Piata muncii din Romania a trecut prin transformari majore odata cu aparitia crizei economice, iar presiunea de a rezista pe o piata aflata in declin si-a lasat amprenta atat asupra managementului companiilor, cat si in randul angajatilor obisnuiti.
Despre modul in care a influentat criza sectorul resurselor umane din Romania si despre perspectivele acestuia pe viitor, vorbeste Ana Glavce, intr-un interviu acordat Business24.
Ana Glavce este HR Manager in cadrul TNT Romania din anul 2000. Cariera ei a debutat insa in mediul academic (Universitatea Bucuresti), pentru ca ulterior sa lucreze in sectorul neguvernamental (initial ca Project Manager, apoi Trainer si ulterior HR Manager).
Raportul dintre cerere si oferta de pe piata muncii s-a schimbat semnificativ odata cu aparitia crizei economice. Ce au invatat angajatorii cu aceasta ocazie? Dar angajatii?
Cred ca un lucru esential pe care angajatorii l-au invatat in ultimii ani este cum sa foloseasca mai bine instrumentele de motivare nefinanciara.
Angajatii cred ca au invatat ca, pentru a gasi si pastra un loc de munca, este nevoie de competente si performanta - lucruri care inaintea perioadei de criza, desi stiute, erau mai putin bagate in seama datorita cererii mult mai mari de forta de munca.
Romania primeste adesea critici in legatura cu productivitatea muncii. Cum ar putea sa fie aceasta imbunatatita?
Nu am date referitoare la productivitatea muncii, deci mi-ar fi greu sa raspund in cunostinta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 09:00