Administratorii mai multor agentii de turism din Romania au lansat procedurile de intrare "in hibernare" pe termen nedefinit.
Specialistii din turism intervievati de Ziare.com spun ca de aici pana la faliment nu mai este decat un pas. "Pandemia ne-a inghenuncheat, iar statul ne-a dat, azi de dimineata, ultima lovitura".
"Foarte multe dintre micile agentii de turism din Romania au inceput sa traga obloanele pentru ca s-au terminat resursele financiare si nu mai au bani sa sustina cheltuielile curente si atunci prima optiune ar fi intrarea intr-un soi de conservare. Deja este din ce in ce mai clar ca si sezonul de iarna este compromis, dupa ultimele vesti pe care statul ni le-a dat si aseara si astazi. Deja ne-au pus pe butuci", spune Dumitru Luca, seful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca agentiile prefera sa isi suspende activitatea in mod onorabil, fara a ramane cu restante fata de clienti, tinand cont de incertitudinea acestei perioade.
"Aceste agentii asteapta vremuri mai bune pentru a reveni in forta atunci cand se va putea. Ele prefera astfel sa evite falimentul sau insolventa, suspendandu-si activitatea. Este de apreciat ca majoritatea agentiilor de turism s-au maturizat si au fost disciplinate. In pofida pandemiei, nu am asistat la falimente si insolvente declarate, cu o singura exceptie cunoscuta. Probabil ca aceste agentii asteapta prima parte a... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Va incepe procedura de intrare in faliment in cazul Astra Asigurari, a anuntat, miercuri, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, care a mai spus ca Fondul de Garantare a Asiguratilor are capitalul necesar pentru a acoperi politele incheiate la aceasta societate.
Anuntul a fost facut intr-o conferinta e presa, dar informatia aparuse initial pe surse.
Astra Asigurari intra in faliment. Ce se intampla cu asiguratii
"Am analizat situatia societatii de asigurari Astra pe baza unui raport inaintat de administratorul special KPMG privind stadiul si optiunile existente in urma esuarii procesului de majorare a capitalului social", a declarat Misu Negritoiu.
In urma analizei, ASF a constatat ca sunt intrunite toate cele 3 conditii legale care definesc starea de insolventa.
Mai mult, situatia companiei nu e una buna. La 30 iunie 2015, Astra avea o marja de solvabilitate negativa de cca 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si ...citeste mai departe despre "Astra Asigurari, in faliment - Cum vor fi acoperite cererile de despagubire UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 15:31
Grecia va prezenta un nou program de reforme creditorilor sai pana luni, astfel ca e posibil ca tara sa primeasca finantarea necesara pentru a evita intrarea in faliment.
Informatia a aparut dupa intalnirea dintre liderul guvernului elen, Akexis Tsipras, si omologul sau de la Berlin, Angela Merkel.
Discutiile intre cei doi au durat mai bine de o ora, arata Guardian.
Merkel si Tsipras, dupa intalnirea care ar putea decide soarta Greciei: Sa renuntam la stereotipuri!
Purtatorul de cuvant al Executivului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, a precizat postului local de televiziune Mega TV ca tara lui va prezenta un pachet de reforme partenerilor din zona euro.
"Va fi realizat cel tarziu pana luni", a mentionat acesta.
Premierul grec si cel german s-au intalnit la Berlin, insa nu a fost clar daca au gasit o solutie la diferentele de viziune legate de acest pachet de reforme, fara de care... citeste mai departe despre "Anuntul facut dupa intalnirea Tsipras-Merkel: Cum ar putea Grecia sa evite intrarea in faliment (Video) " pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 12:39
Statul ar putea sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29 august, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa, potrivit unui comunicat de presa al Hidrosind, Federatia sindicala a Hidroelectrica.
"Continua astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atentionat repetat) si a salariatilor sai, menita sa acopere cateva realitati deranjante precum probabilitatea mare ca statul sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa", se arata in comunicat.
Hidrosind a comentat si problema salariilor din companie, prezentata drept una din cauzele insolventei.
Potrivit documentului sindicatului, in prezentarea Raportului administratorului din data de 17 august au fost folosite in mod special elemente menite sa distorsioneze puternic realitatea, precum cifre referitoare la drepturile salariatilor. Sindicalistii mentioneaza si angajarea unui consilier de specialitate de catre administratorul judiciar, care are un salariu mare si indatoriri care nu se justifica.
"Precizam ca drepturile salariatilor Hidroelectrica sunt legale, la fel si CCM si actele aditionale la acesta. Aceste drepturi le au toti salariatii din ramura energie, petrol si gaze avand la baza Contractul Colectiv de Munca pe ramura respectiva. In timp ce ni se spune ca avem excedent de... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 15:25
Guvernele din Uniunea Europeana nu sunt singurele care se lupta cu datoriile, numarul companiilor aflate in dificultate financiara fiind din ce in ce mai mare.
