UTI Grup a furnizat module esentiale pentru doua componente software importante ale sistemului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO.
Este vorba despre aplicatia de comanda si control pentru Centrul de Comanda de Baza (MOS - Mission Operation Support) si aplicatia pentru punctele de comanda transportabile (TGGS - Transportable General Ground Stations), necesare in vederea asigurarii sistemului de comunicatii (voce si mesaje), a stocarii de date, a interoperabilitatii si a diseminarii de date intre participantii la actiuni militare.
Aplicatiile au fost testate cu succes si acceptate, fiind integrate in sistemul NATO AGS din centrul de comanda de la baza militara aeriana de la Sigonella, Italia, se arata intr-un comunicat de presa al UTI Grup.
Foto: NATO / Centrul de comanda de la Sigonella
De asemenea, pentru componenta hardware a programului AGS, UTI Grup, prin compania membra Defense Engineering, a proiectat, certificat si executat incinte de transport (transport cases) rigidizate pentru protejarea echipamentelor IT si electronice ale punctelor de comanda mobile pe durata transportului, depozitarii si desfasurarii in campul tactic.
Foto: Incinta de transport realizata de UTI
Aceste incinte sunt echipate cu toata logistica necesara asigurarii comunicatiilor de date si permit functionarea in conditii extreme, fiind testate in laboratoarele specializate NATO, dovedindu-se perfect functionale in conditii de vibratii, socuri, temperaturi si umiditate... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 11:14
Implicarea mai solida a NATO in Orientul Mijlociu, ceruta de presedintele Trump si acceptata rapid de alianta, se refera cel mai probabil la politica de parteneriate a aliantei, in niciun caz la interventii militare, spune expertul in securitate nationala Hari Bucur-Marcu, in opinia caruia mesajul clar transmis miercuri de Statele Unite este ca "nu au de gand sa fie ele singure jandarmul in regiune".
"Lumea civilizata trebuie sa dea un semnal clar si unit regimului iranian: campania voastra de teroare, crime si haos nu va mai fi tolerata. Nu i se va permite sa continue. Astazi voi cere NATO sa se implice mult mai mult in procesul din Orientul Mijlociu", a declarat miercuri, la Casa Alba, presedintele american Donald Trump. Iar reactia aliantei nu a intarziat. In foarte scurt timp, secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu.
Ce presupune aceasta decizie, ce implicatii are pentru Romania si la ce evolutii ne putem astepta in continuare ne spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur-Marcu, doctor in stiinte militare, fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, direct implicat in relatia Armatei Romaniei cu NATO.
Cum sa interpretam afirmatia ca "NATO va contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu"? La ce sa ne asteptam in continuare?
In primul rand, reactia secretarului general al NATO e de natura sa confirme faptul ca SUA au... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 09:54
"Ceea ce suntem pe cale sa traim este moartea cerebrala a NATO" a declarat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, saptamanalului The Economist, explicand aceasta "moarte" prin dezangajarea americana fata de aliatii NATO si comportamentul Turciei, membra a Aliantei Nord-Atlanctice.
Este "necesara clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO", a mai declarat seful statului francez, care a pledat din nou in favoarea unei "intariri" a Europei Apararii, in contextul in care un summit NATO este programat la inceputul lui decembrie la Londra, relateaza AFP.
"Asistam la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, intr-o zona in care interesele noastre sunt in joc, fara coordonare", a subliniat Macron, referindu-se la interventia militara turca in Siria. "Ceea ce s-a intamplat este o enorma problema pentru NATO", a apreciat presedintele Frantei in interviul acordat The Economist.
In aceste conditii, seful de stat francez se intreaba mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militara intre membrii Aliantei in cazul in care unul dintre ei este atacat.
"Ce este Articolul 5 maine? Daca regimul lui Bashar al-Asaad hotaraste sa replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o intrebare reala", considera Macron.
"Noi ne-am angajat sa luptam impotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic). Paradoxul este ca decizia americana (a retragerii din Siria) si ofensiva turca, in ambele cazuri, au acelasi... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 17:22
SupplyBlockchain, companie creata de romanul Sebastian Cochinescu in SUA, a furnizat serviciile sale software in cadrul exercitiului "Vigorous Warrior 19", care a fost organizat la inceputul lunii aprilie in Romania, de catre Centrul de Excelenta Militara Medicala al NATO si Ministerul Apararii Nationale (MApN).
