Comisia Europeana analizeaza interzicerea ambalajelor din plastic si stabilirea de noi cerinte pentru producatori, a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.
"Cu siguranta vrem sa extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unica folosinta si in prezent analizam in ce directie este posibila aceasta extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat", a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.
Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unica folosinta risca sa ameninte o piata cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, polipropilena si polistirenul fiind cele mai afectate.
Adoptata anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unica folosinta interzice utilizarea unor produse de plastic precum vesela, paiele, betisoare din plastic pentru urechi si unele containere din polistiren.
De asemenea, Comisia Europeana analizeaza modul in care producatorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligati sa reduca in mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. "Microplasticele sunt pe agenda noastra. Pana la finele anului vom veni cu o lista foarte detaliata a tuturor acestor produse care contin microplastice sau utilizeaza microplastice", a spus Virginijus Sinkevicius.
Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 09:39
Nu mai putin de cinci grame de plastic ajung saptamanal in organismul fiecarui locuitor al planetei prin aer, apa sau hrana. Acesta este principalul motiv pentru care Consiliul Uniunii Europene a decis sa interzica o parte din produsele de plastic utilizate zilnic, incepand din iulie 2021.
Actorii economici precum restaurantele, lanturile de magazine, cafenelele, barurile sunt fortati sa identifice alternative biodegradabile pentru produsele care vor fi restrictionate.
Este deja bine cunoscuta problema poluarii apelor marine cu produse din plastic aruncate in cel mai neglijent mod de catre populatie. Cantitatea de plastic "depozitata" in oceane este estimata astazi la circa 150 de milioane de tone.
La o analiza superficiala, poate parea ca efectele nu sunt neaparat vizibile asupra oamenilor, insa fiecare dintre noi ajunge la un moment dat sa ingereze plastic. Cum se poate intampla asta?
Simplu: fauna marina ingereaza bucatele de plastic, pe care le confunda cu hrana, iar aceasta este consumata de populatie. De asemenea, mici particule de plastic se regasesc in aer, apa si in alte alimente.
Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care, la nivel mondial, a fost initiata o miscare pentru a stopa fenomenul. Aparent, in fruntea plutonului se afla Uniunea Europeana.
Ce face UE in acest domeniu?
In ultimii ani, Consiliul Uniunii Europene a conturat o serie de masuri cu impact important asupra consumului si comercializarii de produse din plastic.
Pe de o... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 13:51
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, sustine ca informatia cum ca Uber ar fi fost interzis reprezinta un fake news si ca se lucreaza la o modalitate prin care aceste servicii sa fie reglementate.
"Am avut o intalnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever etc. Am avut o intalnire la minister tocmai pentru a le explica ca nu vor fi interzisi. Vad ca este un fake news care circula peste tot ca Uber este interzis.
Am vazut ca inclusiv cei de la platformele electronice au declarat ca nu vor fi interzisi, dar vad ca se tot propaga stirea asta peste tot in mass-media.
Nu ii interzice nimeni, nu vor fi probleme, din contra, de 5 ani de zile nu s-a implementat acest domeniu, iar guvernarea PSD este guvernarea care va reglementa acest domeniu. Ei au fost foarte multumiti, pentru ca au avut un partener de dialog in ultima luna, au venit cu cateva observatii de care trebuie sa tinem cont, dupa care vom urca acest proiect pe procedura de transparenta.
Trebuie sa reglementam noi din punct de vedere tehnic si legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi prin ordonanta care s-a dat in luna aprilie am combatut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte grava", a declarat la Ploiesti ministrul Transporturilor, citat de Mediafax.
Si intr-o interventie telefonica la Antena3, Cuc a reiterat ca nu considera Uberul a fi piraterie, adaugand ca in urma discutiei cu cei de la Uber, Bolt si Clever au stabilit ca vor mai avea o intalnire de lucru... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 13:21
Europa ar ramane in urma Statelor Unite si a Chinei in cursa pentru introducerea noi generatii de retele de telefonie mobila 5G, in cazul in care guvernele europene vor adopta interdictii care sa vizeze producatorul chinez de echipamente Huawei Technologies Co., pe fondul unor ingrijorari legate de securitate, se arata intr-o analiza interna a grupului german Deutsche Telekom AG, preluata de Bloomberg.
