Ministerul Apararii de la Moscova a comandat 10.000 de medalii care vor fi acordate militarilor care au luptat in Siria, fapt care dezvaluie si dimensiunea operatiunilor efectuate de Moscova in sprijinul regimului Bashar al Assad.
Distinctia poarta numele "Participantilor la operatiunea militara din Siria" si a fost creata la initiativa ministrului Serghei Shoigu, informeaza Defense News.
O parte dintre militarii rusi intorsi in tara au primit deja decoratia, dupa cum au relatat mai multe canale media din Rusia.
Moscova a initiat ample raiduri aeriene in Siria incepand cu data de 30 septembrie, interventia fortelor militare din Rusia ajutand trupele guvernamentale sa recupereze o buna parte din teritoriul cazut in mainile gruparilor armate ale opozitiei siriene si a teroristilor Statului Islamic.
Un anunt privind retragerea fortelor aeriene din Siria a fost facut pe 14 martie de catre presedintele Vladimir Putin, dar servicii de informatii straine, precum cel din Istrael, considera ca prezenta trupelor rusesti in regiune ramane in continuare masiva.
Desi a negat in repetate randuri ca ar fi initiat operatiuni la nivel terestru, Kremlinul a recunoscut recent, prin vocea catorva oficiali, ca a deplasat in Siria si mai multe contingente din cadrul trupelor speciale Spetsnaz. mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 17:40
Anuntul facut la jumatatea acestei luni de catre presedintele rus Vladimir Putin privind retragerea fortelor aeriene din Siria a starnit destule speculatii privind jocurile politice efectuate de Kremlin inainte de inceperea negocierilor de pace de la Geneva.
Exista insa si oficiali care nu cred in varianta prezentata de Moscova, asa cum sunt cei din fortele aeriene ale Israelului, care sustin ca aeronavele Moscovei sunt in continuare prezente in numar mare in bazele din Siria, conform portalului Defense News.
Rotire de trupe
Comandantii fortelor aeriene ale Israelului sustin ca rusii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le inlocui cu elicoptere de atac, prezenta militara a Rusiei in aceasta tara fiind in continuare substantiala.
" (Putin - n.red.) a schimbat formatiile de lupta, dar nu a evacuat (trupele - n.red.) ", a explicat un oficial al armatiei israeliene referindu-se la presedintele rus.
"A adus diverse echipamente de lupta si a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune si mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de lupta", a explicat ofiterul de rang inalt din cadrul fortelor aeriene israeliene.
Acesta a refuzat sa precizeze un numar al aeronavelor pe care Rusia le-ar mentine in bazele din Siria, dar a precizat ca sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad ramane robust.
"Nu intram in detalii privin numarul aeronavelor, dar inca mentin o forta semnificativa acolo cu care pot face ce... mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 13:00
Dupa un deceniu de relatii amicale intre Moscova si Ankara, intretinute mai ales prin prisma legaturii de amicitie dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, situatia dintre cele doua tari s-a deteriorat brusc pe 24 noiembrie 2015, odata cu doborarea avionului militar rusesc la granita cu Siria.
Interventia militara a Rusiei in Siria pare sa prinda astfel noi conotatii, dupa cum remarca revista Oil Price, iar miza pare sa fie securitatea energetica a Turciei, o tara dependenta de livrarile de gaze din Rusia.
La mana Gazprom
Moscova a iesit invingatoare inca din 2002 din negocierea pretului gazelor naturale livrate Turciei, care a ajuns in cele din urma extrem de dependenta de politica Gazprom, dictata de obicei din birourile de la Kremlin.
De altfel, in ultimii 13 ani, Gazprom a achizitionat mai multe active ale unor companii energetice din Turcia, iar Rosatom a primit prin incredintare directa contractul pentru construirea primei centrale nucleare din Turcia, la Mersin-Akkuyu.
In mijlocul crizei ucrainene, Moscova a decis sa renunte si la proiectul ruso-european al gazoductului South Stream, impingand in fata proiectul Turkish Stream ca varianta de a evita teritoriul Ucrainei in distributia gazelor catre Europa.
Pentru oficialii de la Ankara, desi proiectul aducea cateva beneficii evidente, s-a nascut automat intrebarea daca Turcia nu va deveni un nou pion in politica energetica a Rusiei, asa cum a fost si Ucraina.
