Codurile CAEN pentru firme reprezinta o clasificare statistica nationala a activitatilor economice ce pot fi desfasurate la noi in tara.
Acestea contin activitatile ce pot fi desfasurate de catre o companie si sunt grupate in patru grupe ierarhice. Codurile au un rol statistic. Cu ajutorul acestora, putem vedea care dintre activitatile economice performeaza mai bine la nivelul zonelor sau al intregii tari. CAEN este, de altfel, un acronim pentru Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala.
Cu ajutorul codurilor CAEN, poti sa analizezi piata, pentru a intelege care sunt sectoarele de activitate performante sau care este locul tau pe piata in care activezi. Cel mai simplu faci acest lucru prin intermediul unei platforme care oferta informatii despre firme, intr-un format prietenos si usor accesibil.
Platforma online InfoQuick, de exemplu, iti ofera o multitudine de date despre o societate, la o simpla cautare in lista firmelor, dupa codul CAEN.
Cate coduri CAEN poti avea?
Orice firma va avea un cod CAEN principal, care reprezinta domeniul sau de activitate. Legislatia insa permite ca o organizatie sa castige bani din mai multe activitati, avand posibilitatea de a inregistra mai multe coduri CAEN secundare.
Daca vorbim despre Persoanele Fizice Autorizate insa, acestea pot avea maxim 5 coduri CAEN, in timp ce Intreprinderile Individuale - maxim 10.
Exista si o serie de restrictii pentru desfasurarea anumitor activitati de catre unele dintre... mai mult
Luni, 23 August 2021, ora 17:29
Fara sa fi gresit cu ceva, mii de romani risca sa se trezeasca, peste noapte, fara intreprinderile lor individuale si fara PFA. In plus, aceiasi oameni risca sa fie acuzati de inselaciune sau de evaziune fiscala.
Motivul: fara sa-i anunte asa cum ar fi trebuit, statul a inceput sa le desfiinteze oamenilor parte dintre formele juridice de organizare a afacerilor, impingandu-i in ilegalitate.
La Oficiul National al Registrului Comertului se inregistreaza, de regula, ca PFA sau detinatori de intreprinderi individuale (II) acei romani care au nevoie de un cadru legal pentru a-si practica meseria pe cont propriu sau pentru a desfasura mici afaceri.
In 2016, Parlamentul a adoptat Legea 218/2016, al carei scop declarat era sa le usureze oamenilor sarcina de a se inregistra ca PFA si II. Prin respectivul act normativ, statul a stabilit, insa, si ca o intreprindere individuala poate desfasura cel mult 10 tipuri de activitati (indicate prin coduri CAEN diferite), in vreme ce PFA poate desfasura cel mult 5 tipuri de activitati.
Legea mai prevede ca - pana pe data de 17 ianuarie 2019 - romanii care au deja intreprinderi individuale sau PFA-uri cu mai multe domenii de activitate trebuie sa mearga la Registrul Comertului si sa reduca numarul de coduri CAEN. In caz contrar, intreprinderea individuala sau PFA urmau sa fie radiate din oficiu.
ONRC a postat pe site-ul sau lista cu toate cele 23.703 de PFA-uri si 9.644 intreprinderi individuale care riscau radierea din oficiu... mai mult
Luni, 13 Mai 2019, ora 07:22
Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Mult asteptatul vis a devenit realitate, insa conditiile pe care le aduce odata cu noul an nu sunt printre cele mai favorabile pentru mediul de afaceri si pentru micii antreprenori.
Daca pe de o parte avem noi masuri de relaxare fiscala (reducerea impozitului pe dividende fiind o astfel de masura importanta), conditiile pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din activitati independente se apropie mult de definitia mai arhaica a cuvantului "bir".
Sa privim insa in etape schimbarile care ni se pregatesc pentru 2016, din momentul in care intra in vigoare Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Intreprinderea individuala: Infiintare si documente
In ce priveste infiintarea unei I.I., retinem ca, atunci cand discutam despre intreprindere individuala, nu facem decat sa privim spre o alta forma de a derula activitate ca un PFA. Avem dreptul de a avea angajati, iar pentru infiintare sunt necesare urmatoarele documente:
* carte de identitate sau pasaport al titularului intreprinderii individuale (copie)
* acte care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social (copie)
* avizul asociatiei de proprietari
* specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale (original, la notariat) ;
* documentele privind pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente precum urmatoarele:
◦ diploma, certificatul sau... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:53
Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.
Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea ca "sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale", se arata in noul program al Guvernului.
"Pornind de la convingerea ca sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului. In acest sens, vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor in plata sau cu perioada de acumulare mica", conform planului Guvernului.
Documentul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV),... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 13:09
Daca intentionezi sa incepi o afacere mica, poti opta pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, insa trebuie sa demonstrezi ca ai o calificare in domeniul de activitate pe care ti l-ai ales. In plus, daca acumulezi datorii, atunci vei raspunde in fata creditorilor cu bunurile proprii. In materialul urmator iti prezentam ce etape trebuie sa parcurgi ca sa infiintezi o intreprindere individuala, ce taxe trebuie sa platesti pentru activitatea prestata si cum tii evidenta contabila.
Potrivit OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, intreprinderea individuala este o intreprindere economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica.
Citeste mai multe pe avocatnet.ro mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 16:00