Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, in Parlamentul European, ca Romania si Bulgaria trebuie sa rezolve problema coruptiei inainte de a fi primite in Schengen.
Mark Rutter si-a inceput discursul spunand ca este o ocazie buna pentru a discuta cele mai importante probleme ale Uniunii Europene si cum pot lucra impreuna pentru rezolvarea lor.
Apoi, acesta a ajuns si la subiectul despre aderarea Romaniei la Schengen, precizand ca atat tara noastra, cat si Bulgaria trebuie sa rezolve problema coruptiei, insa a apreciat eforturile depuse pana acum.
"Salut faptul ca Romania si Bulgaria au aceasta aspiratie de a adera cu totul la acquis-ul Schengen si stim despre efortul depus in Bulgaria si Romania in aceasta privinta. Dar stim ca munca nu este incheiata.
Romania si Bulgaria trebuie sa indeplineasca anumite conditii din MCV, iar coruptia e una dintre cele mai importante. O intelegere e o intelegere si nu putem accepta tari in Schengen daca nu indeplinesc toate criteriile", a spus Rutte.
Dupa declaratia olandezului, europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis acestuia o scrisoare in care ii critica afirmatiile.
Olanda are un nou Guvern care e dispus sa ne voteze in Schengen. Conditia: Fara coruptie la nivel inalt (Surse Ziare.com)
"Ati spus ca statele trebuie sa lucreze intre ele, ca intelegeti valoarea compromisurilor si a intereselor partajate, dar, in acelasi timp, sustineti paradisurile fiscale in tara dumneavoastra si nu sustineti... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 17:32
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, sustine ca o eventuala confruntare cu un numar mare de refugiati poate fi pentru Romania un test important referitor la pregatirea pentru intrarea in spatiul Schengen.
"Au existat anterior opinii potrivit carora ruta imigratiei dinspre Serbia spre Ungaria se va modifica spre Romania, acest lucru nu s-a intamplat pana acum.
Insa posibilitatile sunt tot mai reduse, de exemplu, daca si Croatia si Slovenia isi vor inchide granitele naturale, atunci traficantii si imigrantii vor trebui sa-si caute noi rute. Una dintre acestea poate fi Romania, evident va fi un test important pentru nivelul de pregatire a Romaniei pentru spatiul Schengen", a spus Peter Szijjarto intr-un interviu acordat Digi 24.
In aceasta ...citeste mai departe despre "Ministrul maghiar de Externe: Refugiatii, un test despre pregatirea Romaniei pentru Schengen" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 08:55
Trenul Schengen pare ca nu va mai opri in Romania vreme de cel putin un an. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie nici macar nu a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI de saptamana aceasta si surse politice de la Bruxelles spun ca discutia ar putea fi reluata abia in 2017.
Este ceea ce recunostea chiar premierul Victor Ponta care spunea, de altfel, ca insasi Romania a cerut ca subiectul sa nu intre pe agenda JAI, avand in vedere ca sansele de reusita erau nule.
Decizia in JAI referitoare la aderarea unei tari la spatiul Schengen se ia prin consens, iar in acest moment impotriva intrarii Romaniei sunt patru state: Olanda, Germania, Franta si Finlanda.
Fara aderarea la Schengen nu putem considera, insa, incheiat procesul nostru de integrare in UE. Chestiunea nu e numai simbolica si in discutie nu este numai circulatia persoanelor, ci si aceea a marfurilor, ceea ce reprezinta un aspect de mare importanta pentru mediul de afaceri.
Cum se face ca Romania nu este ...citeste mai departe despre "Cortina de Fier intre Romania si Schengen. "Ar trebui sa jucam in Liga Campionilor"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:17
Atentatul de la Paris ar putea sa afecteze negativ sansele noastre de intrare in Schengen. Daca n-ai intrat in primul val, te poti astepta ca lucrurile sa mearga din ce in ce mai prost. "Dupa parerea mea, ne putem astepta la asa ceva", afirma europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu.
Pe de alta parte, daca pana acum presa franceza a facut din romani calul de bataie, romanii erau de vina pentru orice, iata ca, intr-un mod tragic, s-a dovedit ca lucrurile nu stau asa, a apreciat europarlamentarul PSD, pentru Ziare.com: "Pana la urma si dna Le Pen, campioana suspendarii Schengen-ului, trebuie sa realizeze ca autorii recentelor atentate sunt cetateni francezi, nu europeni care beneficiaza de dreptul la libera circulatie. Si mai trebuie sa invete ca romanii, de pilda, sunt crestini, ca francezii, si nu extremisti islamici".
Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, considera ca in atentatul de la Charlie Hebdo trebuie vazute mai multe planuri: "Atacul in sine pare sa fi fost ...citeste mai departe despre "I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 23:09
Consiliul Justitie si Afaceri Europene al UE de saptamana viitoare, in care trebuia sa se voteze aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, va fi, aproape sigur, anulat in conditiile in care mai multe tari se opun.
"E foarte probabil, aproape sigur ca va fi anulat", a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Ziare.com.
El a adaugat, marti dimineata, ca decizia a fost luata "in urma cu cateva ore".
Nici perspectivele apropiate pentru intrarea Romaniei in Schengen nu sunt foarte incurajatoare.
"Urmatorul Consiliu va avea loc la finalul lunii octombrie, dar e prematur sa spunem daca va fi discutat subiectul", a mai spus ministrul.
