Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Presedintele Klaus Iohannis crede ca aderarea Romaniei la zona euro nu va avea loc prea curand, deoarece pe plan intern "lucrurile se misca incet".
"Trebuie sa facem diferenta intre rezultatele concrete pe care le avem acum si care se lasa asteptate. Nu suntem intr-o perioada in care intrarea in zona euro e eminenta. Nu se va realiza foarte curand, pentru ca lucrurile se misca incet la noi", a declarat Klaus Iohannis, inainte sa participe joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Seful statului a precizat ca la intalnirea de lucru cu membrii Euro Summit le va spune oficialilor europeni ca Romania doreste sa intre in zona euro.
"Migratia, securitatea interna, politica externa sunt temele din aceasta dimineata. Aici nu apar noutati. Practic formalizam discutiile de la Summit-ul de la Salzburg care s-au concentrat pe teme uzuale, nu au fost contradictii.
Vom formaliza colaborarea mai stransa (...) Sper sa abordam chestiuni de extindere, de sanctiuni, dar nu prevad evolutii deosebit de importante.
La final, la dejunul de lucru, vom avea o discutie de tipul Euro Summit. Voi spune ca Romania doreste sa intre in zona euro", a conchis Iohannis.
Iata si alte declaratii ale presedintelui Iohannis de la Bruxelles:
Prima reactie a presedintelui Iohannis dupa adoptarea Ordonantei ToaderIohannis acuza coalitia PSD-ALDE de scaderea increderii romanilor in UECe spune Iohannis despre numirea Adinei Florea la sefia DNA: Nu voi accepta niciun pas inapoi in... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 11:47
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, joi dupa-amiaza, la Mamaia ca nu trebuie sa consideram ca intrarea in zona euro este un panaceu, spunand ca trebuie sa ne rezolvam problemele si apoi sa intram in zona euro.
Isarescu a sustinut, joi dupa-amiaza, o prelegere la cea de-a doua editie a "Black Sea and Balkans Security Forum", care are loc in Mamaia.
El a vorbit si despre intrarea Romaniei in zona euro, precizand, insa, ca trebuie indeplinite niste conditii. Guvernatorul BNR considera ca este esential sa ai sustenabilitate in echilibre.
"Sa ai sustenabilitate in echilibre, conditie esentiala. Asta inseamna sa ai o privire pe termen lung. Smecheriile de tipul indeplinesti un criteriu de deficit un an sau doi si crezi ca ai rezolvat problema, nu. E periculos pentru tine. S
ustenabilitate este cuvant pasaresc, introdus in limba romana dupa '90, dar a inceput sa insemne ceva. Inseamna sa nu faci lucrurile de mantuiala, sa le faci durabil, sanatos cu o gandire in perspectiva", a explicat Isarescu.
El a precizat ca trebuie si un nivel minim de dezvoltare.
"A doua chestiune: sa ai un nivel minim de dezvoltare pentru ca este totusi un club select acolo. Ca sa ma exprim putin metaforic, te simti daca intri acolo si esti sarac lipit, ca sa zic asa, te simti izolat si te cam izoleaza viata. Nu o fi 90 la suta, cum zice domnul Orban, nevoia de convergenta reala, dar nu se poate sa intri in zona euro cu un nivel foarte scazut", a mai... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 20:45
Guvernul va adopta o Ordonanta ce vizeaza infiintarea comisiei pentru aderarea Romaniei la zona euro, din conducerea careia vor face parte premierul si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat miercuri premierul Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.
Dancila a subliniat ca, desi s-a vorbit despre trecerea la moneda euro, Romania nu a avut niciodata o perioada stabilita pentru acest moment.
"Consider ca adoptarea monedei euro este cel mai important proiect dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE). In consecinta, printr-o OUG, vom infiinta Comisia Nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in mecanismul unic de aderare la zona euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", a declarat Dancila.
Premierul a spus ca, pentru a se asigura o larga reprezentativitate, Comisia va reuni reprezentanti ai administratiei guvernamentale, ai administratiei publice locale, ai mediului academic, al Presedintiei, ai organizatiilor non-guvernamentale si ai confederatiilor patronale si sindicale.
