Reducerea CAS este o chestiune marginala, marile probleme ale mediului de afaceri sunt neincrederea, legislatia interpretabila si ciculatia proasta a banilor in economia reala, afirma Dragos Dragoteanu, patronul Euro Invest.
Intr-un inteviu acordat Ziare.com, Dragos Dragoteanu a explicat ca Romania are doua economii care merg in paralel: cea reala, intre privati, si cea a contractelor cu statul, in care functioneaza cei incapabili sa faca fata doar in mediul privat: "Cand depinzi de banii statului, intri intr-un cerc vicios politic, economic, in care nu exista repere, nu exista principii, ci doar interese si sfere de interese, coruptie".
Dragos Dragoteanu a explicat de ce nu intra oamenii de afaceri in politica, ce ii tine departe pe investitorii strategici, dar si care ar fi sansa de relansare a Romaniei: "Pe chestiuni de nisa, romanii pot sa se descurce in afaceri mici care sa le asigure un trai decent. Aceste afaceri mici ar trebui sa dea peste 50% din PIB, cum este in ...citeste mai departe despre "Coruptie, sfere de interese, economia paralela. "In 6 luni statul poate distruge orice firma" Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 12:39
Chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu pana la 30%, spune Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patronul agentiei Euroest. Acesta este un moment potrivit pentru cei care vor sa faca economii printr-o relocare.
Dragoteanu a explicat, intr-un interviu acordat Business24, cum vor evolua preturile proprietatilor in perioada urmatoare, daca este acum momentul potrivit pentru investitii pe piata imobiliara si de ce a ales BCR sa acorde credite imobiliare numai in moneda nationala.
Oferta pentru spatii de birouri a crescut de doua ori, anul acesta, comparativ cu 2008, iar preturile au scazut considerabil. Este acesta un moment potrivit pentru investitii imobiliare?
Cererea a fost permanenta, dar important este pretul. Fata de 2008, preturile sunt cu 20-30% mai mici. Inchirierea nu este o investitie, ci o necesitate. Investitia este doar atunci cand cumperi.
Pe segmentul chiriilor, faci o afacere doar daca te muti de la 18 euro pe metrul patrat, pana la 12 euro pe metrul patrat, in conditii similare. Cererea poate sa creasca numai in conditiile in care sunt oportunitati pe piata. Daca cineva vrea sa isi reduca cheltuielile, poate sa faca o relocare a spatiului, de la un contract unde are un pret mare, la unul unde are un contract mai ieftin.
Ce este mai avantajos pentru un investitor, sa inchireze, sa cumpere sau sa "profite" de o executare silita?
Cel mai avantajos este sa isi micsoreze costurile legate de chirie, in orice forma. Daca gaseste un... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 16:15
Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, si-a construit un business de la zero, a muncit mult dar nu considera ca a facut vreun sacrificiu in ultimii 18 ani de cand si-a inceput afacerea, pentru ca un business dezvoltat in interes personal este facut cu placere.
Are investitii in imobiliare si in parcari private si daca ar fi sa o ia de la capat ar investi in ce de-al doilea domeniu, pe care il considera neexplorat la adevaratul sau potential.
Colectioneaza piramide, face sport zilnic si iubeste sa calatoreasca. Timpul liber si-l imparte intre afacere si viata personala, iar banii pe care ii castiga sunt investiti in educatia copiilor, in calatorii si in evolutia sa personala.
Cum a facut separarea intre partea profesionala si cea personala?
'Simplu. Am divortat!", spune acesta.
Despre afaceri, antreprenoriat, pasiuni si lectii de viata, vorbeste Dragos Dragoteanu, intr-un interviu acordat Business24.
Euroest a fost conceputa ca o afacere de familie. De unde v-a venit ideea de a porni aceasta afacere?
Nu am fost angajat niciodata la stat sau la alta firma privata. Din timpul facultatii, dupa Revolutie, am inceput sa fac comert cu produse din China si Polonia, intre 1990 si 1994. Cand marfurile pe care le aduceam de acolo nu au mai avut cautare, am infiintat firma Euroest, in aprilie 1994.
De atunci ma ocup numai de imobiliare si servicii conexe. Dupa 2009 m-am specializat si in administrarea de parcari ultracentrale, realizate... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 00:00
Deblocarea creditarii de catre banci ar ajuta piata imobiliara, numarul autorizatiilor de construire urmand sa creasca intr-un ritm alert, considera Dragos Dragoteanu, seful Euroest, companie care ofera servicii de profil de 17 ani.
Recent, Institutul National de Statistica a anuntat o crestere a numarului de astfel de autorizatii eliberate in ultimele luni, in ciuda crizei economice si a problemelor din piata.
Dragos Dragoteanu a analizat pentru Business24 piata imobiliara din Romania, viata in complexurile rezidentiale din jurul Bucurestiului si cladirile de milioane de euro scoase la vanzare.
In Bucuresti sunt numeroase oferte de locuinte de milioane de euro. Exista cu adevarat o piata pentru aceste cladiri sau ele stau "pe raft" perioade lungi de timp, pana cand sunt scoase spre inchiriere?
Piata cladirilor de milioane de euro se imparte in doua categorii: prima, cea care merita toti banii, chiar si pe timp de criza. O cladire poate fi atractiva pentru un potential cumparator daca este intr-o locatie de top, daca este construita foarte bine si daca are potential de inchiriere sau revanzare in profit - dupa o perioada de timp. Astfel de cladiri sunt extrem de rare si nu reprezinta mai mult de 2% din cladirile bune.
A doua categorie este data de proprietatile comune, care au comparabile pe piata. Este categoria imobilelor care nu conteaza pentru un cumparator avizat, interesat sa achizitioneze numai imobile prime-location. Acest gen de cladiri pot fi... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 09:02