Neideplinirea promisiunii facute de... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 14:01
Interventia militara a Rusiei in razboiul civil din Siria ar putea avea un deznodamant neasteptat pentru aliatul lui Putin din regiune, Bashar al-Assad.
Unul dintre expertii pentru Orientul Mijlociu al Institutului Carnegie crede ca liderul de la Kremlin ia in considerare asigurarea stabilitatii regimului Assad intr-o singura regiune din Siria, relateaza Business Insider.
Acasa la Assad
"O varianta pentru Rusia este sa se retraga in zonele usor de aparat si utile Moscovei, consolidand stabilitatea teritoriului alawit din Siria", a explicat Joseph Bahout pe blogul "Siria in criza" al Institutului Carnegie.
Zona respectiva include regiunea Latakia, locul de bastina al clanului Assad si al sectei alawitilor si, totodata, portiunea expusa la litoralul mediteranean unde Siria a acordat Moscovei dreptul de a folosi baza militara din portul Tartus.
"Este probabil o optiune luata in considerare tot mai mult, majoritatea raidurilor aeriene ale Rusiei conturand exact limitele acestui teritoriu", sustine Bahout.
De la sfarsitul lunii septembrie, moment in care Moscova a intervenit in razboiul din Siria, bombardamentrele derulate de aviatia rusa au avut ca scop crearea unei zone tampon intre limitele regiunii Latakia, controlata de forte fidele regimului Assad, si cele ale provinciei Idlib, ocupata de fortele rebelilor sirieni.
"Dupa tintele luate in majoritatea raidurilor areriene si dupa zonele in care lupta armata siriana, regimul Assad si Moscova incearca sa... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 11:38
1Serghei Ivanov (foto), seful administratiei prezidentiale de la Moscova, a confirmat faptul ca avioanele si echipamentele militare ruse au fost desfasurate in Siria inainte de inceperea oficiala a campaniei militare acolo.
"Nu mai este un secret ca avioanele noastre si anumite divizii specializate ale fortelor armate au fost trimise in Siria in avans", a declarat Ivanov intr-un interviu acordat luni agentiei ruse de stat Tass, informeaza The Moscow Times.
Atacurile aeriene lansate cu scopul de a distruge punctele controlate de Statul Islamic in Siria au inceput oficial la data de 30 septembrie.
Rusia ii da aripi lui Assad: Armata siriana, victorie importanta impotriva Statului Islamic
Cu cateva zile inainte, presa occidentala relata, citand surse din Siria, ca personal militar si echipament rusesc au ...citeste mai departe despre "Rusii aveau avioane si trupe in Siria inainte de inceperea ofensivei contra ISIL - oficial de la Kremlin" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 22:00
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, in timpul unui interviu acordat duminica postului de televiziune Rossiya, ca misiunea militarilor rusi in Siria este sa "stabilizeze autoritatile legitime" de la Damasc pentru a se crea astfel conditiile unui "compromis politic" care sa puna capat razboiului, el asigurand totodata ca Rusia nu va trimite trupe care sa participe la operatiuni terestre in Siria.
El a adaugat ca Rusia si-a informat din timp partenerii cu privire la planurile de a lansa o campanie de raiduri aeriene in Siria, operatiune despre care a subliniat ca a fost minutios pregatita.
Intrebat despre posibilitatea ca Rusia sa desfasoare trupe la sol in Siria, Putin a exclus aceasta optiune. "Nu intentionam sa o facem, iar prietenii nostri sirieni stiu foarte bine acest lucru", a indicat presedintele rus.
Razboi in Siria: Rusia a bombardat 60 de obiective ale Statului Islamic si a ucis doi comandanti
In pofida demonstratiei de forta a Rusiei in Siria, liderul de la... citeste mai departe despre "Putin spune care e obiectivul Rusiei in Siria: Prietenii nostri sirieni stiu foarte bine asta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 20:56
Pe masura ce marile puteri militare ale lumii se lasa atrase in conflictul sirian, sansa ca acest razboi civil sa ia sfarsit mai repede se diminueaza vazand cu ochii.
Toate preludiile diplomatice pe tema crizei din Siria par sa fi fost sterse cu buretele in urma interventiei militare a Rusiei.
