Statul este un administrator prost, iar companiile de stat vor continua sa acumuleze pierderi, cata vreme raman sub patronajul acestuia, a declarat, in cadrul unui interviu pentru Business24, Claudiu Doltu, secretar de stat in ministerul Finantelor.
In aceste conditii, inchiderea sau privatizarea reprezinta solutia care trebuie aplicata urgent, pentru ca economia sa scape de povara datoriilor acestor intreprinderi, a subliniat secretarul de stat.
Neperformanta intreprinderilor de stat este o problema veche a economiei romanesti, asupra careia face presiuni, acum, si FMI. Cum trebuie rezolvata aceasta problema, pentru a nu ne trezi ca peste alti cativa ani vom discuta din nou despre cate pierderi aduc economiei aceste intreprinderi?
Dupa mai bine de 20 de ani, suntem in situatia in care vedem intreprinderi de stat care acumuleaza pierderi. Este greu de inteles de ce o companie de stat, singura care detine infrastructura feroviara, continua sa piarda. Operatorii de infrastructura de cale ferata sunt atat privati cat si de stat, dar, oricum, nu au alta sansa decat sa plateasca pentru folosirea infrastructurii respective.
E greu de inteles de ce o intreprindere, care nu are niciun concurent si care are clienti, care face afaceri profitabile, pierde. E greu de inteles de ce o asemenea intreprindere nu recupereaza ce are de recuperat de la utilizatorii privati sau publici. Din cauza faptului ca nu recupereaza si nu-si fixeaza niveluri de tarife, astfel incat sa-si... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 07:03
Costurile pentru desfasurarea unei afaceri corecte sunt mari in Romania si doar o reforma ampla in domeniul administratiei publice poate conduce la insanatosirea mediului de afaceri, a declarat Claudiu Doltu, secretarul de stat in ministerul Finantelor, in cadrul unui interviu pentru Business24.
Cum apreciati costul de desfasurare a unei afaceri in Romania la acest moment?
Din pacate, aceste costuri sunt mari, iar acest lucru descurajeaza si micii intreprinzatori si marile firme, sa-si extinda afacerile in Romania. In special, costurile de a lucra corect sunt mari. De aceea, nici autoritatile nu reusesc sa colecteze veniturile in masura in care isi doresc si nici coruptia nu scade atat de repede pe cat ne-am dori.
Pentru a reduce costul desfasurarii afacerilor si a reduce neincrederea mediului de afaceri fata de o administratie care poate provoca oricand surprize neplacute, este nevoie de o reforma in sistemul administratiei publice. Doar astfel putem sa ajungem la transparenta de care tot vorbim atunci cand vine vorba de derularea politicilor publice, de reglementari sau de relatia dintre cetatean si administratie.
Reformarea sistemului finantelor publice este doar una dintre directiile pe care trebuie sa mergem. In nici un caz nu ma refer doar la simpla modificare a structurii taxelor si impozitelor, cu siguranta si ea necesara.
Ce presupune modernizarea finantelor publice
Modernizarea finantelor publice presupune mai multe directii de actiune pe... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:45
Claudiu Doltu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, vorbeste intr-un interviu acordat Business24, despre modul costisitor in care Romania si-a atras investitorii straini dupa 1991 si care sunt consecintele acestor masuri in prezent.
Romania are nevoie de schimbari structurale in agricultura, dar si in ceea ce priveste sistemul de sanatate si sistemul de pensii. Doltu este de parere ca daca nu se poate schimba nimic in modul de finantare a sistemului medical, vom avea o piramida cu varful in jos, iar o greutate din ce in ce mai mare va apasa peste baza.
Potrivit secretarului de stat, succesul politicilor publice sta in corelarea obiectivelor fixe cu resursele disponibile, iar Romania trebuie sa renunte la practica reformelor, doar pentru a obtine finantare externa, pe care le abandoneaza in momentul in care nevoia de finantare a incetat.
Care sunt sectoarele unde e nevoie de o reforma masiva pentru o mai buna functionare?
Romania are inca un potential foarte mare neexploatat din perspectiva suprafetelor agricole, din perspectiva climei sau a diverselor tipuri de culturi care se pot obtine.
