Reprezentantii OMV Petrom vor discuta cu autoritatile romane pe tema tuturor taxelor impuse sectorului petrolier, intrucat important este efectul lor cumulat, nu doar nivelul redeventelor sau cel al taxei pe stalp, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Mariana Gheorghe spune ca este increzatoare in faptul ca autoritatile din Romania vor crea un cadrul fiscal propice investitiilor, intrucat declaratiile publice din ultima perioada au relevat intentia de a atrage cat mai multe investitii. In caz contrar, Petrom se va adapta situatiei, dar isi va reduce volumul investitiilor, iar acest lucru va avea un impact negativ in toata economia romaneasca, a avertizat reprezentantul companiei petroliere, in cadrul unui interviu acordat Agerpres.
Totodata, Mariana Gheorghe a aratat ca decizia Guvernului de a obliga producatorii de gaze sa vanda pe bursa o parte din productie distorsioneaza piata, intrucat nu exista o cerere suficienta pentru ca acest ordin sa fie dus la indeplinire.
Sefa Petrom a mai vorbit, in interviu, despre ce inseamna piata din Republica Moldova pentru companie, dar si despre cum ne va afecta la iarna conflictul dintre Rusia si Ucraina.
In ce vor consta discutiile pe care le anticipati cu autoritatile pe tema cadrului fiscal?
Toate taxele sunt critice, asa cum s-a vazut si in rezultatele aferente primului semestru, pentru profitabilitatea si capacitatea noastra investitionala. Noi fara investitii nu putem continua... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 14:12
Sectorul energetic are "vocatia" de a fi un factor de crestere economica in Romania, alaturi de agricultura si de infrastructura, considera Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Despre investitiile si masurile necesare in acest sector, dar si despre rezultatele financiare din primul trimestru, despre redevente, blocul Neptun si proiectele on shore, a vorbit Mariana Gheorghe intr-un interviu acordat Agerpres.
Petrom a incheiat primul trimestru cu un profit net de 1,331 miliarde lei, cu 4% mai mic fata de cel din perioada similara a anului trecut. Care este motivul acestei scaderi?
Profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu circa 4% fata de trimestrul unu 2012 dintr-un motiv determinat de profitul operational. Profitul operational s-a redus cu 12%. Am avut la realizarile financiare o performanta mai buna si atunci profitul net nu a scazut atat de mult ca profit operational.
De ce a scazut profitul operational?
In principal din cauza faptului ca am avut mai multe cheltuieli cu explorarea, activitate ce creeaza viitorul companiei. Am facut si am raportat deja multe studii seismice, atat pe on shore cat si pe off shore, atat pe off shore la apa de mica adancime, unde este numai Petrom, cat si pe off shore la apa de mare adancime, impreuna cu Exxon. Toate aceste cheltuieli care au fost deduse din venituri au fost mai mari decat in perioada anterioara. Am mai avut si un element, pentru ca aceste rezultate sunt ale... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:26
"Petrom a trecut printr-un proces de transformare de sapte ani, sprijinit de peste sapte miliarde euro ca investitii", a spus CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe intr-un interviu Agerpres.
"Cred ca toata lumea ar fi trebuit sa fie suparata daca noi nu am fi realizat profituri, daca am fi cheltuit banii acestia fara a realiza un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare si operationale ale companiei. Acest profit este rezultatul a sapte ani de modernizare, de transfer, de eficientizare si de investitii pe care acum le vedem cuantificate in trei directii, un profit al companiei care este in totalitate reinvestit", a mai precizat Mariana Gheorghe.
Aceasta a facut referite la faptul ca in ultimii sapte ani, compania a avut 31 miliarde lei profit operational inainte de taxare si depreciere si a investit 30 miliarde lei. Pe de alta parte, aceasta a precizat sunt 45 miliarde lei taxe colectate si platite catre statul roman.
"In momentul in care vorbim de profit, conotatia este ca acele profituri se duc cuiva. Ele sunt reinvestite in economia romaneasca. 17.000 de furnizori ai Petrom se bucura de aceste profituri. 17.000 cred ca este un numar care pentru oricine reprezinta ceva. Ne-am uitat la un numar de angajati ai acestor companii - peste 70.000 de oameni sunt beneficiarii acestor investitii pe care le facem.
"Ne pare rau ca domnul presedinte a ajuns la aceasta concluzie. Sper insa sa isi reconsidere aceasta atitudine si sa vada lucrurile bune pe care aceasta... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 15:55
Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.
Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.
"In trecut, 60-70% din investitii au fost realizate in explorare si productie de petrol si gaze, 15-20% in rafinare si marketing si diferenta a fost in gaz si electricitate.
Asta inseamna ca ne-am concentrat pe ceea ce este corp-business-ul nostru, explorare si productie de petrol si gaze, si apoi ne-am uitat in midstream si downstream, astfel incat sa crestem valoarea acestor produse primare, petrolul si gazele, pe piete care sunt adiacente, cum ar fi rafinarea si marketingul, pentru titei, si electricitatea pentru gaze", a mai precizat aceasta intr-un interviu Agerpres.
CEO-ul Petrom a subliniat faptul ca in 2012, cea mai mare companie petroliera din Romania isi propune investitii de un miliard de euro, insa acest lucru trebuie aprobat de Adunarea Generala din luna aprilie. Banii pentru investitii vor fi directionati ca si in trecut, crescand mai mult ponderea de la E&P, fiindca a fost redusa cererea de investitii pe partea de electricitate si gaze.
"Pe E&P ce avem? Circa 70% din acest miliard de euro. Ne uitam la... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 13:15