Citeste mai multe despre Intrarea Romaniei in Schengen nici nu se mai voteaza - ce spune ministrul Orban pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:51
Ministrul de Interne, Ioan Rus, spera ca din acest an Romania sa fie primita in Schengen pe partea spatiului aerian, urmand ca pe partea terestra aderarea sa fie realizata anul viitor.
Rus a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca in cadrul masurilor menite sa urgenteze aderarea la Schengen se numara si ridicarea la rang de inspectorat a oficiului pentru imigrari.
"Eu sper ca in aceasta toamna sa obtinem aderarea la Schengen pe cateva chestiuni plecand de la traficul aerian. Cel terestru cu siguranta nu se va putea obtine in cursul acestui an, speram anul viitor. Vor exista discutii cu colegii din Consiliul justitiei si afacerilor interne in perioada urmatoare, vom vedea.
"Din punct de vedere tehnic, Romania are indeplinite conditiile, lucru care a fost constatat de partenerii nostri. Noi avem o frontiera in acest moment, probabil ca una dintre cele mai moderne dintre toate tarile cu frontiere exterioare ale UE. (...)Vom transforma Oficiul roman pentru imigrari in inspectorat general. Ii ridic gradul la inspectorat general astfel incat am argumente suplimentare ca facem ceva", a mentionat Ioan Rus.
O alta masura se refera la formarea de echipe internationale in punctele de frontiera ale Romaniei, pentru a fi eliminate suspiciunile de coruptie.
"Am propus si presedintelui Comisiei de relatii externe a Parlamentului francez si unor ambasadori - ca sa nu se mai poata spuna ca politistul de frontiera roman sau vamesul roman este corupt,... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 18:06
Autostrada Soarelui nu va fi terminata nici in 2011, dupa rezilierea contractului cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda de 20 km. "Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente franceze. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in Schengen, a urmat un val de proaste tratamente asupra companiilor franceze", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase.Contractul cu compania franceza Colas, in valoare de 224 milioane de euro, este primul contract incheiat cu un constructor strain de autostrazi pe care statul roman l-a reziliat.
"Este vina constructorilor care dupa ce semneaza contractul gasesc tot felul de tertipuri, de smecherii prin care depun “claim-uri”. De multe ori, constructorii au intarziat cu proiectele. Este adevarat ca am avut probleme cu exproprierea terenurilor, dar acum s-a rezolvat", a declarat pentru Bloombiz, Eusebiu Popa Manea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Pe de alta parte, Ionel Blanculescu spune ca modalitatea in care statul roman trateaza o companie straina este un "barbarism economic".
Analistul financiar crede ca este vorba de o razbunare a statului roman pe Franta, care a refuzat intrarea Romaniei in spatiul Schengen.
"Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:31
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara ca, desi teoretic este posibila intrarea Romaniei in Schengen, in martie 2011, practic acest lucru nu se mai poate, deoarece nu este posibila decuplarea de Bulgaria, tara care are doua rapoarte negative.
Seful statului a declarat ca, teoretic, termenul martie nu e pierdut nici acum, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
"Practic nu se poate, pentru ca Bulgaria are doua rapoarte negative. Ultimele doua nu sunt aprobate in CHEVAL, iar decuplarea Romaniei de Bulgaria nu este posibila. In plus, inca sunt tari care incearca sa lege MCV-ul de accesul in Schengen, ceea ce, iar, este un impediment serios", a declarat Traian Basescu.
Franta si Germania considera insa ca Romania si Bulgaria ar trebui primite in Schengen numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar.
Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului finlandez.
Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.
Seful statului a declarat, vineri, la Bruxelles, ca trimiterea la PE a documentului solicitat Consiliului de catre europaralamentari privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este permisa, saptamana viitoare... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 23:57
Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, a declarat, duminica la RFI, ca Franta nu se opune, de principiu, ca Romania sa intre in Schengen in 2011, insa, dat fiind ca Bulgaria nu este inca pregatita, cele doua tari nu pot adera in urmatoarele trei luni, transmite Mediafax.
"Daca sunt gata sa intre anul acesta si exista toate garantiile ca sunt pregatiti, atunci noi nu ne vom opune. Dar daca sunt gata anul viitor sau in doi ani, vor intra anul viitor sau in doi ani", a afirmat Laurent Wauquiez, in emisiunea Carrefour de l'Europe de la RFI.
Oficialul francez sustine insa ca Romania si Bulgaria nu pot intra in Schengen in urmatoarele trei luni deoarece "Bulgaria nu este pregatita". "Si daca Bulgaria nu e gata, nici Romania nu poate intra. Dosarul nu este numai unul romanesc, ci romanesc si bulgaresc. Pentru moment, rapoartele ne spun ca Bulgaria nu este gata. Si, cum nu s-a facut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre Romania si Bulgaria, Romania nu poate adera singura. Trebuie ca ambele tari sa fie pregatite".
Ministrul francez a mai vorbit si despre alt fenomen nelinistitor: coruptia din Romania si Bulgaria, chiar daca Bucurestiul - spune el - face eforturi pentru a o combate. "Stim ca guvernul roman incearca sa duca o lupta nemiloasa cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim exista inca probleme serioase cu coruptia in Romania si Bulgaria", a declarat ministrul francez.
Laurent Wauquiez a laudat eforturile Romaniei.... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 12:03