Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pe pietele valutare pentru a sustine cursul de schimb al leului dupa ce ingrijorarile cu privire la efectele cresterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflatiei si bugetului au dus leul la un minim istoric, transmite Bloomberg.
Potrivit unui oficial de la BNR care a dorit sa isi pastreze anonimatul, banca centrala a cheltuit aproape un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru interventii pe piata. Aceste interventii au dus la cel mai mare declin al rezervelor valutare de dupa luna iunie 2018.
O moneda slaba are un impact direct imediat asupra preturilor, care in Romania au inregistrat cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana dupa ce precedentul Guvern a redus taxele si a majorat salariile pentru angajatii din sectorul de stat.
Purtatorul de cuvant de la BNR, Dan Suciu, a declarat ca banca nu face niciodata comentarii cu privire la interventiile sale pe pietele valutare.
In trecut, BNR a intervenit rapid la fluctuatiile valutare pentru a-i proteja pe cei cu credite in euro si a evita ca aceste fluctuatii sa se rasfranga asupra preturilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus in mod repetat ca fluctuatiile cursului de schimb de pana la 5% nu sunt un motiv de ingrijorare.
Rezervele valutare ale Romaniei se situeaza la peste 38 miliarde euro, acestea putand fi utilizate in orice moment pentru protejarea monedei. Aceste rezerve s-au diminuat cu 1,2 miliarde euro numai in luna noiembrie... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 10:14
O eventuala conversie in lei a creditelor in franci elvetieni "nu ar fi convenabila acum", a sustinut consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.
El a mai sustinut ca o eventuala lege a falimentului personal "nu ar ajuta foarte mult, pentru ca falimentul personal inseamna o serie de restrictii".
Vasilescu a adaugat ca restructurarea creditelor in franci elvetieni poate fi facuta, "dar numai in relatia banca-client, intrucat contractul nu poate fi modificat prin acte normative".
Problema creditelor in franci, in Parlament - cand va avea loc sesiunea extraordinara
In opinia lui Adrian Vasilescu, "cheia este in alta parte", potrivit RFI Romania.
"Acum, Banca Nationala este oprita de lege sa intervina si chiar acolo unde legea ii da voie... de pilda, am auzit sugestii de felul asta: Banca Nationala sa intervina pe piata valutara, sa modifice raportul dintre leu si francul elvetian. Banca Nationala intervine pe piata valutara atunci cand ...citeste mai departe despre "Adrian Vasilescu, despre creditele in franci: Conversia in lei nu e convenabila. Cheia e in alta parte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 11:56
Leul romanesc si-a continuat aprecierea, pana la nivelul de 4,5209 lei/euro, minimul ultimelor sase saptamani, a anuntat BNR.
Cursul s-a apreciat cu 0,27 bani fata de nivelul de 4,5236 lei/euro inregistrat vineri.
Cursul leu/ dolar a urcat insa cu 2,16 bani, pana la nivelul de 3,5336 lei/dolar, pe cand cursul leu/ franc elvetian a scazut la 3,7460 lei/euro.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc, scrie Mediafax.
Unii dealeri considera ca aprecierea leului a fost determinata de interventii indirecte din partea BNR, mai ales ca moneda locala nu reactionat la datele mai bune legate de piata fortei de munca din SUA vineri. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 13:09
Teoretic, banii din rezerva valutara pentru apararea leului mai ajung pentru inca un an. Dar calculul poate fi modificat, in bine sau in rau, de evolutiile volatile ale economiei romanesti.
Campania pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei a adus in discutie o tema cat se poate de sensibila: ce resurse valutare mai are la dispozitie Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a apara leul.
Cei doi presedinti, Traian Basescu si Crin Antonescu, au facut amandoi referire la capacitatea limitata a BNR de a folosi rezerva valutara in sprijinul opririi devalorizarii leului in raport cu euro.
