Intentia liderilor militari de la Tokyo de a trimite cel mai mare vas de razboi al Japoniei in Marea Chinei de Sud, pentru a participa la un exercitiu militar programat de Marina americana in luna mai, a starnit riposta imediata a Beijingului.
Deplasarea vasului heliport Izumo in apele marii revendicate in proportie de 80% de China este vazuta ca o provocare de catre liderii de la Beijing, acestia amenintand cu riposte pe masura, informeaza IB Times.
Nava ar urma sa execute un tur de forta intre Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a se alatura flotei americano-indiene care va participa la exercitiul Malabar, din Oceanul Indian, in luna iulie.
Traseul ar fi o premiera pentru marina nipona, care a stationat in apele controlate de Japonia inca de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar traversarea regiunii maritime pe care China o disputa cu Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia si Taiwan pare chiar un act de bravura.
"Daca Japonia insista sa adopte masuri gresite si ia in considerare chiar interventii militare care sa ameninte suveranitatea si securitatea Chinei, atunci vom fi pregatiti sa raspundem in aceeasi masura", a comentat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.
"Scopul nostru este sa testam capacitatea de lupta a navei Izumo in misiuni de lunga durata. Se va antrena cu Marina Americana in Marea Chinei de Sud", a precizat o sursa din Ministerul Apararii de la Tokyo, citata de Reuters.... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 17:53
Cinci milioane de cetateni stabiliti pe alte meleaguri si zeci de miliarde de dolari plasati in investitii in afara tarii sunt motivele care ii fac pe liderii comunisti de la Beijing sa isi reconsidere pozitia in ceea ce priveste neamestecul in treburile interne ale altor natiuni.
China a conditionat mai mereu acordarea imprumuturilor de incheierea unor contracte de lucrari pentru companiile sale de stat. Investitii de acest gen se intrevad din Sudanul de Sud, pana in Yemen sau Pakistan, dar mai nou Beijingul se vede nevoit sa intervina pentru a-si proteja investitiile, arata reporterii Bloomberg.
De la pasivitate la implicare agresiva
In 1955, premierul chinez Zhou Enlai avea sa stabileasca linia directoare a politicii externe a Chinei mentionand neamestecul in treburile interne ale altor state suverane.
Directia aceasta a fost urmata cu strictete pana anul trecut, lucru ce i-a facut pe chinezi sa evite discret sprijinirea sanctiunilor internationale indreptate impotriva Rusiei sau a regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Politica Chinei a reflectat atat concentrarea pentru asigurarea stabilitatii interne, cat si lipsa de interes a liderilor comunisti de la Beijing de a juca un rol activ in politica externa.
De altfel, postura de "urs Panda" adoptata de China in timpul crizelor internationale recente l-au facut pe presedintele Obama sa afirme ca oficialii de la Beijing se comporta ca o gasca de petrecareti, in timp ce altii duc greul securitatii... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 16:25