INS a facut publice vineri noi date pe domeniul imobiliar. Conform raportului, volumul lucrarilor de constructii a crescut in februarie cu 13,4% fata de luna precedenta, lucrarile la cladiri rezidentiale crescand cu 10,7 procente.
Daca aceasta crestere are sau nu radacini adanci, despre lucrarile de dezvoltare ale Capitalei, programul de reabilitare termica si alte teme, a vorbit intr-un interviu pentru Business24, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Business24: In urma cu putin timp, declarati pentru Business24 ca piata imobiliara isi revine abia la 6-12 luni dupa ce isi revine economia. In acest context, reprezinta cresterea din februarie o revenire a pietei imobiliare sau o pura intamplare?
Dr. Ion Radu Zilisteanu:E o crestere sezoniera. Rapoartele INS-ului pe constructii pe ultimii patru ani, anii de criza, arata fluctuatii destul de importante, dar nu e in mod neaparat o tendinta. Au fost perioade cand au crescut, cand au scazut, dar la niveluri reduse fata de perioada anterior crizei.
Acesta e un comportament tipic pentru indicatorii care reactioneaza cu intarziere.
Acelasi raport mentioneaza si cresteri la constructiile ingineresti. Ce fel de constructii intra la acest capitol?
In general, poduri, ceea ce la CFR se numeau "lucrari de arta".
In urma cu cateva saptamani s-a votat bugetul Capitalei. Consilierii au decis taierea fondurilor pentru anumite investitii, dar au refuzat si proiecte importante precum autostrada suspendata. Cum considerati aceasta... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:16
Inchirierea in regim hotelier devine din ce in ce mai populara si in Romania, dupa ce, peste granita, este deja o practica uzuala.
Iar pontential de dezvoltare exista din plin, de vreme ce, din aceasta afacere castiga atat proprietarul, care obtine un pret mai bun decat in cazul inchirierii pe termen lung, dar si chiriasul, care plateste mai putin decat la hotel.
In consecinta, oferta este variata: garsoniere, apartamente, vile sau chiar pensiuni, sunt scoase la inchiriat pentru cei care doresc sa petreaca doar cateva zile departe de casa.
In timp ce in Bucuresti chiria pentru o noapte incepe de la 20 de euro pentru o garsoniera si 80 de euro pentru trei camere, in functie de zona, in provincie se gasesc case si cu 10 euro pe noapte/ persoana.
Comparativ cu preturile ridicate ale camerelor de hotel, inchirierea locuintelor in regim hotelier pare un chilipir, "o alternativa foarte buna", a declarat analistului imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu, in cadrul unui interviu pentru Business24.
In Romania, inchirierea apartamentelor si caselor in regim hotelier abia prinde aripi. Care este situatia peste granita?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: Fenomenunl e mai vechi, nu e de acum, dar nu a fost foarte raspandit. In strainatate, e cu totul altceva. Lucrurile stau asa: exista un gen de turisti care practica turismul in acest regim de inchiriere in regim hotelier. De exemplu, sotia mea, e medic. La un moment dat, trebuia sa mearga la Barcelona la un congres. Numai... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 08:31
1Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.
"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.
Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.
Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.
Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.
Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.
Credeti ca se va relua o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:36
Daca 2011 a fost un an static, care a adus o probusire a preturilor apartamentelor, anul viitor va continua trendul scaderilor de pret. Prognozele macroeconomice anunta austeritate, situatie care se va reflecta in apetitul cumparatorilor de a achizitiona imobile.
"Ne putem astepta in continuare la scaderi de preturi. Asa cum a fost evolutia in 2011, tot asa va fi si in 2012, vom vedea scaderi mici, procente de o cifra. Avand in vedere situatia economica, evident ca nu ne putem astepta in niciun caz la vreo revenire a pietei imobiliare in 2012", a declarat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Business24.
Cum arata radiografia pietei imobiliare din ultimul an?
Tot anul a fost destul de static din punct de vedere al pietei imobiliare. Cand zic asta, ma refer la numarul mic de tranzactii, preturile la un nivel de aproximativ jumatate fata de perioada de dinainte de inceputul crizei si o usoara scadere a cererii solvabile care s-a tradus in scaderi procentuale ale preturilor de vanzare.
In momentul de fata, decizia Bancii Centrale de a modifica regulile de creditare, mai ales in ceea ce priveste descurajarea creditelor in valuta, va micsora si mai mult cererea solvabila. Cei care nu castiga veniturile in euro vor fi nevoiti sa plateasca un avans de 25% in cazul contractarii unui credit ipotecar.
Mai mult, sunt supusi unor scenarii rele in sensul ca este solicitata capacitatea de rambursare a solicitantului in functie de posibile... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:33
Interviu cu Radu Zilisteanu, realizat de Andrei Ciltaru.
mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 04:31
Interviu cu Ion Radu Zilisteanu, realizat de Andrei Ciltaru.
mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 04:30