Banca Centrala Europeana este pregatita sa actioneze, daca va fi necesar, pentru a ajuta economia zonei euro, desi recentele semne de stabilizare a pietelor arata ca deciziile privind ratele dobanzilor devin din nou un instrument mult mai eficient, a declarat, marti, presedintele BCE, Mario Draghi.
Mario Draghi a asigurat ca exista numeroase masuri pe care BCE le poate adopta, daca va fi necesar.
Efectul linistitor asupra pietelor al programului BCE, de achizitionare a obligatiunilor guvernamentale, precum si reformele economice, au atenuat starea de urgenta care a afectat capacitatea BCE de stimula creditarea companiilor si gospodariilor, a explicat Draghi.
Banca Centrala Europeana a decis, la sedinta de politica monetara din 6 iunie, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%.
Draghi sustine ca economia zonei euro este inca in faza de ajustare, dar datele recente sugereaza o anumita imbunatatire, desi la un nivel scazut.
"In perioada urmatoare, vom urmari cu atentie toate informatiile privind evolutiile monetare si economice si vom fi pregatiti sa intervenim, daca va fi necesar", a afirmat presedintele BCE.
Dupa declaratiile sefului BCE, euro s-a depreciat fata de dolar.
Chiar daca a redus dobanda in zona euro la cel mai scazut nivel din istoria sa, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.
Banca Mondiala estima, saptamana trecuta, ca economia zonei euro se va contracta anul... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:55
Uniunea Europeana (UE) trebuie sa permita intrarea in faliment a statelor cu probleme financiare, a declarat Jens Weidmann, seful bacii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Consolidarea bugetara prin reduceri de cheltuieli sustine cresterea economica, increderea investitorilor si reducerea dobanzilor, a spus el, citat de cotidianul the Guardian.
Pe de alta parte, niveluri prea ridicate ale indatorarii publice ar afecta cresterea.
De asemenea, indatorarea publica prea mare poate distrage atentia bancilor centrale de la obiectivul mentinerii stabilitatii preturilor.
Seful Bundesbank este unul dintre membrii BCE care se opun interventiei mai puternice a bancii centrale pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro.
Banci centrale mari, precum cele din SUA si Marea Britanie, au recurs la introducerea de lichiditati masive in sectorul financiar si la achizitii de obligatiuni, pentru sustinerea economiilor nationale si a guvernelor indatorate puternic. Interventiile BCE au fost mai reduse, in parte din cauza opozitiei Bundesbank si a Germaniei. mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:02
Sarcina sefului BCE, Mario Draghi, de a proteja si a stimula economia zonei euro va fi una dificila, tinand cont ca in decembrie serviciile si industria din regiune s-au contractat peste estimarile analistilor.
In acelasi timp exista si motive de optimism datorita semnalelor unei posibile stabilizari a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, cresterii indicelui sectorului manufacturier din SUA, din luna decembrie, precum si unui ritm mai alert de crestere al sectorului serviciilor din China.
"Amenintarea lui Draghi functioneaza", a declarat Tobias Blattner, economist in cadrul Daiwa Capital markets din Londra. "Investitorii straini incep treptat sa se reintoarca iar (n.r. economia) Spaniei poate sa functioneze cu randamentele (n.r. obligatiunilor) din prezent", a mai declarat Blattner, conform Bloomberg.
Totusi, planeaza in continuare pericolul reacutizarii crizei pe pietele financiare, luand in considerare datoriile Greciei si Spaniei, dar si impactul alegerilor legislative din Italia, care vor avea loc in februarie.
In plus, ramane de vazut ce succes va avea cel de-al cincilea pachet de salvare pe care il pregatesc ministrii de finante europeni, de data aceasta pentru Cipru.
Perspectivele ratei dobanzii de politica monetara
BCE va mentine constanta, cel mai probabil, rata dobanzii cheie. Conform economistilor intervievati de Bloomberg, rata dobanzii va ramane la nivelul record de doar 0,75% pana in primul trimestru al lui 2014.
"Exista... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 11:25
Spania a vandut obligatiuni in valoare de 4,8 miliarde de euro, cea mai mare valoare scoasa la licitatie din ianuarie, la cel mai mic randament tot din prima luna a anului.
