Consilierul onorific al lui Victor Ponta, Ionel Blanculescu, spune ca 2013 ramane un an greu pentru economia Romaniei, principalul risc fiind relocarea activitatii industriale.
Ionel Blanculescu spune ca Romania va trece peste perioada dificila de acum si va intregistra chiar un boom economic, peste doi ani. Intr-un interviu acordat Business24, consilierul premierului explica punctual care sunt argumentele pe care se bazeaza cand face aceasta afirmatie. De asemenea, Blanculescu vorbeste si despre ce inseamna functia de consilier onorific al premierului si ce presupune despre ce strategii are din aceasta pozitie.
De ce ati acceptat functia de consilier al premierului?
Inceputul guvernarii primului ministru al Romaniei a fost marcat de un nivel urias al asteptarilor; populatia a asteptat masuri economice si o schimbare, daca s-ar putea, chiar din prima secunda.
Dar un orizont de timp mai mic de sase luni nu este realist, aceasta perioada fiind necesara pentru a putea analiza directiile si strategia necesara. Am avut privilegiul sa conduc mai multe institutii, cum ar fi ministerul Controlului, care mi-au relevat foarte mult ce inseamna activitatea economica si financiara.
Pe langa aceasta experienta, am opt ani de activitate in domeniul privat, unde am fost foarte conectat la pulsul relatiei internationale, deci in total am apropae 32 de ani de experienta. Toate acestea m-au facut sa cred ca, dupa finalizarea unei faze de criza a ciclului economic, stiind ca... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:04
ANAF este la nivelul de creion chimic si indigo in acest moment, iar reorganizarea despre care a vorbit ministrul Finantelor ar trebui facuta dupa modelul olandez, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-un amplu proces de reorganizare, prin care se va reduce numarul de administratii fiscale si se va reface sistemul IT, conform ministrului Finantelor Bogdan Dragoi.
"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat. Scopul final va fi si optimizarea numarului de administratii fiscale", a declarat Dragoi, adaugand ca reorganizarea ANAF este una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut in valoare de 1 miliard de euro, pe care Romania il va semna vara aceasta cu Banca Mondiala.
Ionel Blanculescu, consultant financiar si secretarul Consiliului Consultativ pentru afaceri, infiintat de Executiv saptamana trecuta, spune ca aceasta reorganizare este extrem de necesara, insa ca trebuie facuta dupa un anumit model din afara. "Eu propun modelul olandez. Daca o facem dupa idei autohtone, s-ar putea sa ne trezim cu un ANAF care merge si mai ineficient", a declarat Blanculescu intr-un interviu acordat Business24.
Cat de grava este situatia la ANAF in acest... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:03
Discutiile pe tema crearii Statelor Unite Europene au inceput in urma cu mai multe luni, dar in ultima perioada, in contextul adancirii crizei economice din zona, tema revine din ce in ce mai des.
Crearea Statelor este insa o utopie, considera analistul economic Ionel Blanculescu, opinie impartasita si de fostul presedinte al grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon.
"Crearea Statelor Unite Europene este exclusa ca si operatiune. E utopica. Am discutat personal cu presedintele grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, si mi-a spus personal in timpul discutiei: 'Noi am creat Uniunea Europeana', si intelegem prin 'Noi' ce vrem, "si noi nu am creat-o ca sa devina Statele Unite Europene", mentioneaza economistul.
"E, poate, de la cea mai inalta sursa posibila. Daca insasi creatorii UE nu au gandit la asa ceva, e clar ca nu vor fi create Statele Uunite ale Europei. Asta nu inseamna ca nu va exista, cum spunea dansul, o formula federativa - o formula in care fiecare stat sa isi mentina amprenta. Sa existe intr-o uniune ca acum, dar fiecare stat cu amprenta respectiva", adauga Ionel Blanculescu, intr-un interviu acordat Business24.
Opinia sa este ca lucrurile ar putea merge mai bine in zona, daca cele trei dimensiuni ale Uniunii Europene vor fi realizate, mentionand uniunea monetara, administrativa si economica.
