Dupa un 2020 plin de provocari si un 2021 al adaptarilor, una dintre vedetele e-commerce-ului mondial, segmentul home & deco, nu da semne de incetinire - ba din contra.
Am stat de vorba despre acest fenomen cu Michael Zelinka, CEO Biano Romania si fondator al retelei Biano, marketplace-uri de produse pentru camin, prezente in 7 tari (Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Olanda, Portugalia, Brazilia).
Gratie avantului cumparaturilor online de mobilier si decoratiuni, cei de la Biano au perspective de lansare pe 3-4 piete noi in perioada urmatoare.
In interviul urmator, antreprenorul originar din Cehia relateaza despre perspectiva Biano asupra comertului electronic home & deco in noile vremuri pandemice, ce stau sub semnul variantei Delta Covid-19 si despre cum va evolua e-commerce-ul home & deco in trimestrul 4 2021 la nivel mondial.
Cum a afectat raspandirea variantei Delta a Covid-19 magazinele dvs. partenere pana acum? Au simtit impactul lipsei de materii prime la nivel mondial ori al pretului crescut al livrarilor de materiale, de exemplu?
Cu siguranta exista un impact asupra lanturilor de aprovizionare ale partenerilor nostri. Din analizele noastre, efectele principale ar putea fi resimtite abia in primavara 2022, chiar daca situatia s-a imbunatatit in vara 2021. Inca nu suntem siguri daca aceasta este starea finala. Dar daca ar fi sa judecam dupa listarile de produse pe platformele Biano, de exemplu, vedem un numar din ce in ce mai mare.
Credeti ca... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2021, ora 13:08
Remus Florian conduce afacerea Oriflame in Romania de la inceputul anului 2018 in functia de Director General, insa cariera in cadrul companiei si-a inceput-o in anul 2011, cand s-a alaturat echipei de vanzari.
Un adevarat game changer, Remus este un om de actiune, devenind promotorul nu doar al unui sistem de business, dar si al celui mai important program de instruire si dezvoltare a liderilor, care ii invata sa functioneze independent si sa isi gestioneze propria afacere in mod inteligent si eficient, dublandu-le viteza catre succes. Astfel, business-ul Oriflame si-a schimbat dinamica de crestere, concretizandu-se in 5 ani de crestere consecutiva.
Preocupat in mod real de oamenii din echipa lui, din convingerea ca acestia sunt factorul determinant in atingerea succesului, spune adesea ca totul incepe si se termina cu oamenii. Este o componenta a culturii organizationale Oriflame pe care si-a insusit-o din prima zi si pe care nu se limiteaza sa o transmita doar celor din echipa lui, ci si tuturor celor pe care ii intalneste. Crede cu tarie in valorile acestei companii care i-au modelat stilul de viata si de leadership si care il ajuta de 10 ani sa construiasca si sa consolideze echipe.
Crede in puterea femeilor de a-si implini visurile, in spiritul lor antreprenorial si capacitatea lor unica de a accepta si depasi provocarile, in rolul lor esential in evolutia societatii.
In cei 10 ani de cand s-a alaturat companiei, Remus a reusit sa dezvolte o noua... mai mult
Joi, 06 Mai 2021, ora 17:35
"Victor Ciubotaru este cofondator al agentiei Digitalgoal, o agentie de consultanta si marketing care cu timpul a dezvoltat mai multe produse proprii. Printre acestea se numara FabricatinRO - platforma producatorilor din Romania, un proiect amplu, realizat in cololaborare cu fondatorul acestuia, Adrian Ambrose, si nou brand de genti, numit ALLUXURI, proaspat lansat pe piata romaneasca. In cadrul acestui interviu ii vom da cuvantul lui Victor si vom discuta despre marketing si antreprenoriat din punctul de vedere al unui cofondator de agentie digitala."
Victor, in primul rand ne pare bine ca ai raspuns invitatiei noastre, iar in al doilea am vrea sa ne povestesti despre cum ai ajuns sa-ti deschizi propria agentia de marketing?
As putea spune ca am antreprenoriatul in sange. Mi-am deschis prima firma de webdevelopment in anul 2008, cand am terminat facultatea de informatica. Din pacate, in mai putin de 2 ani, din cauza crizei financiare, am fost nevoit sa suspend activitatea pentru ca aproape nimeni nu mai era dispus sa investeasca in mediul online, care si asa la momentul acela, in Romania, era intr-o faza incipienta.
Ulterior, am decis sa imi transform cel mai mare hobby in job si astfel, am devenit jucator profesionist de poker pentru o perioada de mai bine de 8 ani. Dupa cativa ani mi-am creat propria scoala de poker coaching, care la ora actuala este cea mai mare scoala de tipul ei din Romania.