"Va fi o larga reprezentare, astfel incat sa putem sa avem o dezbatere corecta, care sa ne permita luarea celor mai bune decizii. Aceasta comisie va fi condusa de doi co-presedinti, primul-ministru si presedintele Academiei Romane, si doi vice-presedinti, guvernatorul Bancii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:47
Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minimum doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie ...citeste mai departe despre "Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 19:20
Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.
Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema
Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.
"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul ...citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona Euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.
"Ne propunem totusi un termen rezonabil de intrare in zona Euro. Si aici as vrea sa va spun urmatorul lucru: nu va sta nimeni dupa cei care nu se pregatesc sa intre in zona Euro. Se simte ca Europa sau zona Euro nu e dispusa sa stea sa ne astepte.
Ei se duc cu regulile lor inainte si cei care nu isi indeplinesc conditiile sa intre in zona Euro vor ramane tot mai departe de plutonul statelor din zona euro. Ceea ce pentru mine ar fi o pierdere", a afirmat Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European.
El a amintit declaratia sa din discursul tinut marti in plenul Parlamentului de la Bucuresti privind faptul ca termenul oficial asumat de Romania pentru adoptarea monedei comune in 2015 nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.
"Eu nu am puterea sa angajez tara pe un termen fara sa fie aceasta decizie (a Guvernului). Nu presedintele indeplineste conditiile de intrare in zona euro (...) Daca ma intreba cineva astazi sau ieri spuneam 2015 pentru ca acesta este anul oficial, nu aveam ce sa spun altceva", a mai afirmat Basescu in conferinta de presa de la Bruxelles.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:27
Consiliul Justitie si Afaceri Europene al UE de saptamana viitoare, in care trebuia sa se voteze aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, va fi, aproape sigur, anulat in conditiile in care mai multe tari se opun.
"E foarte probabil, aproape sigur ca va fi anulat", a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Ziare.com.
El a adaugat, marti dimineata, ca decizia a fost luata "in urma cu cateva ore".
Nici perspectivele apropiate pentru intrarea Romaniei in Schengen nu sunt foarte incurajatoare.
"Urmatorul Consiliu va avea loc la finalul lunii octombrie, dar e prematur sa spunem daca va fi discutat subiectul", a mai spus ministrul.
Citeste mai multe despre Intrarea Romaniei in Schengen nici nu se mai voteaza - ce spune ministrul Orban pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:51
"Intrarea in zona euro este benefica, iar Romania ar fi trebuit demult sa fie membra a zonei euro. Am avut perioada 2005-2008 cand echilibrele au fost pur si simplu amplificate. Cele doua institutii ale statului, Guvernul din perioada respectiva si BNR care detin fraiele politicii monetare si fiscale, nu au reusit sa previna euforia generata de intrarile de capital si de creditarea cu buletinul care au determinat un consum exagerat ce ne-a dus in acest dezechilibru major", a declarat prim vice-presedintele PD-L, Theodor Stolojan.Romania este admirabil de nepregatita sa intre in zona euro, este de parere consilierul BNR, Adrian Vasilescu. Acesta spune insa ca amanarea nu este o solutie.
Pe de alta parte, prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, spune ca Romania indeplineste la ora actuala un singur criteriu din cele cinci si anume marimea datoriei publice care trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB.
"Avem de indeplinit 4 criterii care nu prea vad cum pot fi indeplinite in conditiile deciziilor care se iau si a pozitiei BNR", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, diferentele mari in structura de preturi si de venituri se vor estompa in decursul anilor.
Consilierul BNR, Lucian Croitoru, spune ca prin ambitie se poate atinge obiectivul.
"Daca esti ambitios si ti-ai pus aceste sarcini trebuie sa astepti rezultatele. Eu nu cred in ideea nepregatirii. Daca sunt atatia ani si vrei cu adevarat te poti pregati.
Stiti cum era bancul acela cu... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 19:17