Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri, in sedinta de guvern, ca doreste reducerea termenului de intrare in vigoare a modificarilor la Codul Fiscal, de la 6 la 3 luni, precizand ca este nevoie de aceasta masura pentru a putea aplica Legea salarizarii.
"Este si o solicitare din partea noastra pentru a putea pregati aplicarea legii salarizarii, precum si reducerea impozitului pe venit si a cotelor contributiilor de asigurari sociale.
Va solicitam deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea ca nu e vorba de cresteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi.
Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare in vigoare a modificarilor Codului Fiscal", a spus Olguta Vasilescu, in debutul sedintei de guvern.
Ea a mentionat ca de aceasta masura este nevoie pentru ca Legea salarizarii ar fi trebuit sa apara "la pachet" cu modificarile la Codul Fiscal si trebuie "recuperata aceasta intarziere".
Articolul la care face referire ministrul Muncii este articolul 4 al Codului Fiscal.
"Prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in Legea 227/2015. Asta inseamna ca orice modificare a Codului Fiscal trebuie sa respecte acest termen, de minimum sase luni.
Logica acestei prevederi este de a da predictibilitate legii fiscale, asa incat populatia si firmele sa isi poata face... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 17:34
Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate si lipsa de credibilitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat in dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru in ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lasa in dezbatere un timp mai indelungat, pentru a nu grabi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grabit.
In urma acestui proces de rescriere, pe langa partea de corelare a aparut si o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea sa-l faca, in prima instanta, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obisnuiti cu o anumita structura, asa cum avem in prezent in Codul Fiscal. Credem ca nu ar fi benefic ca acest proces sa fie facut in graba si sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca ar crea, din nou, impresia de instabilitate si necredibilitate", a afirmat Manolescu.
Potrivit oficialului MFP, la ora actuala este mai benefica preluarea ideilor inaintate de mediul de afaceri, "cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding".
Pe de alta parte, Manolescu a precizat faptul ca o eventuala reducere a TVA in alte zone nu trebuie sa mai fie compensata cu alte masuri pentru umplerea golurilor.
"O... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:55
Cu aprobarea Fondului Monetar International, pe fondul accentuarii presiunilor bugetare, Guvernul a aprobat, concomitent cu noul buget, o serie de modificari fulger, insa importante, ale Codului fiscal.
Anuntate de pe o zi pe alta, desi Codul fiscal precizeaza ca "prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia", asa cum aminteste Consiliul fiscal, noutatile vizeaza in general noi taxe, majorarea altora, dar si unele masuri de combatere a evaziunii fiscale.
Modificarile au fost introduse prin OUG 8/2013 privind modificarea Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial pe 23 ianuarie 2013.
Taxe si suprataxe
Guvernul va taxa cu 60% veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze ca urmare a dereglementarii preturilor din sector, proces ce duce automat la cresterea preturilor pentru consumatori, banii obtinuti astfel urmand sa fie folositi pentru subventionarea familiilor afectate de scumpiri, dar si pentru investitii si finantarea deficitului.
"Statul nu va mai subventiona pe toata lumea prin pret, ci va subventiona individual gospodariile cu venituri reduse", a explicat ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea.
Citeste mai multe despre Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 08:56
Plenul Senatului a aprobat miercuri un proiect de lege initiat de deputatii PSD Adrian Nastase si Constantin Nita prin care se instituie prin lege obligativitatea ca modificarile aduse Codului Fiscal sa intre in vigoare la sase luni dupa aprobarea acestora, relateaza NewsIn.Potrivit formei actuale a Codului Fiscal, modificarile sunt promovate prin lege "de regula" cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
Proiectul initiat de deputatii PSD elimina sintagma "de regula", astfel incat se instituie obligativitatea respectarii termenului de 6 luni inainte ca modificarile sa intre in vigoare.
Propunerea a primit din partea comisiei sesizate in fond raport de respingere, insa acesta a fost respins de plen, iar proiectul adoptat cu 48 de voturi "pentru" si 40 "impotriva".
Senatul este prima Camera sesizata. mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:44