Cu o cifra de afaceri de 93 de miliarde de dolari in 2017, Huawei este cel mai mare producator mondial de echipamente de telecomunicatii, dar guvernele din mai multe tari sunt ingrijorate ca autoritatile de la Beijing ar putea utiliza infrastructurile produse de Huawei pentru spionaj.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, oficialii de la Deutsche Telekom au avertizat ca eliminarea Huawei de pe lista furnizorilor de echipamente pentru retelele 5G ar intarzia lansarea acestei noi tehnologii cu cel putin doi ani.
In analiza sa interna, Deutsche Telekom sustine ca retelele 5G trebuie construite pe baza actualei infrastructuri 4G, care se bazeaza deja in mare parte pe echipamente Huawei. In aceste conditii, daca echipamentele Huawei vor fi interzise in totalitate, companiile de telefonie vor fi fortate sa elimine toate echipamentele furnizate anterior de firma chineza, ceea ce ar putea costa industria de telefonie multe miliarde de euro, sustin sursele.
Guvernele din Germania si alte state europene analizeaza daca sa introduca sau nu restrictii impotriva... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 10:34
Statele membre UE si-au dat acordul, miercuri, pentru proiectul de directiva europeana care vizeaza interzicerea anumitor produse din plastic de unica folosinta, noua etapa spre o adoptare rapida a legislatiei in domeniu.
Cei 28, prin vocea ambasadorilor lor la UE, s-au pus de acord asupra pozitiei lor comune fata de propunerea Comisiei, a anuntat Consiliul UE intr-un comunicat, relateaza AFP.
Acest lucru va permite deschiderea negocierilor cu celalalt legislator al UE, Parlamentul European, care si-a exprimat deja sustinerea pentru directiva printr-un vot de pe 24 octombrie.
Prima discutie intre legislatori va avea loc la 6 noiembrie, in contextul in care UE spera sa poata ajunge la un acord privind o noua legislatie inainte de sfarsitul anului.
Consiliul UE sustine interzicerea plasticelor de unica folosinta pentru care exista alternative durabile.
El se vrea, de altfel, "mai ambitios" decat Comisia in ceea ce priveste responsabilitatea producatorilor de astfel de obiecte din plastic in curatarea deseurilor.
Comisia a propus ca pretul curatarii deseurilor sa fie preluat de producatorii implicati, iar Consiliul doreste ca aceasta obligatie sa fie extinsa la companiile care importa sau vand astfel de produse sau ambalaje de unica folosinta.
ONG-ul Rethink Plastics si-a exprimat, pe de alta parte, deceptia in raport cu schimbarile sugerate de statele membre care propun "acorduri voluntare" cu companiile pentru acoperirea costului colectarii deseurilor,... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 11:19
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca isi doreste un act normativ care sa interzica companiilor care nu sunt transparente in ceea ce priveste actionariatul firmei sa aiba relatii cu statul.
Declaratia ministrului vine in contextul in care exista la nivel european o intentie de modificare a legislatiei actiunilor la purtator, potrivit Mediafax.
"Eu am spus inca de anul trecut ca mi-as dori foarte mult sa vad un act normativ care sa interzica total, in ceea ce inseamna relatia cu statul, contractele companiilor care nu au totul transparent. E una sa creezi in tara ta de origine, adica la noi in Romania, un astfel de caz care sa permita infiintarea de astfel de firme in Romania, pentru a aduce aici acele taxe si nu numai, dar sa nu lasi acele companii sa faca contracte cu statul. Mi se pare ca asta este abordarea logica", a afirmat, duminica, Teodorovici, intr-o interventie la Antena 3, intrebat daca politicienii vor mai putea sa-si tina banii in off-shore-uri si daca se schimba reglementarile privind actiunile la purtator.
