oprit inca de vineri, informeaza CNN.
Cu toate astea, pericolul de inundatie nu a trecut. Politia pariziana informeaza ca nivelul Senei va ajunge la 5.95 metri in noaptea de duminica spre luni. Mai rau au stat lucrurile doar la inundatiile din iunie 2016, cand nivelul apelor Senei depasisera cu putin 6 metri. Atunci, muzeele aflate pe malul apei au fost nevoite sa isi evacueze subsolurile.
Indundatiile au creat ceva probleme in traficul din Paris si au cauzat inchiderea traficului pe mai multe strazi din apropierea fluviului.
O filmare realizata de politisti cu ajutorul unei drone si postate pe Twitter arata proportiile inundatiilor.
#CrueSeine a Paris: les images vues du ciel filmees par les services de la @prefpolice a l'aide d'un drone pic.twitter.com/q5N9j8PPbN- Prefecture de police (@prefpolice) January 26, 2018
Muzeul Luvru care se afla in proximitatea Senei a inchis o aripa ca masura de precautie. Aceste spatii vor fi deschise cel mai devreme luni.
Cei mai multi dintre... mai mult
Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 12:59