Intrunirea de joi a liderilor Bancii Centrale Europene este extrem de importanta, dupa ce, in ultimele luni, institutiile europene nu au furnizat solutii concrete impotriva crizei. Un lucru este clar vizavi de sedinta de joi: fiecare cuvant al lui Mario Draghi va fi analizat.
In timp ce politicile monetare ale BCE sunt principalul subiect al intrunirii de joi, investitorii, analistii si oficialii europeni asteapta, de fapt, detalii privind planul Bancii de achizitie de titluri de stat, cu alte cuvinte, planul de salvare al zonei euro.
Banca Centrala Europeana se afla sub o presiune a pietelor care a fost in continua crestere in ultimele luni. In ultimele saptamani, insa, rabdarea investitorilor a ajuns aproape de limita, mai ales dupa declaratiile facute de Mario Draghi, presedintele BCE, conform carora institutia este dispusa sa faca "orice e nevoie" pentru a salva euro.
Mai mult, tari precum Spania si Italia, ale caror costuri de finantare au crescut substantial in aceasta vara, fac presiuni asupra Bancii pentru a o motiva sa reporneasca programul de achizitie de obligatiuni. Mario Draghi se afla, insa, intre dorinta de a ajuta tarile aflate in dificultate si dorinta de a face pe plac membrilor Consiliului de Administratie, unde opinia sefului Bundesbank, Jens Weidmann, care se opune acestui plan, cantareste foarte mult.
In plus, chestiunea achizitiei de titluri de stat subliniaza si diferentele majore dintre Franta si Germania. In timp ce seful Bancii... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 08:31
In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
O Europa intreaga asteapta, joi, deciziile intrunirii consiliului Bancii Centrale Europene, in masura sa salveze zona euro de la colaps.
Sentimentul pietelor financiare este unul optimist. Euro a castigat teren fata de restul valutelor, iar indicii bursieri europeni s-au apreciat. Reactiile pozitive inaintea intrunirii s-au simtit si pe pe piata americana, unde contractele futures au crescut cu 0,2%. Actiunile din Asia au scazut, pe masura ce moneda euro si pretul marfurilor a crescut, scrie Reuters.
Presedintele BCE, Mario Draghi, si-a exprimat, in cursul saptamanii trecute, disponibilitatea de a face tot ce e necesar pentru a salva moneda euro, inclusiv de a interveni pe piata titlurilor de stat. Afirmatiile oficialului european au avut efecte imediate pe piete, incurajand investitorii sa parieze pe Europa. Daca deciziile necesare nu vor fi luate joi, pietele ar putea reactiona negativ, scrie Bloomberg.
"Daca Draghi nu vine cu o solutie concreta, pietele vor reactiona prost, iar BCE se va confrunta cu o criza in adevaratul sens al cuvantului. Nu vad cum ar putea Draghi sa compenseze prin cuvinte lipsa de actiuni concrete", a declarat economistul-sef al Societe Generale din Londra.
Investitorii si politicienii sunt nerabdatori ca BCE sa ia o serie de masuri pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, care ameninta sa "darame" economiile Spaniei si Italiei si sa destrame uniunea monetara a celor 17 state. Chiar daca declaratiile lui Draghi de saptamana... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 10:33
Masurile pentru salvarea zonei euro ar trebui luate imediat, dar BCE intarzie sa adopte o pozitie categorica si sa puna in practica lucrurile propuse. Aceasta amanare ar mai putea dura cel putin inca cinci saptamani, liderii institutiei asteptand derularea unei serii de evenimente.
Banca Centrala Europeana ia in considerare masuri extreme pentru a salva euro, inclusiv reluarea controversatului program de achizitie de titluri de stat si relaxarea cantitativa sau, cu alte cuvinte, tiparirea de bani. Aceste actiuni indraznete sunt probabil inca departe si urmeaza sa fie puse in practica abia peste cinci saptamani. Pana atunci, un plan mai exact ar putea fi detaliat la intrunirea de joi a consiliului bancii, scrie Reuters.
