Bursa de Valori Bucuresti lanseaza un nou indice, BET-BK, al celor mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, in speranta ca va reusi ca piata de capital sa devina mult mai lichida.
Specialistii sustin insa ca daca se porneste cu aceasta premiza la drum, atunci este un demers sortit esecului.
Bursa de Valori Bucuresti a lansat indicele BET-BK, care va urmari cele mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata si care a fost conceput in colaborare cu administratorii locali de fonduri mutuale.
Indicele BET-BK este un indice de tip benchmark (de referinta) ce va putea fi mai usor de replicat de catre administratorii de fonduri mutuale, respectiv de catre fondurile mutuale de tip index, care investesc dupa structura indicilor bursieri.
BNR - reticenta la volatilitatea pietei de capital
Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24, ca Bursa de Valori Bucuresti are o lichiditate scazuta si ca introducerea de noi indicatori nu are niciun efect in acest sens.
Cauzele sunt mai multe. Putini bani in piata, numarul mic de societati listate, si chiar la acesta, free float-ul este foarte scazut, iar lansarea de noi produse nu ataca esenta problemei: un free float mai mare si largirea numarului de societati listate. "Pe bursa este nevoie de un free float mai mare, care nu tine de companii, si evident, este nevoie de o largire a numarului de societati listate, care nu depinde de BVB", a declarat consultantul financiar.
Valentin Ionescu... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 13:25
Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital in Romania, iar banca centrala va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat, miercuri, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn."Este probabil sa intram intr-o noua perioada, in care in Romania vor intra masiv capitaluri, suisuri si coborasuri.
Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ceea ce spun acum.
Cred insa ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital.
Vom incerca, bineinteles, sa atenuam volatilitatea cursului de schimb.
Dar aceasta nu este un "must", pentru ca nu poti. Trebuie sa spunem societatii, exportatorilor ce poti sa faci, nu poti sa-i duci cu vorba.
Daca intrarile de capital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem deja rezerve excedentare) si crearea de lichiditate in lei prin interventii directe este o iluzie", a spus Isarescu, in cadrul unui forum economic.
Potrivit acestuia, BNR va incerca sa descurajeze "volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe".
"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp este foarte important ca ceea ce numim competitivitate a produselor romanesti sa fie asigurata nu numai prin pret, sa fie bazata pe costuri reduse de productie, o promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de exporturi.
Reformele structurale sunt esentiale in acest sens, de aceea salutam ceea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:58
"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?
Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.
A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.
Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.
Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.
Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?
Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.
Din punctul... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05
Ceea ce face asa de interesant studiul pietelor financiare internationale este psihologia care le conduce sau dirijeaza miscarile.In fond fiecare participant cumpara sau vinde ordine la bursa gandindu-se sau mai mult sperand ca piata va merge in directia aleasa. Asa ca nu avem decat doua alternative : 1) putem fi impreuna cu bull (taur) - alegand strategia LONG sperand la o crestere sau 2) putem fi impreuna cu bear (urs) - adica vom alege strategia SHORT urmarind o scadere.
Pot spune ca pentru BVB strategia SHORT simbolizeaza mai mult cu a iesi din piata neavand instrumentele specifice pietelor straine normale pentru a ne mentine activi in piata sau pur si simplu acceptam sa fim captivi, adica prizonieri fara voie pe o bursa anormala dominata de o piata bear. in fapt aceasta este una dintre cauzele majore pentru care investitorii straini ne ocoloesc - absenta instrumentelor de protectie firesti.
Astfel putem evidentia si chiar accentua ca miscarea burselor - bull sau bear - este mai mult emotionala si ca pietele de capital sunt barometre aproape perfecte ale starilor sufletesti in general. Pe aceasta baza conditiile de supracumparare extreme indica crestere in general pana cand devin mai blande, adica fara energie. in replica conditiile extreme de supravanzare acompaniaza de obicei preturi din ce in ce mai mici, ca intr-un declin, mai greu de controlat.
Sentimentul de frica este la baza generarii si intretinerii existentei ultimului caz si de regula acesta nu are nevoie de... mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 10:18