Emisiunea de obligatiuni a fost concentrata pe bonduri pe termen scurt, care vor fi cumparate de catre Banca Centrala Europeana in cazul unei salvari.
Astfel, din suma totala, 3,94 de miliarde au fost atrase din obligatiuni cu o maturitate pe trei ani, cu un randament de 3,845%. Restul din bonduri au avut o maturitate pe zece ani, cu un randament de 5,666%. Comparativ, randamentul obligatiunilor emise de Spania in august a fost de 6,647%, relateaza Bloomberg.
Scaderea randamentelor a fost provocata de anuntul din august al Presedintelui BCE, ca institutia pe care o reprezinta va rascumpara aceste imprumuturi in caz de nevoie. Guvernul Spaniei nu s-a decis inca daca va accesa un plan de salvare european.
Distributia creditorilor Spaniei s-a modificat pe masura ce investitorii straini au parasit tara, bancile spaniole detinand in iulie 32% din datoria guvernamentala fata de finele anului trecut. mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 16:10
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) i-a cerut, joi, Bancii Centrale Europene sa intervina pe piata pentru a readuce la niveluri justificate ratele dobanzilor in tarile din zona euro aflate in dificultate.
Intr-un raport dat joi publicitatii, OCDE apreciaza ca principalul risc pentru economia mondiala este criza din zona euro, in contextul in care previziunile privind cresterea economica in acest an sunt revizuite in scadere pentru majoritatea tarilor bogate din G7 (SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada), cu exceptia Japoniei, transmite agentia France Presse.
Germania nu ar urma sa inregistreze decat o crestere de numai 0,8% in acest an, fata de 1,2% in previziunile publicate in luna mai.
Economia franceza va inregistra in 2012 o relativa stagnare (crestere de numai 0,1% in acest an, fata de 0,6% prognozata in luna mai), iar Italia va inregistra o recesiune de 2,4%, fata de scaderea de 1,7% estimata in luna mai.
Revizuirea in scadere este in schimb minima in SUA (crestere de 2,3% fata de 2,4% prognozata in urma cu patru luni). Conform noilor estimari OCDE, cresterea economiei canadiene va fi de 1,9%, comparativ cu estimarea din luna mai, de 2,2%.
Cresterea economiei Japoniei ar urma sa fie in acest an de 2,2%, ca urmare a "continuarii reconstructiei in urma dezastrelor din anul 2011", mai mentioneaza AFP. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:27
Bancile din intreaga Europa sunt urmarite atent de agentiile de rating, de investitori, dar si de oficialii europeni. Masurile de intarire a sistemului bancar din intreg continentul depind in mare masura de rezultatul alegerilor parlementare din Grecia, din 17 iunie.
Chiar daca Spania a cerut ajutor in acest weekend pentru recapitalizarea bancilor, sistemul bancar international nu este inca in siguranta, putand fi oricand afectat puternic de o prabusire a Greciei ori de inrautatirea situatiei din zona euro.
In trecut, Banca Centrala Europeana a intervenit, acordand imprumuturi pe trei ani bancilor europene prin intermediului a doua programe in decembrie 2011 si februarie 2012, injectand atunci peste 1 trilion de euro in piata. Acum, BCE a refuzat sa mai intervina in acest mod, alegand insa sa impinga autoritatile europene catre luarea unor decizii pe termen lung, precum crearea unei uniuni economice si fiscale care sa unifice economiile statelor membre si care sa creeze scheletul care sa sprijine moneda euro.
Un alt lucru pe care BCE refuza sa il faca este repornirea programului de achizitie de obligatiuni, care ar ridica astfel din povara de pe umerii bancilor europene care au in portofoliu titluri de stat ale unor tari aflate in dificultate. Toate acestea s-ar putea insa schimba daca alegerile din Grecia ar fi favorabile mentinerii statului elen in zona euro.
"Daca alegerile din Grecia vor fi mai clare, in favoarea europenilor si a unor masuri de... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:31
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca va implementa noi stimulente financiare, daca economia europeana va continua sa se deterioreze.
In timp ce factorii de decizie prezenti la intrunirea BCE de la Barcelona nu au discutat deloc despre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, Mario Draghi a punctat faptul ca noile previziuni privind cresterea economica si inflatia vor schimba atitudinea BCE.