"Vigorous Warrior 19" s-a desfasurat la Baza Militara Cincu in perioada 1 - 15 aprilie si a fost cel mai mare exercitiu medical militar din istoria NATO, anul acesta fiind prezenti peste 2.500 de participanti din 39 de tari. In cadrul exercitiului au fost simulate peste 1.000 de scenarii in care este necesara interventia echipajelor medicale din structurile militare NATO.
Acesta a fost unul din primele proiecte la nivel mondial in care structurile militare NATO au folosit tehnologia blockchain prin solutiile oferite de SupplyBlockchain.
"A fost o onoare sa punem la dispozitia Armatei Romane si a Centrului de Excelenta Militara Medicala NATO solutia noastra adresata structurilor militare si de securitate nationala, mai ales ca suntem printre primele proiecte la nivel mondial in care tehnologia blockchain este folosita intr-un context militar. Succesul acestui proiect se datoreaza atat deschiderii spre inovatie a factorilor competenti din cadrul MApN, cat si operativitatii personalului militar de pe teren, implicat in acest exercitiu de proportii", declara Sebastian Cochinescu, CEO al companiei SupplyBlockchain.
In luna decembrie 2018, Sebastian... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 16:41
Zece tari europene au lansat, miercuri, in cursul unei reuniuni desfasurate la Paris, un plan comun de aparare militara, Franta transmitand semnalul ca Europa este capabila sa isi garanteze propria securitate.
Initiativa Europeana de Interventie (IEI) a fost lansata in iunie, dar miercuri, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Paris, liderii tarilor participante au elaborat planul de functionare a acestei coalitii.
La proiectul coordonat de Franta s-au alaturat Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania si Portugalia. Finlanda a semnalat ca se va alatura coalitiei, informeaza agentia Reuters.
Conform initiatorilor, proiectul condus de Franta nu reprezinta o alternativa la Alianta Nord-Atlantica, dominata de Statele Unite, desi crearea acestei coalitii reflecta preocuparile privind abordarea izolationista a Administratiei Donald Trump.
"Intr-un mediu in care amenintarile si modificarile de natura geopolitica si climatica se intensifica, initiativa trebuie sa transmita mesajul ca Europa este pregatita, are capabilitati. Initiativa nu intra in contradictie, nici nu incearca sa ocoleasca eforturile istorice in materie de aparare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotriva, va contribui la imbunatatirea interoperabilitatii intre tarile participante", a declarat un oficial guvernamental francez citat de Reuters. ...citeste mai departe despre "Zece tari prezinta un plan comun de aparare militara a Europei. Sustin ca nu e vorba de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 19:20
Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa consolideze capacitatile de reactie rapida, pentru contracararea Rusiei, pregatind o noua structura de interventie de 30.000 de militari, afirma surse din cadrul Aliantei Nord-Atlantice citate de publicatia germana Welt am Sonntag.
Diplomati NATO au declarat pentru publicatia germana Welt am Sonntag ca Alianta Nord-Atlantica pregateste consolidarea fortei de reactie rapida prin crearea unei structuri militare de 30.000 de militari care sa poata fi mobilizati in cel mult 30 de zile in situatii de criza. Conform planului, structura, care va include capacitati terestre, maritime si aeriene, va fi dotata cu sute de avioane si nave militare.
Noua structura va face parte din Forta NATO de reactie rapida, care are in prezent 20.000 de militari.
Planul urmeaza sa fie discutat de ministrii Apararii din cadrul NATO in cursul reuniunii programate la Bruxelles pe 7-8 iunie. Planul ar urma sa fie adoptat de liderii statelor NATO cu ocazia summitului anual, programat in iulie.
Potrivit unor oficiali de rang inalt din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, Germania va juca "un rol important" in coordonarea noii structuri de reactie rapida. Initiativa consolidarii Fortei NATO de reactie rapida apartine Washingtonului.
"Trebuie sa avem capacitati operationale mai rapide, sa putem desfasura urgent pe teren un numar mare de militari si echipamente, in misiuni pentru disuasiune si aparare", a declarat un diplomat NATO citat de publicatia Welt am... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2018, ora 17:18
Alianta Nord-Atlantica se opune unei interventii militare a Statelor Unite in Coreea de Nord, intrucat ar avea "consecinte devastatoare", a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Referindu-se la retorica beligeranta a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, fata de Coreea de Nord, Jens Stoltenberg a spus intr-un interviu acordat Agentiei France-Presse, citat de Le Figaro, ca "Utilizarea fortei ar avea consecinte devastatoare, eu cred ca nimeni nu vrea acest lucru".