Liderii din umbra
Grupul Bilderberg este o organizatie cu agenda globalista, formata din aproximativ 180 de lideri politici din lumea... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 12:02
Copilul cu probleme al statului Roman, CFR Calatori, a primit de curand o veste buna, urmand sa i se stearga toate datoriile inregistrate la sfarsitul anului 2011, acestea fiind tranformate in actiuni care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor.
Decizia luata de guvern nu ar fi una condamnabila, daca s-ar fi realizat un audit in prealabil si o ancheta a Curtii de Conturi care sa scoata la lumina toate contractele cu probleme incheiate de CFR, a declarat, pentru Business24, analistul economic Ionel Blanculescu, care adauga ca odata cu stergerea datoriei, se cimenteaza si toate faradelegile care au dus la prostul mers al companiei.
Creantele ce vor fi convertite reprezinta sume datorate bugetului de stat, bugetului de asigurari sociale, taxe, contributii si alte venituri bugetare, in valoare totala de 3,99 miliarde lei, din care 2,05 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
De ce vrea Ministerul Transporturilor sa-si schimbe calitatea de creditor al CFR cu cea de actionar?
Este o masura prevazuta in legislatia in vigoare a companiilor comerciale, legea 31. Exista pentru orice fel de creditor posibilitatea de majorare a capitalului cu valoarea creantei, adica de conversie a unui credit in actiuni. Acum, de ce se intampla lucrul acesta, cred ca e lesne de inteles. Probabil ca alta solutie nu mai exista. Nu cred ca statul isi poate executa compania de transport calatori.
Problema e alta. Dupa cum stiti, la... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:00
Amnistia fiscala poate fi o solutie pentru lipsa de resurse de la buget, insa pentru acest lucru statul trebuie sa-si asume oprobriul public, fiindca asta ar insemna esecul sau in lupta impotriva hotiei si a fraudei, afirma consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu Business24.
Potrivit acestuia, nivelul evaziunii fiscale in Romania este de 18 miliarde de euro, aproximativ 14% din PIB.
O prima masura pe care Ionel Blanculescu o propune pentru combaterea evaziunii fiscale ar fi transferul Garzii Financiare la Ministerul Apararii Nationale, in subordinea unui general de armata finantist si in coordonarea ministrului finantelor.
FMI trebuie sa fie de acord cu orice masura economica importanta pe care o ia Romania. De ce nu cere FMI ca statul sa se implice mai mult in lupta impotriva evaziunii fiscale si nu stabileste si anumite praguri de performanta, pentru a scoate economia gri la suprafata?
Comportamentul FMI este impardonabil, in conditiile in care se implica pana la stabilirea programului orar al Metroului Bucuresti, dar omite sa observe valoarea inimaginabila a evaziunii fiscale din Romania.
As risca sa va ofer o explicatie bazata pe anumite complicitati, insa nu o voi face, pentru ca imi este dificil sa va ofer dovezi, asa ca oficial, explicatia se bazeaza pe incompetenta si dezinteresul unor reprezentanti ai FMI pentru Romania, care subestimeaza nivelul de 50% din totalul evaziunii, perfect recuperabil, adica 9 miliarde euro, cam cat... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:43
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".
Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.
Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?
In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.
Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?
Obosita,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
Intalnirea ministrilor de finante ai statelor UE, care urma sa aiba loc miercuri, inaintea summitului UE de la Bruxelles, a fost amanata. In asteptarea unor solutii concrete, pietele financiare "fierb", iar speculatiile incep sa ia nastere.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca, in acest moment, are loc de fapt "marea imparteala" a datoriilor suverane. Potrivit acestuia, lupta cea grea se da intre bancherii europeni, somati sa sustina 50% din datorie si liderii europeni. "Cea mai mare si mai grava decizie din istoria ultimilor zeci de ani va viza marea imparteala. Paradigma consta in faptul ca bancile si bugetul UE vor trebui sa-si imparta povara", a declarat consultantul, pentru Business24.