Incertitudinea angajamentelor viitorilor lideri politico-economici din Grecia si Franta, implementarea reformei fiscale, alaturi de inrautatirea situatie economice si a reaprinderii tensiunilor pe pietele financiare, ar putea forta mana presedintelui BCE pentru o serie de masuri drastice.
Este posibila o noua reducere a dobanzii
"Exista temeri serioase in ceea ce priveste o retrogradare a perspectivelor de crestere economica din partea BCE", a declarat Joerg Kraemer, economis-sef la Commerzbank AG, in Frankfurt.
"Mario Draghi a facut o aluzie indirecta la faptul ca la urmatoarea intrunire a BCE vor fi facute publice noile prognoze. Din moment de BCE va revizui negativ persepectivele de crestere economica, este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara", sustine Joerg Kraemer.
Masurile de austeritate, menite sa stopeze criza datoriilor, au impins statele din zona euro inapoi in recesiune, iar pe politicienii din Grecia in poate incuraja in incercarea de a reduce imensa datorie externa.... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:41
Banca Centrala Europeana (BCE) refuza in continuare sa intervina prin achizitia de obligatiuni pentru a rezolva criza datoriilor suverane, a declarat seful BCE, Mario Draghi. "Nu pot sa imi incalc mandatul", spune el.
"Oamenii trebuie sa accepte ca vom actiona in concordanta cu mandatul nostru si respectand baza legala", a declarat Draghi intr-un interviu acordat Financial Times si preluat de Bloomberg.
"Cel mai important este sa recastigam increderea oamenilor, atat a cetatenilor cat si a investitorilor, in Europa. Nu putem sa ajungem la acest lucru daca distrugem credibilitatea BCE", mai spune acesta.
Astfel, BCE se opune presiunilor de a-si spori achizitia de obligatiuni, considerand ca guvernele ar trebui sa gaseasca o solutie pe termen lung la criza datoriilor.
Totusi, banca centrala s-a concentrat pe ajutorarea industriei bancare si a anuntat ca saptamana aceasta va oferi institutiilor bancare din zona euro credite nelimitate cu maturitate la trei ani. Draghi sustine ca depinde de banci ce vor face in continuare cu banii imprumutati.
"Unul dintre lucrurile pe care le-ar putea face este sa cumpere obligatiuni suverane. Insa aceasta este doar o varianta, care, evident, nu poate fi echivalenta cu interventia BCE in achizitia de obligatiuni", spune Draghi.
Una dintre aspiratiile sale ar fi ca aceste institutii sa finanteze economia reala, mai ales companiile mici si mijlocii. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 13:18
Planul de salvare al zonei euro ar putea fi facut public, luni, la intalnirea UE de la Paris, de catre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy. In plus, Banca Centrala Europeana ar putea acorda o injectie de capital de 1 trilion de euro, daca liderii europeni vor accepta un nou concept de uniune fiscala, la sfarsitul saptamanii.
Noile masuri vor fi prezentate de Merkel si Sarkozy, luni, la Paris si nu vor necesita schimbari la tratatul Uniunii europene, potrivit unor surse oficiale citate de The Telegraph.
Cu toate acestea, Merkel a promis saptamana trecuta sa creeze o uniune fiscala, cerand o schimbare la baza tratatului, in momentul in care liderii europeni se vor intalni vinerea viitoare.
Ea a subliniat faptul ca statele din zona euro ar putea fi somate sa renunte la suveranitatea economica si sa accepte o supraveghere centrala mai atenta.
"Ne indreptam catre Bruxelles cu obiectivul de a obtine o schimbare in tratat", declara Merkel saptamana trecuta.
Sarkozy a fost mai ponderat in afirmatii, pentru ca poporul francez nu sustine ideea de a inmana puterea asupra taxelor si cheltuielilor catre fortele centrale din UE, insa a cerut si el crearea unui adevarat "guvern economic" pentru zona euro.
Potrivit surselor citate de The Telegraph, BCE ar urma sa elibereze 1 trilion de euro pentru a fi folositi intr-o interventie "colosala" pe pietele europene de obligatiuni.
Interventia cu lichiditati va fi realizata numai daca... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 13:38