Din dorinta de a-mi promova scoala de poker, am apelat mai... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 12:01
Creativitatea romaneasca se afla intr-un moment de cumpana, iar solutia de a iesi din aceasta stare se afla in mana proprietarilor de branduri. Doar alaturi de experti si invatand din greseli se poate creste, explica Mihai Bonca, specialist in Brand Management, consultant la Brand Architects si trainer la Institutul de Marketing.
Povestea sa si experientele profesionale l-au slefuit exact asa cum are nevoie piata romaneasca, si alaturi de el marile companii invata astazi cum se face marketing.
Mihai se considera un om norocos. A terminat ASE, cu specializarea Marketing, in 2002. "Cum am ajuns la Marketing? Ei bine, in liceu eram pasionat de psihologie si filosofie. Am avut norocul sa inteleg ca cel mai apropiat domeniu economic de aceste pasiuni este marketing-ul", povesteste el pentru Business24.
Al doilea mare noroc a fost ca, dupa facultate, a inceput sa lucreze exact in acest domeniu, in research, in piata berii, la Ursus Breweries. "Research-ul m-a ajutat sa imi investesc energia in a intelege oamenii si sa imi testez in permanenta ideile. Fiind primele lucruri pe care le-am invatat, mi-au intrat in reflexe", isi aminteste el.
Apoi Ursus Breweries a fost "playground-ul" perfect pentru urmatorii 9 ani. "Am iubit din tot sufletul acel loc, in care am invatat majoritatea lucrurilor pe care le cunosc", recunoaste Mihai.
In piata berii totul era construit local, de la "consumer insights" la strategia unui brand, dezvoltarea comunicarii, inovatii, packaging,... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 16:00
Oana Sav a fondat Institutul de Marketing in 2011, din dorinta de a oferi sprijin si in Romania celor care isi doreau sa se perfectioneze in marketing prin programe profesionale certificate international.
Institutul asigura astazi toate nevoile specialistilor, inclusiv Diploma Profesionala in Marketing.
"In orice disciplina este nevoie de pregatire continua, mai ales in domenii atat de dinamice cum este marketingul, iar aici noi venim cu solutii mai adaptate realitatilor internationale de business", explica Oana Sav, fondatoarea Institutului de Marketing, intr-un interviu acordat Business24.
Pentru inceput as vrea sa ne spuneti cateva cuvinte despre evolutia dvs. profesionala.
Intr-adevar, mi-am facut o puternica deviza si chiar o mantra din vorbele: "Singura solutie, propria evolutie". Si am fost norocoasa ca acest traseu a fost si este permanent ghidat sau inspirat de intalniri esentiale. Cu profesori, cu mentori sau pur si simplu cu acei oameni speciali care apar chiar si pasager in viata ta, atat cat sa-ti deschida un drum, sa-ti dea speranta cand ai nevoie si sa te inspire prin propriile alegeri.
Am fost, pe rand si uneori in acelasi timp, dascal, specialist in comunicare si relatii publice, coordonator sau "expert" marketing, - acel eufemism folosit pentru cei care fac de toate intr-o companie - trainer, consultant, fundraiser si antreprenor.
Am avut norocul sa urmez o formare pedagogica la Blaj cu profesori foarte buni si un curriculum care-ti... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:10
La mai putin de o luna dupa ce Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din Romania a fost inchis pentru coruptie, prim-ministrul Viorica Dancila incearca sa repare daunele facute de fostul ei aliat in ceea ce priveste relatiile cu Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Romania se afla pe punctul de a urma Ungaria si Polonia in viziunea negativa a Uniunii Europene, oficialii de la Bruxelles acuzand politicienii romani ca nu respecta principiile democratiei.
In contextul in care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, Viorica Dancila considera ca este timpul pentru o reapropiere de Uniunea Europeana.
"Am reluat dialogul constructiv cu oficialii de la Bruxelles - nu dorim sa oferim motive pentru posibile sanctiuni. Consider ca pericolul declansarii Articolului 7 in cazul Romaniei a trecut", a declarat Viorica Dancila, cu referire la mecanismul de sanctionare al Uniunii Europene.
Condusa de stilul "iliberal" al liderului ungar Viktor Orban, Europa de Est s-a dovedit a fi o provocare pentru Uniunea Europeana, care a criticat tarile din fostul bloc comunist pentru incalcarea independentei judiciare si ingradirea presei si a societatii civile.
In Romania, accentul a fost pus pe luarea de mita, care se situeaza la cel mai ridicat nivel din cadrul blocului comunitar. Liviu Dragnea a incercat sa diminueze pedepsele pentru oficialii corupti, in vederea solutionarii unor probleme legale personale, lucru care a atras de asemenea critici... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 13:19
Tocmai ati ajuns la capatul unei cautari infinite pe un portal de job-uri, de exemplu portalul de joburi Retaillium, si ati gasit ceea ce va doreati. Aveti CV-ul pregatit, aplicati pentru post si sunteti contactati la scurt timp pentru un interviu. Ei bine, ce trebuie sa faci la un interviu de angajare?