- Se discuta foarte mult in ultima vreme despre crearea unei trezorerii europene. Se pare ca Statele Unite ale Europei incep sa prinda contur.
- Crearea unei Trezorerii europene inseamna deja un Guvern pentru statele care conteaza din zona euro. Inseamna, de fapt, o marginalizare a statelor sarace. De fapt, liderii "de facto" ai UE si-au dat seama ca pentru acest club elitist conteaza numai unii. Aici nu functioneaza principiul "unul pentru toti si toti pentru unul, ci principiul "cei mari si restul", iar cei mari si-au dat seama ca statele periferice nu conteaza. Deciziile mari vor fi luate in cadrul acestui Guvern "de facto" al UE.
Comisia Europeana va lua decizii pentru toti si ne va oblige sa facem diverse lucruri, in timp ce Guvernul UE, format din... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:36
"Potrivit raportului Curtii de Conturi, anual 10 miliarde de euro sunt cheltuite ilegal de companiile si institutiile de stat. Companiile de stat reprezinta vehicolul pentru actul de coruptie", a declarat Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acestuia Romania va mai cunoaste un "boom" economic similar celui din 2007, abia in 2018 si va dura aproximativ 2 ani, dupa care va urma o noua criza economica. Romania este asimilata rankingului "junk", deci nefavorabil pentru investitii. Ce e de facut pentru a schimba in bine perceptia investitorilor?
In primul rand avem nevoie de elaborarea unui nou plan de austeritate in locul celui existent, care a esuat.
Avem nevoie de restructurarea sistemului de stat prin indepartarea unui numar de 300.000 de bugetari care sa fie reconvertiti pentru a putea fi preluati de catre mediul privat.
300.000 de bugetari paraziteaza sistemul de stat, de aceea ei trebuie sa fie de urgenta concediati, dar nu aruncati pe strada, ci introdusi in programe finantate de UE pentru reconversie profesionala.
Apoi, avem nevoie de reechilibrare macroeconomica prin scaderea fiscalitatii.
Odata cu scaderea fiscalitatii creste baza de impozitare si cresc veniturile la bugetul de stat.
Trebuie scazut TVA-ul pana la 19%, dar la produse alimentare si alimente sa fie de 5%, mai ales in perspectiva crizei privind preturile la produse alimentare si carburanti.
Apoi,... mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 00:24
"In intreaga lume exista un nivel acceptat al comisionului, cuprins intre 1-7% din valoarea contractului. In Romania acest nivel este cuprins intre 20-30%. Pentru compania straina care participa in Romania este un comision legal, inclus in contabilitatea companiei, insa in Romania acestia sunt bani negri", a declarat Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz.Cati bani negri proveniti din Romania sunt in afara, dupa estimarile dumneavoastra?
Dupa analizele efectuate, consider ca suma este intre 50-70 mld euro.
Aceste cifre coreleaza cu cifrele oficiale privind economia tarii.
In 2002 Romania avea un PIB de 40 mld euro, iar in 2008 acesta crescuse la 137 mld euro, cu 342% mai mult. Si in domeniul formarii banilor negri trendul a fost crescator, ajungand la apogeu in anii 2005-2008.
Probabil, dupa trecerea nucleului dur al crizei economice in Romania, intre 2009-2012, nivelul va fi cu 30-40% mai mare, la 4-5 mld euro/an.
La a treia amnistie fiscala in Italia la inceputul lui 2010 au fost repatriate 104,5 mld euro din zone offshore sau din alte zone de depozitare.
Care sunt in opinia dumneavoastra sursele acestor bani, din ce domenii provin acestia?
Sursele sunt diverse si sunt caracteristice fiecarei perioade de dezvoltare economica a Romaniei.
De exemplu, privatizari clasice si strategice, vanzari de active ale statului, concesiuni, licitatii publice de achizitie de bunuri, servicii si lucrari,... mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 23:38