Declaratiile sunt facute, fara indoiala, intr-un ton de campanie, politic. Dar, dincolo de declaratiile politice, exista totusi realitati care ii pun pe ganduri atat pe specialisti, cat si publicul larg.
Este vorba despre accentuata devalorizare a leului si despre scaderea rezervei valutare cu 555 milioane de euro in raport cu luna ianuarie a acestui an, respectiv de la 32,696 miliarde de euro in luna ianuarie, la 32,141 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie.
De altfel, nici guvernatorul BNR nu a ezitat sa ofere explicatii pe aceasta tema.
Intrebarea populara este: mai are BNR bani pentru a interveni pe piata in apararea leului?
Pentru a raspunde, trebuie sa plecam de la cateva constatari:
In primul rand, incepand cu luna martie, rezerva valutara s-a diminuat sensibil. In martie, rezerva valutara era de 34,604 miliarde de euro, in vreme ce la... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 09:05
Cursul de schimb a urcat usor spre 4,4700 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de vineri, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare, iar dealerii cred ca BNR va interveni din nou indirect prin vanzare de euro pentru a nu lasa rata de referinta sa atinga un nou maxim istoric.
La deschidere euro a fost cotat la 4,4655 - 4,4675 lei, foarte aproape de ultimele cotatii de joi, de 4,4655 - 4,4665 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a urcat pana la un nivel maxim al primei ore de 4,4695 lei/euro, iar apoi s-a intors usor. Astfel, la ora 10:00, bancile cotau euro la 4,4670 - 4,4690 lei.
"Deprecierea leului este foarte usoara, insa cel mai probabil faptul ca rata de schimb se apropie din nou de 4,47 lei/euro va determina BNR sa intervina din nou indirect in piata, prin vanzare de euro, pentru ca referinta sa nu depaseasca maximul istoric (de 4,4662 lei/euro, atins in data de 24 mai - n.r.). Intrucat volumele de tranzactionare sunt foarte reduse, BNR s-ar putea sa intevina aproape de mijlocul sedintei, cand sunt luate cotatiile din piata pentru a fi anuntat cursul de referinta", a afirmat un dealer.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in crestere foarte usoara, de la 4,4630 lei/euro la 4,4635 lei/euro.
Pentru dolar, cursul a urcat cu 0,56 bani, de la 3,5146 lei/dolar la 3,5202 lei/dolar. In acelasi timp, cursul pentru franc a crescut nesemnificativ, de la 3,7161 lei/franc la 3,7163 lei/franc.
Cursurile de referinta... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 11:57
Tendinta de depreciere a leului ar putea continua daca Banca Nationala a Romaniei nu va interveni "intr-un mod agresiv", astfel ca pe termen scurt este posibila atingerea unui nivel de 4,50 lei pentru un euro, a declarat economistul ING Bank, Vlad Muscalu.
"Cat timp BNR nu va interveni intr-un mod agresiv, este posibil sa vedem o continuare a deprecierii, in conditiile in care situatia din Europa continua sa fie dificila. Pe termen scurt, nu este exclus sa vedem un curs in zona 4,50 lei pentru un euro", a mentionat Muscalu.
Potrivit acestuia, "atitudinea BNR s-a modificat", in conditiile in care este "mai flexibila" in ceea ce priveste modul in care realizeaza politica valutara.
"Am vazut in trecut perioade, poate la fel de dificile, in care moneda nationala nu s-a depreciat. De data aceasta i s-au permis astfel de miscari. Pe de alta parte, miscarea pare sa fi fost declansata de evenimentele politice de pe plan intern, de caderea oearecum neasteptata a Guvernului precedent si sustinuta de situatia complicata din zona euro", a mai spus Muscalu.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,4587 lei/euro, nou minim istoric pentru leu, cu 0,30% mai mare fata de sedinta precedenta. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 17:22
Leul s-a depreciat pe fondul situatiei din Grecia, in ton cu celelalte monede din regiune, iar in perioada urmatoare am putea vedea noi minime istorice pentru leu, a declarat economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila.