Pe masura ce profiturile si vanzarile o iau la vale, unele companii din Europa se straduiesc sa-si plateasca facturile. Deoarece bancile sunt tot mai dezinteresate in a le imprumuta, aceste companii nu au de unde sa faca rost de lichiditatile necesare si sunt nevoite sa ia masuri drastice, care vor afecta grav economia, relateaza mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:05
Lipsa cresterii economice, acumularea datoriilor din anii trecuti, dar, mai ales, limitarea creditarii va insemna sfarsitul pentru multe companii romanesti in 2012.
Companiile dependente de finantari bancare nu vor avea o viata prea usoara in 2012. Noua strategie a bancilor europene de a limita creditarea in Europa de Est duce la scumpirea creditelor, ceea ce va face imposibila activitatea multor companii.
"Cel mai important factor care va duce la cresterea numarului de falimente este blocarea creditarii din cauza cresterii dobanzilor. Absortia fondurilor europene poate fi un motor de crestere, insa unul discutabil", a declarat pentru Business24 economistul Daniel Daianu.
De aceeasi parere este si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
"Posibilitatea ca numarul de falimente sa creasca este mare. 2012 va fi un an dificil pentru companii mai ales din cauza lipsei de finantare. Bancile europene trebuie sa-si restranga bilanturile, ceea ce afecteaza fluxul de credite catre Europa de Est. Acest lucru le va aduce probleme companiilor care depind de finantare".
Rezista companiile indispensabile
De valul de falimente vor fi afectate companiile din toate domeniile. Tinand cont de faptul ca Romania se asteapta la o usoara crestere economica, iar Uniunea Europeana va avea o scadere a economiei de 0,3%, companiile care depind de exporturile catre UE se vor confrunta cu dificultati.
"Nu cred ca vom asista la falimente in lant, anul acesta,... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:04
Compania care a inventat camera foto digitala, in 1975, a intrat in faliment, dupa ani de zile in care s-a straduit sa tina pasul cu noile tehnologii.
Kodak a solicitat astazi statului intrarea in faliment, conform unui comunicat de presa transmis de companie. Conform companiei, cererea are ca scop inceperea unui proces de reorganizare, declararea falimentului oferindu-i protectie in fata creditorilor.
In ultimele luni, actiunile celebrului producator au fost supuse unei presiuni imense pe fondul speculatiilor traderilor legate de apropierea sfarsitului Kodak, conform Wall Street Journal scria ca Eastman Kodak se pregateste sa ceara intrarea in faliment. Chiar cu o zi inainte, compania fusese notificata de Bursa de Marfuri de la New York ca actiunile sale vor fi delistate daca nu vor depasi cat de curand pretul de 1 dolar per actiune.
Cateva zile mai tarziu, Bloomberg spunea ca Eastman Kodak s-a intalnit cu Citigroup in speranta de a face rost urgent de finante.
Caderea Kodak
Profitul companiei a scazut drastic din cauza incetinirii cererii pentru filmul traditional de camere foto, dar si din cauza competitiei din partea Canon si Hewlett Packard pe segmentul de camere foto digitale si imprimante. Lichiditatile Kodak au scazut la 862 de milioane de dolari la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, de la 1,4 miliarde de dolari, detinute in aceeasi perioada a anului 2010.
Compania, cu onorabila varsta de 131 de ani, ar avea nevoie de... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:12
Recesiunea ii afecteaza grav chiar si pe magnati, multi dintre cei mai puternici oameni din lume riscand sa ajunga pe drumuri. Acesta este si cazul unui renumit antreprenor care era, pana nu demult, cea mai bogata persoana din Irlanda.
Sean Quinn a intrat in faliment, luni, dupa ce o banca i-a cerut returnarea datoriilor ce depasesc 2,1 miliarde de euro, conform mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:12
La trei ani dupa prabusirea Lehman Brothers, falimentul bancii americane continua sa propage unde de soc in sistemul financiar, in contextul in care multe corporatii sunt amenintate de insolventa, iar alte companii mari inca se lupta pentru supravietuire.Companii din domenii diferite, de la saloane de infrumusetare si restaurante, pana la firme care au ca obiect de activitate energia regenerabila sau lucreaza in industria producatoare de hartie, se zbat sa supravietuiasca, scrie Reuters.
Economiile slabe, cheltuielile reduse, o piata de obligatiuni subreda si practici din ce in ce mai restranse de creditare sunt factori care ameninta, de asemenea, companiile din industrii diverse, precum transport maritim, turism, media, energie si imobiliare.
AMR Corp’s American Airlines ar putea fi obligat sa mearga in instanta pentru a putea restructura contractele de munca, desi un purtator de cuvant al companiei a precizat ca falimentul nu este nici preferinta si in niciun caz obiectivul companiei.
Kodak a negat orice intentie de depunere a cererilor pentru faliment, desi oficialii companiei au recunoscut ca au apelat la serviciile unei firme de avocatura cunoscute pentru consilierea institutiilor privind strategia de a diminua pierderile cauzate de scaderea afacerilor cu fotografii traditionale, facute cu film.
Unii experti avertizeaza ca un nou val de recesiune ar putea declansa un sir de esecuri care sa rivalizeze cu serie de insolvente ce a urmat dupa colapsul Lehaman... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 08:19