Mai multe lucruri trebuie sa se intample, insa, inainte ca BCE sa ia o pozitie decisiva. Printre acestea se numara realizarea unei cereri oficiale de ajutor din partea Spaniei, desi Madridul inca neaga ca ar avea nevoie de bani, o decizie a liderilor zonei euro care sa permita Mecanismului de Stabilitate Financiara sa cumpere obligatiuni si decizia curtii germane privind legalitatea unui astfel de fond, pe 12 septembrie.
Presedintele BCE, Mario Draghi, trebuie insa sa treaca peste parerea liderului puternicei banci centrale nemtesti, care se opune implicarii la un asemenea nivel a BCE. Draghi a crescut asteptarile investitorilor saptamana trecuta, privind achizitia de titluri de stat spaniole si italiene, pentru a scadea costul de imprumut al... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 14:49
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca va implementa noi stimulente financiare, daca economia europeana va continua sa se deterioreze.
In timp ce factorii de decizie prezenti la intrunirea BCE de la Barcelona nu au discutat deloc despre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, Mario Draghi a punctat faptul ca noile previziuni privind cresterea economica si inflatia vor schimba atitudinea BCE.
Incertitudinea angajamentelor viitorilor lideri politico-economici din Grecia si Franta, implementarea reformei fiscale, alaturi de inrautatirea situatie economice si a reaprinderii tensiunilor pe pietele financiare, ar putea forta mana presedintelui BCE pentru o serie de masuri drastice.
Este posibila o noua reducere a dobanzii
"Exista temeri serioase in ceea ce priveste o retrogradare a perspectivelor de crestere economica din partea BCE", a declarat Joerg Kraemer, economis-sef la Commerzbank AG, in Frankfurt.
"Mario Draghi a facut o aluzie indirecta la faptul ca la urmatoarea intrunire a BCE vor fi facute publice noile prognoze. Din moment de BCE va revizui negativ persepectivele de crestere economica, este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara", sustine Joerg Kraemer.
Masurile de austeritate, menite sa stopeze criza datoriilor, au impins statele din zona euro inapoi in recesiune, iar pe politicienii din Grecia in poate incuraja in incercarea de a reduce imensa datorie externa.... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:41
Banca Centrala Europeana se pregateste de doua sedinte mari in cursul zilei de miercuri, una dintre ele avand ca subiect de discutie politica monetara. Un alt subiect important care ar putea fi discutat in cadrul intalnirilor este sporirea nivelului de lichiditate din piata.
Daca nivelul dobanzii cheie, care se afla deja la un minim istoric, ar putea ramane neschimbat, o decizie ar putea fi luata in privinta unei noi transe de imprumut destinata bancilor europene, a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
"Scaderea dobanzii de politica monetara nu cred ca ar corespunde cu strategia adoptata (nr. de BCE)", a declarat Blanculescu.
Nici economistul Aurelian Dochia nu crede ca se va produce o modificare a dobanzii cheie, acest detaliu nefiind important in momentul actual. "Dobanda e in acest moment un element care nu mai are eficacitate. Este la un nivel scazut, sub rata inflatiei. Dincolo de asta nu se mai poate obtine nimic din reducerea dobanzii", declara Dochia.
BCE va fi interesata mai mult de combaterea crizei economice din zona euro prin marirea lichiditatii de pe piata decat prin scaderea dobanzii de politica monetara.
