Reprezentantii Bancii Mondiale vad un adevarat pericol in interventiile Beijingului in ajutorarea sistemului financiar intern.
Un raport de 39 de pagini facut public astazi de institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor de instabilitate financiara aparute in urma deciziilor din China.
Pe de o parte expertii Bancii Mondiale lauda incetinirea survenita in cresterea economica a Chinei ca urmare a schimbarii catre un model economic mai eficient, dar sustin ca alte masuri luate de guvern se dovedesc extrem de periculoase, arata cotidanul The Star.
Interventie fara precedent
China a reusit sa isi reduca vulnerabilitatea la modelul cresterii economice bazate pe imprumuturi masive care a fost inregistrat in perioada ce a urmat crizei din 2008, au mentionat expertii Bancii Mondiale.
In acelasi timp, acestia spun ca, extinsa, interferenta guvernului chinez cu sectorul financiar poate submina toata eforturile facute pentru schimbarea economiei in bine.
"Nivelul interventiei de stat intalnita in China nu isi gaseste nicio paralela in pietele economice moderne", se arata in raport.
"Statul a interferat in mod extins si prin actiuni directe pentru a asigura resurse prin serviciile administrative, pentru a controla nivelul preturilor, al garantiilor si al liniilor de credit influentand institutiile financiare si organismele cu rol regulator", mai spun expertii Bancii Mondiale.
Din punctul lor de vedere, distorsiunea efectuata de catre... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:14
2Cinci milioane de cetateni stabiliti pe alte meleaguri si zeci de miliarde de dolari plasati in investitii in afara tarii sunt motivele care ii fac pe liderii comunisti de la Beijing sa isi reconsidere pozitia in ceea ce priveste neamestecul in treburile interne ale altor natiuni.
China a conditionat mai mereu acordarea imprumuturilor de incheierea unor contracte de lucrari pentru companiile sale de stat. Investitii de acest gen se intrevad din Sudanul de Sud, pana in Yemen sau Pakistan, dar mai nou Beijingul se vede nevoit sa intervina pentru a-si proteja investitiile, arata reporterii Bloomberg.
De la pasivitate la implicare agresiva
In 1955, premierul chinez Zhou Enlai avea sa stabileasca linia directoare a politicii externe a Chinei mentionand neamestecul in treburile interne ale altor state suverane.
Directia aceasta a fost urmata cu strictete pana anul trecut, lucru ce i-a facut pe chinezi sa evite discret sprijinirea sanctiunilor internationale indreptate impotriva Rusiei sau a regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Politica Chinei a reflectat atat concentrarea pentru asigurarea stabilitatii interne, cat si lipsa de interes a liderilor comunisti de la Beijing de a juca un rol activ in politica externa.
De altfel, postura de "urs Panda" adoptata de China in timpul crizelor internationale recente l-au facut pe presedintele Obama sa afirme ca oficialii de la Beijing se comporta ca o gasca de petrecareti, in timp ce altii duc greul securitatii... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 16:25