"Statele Unite au dreptul de a se apara si de a-si apara aliatii, dar, in acelasi timp, sunt convins ca nimeni nu vrea o solutie militara", a adaugat secretarul general NATO.
Vezi si Donald Trump pune lumea pe jar: Regret, dar in Coreea de Nord, doar un lucru va functiona!
"Sunt necesare presiuni economice puternice asupra Coreei de Nord, trebuie folosite in continuare mijloacele politice si diplomatice disponibile, pentru ca ceea ce fac liderii nord-coreeni acum este periculos si constituie o amenintare de nivel mondial, care necesita o reactie la nivel mondial", a subliniat Stoltenberg.
Citeste si:
Ministrul de Externe din Coreea de Nord: A venit randul SUA sa plateasca. Militarii nostri cer sa fie reglat cu foc scorul cu americaniiExercitiu de forta: Bombardiere americane si avioane japoneze si sud-coreene au survolat Coreea de NordHackerii Phanianului au furat planurile de razboi ale SUA si Coreei de SudChina detine cheia pentru rezolvarea crizei nord-coreene, iar Trump ar... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 17:38
Chuck Hagel, fost secretar al Apararii SUA, crede ca fortele NATO nu ar trebui sa se implice in conflictul din Siria, dupa ce aliatii europeni ai Statelor Unite au inaintat recent ideea unei implicari a Aliantei Nord-Atlantice in regiune.
"As fi foarte precaut in a-l consilia pe presedintele SUA cu privire la o implicare a NATO in razboiul din Siria", a explicat Hagel in cadrul unei sedinte a Consiliului Atlantic, dupa cum relateaza portalul Defense News.
Conflictul civilizatiilor
"Cred ca putem sa ajutam si trebuie sa ajutam in felul nostru, asa cum unii dintre noi o fac deja. Insa problema din Orientul Mijlociu este atat de profunda, atat de inflamabila, atat de rupta si cu elemente incontrolabile, incat nu o sa poata fi rezolvata de o interventie NATO", considera fostul secretar al Apararii.
Cu propunerea Turciei de a crea o zona sigura in Siria au fost de acord mai multe tari din spatiul euro-atlantic, printre care si Germania. Insa ideea implicarii puterilor Occidentale in Orientul Mijlociu nu este privita cu ochi buni de Chuck Hagel.
"Cred ca ultimul lucru pe care am dori sa il facem este sa impunem din nou vointa Occidentului sau institutiile occidentale in zona. Sper ca ne-am invatat lectia in Irak. Nu o sa mearga, nu a functionat niciodata in decursul istoriei", a mai spus Hagel.
Damon Wilson, vicepresedinte executiv pe programe si strategii in cadrul Consiliului Atlantic, ii tine isonul fostului secretar al Apararii considerand ca "cel mai prost... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:12
Fortele NATO se declara pregatite sa intervina in Mediterana pentru a opri traficul de persoane de pe coasta Libiei catre tarmul european, daca oficialii UE vor adresa o solicitare in acest sens.
Este a doua oferta facuta de Alianta Nord-Atlantica, dupa ce secretarul general Jens Stoltenberg a facut clara disponibilitatea NATO in acest sens, in cursul summit-ului pe teme de migratie desfasurat in primavara acestui an, relateaza EUObserver.
Flota de razboi
Intre timp, Inaltul Reprezentant UE pe probleme de Politica Externa, Federica Mogherini, a anuntat ca operatiunea navala derulata de Uniune in Marea Mediterana este pe punctul de a trece la al doilea nivel.
EUnavfor Med, operatiunea coordonata de fortele navale ale statelor europene in Marea Mediterana a debutat inca din luna iunie a acestui an, dar in prima faza navele de patrulare au procedat doar la identificarea ambarcatiunilor folosite de traficantii de persoane.
Discutiile pentru trecerea in faza a doua a operatiunii sunt asteptate sa inceapa saptamana viitoare la Luxemburg.
Pasul urmator pentru navele de patrulare Cavour- Italia, Enterprise- Marea Britanie, alte doua fregate germane, submarinele britanice si avioanele de recunoastere franceze, italiene si luxemburgheze va consta in oprirea ambarcatiunilor si perchezitionarea lor.
Unul dintre diplomatii europeni a declarat pentru Reuters ca "acest lucru va necesita implicarea altor nave militare in operatiunea EUnavfor Med", ceea ce creste... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 13:51
1