In vreme ce Rusia incearca sa consolideze pozitia presedintelui Bashar al-Assad, coalitia internationala condusa de SUA denunta faptul ca atacurile aviatiei ruse au fost directionate impotriva fortelor militare ale opozitiei siriene si nu contra gruparii teroriste ISIS, arata Bloomberg.
Puzzle sirian
Implicarea directa a Rusiei in razboiul din Siria complica si mai mult scena politica dintr-o regiune unde nenumarate grupuri si actori internationali si-au intersectat interesele politice.
Inlaturarea regimului Assad, principala cerinta a gruparilor militare sustinute de SUA, statele UE si tarile din Golf, pare si mai improbabila in acest context.
Practic, Siria, ca tara, reprezinta doar un puzzle al taberelor armate implicate in razboiul care dureaza deja de 4 ani si jumatate.
"Realitatea de pe campul de lupta este mult peste ceea ce reflecta discutiile la nivel diplomatic. Orice acord nu face decat sa creasca gradul de instabilitate in Siria", reclama Reva Bhalla, analist si vicepresedinte al agentiei Stratfor.
De altfel, chiar si Assad refuza orice discutie privind iesirea sa in decor ca urmare a interventiei facute de tarile occidentale.
"O spun raspicat.... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 17:20
1Raidurile aeriene ale Rusiei in Siria forteaza liderii occidentali sa reconsidere noua aventura militara a lui Vladimir Putin, in conditiile in care infrangerea gruparii Statul Islamic s-ar putea sa nu fie unicul scop al presedintelui rus.
O parte din analistii geopolitici cred ca interventia Moscovei este menita mai mult sa asigure un nivel sporit de protectie pentru aliatul lui Putin, Bashar al-Assad, pe care Occidentul l-ar dori debarcat cat mai repede din fruntea Siriei relateaza Bloomberg.
Raiduri la intamplare
Cele 20 de incursiuni aeriene efectuate de avioanele de vanatoare rusesti au dus la distrugerea a opt tinte ISIS, sustine Moscova.
In schimb, Washingtonul crede ca bombardamentele au fost directionate catre zone in care nu s-a raportat existenta gruparii jihadiste, cel mai probabil acestea fiind indreptate impotriva altor opozanti ai regimului de la Damasc.
Exista o ingrijorare destul de mare si in privinta unor incidente care pot aparea intre pilotii rusi si americani, ambele forte aeriene operand misiuni diferite in acelasi spatiu aerian.
"Daca este doar un preludiu la un proces diplomatic care ar putea face Rusia mai cooperanta in a asigura o tranzitie de la actualul regim din Siria la altul, atunci aceste evenimente ar putea avea un impact pozitiv, crede Philip Gordon, fost coordonator al Casei Albe pe politici din zona Orientului Mijlociu.
Riscurile sunt insa majore. "Ori de cate ori introduci forte militare intr-o zona de razboi te... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 11:11
Presedintele Rusiei si-a reconfirmat sprijinul pentru regiumul Assad din Siria, insistand ca sustinerea aratata de Moscova a redus si presiunea pusa de refugiatii sirieni pe tarile UE si cateva state din Orientul Mijlociu.
Spre ingrijorarea Washingtonului, Putin nu mai face un secret din deplasarea armamentului si a trupelor sale in Siria, iar expertii asteapta ca strategia Washingtonului privind Siria sa capete de acum alt contur, remarca portalul Euronews.
Putin antitero
"Am sustinut regimul de guvernamant din Siria, in contextul in care acesta se confrunta cu o serioasa agresiune terorista.
Am asigurat si vom asigura in continuare suportul militar si tehnic necesar si cerem si altor state sa ni se alature", a declarat Putin in cursul unei recente vizite in Tadjikistan.
In mod oficial, Rusia a livrat fortelor guvernamentale siriene doar echipament militar cu o vechime mai mare de 25 de ani, provenit din fostul arsenal sovietic, acesta fiind folosit la apararea portului Tartus, o fortificatie ramasa in mana sustinatorilor presedintelui Assad.
Tartus este un port la Mediterana pe care rusii il folosesc ca baza militara conform unui acord incheiat in 1971 intre guvernul de la Moscova si presedintele de atunci al Siriei, tatal actualului sef al statului.
Dar, dincolo de aparente si comunicate oficiale, observatorii organismelor internationale prezente in Siria raporteaza ca inginerii rusi au extins deja pistele aeroporturilor din Hamimim si Hamidiya... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 13:13
3