Chestionat ce ar putea face pentru a pune in practica acest lucru, ministrul de Finante a raspuns: "Sustin in continuare acelasi lucru. E si o problema de act normativ in Parlament si asupra caruia discutam pentru ca e normal atunci cand banul public, al contribuabilului, este pus in miscare, adica intr-un contract public, sa se stie foarte clar cine face acel contract, ce companie si ce actionari sunt in spatele acelei firme,... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 15:33
La doar doua saptamani dupa ce premierul Mihai Tudose anuntase cu mare pompa ca s-a interzis cumulul pensiei de stat cu pensiile speciale, Guvernul a revenit asupra deciziei. A facut-o pe tacute, intre Craciun si Revelion, pentru a le permite parlamentarilor sa incaseze mai multi bani, la batranete.
Pe 14 decembrie, prin adoptarea OUG nr. 103, Guvernul Tudose interzicea cumulul unei pensii speciale cu una din sistemul public. La alineatul 4 al articolului 51 din lege era scris negru pe alb: "Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulata cu o pensie de serviciu/indemnizatie pentru limita de varsta reglementate de legi cu caracter special".
Presa a relatat pe larg despre adoptarea acestei ordonante care parea sa reprezinte o mult asteptata concretizere a uneia dintre multele promisiuni incluse de PSD in programul de guvernare "aplicat la virgula".
Guvernantii formulasera clar si motivul pentru care cumulul de pensii trebuia interzis incepand cu data de 1 ianuarie 2018:
"Tinand seama de faptul ca pensia din sistemul public de pensii se acorda pentru a acoperi riscurile asigurate prevazute in mod expres, respectiv batranetea si boala, nu se justifica posibilitatea de a incasa doua pensii din acelasi sistem si nici de a incasa o pensie din sistemul public si o pensie de serviciu".
Pe 28 decembrie, insa, la numai doua saptamani dupa ce premierul Mihai Tudose se laudase cu reusita sa legislativa, Guvernul a revenit asupra deciziei, potrivit Digi24. Mai... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 11:51
Propunerea premierului ungar Viktor Orban de amendare a Constitutiei in vederea interzicerii cotelor de migranti stabilite la nivelul UE nu a trecut, marti, de votul Parlamentului de la Budapesta.
Proiectul de amendament a primit 131 de voturi pentru, din totalul de 199 de alesi, ceea ce inseamna 65,8% din voturi. Avea, insa, nevoie de aprobarea a doua treimi (peste 66%) dintre parlamentari pentru a fi adoptat, relateaza Reuters.
Partidele de opozitie au boicotat votul.
Votul de marti vine in replica la cotele de migranti stabilite de UE in 2015, prin care vor ...citeste mai departe despre "Esec pentru Orban in Ungaria: Parlamentul nu a votat interzicerea cotelor de migranti de la UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 13:30
Romania ar putea fi singura din cele 13 tari atentionate de Comisia Europeana in legatura cu interzicerea custilor neimbunatatite pentru gainile ouatoare, fata de care Bruxellesul va renunta la continuarea procedurii de infringement.
Comisia Europeana a transmis la sfarsitul lunii ianuarie notificari oficiale prin care invita 13 state membre, printre care si Romania, sa puna in aplicare interdictia privind custile neimbunatatite pentru gaini ouatoare, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an.
Statele vizate - Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia si Romania - au avut la dispozitie doua luni pentru a raspunde notificarii Bruxellesului. In cazul in care acestea nu reactioneaza in mod satisfacator, Comisia Europeana va trece la urmatoarea etapa a procedurii de infringement, cea a avizului motivat.
Din informatiile transmise pana in prezent Comisiei Europene de catre cele 13 tari vizate, datele provenite de la autoritatile de la Bucuresti arata ca Romania respecta prevederile Directivei europene 74/1999, a precizat luni, pentru Agerpres, Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor John Dalli. El a explicat ca Romania este singura din respectivele tari care a transmis informatii ce atesta conformarea la cerintele comunitare.
Frederic Vincent a precizat ca Executivul UE analizeaza in prezent aceste date, dar ca, in forma in care... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 09:46