"Leul s-a depreciat pe fondul situatiei de Grecia. Toate monedele din regiune s-au depreciat, nu doar leul, a fost o miscare regionala. Banca Nationala a Romaniei a intervenit, dar nu in mod masiv, in conditiile in care volumele nu au fost prea mari. S-a vazut ca a intervenit pentru ca volumele au crescut fata de inceputul acestei saptamani", a mentionat Hancila.
Aceasta a mai spus ca dobanzile pe termen scurt au scazut foarte mult pe piata si acesta ar putea fi un alt motiv pentru deprecierea leului de miercuri.
"Este posibil ca aceasta depreciere lina, pentru ca nu s-a depreciat puternic de la o zi la alta, ar putea continua si in perioada urmatoare", a mai spus Hancila.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,4587 lei/euro, nou minim istoric pentru leu, cu 0,30% mai mare fata de sedinta precedenta. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 15:01
Deprecierea puternica de luni a monedei nationale este imaginea reala a economiei, fara interventia Bancii Nationale, pentru ca orice interventie a acesteia asupra cursului de schimb afecteaza mediul economic, a apreciat analistul Ilie Serbanescu.
"Daca piata vrea sa valideze o realitate, si domnul Isarescu nu i se opune, se intampla astfel de lucruri. Mie mi se pare normal ceea ce s-a intamplat cu evolutia cursului. Daca Banca Nationala se abtine sa intervina, mai avem sanse ca economia sa mai respire. Orice interventie artificiala a Bancii Nationale asupra cursului de schimb afecteaza economia. Cand economia nu poate sa respire, explodeaza", a spus Ilie Serbanescu.
Analistul economic vede un pericol in folosirea de catre Banca Nationala a rezervelor valutare, pentru evitarea unei deprecieri puternice a leului.
"Nu se folosesc rezervele tarii, atrase cu atata greutate, pentru a tine cursul de schimb. Leul este acum inca supra-apreciat, prin interventia BNR", apreciaza analistul economic.
Banca Nationala a anuntat, luni, un curs de referinta de 4,3970 lei pentru moneda europeana, in crestere cu 2,23 bani (0,51%) comparativ cu vineri, cand euro a fost cotat la 4,3747 lei. mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 15:15
Leul va fi supus unor noi presiuni de depreciere din cauza actualelor schimbari politice, dar banca centrala va continua sa il sustina, dat fiind ca are si rezervele necesare, sustin analistii Citi intr-un raport publicat miercuri."Cu toate ca ultimele schimbari de ordin politic ar trebui sa ridice noi presiuni asupra leului, ne asteptam ca BNR sa continue sa fie activa pe piata valutara pentru a preveni o depreciere drastica a leului", se arata in raport.Analistii Citi au mai adaugat ca, in opinia lor, "chiar si fara banii de la FMI - a caror acordare depinde de cea de-a doua evaluare, BNR pare sa aiba suficiente resurse pentru a stabiliza evolutia leului in urmatoarele luni (circa 3 miliarde euro, daca tinta de active straine nete impusa de FMI este respectata)".
"Dat fiind ca situatia politica e putin probabil sa se imbunatateasca inainte de inceputul anului viitor, e de asteptat ca leul sa ramana sub presiune. Cu toate acestea, dorinta si capacitatea BNR de a apara leul nu ar trebui subestimate, dat fiind nivelul destul de acceptabil al rezervelor bancii centrale", se mai arata in raport.Dupa caderea guvernului Boc, leul a avut o usoara tendinta de depreciere, de la 4,28-4,29 lei/euro la 4,30 lei/euro, dar cursul nu a reusit sa treaca de acest plafon, unii dealeri considerand ca e posibil sa fi avut loc o interventie a bancii centrale de sprijinire a leului.Indiferent de componenta pe care o va avea noul guvern si de posibila intarziere a finalizarii celei de-a doua... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 17:19