Pentru a obtine locul de munca mult dorit trebuie sa tii cont de cateva lucruri esentiale. Aceste lucruri sunt importante indiferent de jobul la care aplicati.
1. Imbracati-va potrivit
Hainele pe care le alegeti vor avea un impact considerabil asupra impresiei pe care o veti face in fata intervievatorului, dar si asupra rezultatului interviului. Oamenii isi formeaza o impresie despre o alta persoana in cateva secunde de la intalnirea lor, astfel incat importanta a ceea ce purtati este imensa.
Pentru un interviu la o firma dintr-un oras, este necesar ca barbatii sa poarte un costum, iar femeile o rochie. Daca, totusi, sunteti intervievati pentru un loc de munca in Bucuresti care imbracamintea business nu este purtata in mod frecvent, puteti sa alegeti o tinuta mai casual.
Nu purtati niciodata blugi. Curelele trebuie sa se potriveasca cu nuanta pantofilor. Daca purtati un costum, cureaua si pantofii trebuie sa aiba aceeasi culoare. Pantofii sa fie bine lustruiti, in stare buna, iar sireturile sa fie noi.
2. Parul trebuie sa fie ingrijit
Ce sa faceti cu parul este o preocupare atat pentru femei cat si pentru barbati, deoarece arata foarte multe lucruri... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:00
Romania se poate lauda cu 100 de ani de unitate nationala, dar, in rest, tara nu arata prea bine, cu Moldova, odinioara inaintea Tarii Romanesti, macar din punct de vedere cultural, decuplata astazi in modul cel mai brutal de celelalte provincii, si nu doar pentru ca nu are o autostrada, ci pentru ca saracia o plaseaza departe de PIB-ul pe locuitor din Transilvania. Uniti geografic, dar polarizati in celelalte si cu o clasa politica cu origini impure, de neinteles in restul Europei, pe care avem datoria, spune Lucian Boia, sa o reparam. Dar cum?
Iata cum arata PIB-ul pe locuitor in 2018 (mii euro), potrivit Comisiei Nationale de Prognoza:
- Bucuresti (limita de sus): 27,18
- Vaslui (limita de jos): 4,63
- Media pe tara: 10,15
Judetele Moldovei sunt prabusite in saracie, in vreme ce cele transilvanene au decolat. La 1859, Moldova se mandrea cu prima universitate si cu o elita culturala care o depasea, spune istoricul Lucian Boia, pe cea a Tarii Romanesti. Istoria insa a facut ca moldovenii, cei ce dincoace de Prut, sa fi pierdut partida.
Am spus "cei de dincoace de Prut", pentru ca in interviul acordat Ziare.com, profesorul Lucian Boia vorbeste si despre Basarabia si Republica Moldova, in care Stefan cel Mare ocupa un loc aparte in panteon. Dar Stefan cel Mare nu e Igor Dodon, ne atrage Lucian Boia atentia, iar pretentia ca istoria sa serveasca mentinerii unui sentiment patriotic trebuie si, ea, depasita.
Sunt teme mari, dar care pornesc de la Romania de... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 07:15
Foarte multi candidati - chiar 81%, potrivit psihologului social Ron Friedman, autor al cartii "The Best Place to Work" - mint in timpul intervivului de angajare. Angajatorii sunt si ei la curent cu statisticile si apeleaza, in consecinta, la diverse strategii pentru a verifica onestitatea candidatului.
In cazul lui Elon Musk, CEO-ul Tesla si al SpaceX, este vorba de o simpla intrebare: "Care au fost cele mai dificile probleme cu care te-ai confruntat si cum le-ai rezolvat?", noteaza CNBC.
Potrivit miliardarului, este o intrebare foarte importanta, deoarece modul in care candidatul va raspunde va oferi informatii foarte pretioase despre rolul real al acestuia in cadrul unui proiect sau al unei companii. Mai exact, daca el este cel care si-a asumat proiectul si a gasit solutii la o problema sau daca a fost doar un membru al echipei care a facut acest lucru.
"Cei care au rezolvat cu adevarat problema stiu exact cum au facut-o. Stiu micile detalii", a explicat Musk.
Acesti candidati pot vorbi detaliat in legatura cu dificultatile cu care s-au confruntat si cu strategiile pe care le-au folosit pentru a le depasi. Candidatii foarte buni pot raspunde la intrebare la "niveluri multiple".
Dimpotriva, cei care pretind ca au rezolvat problema "ajung la un singur nivel, poate, dupa care se blocheaza".
"Oricine s-a chinuit mult cu o problema nu uita niciodata", este convins seful Tesla.
C.S. ...citeste mai departe despre "Cum isi da seama Elon Musk daca un... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 08:52