"Banca Centrala Europeana e cuprinsa de frenezie in programul de sprijin al bancilor, la momentul acesta alocand peste 1.000 miliarde euro pentru acest lucru. Trebuie sa analizam situatia in acest context pentru ca se pare ca acest program de creditare pe trei ani va continua si atunci trebuie sa ne gandim ce interes are BCE",... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 08:01
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a repetat sambata ca o dobanda cheie zero, asa cum este in Japonia, nu este indicata in cazul zonei euro, potrivit AFP. "Insist asupra faptului ca, in cazul nostru, tinand cont de toate elementele, o politica monetara cu dobanda zero nu ar fi indicata. Nu ma refer la alte banci centrale, ci vorbesc doar in cazul zonei euro", a subliniat Trichet, la o reuniune cu presa din Tokyo.El nu a exclus insa ipoteza unei noi scaderi a dobanzii cheie, insa "cu masura", subliniind ca a folosit acelasi calificativ si in cazul precedentei diminuari a dobanzii cheie.BCE a coborat din nou dobanda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, la inceputul lunii aprilie, pana la un nivel minim record, de 1,25%, care este insa mult peste cel de 0,1% practicat in Japonia.
Presedintele bancii centrale europene a lasat din nou sa se inteleaga ca masuri "neconventionale" ar putea fi puse in practica in viitor pentru a ajuta agentii economici sa-si recapete increderea, fapt ce reprezinta un element cheie in redresarea economica, in opinia sa."Nu voi da niciun indiciu despre ceea ce vom face in 7 mai", la urmatoarea sedinta de politica monetara, a mai spus Trichet.
Seful BCE a spus vineri ca banca centrala va face tot ce este posibil pentru a reda increderea si prosperitatea in piete. Tarile din consiliul guvernator al BCE au pareri impartite in ceea ce priveste nivelul minim al dobanzii cheie si cu privire la adoptarea de masuri... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 18:08
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca banca centrala va face tot ce este posibil pentru a reda increderea si prosperitatea in piete, relateaza Bloomberg.
"Autoritatile publice, diviziile executive si bancile centrale trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a reda, mentine si sustine increderea cetatenilor si companiilor, pentru a duce la prosperitate sustenabila", a spus Trichet.Tarile din consiliul guvernator al BCE au pareri impartite in ceea ce priveste nivelul minim al dobanzii cheie si cu privire la adoptarea de masuri neconventionale de politica monetara, precum cumpararea de credite pentru sustinerea economiei zonei euro. BCE a coborat in aceasta luna dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, mai putin decat prevedeau analistii, si a amanat o noua decizie pana la reuniunea din mai."In ceea ce priveste posibilele masuri neconventionale, am fost foarte clar cand am spus ca vom lua o hotarare" la urmatoarea intrunire, a mai spus Trichet."Este important sa nu formam sau sa incurajam sperante" in legatura cu ce se va hotari la sedinta, a spus presedintele BCE.Comentariile lui Trichet vin dupa ce guvernatorul bancii centrale spaniole, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a declarat miercuri ca BCE are in continuare de unde sa mai scada dobanda cheie si ca poate lua si alte masuri mai putin conventionale pentru sustinerea economiei.Comentariile sale intaresc opiniile deja puternice cu privire la faptul ca BCE va cobori dobanda cheie... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 12:58
Guvernatorul bancii centrale spaniole, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a declarat miercuri ca Banca Centrala Europeana (BCE) are in continuare de unde sa mai scada dobanda cheie si ca poate lua si alte masuri mai putin conventionale pentru sustinerea economiei, relateaza Reuters.
"Suntem inca la un nivel de 1,25% si avem, prin urmare, posibilitatea de a cobori dobanzile in situatia actuala, insa, mai presus de toate, nu trebuie sa uitam ca avem posibilitatea de a folosi masuri neconventionale si vom discuta acest lucru la urmatoarea reuniune a consiliului", a spus Ordonez.
Comentariile sale intaresc opiniile deja puternice cu privire la faptul ca BCE va cobori dobanda cheie la 1% la intrunirea din 7 mai, dupa ce a redus deja nivelul cu 3 puncte procentuale din octombrie 2008.
Presedintele Bundesbank, Axel Weber, a spus miercuri ca BCE va intocmi un pachet de masuri alternative de politica monetara, pentru a sustine economia.
In discursul anterior, Weber declara ca BCE ar trebui sa concentreze masurile non-conventionale pe sistemul bancar, nu pe pietele de capital.
mai mult
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:16