Deocamdata, se pare ca potentialul mare din agricultura este evaluat de multi investitori care acumuleaza suprafete mari si compacte de teren.
Probabil ca, in continuare, vom asista la o concentrare din ce in ce mai mare a terenurilor. Exista multe cazuri de succes in Romania in care investitori puternici cumpara fie suprafete mari de pamant pe care le... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 08:01
Viata oamenilor de astazi este mult mai buna decat in urma cu 20 de ani, datorita liberalizarii preturilor, a declarat intr-un interviu pentru Business24, Claudiu Doltu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit acestuia, politicile fiscale sau bugetare nu produc bunastarea. Cu toate acestea, o politica fiscala proasta poate sa "omoare" cresterea economica.
Secretarul de stat a precizat ca energia este un domeniu care necesita investitii mari, pe care statul roman nu si le poate permite. Insa gradul si viteza procesului de privatizare sunt expresia vointei politice a guvernului.
Ce "butoane" trebuie sa apese autoritatile romane pentru a genera bunastare si a readuce cresterea economica in Romania, dupa aproape cinci ani de criza?
Cresterea economica nu vine nici dinspre politicile fiscale, nici dinspre politicile monetare in sine, ci este posibila doar daca resursele (cunostinte, capital, munca) sunt utilizate eficient. In ceea ce priveste politica monetara, ea poate influenta productia reala, rata reala a dobanzii sau rata somajului, insa doar pe termen scurt. Pe termen lung, politica monetara este neutra.
Altfel spus, ea nu poate sa genereze rezultatele asteptate si dorite in ceea ce priveste asemenea indicatori. Daca vom continua cu aceasta iluzie, va trebui sa acceptam ca pretul va fi inflatia. Si nimic nu poate fi mai rau decat acest lucru.
Sunt convins ca oamenii in Romania nu au uitat cum se traia si cat de greu se... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 08:04
Secretarul de stat Claudiu Doltu a declarat intr-un interviu Business24, ca este total gresit sa se considere ca deficitele bugetare ar putea sa fie o premisa a cresterii economice sustenabile.
Potrivit acestuia, deficitele inseamna o datorie care ajunge la scadenta, si asemenea unei familii care nu poate trai inregistrand permanent deficite, nici statul nu se poate bazate pe deficitele care se transfera generatiilor viitoare.
Analistii sunt de parere ca sustinerea cresterii economice trebuie facuta prin reforme structurale si, pe cat posibil, fara agravarea deficitelor bugetare. Ce reforme structurale trebuie sa adopte Romania?
Aici sunt doua probleme. Pe de o parte, este vorba de sugerarea ideii ca politici economice care genereaza deficite bugetare ar putea permite crestere economica. Pe de alta parte, intrebarea se refera la posibile reforme structurale pe care Romania ar trebui sa si le asume.
In ceea ce priveste legatura dintre deficite si crestere, a considera ca deficitele bugetare ar putea sa fie o premisa a cresterii economice sustenabile, este cu totul gresit. Din ratiuni ideologice sau de confruntare politica, atat in Europa cat si in Romania, s-au folosit prin antiteza deficitele bugetare care trebuie limitate, cu asa-zisa "reluare a cresterii economice si crearea de locuri de munca".
Cu alte cuvinte, "austeritate versus crestere economica si locuri de munca". Nimic mai fals si chiar nimic mai periculos atunci cand vine vorba sa introduci... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 10:05
Relatia dintre stat si contribuabili trebuie sa fie una pragmatica, dar corecta precum cea dintre o firma si clientul sau. In Romania, insa, predictibilitatea este pusa sub semnul intrebarii.
O reforma a intregului sistem de Finante publice ar insemna o gura de oxigen pentru mediul de afaceri.
"Mediul afaceri nu vrea nici facilitati, nici privilegii, nici tratament favorizant, ci doar predictibilitate. Oamenii seriosi au inteles ca predictibilitatea nu inseamna doar asumarea ca nu vom creste impozitul pe profit sau CAS-ul. Mediul de afaceri asteapta de la autoritati nu promisiuni si favoruri ci un calendar care sa conduca aceasta tara in 4 ani la un sistem al finantelor publice comparabil cu al altor tari europene", a declarat Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL.
Acesta este de parere ca resursele financiare necesare pentru modernizarea sistemului finantelor publice nu ar depasi 100 de milioane de euro pe o perioada de sapte ani, insa ar insemna un pas urias pentru dezvoltarea mediului de afaceri autohton.
In ultimii ani, pe fondul reducerii veniturilor la buget, mediul de afaceri a avut mult de suferit din cauza numarului mare de impozite si taxe si de cresterile de taxe survenite. Cum comentati rezultatele obtinute prin aceasta strategie si ce solutii ar trebui avute in vedere pentru o revenire la un sistem de taxe favorabil cresterii economiei?
E evident ca Romania nu este un mediu favorabil afacerilor din punct de... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 14:54
Dupa 20 de ani de tranzitie, societatea romaneasca a suferit numeroase schimbari, insa probleme au ramas aceleasi. Drama romaneasca este legata insa de solutiile pe care conducatorii incearca sa le gaseasca.
Privind restrospectiv, Romania are, pentru problemele de azi, aceleasi solutii care au dus la esecul eforturilor anterioare, considera Claudiu Doltu, autor al cartii Tranzitia made in Romania si viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca istoria niciodata nu se repeta in aceleasi forme, insa lucrurile nerezolvate de-a lungul timpului isi vor cere partea, iar "ascunderea lor sub pres" nu contituie o solutie viabila.
"Greselile facute in prezent cu certitudine vor fi platite. Viata se misca acum mult mai repede decat se misca acum 10-20 de ani, pasii greseti s-ar putea sa vina la scadenta mult mai repede decat ne asteptam. Ascunderea problemelor sub pres nu inseamna ca ele nu exista.
Amanarea unor decizii astazi nu face decat sa mareasca nota de plata pentru viitor", mai spune Claudiu Doltu.
Potrivit acestuia, Romania trebuie sa priveasca in cartea istoriei si sa invete sase lectii. In primul rand, Claudiu Doltu aminteste de intarzierea reformelor si lipsa flexibilitatii institutiilor care impun societatii costuri mari.
Din pacate, in opinia acestuia, Romania a trecut prin acest lucru cu doua decenii in urma, iar tranzitia nu s-a incheiat. In plus, lipsa de viziune niciodata nu poate fi... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 12:30
"Este vorba de o neincredere totala, din pacate de un joc non-cooperativ foarte puternic intre Guvern si acea parte a mediului de afaceri care nu are o relatie privilegiata pe linie politica cu administratia. Guvernul trebuie sa-si plateasca datoriile pe care le are. Daca acest lucru nu se intampla, nu poate pretinde un comportament mai rezonabil din partea sectorului privat in ceea ce priveste plata contributiilor", a declarat Claudiu Doltu, posibil ministru de Finante intr-un viitor Guvern al USL.Cresterea TVA a adus statului bani multi intr-o perioada critica. Daca punem in balanta, cum am iesit dupa aceasta masura?
Din perspectiva impactului bugetar, efectul a fost favorabil. TVA este principala sursa de venit la bugetul statului.
Lucrurile nu au rezolvat nicidecum pe termen lung o problema de stabilitate fiscala in Romania.
Acest lucru a dus intr-adevar la o crestere a unor categorii de venituri, dar nefacand reforme majore pe partea de cheltuieli, politica fiscala pare sa se afle tot intr-un ciclu vicios, putin sustenabil pe termen lung.
Nimic nu ne asigura ca intr-un moment sau altul, in goana dupa acoperirea unor gauri, un guvern nu va mari din nou un impozit sau mai multe, pentru a compensa cheltuielile foarte mari care trebuie acoperite.
Nu in felul acesta se asigura predictibilitatea si sustenabilitatea unei politici fiscale.
Aceasta crestere a TVA pare de acum inainte un fel de frana de mana pentru afaceri. Cum ar trebui procedat pentru a renunta la ea si in... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 09:30