Numarul total de conexiuni de acces la internet broadband /banda larga, n.r./ la puncte fixe a atins, in 2013, 3,8 milioane, in crestere cu 7% fata de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de catre persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel putin 30 Mbps, potrivit raportului anual publicat, luni, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Astfel, din numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice, in crestere cu 8% comparativ cu anul 2012, in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 340.000.
Pe de alta parte, rata de acoperire a conexiunilor de acces la internet fix broadband la 100 de locuitori a fost de 18,8%, in crestere cu 1,2%. De asemenea, rata de acoperire la 100 de gospodarii a crescut, in 2013, cu 3,4%, pana la 46,2%.
Conform datelor statistice, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate in mediul rural, inregistrand o crestere cu 13% fata de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 5%.
In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, anul trecut a fost marcat de cresteri in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate.
Conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% fata... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 16:50
Aproape 1.200 de proiecte in valoare de peste 133 milioane de lei primesc, in exercitiul financiar actual al Uniunii Europene, finantare pe sectorul conectarii IMM si ONG la Internet broadband, in timp ce pe zona de eGuvernare va exista un total de 74 de proiecte care depasesc 793 milioane de lei, potrivit datelor prezentate, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, de Petrica Ciupitu-Istrate, director Directia Monitorizare OIPSI, Ministerul Societatii Informationale (MSI).
Conform reprezentantului Organismului Intermediar din ministerul de resort, exista 593 de proiecte de conectare la Internet broadband a IMM-urilor si ONG-urilor, cu o valoare totala de 63,75 milioane lei, la care se vor adauga aproximativ 600 de proiecte care insumeaza 70 milioane de lei.
De asemenea, in exercitiul financiar care se apropie de final, pe aplicatii de eBusiness sunt semnate 200 de proiecte cu o valoare de 163,29 milioane de lei, la care se adauga alte 600 de proiecte ce urmeaza a fi contractate.
"In zona de eGuvernare exista 31 de proiecte cu o valoare totala de 473,92 milioane lei, iar alte 54 de proiecte urmeaza a fi contractate. Pe eSanatate sunt semnate 43 de proiecte, a caror valoare ajunge la 319,77 milioane lei", a mentionat oficialul citat.
Pe de alta parte, peste 2.400 de scoli din Romania urmeaza sa fie conectate la internet broadband in cadrul unui proiect cu o valoare totala de 167,95 milioane lei, in timp ce un alt proiect major de realizare a infrastructurii... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 18:12
Liniile aeriene vor putea oferi in curand pasagerilor internet de mare viteza in timpul zborului, fara intreruperi, chiar si deasupra oceanelor, datorita evolutiei serviciilor prin satelit, iar companiile specializate promit ca, odata cu scaderea costurilor, broadband-ul in avion va deveni gratis.
Conexiunile care asigura in prezent serviciile de internet in zbor, improvizate din servicii destinate telefoanelor mobile si televiziunii DTH, vor fi inlocuite de semnale puternice, concentrate pe aeronave, transmise de sateliti performanti, potrivit Bloomberg.
Cererea semnificativa pentru servicii de internet de mare viteza in avion va genera suficiente afaceri pentru a facilita scaderea costurilor, astfel ca broadband-ul in zbor va deveni intr-un final gratis, potrivit directorilor executivi din industrie, contactati de Bloomberg.
In prezent, conexiunile la internet in avion ofera viteze scazute de descarcare, sunt intrerupte de numeroase "zone moarte" si nu satisfac pasagerii.
Grupul american ViaSat Inc. va lansa in septembrie serviciul de internet de mare viteza, prin satelit, pentru aeronave, care va fi disponibil initial pentru pasagerii JetBlue Airways. ViaSat promite fiecarui pasager o conexiune mai performanta in zbor decat viteza disponibila in prezent pentru o intreaga aeronava.
"Cu 10 ani in urma, eram obisnuiti sa utilizam dial-up (conexiune la internet prin linie telefonica - n.r.). Nimeni nu mai face asta acum. Aceeasi evolutie prin care am trecut... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 14:16
Consortiile formate din Asesoft International si Orange Romania, respectiv Omnilogic, Avitech Co. si Romtelecom au depus oferte pentru conectarea la internet a unui numar de 2.446 scoli, valoarea contractului fiind estimata la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro).
Ofertele au fost depuse la finele lunii martie, conform datelor Ministerului Educatiei.
In luna octombrie 2012, Ministerul Educatiei a anuntat ca va organiza, in 4 decembrie, o licitatie pentru cumpararea echipamentelor si serviciilor IT&C necesare conectarii la internet a unui numar de 2.446 scoli.
In urma unor cereri depuse de Arcole International SRL, Creativ TSD Business SRL si Alcatel-Lucent Romania SRL, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a hotarat, in noiembrie, suspendarea licitatiei organizata de Ministerului Educatiei.
Caiet de sarcini suspect
Alcatel-Lucent Romania a arata in cererea inaintata ca, prin precizarile extrem de detaliate exprimate in caietul de sarcini, cerintele referitoare la anumite echipamente devin restrictive si conduc la eliminarea de solutii competitive atat din punct de vedere functional, cat si comercial.
La randul ei, Arcole International SRL si-a motivat contestatia prin faptul ca modalitatea de intocmire a documentatiei licitatiei "este de natura sa creeze o intelegere ambigua a acesteia, dar si adevarate dezavantaje competitive pentru multi operatori economici, indiferent de forma de asociere".
Prin cererea depusa, Creativ... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 09:17
Agenda digitala a Uniunii Europene stipuleaza ca toate statele membre trebuie sa ofere un nivel de minim 30Mbps pentru conexiunile broadband, pana in 2020. Unele tari aproape au atins acest nivel, precum Danemarca sau Finlanda.
Obiectivul UE devine tot mai putin realizabil, dupa ce luna trecut aproximativ noua miliarde de dolari, destinati dezvoltarii infrastructurii de Internet broadband, au fost taiat din bugetul Uniunii Europene, ca urmare a reducerii masive de costuri.
Aceste taieri au ridicat indoieli cu privire la proiectul UE, dar comisarul european Neelie Kroes spune ca tinta poate fi atinsa, potrivit Ars Technica.
Comisarul a prezentat, marti, la Bruxelles, un plan care spune ca trebuie folosita infrastructura deja existenta, acolo unde este posibil acest lucru.
"Cheltuim bani si efort pentru duplicarea a ceea e deja avem?". Neelie Kroes a spus ca legislatia telecom trebuie unificata, in asa fel incat companiile din domeniu sa puna la dispozitie propria lor infrastructura, la preturi rezonabile.
In al doilea rand, a spus comisarul european, "operatorii si furnizorii de echipamente trebuie sa lucreze impreuna, in mod special cand e vorba de bani veniti de la contribuabili".
Oficialul UE a mai spus ca toate cladirile care sufera renovari majore vor trebui echipate cu infrastructura broadband de mare viteza.
Planul prezentat de Neelie Kroes este doar o propunere si va trebui sa treaca prin aparatul birocractic al Uniunii Europene pana sa poata fi... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 08:32
Numarul gospodariilor conectate la Internet a crescut considerabil in ultima vreme, un studiu realizat de Strategy Analytics relevand ca peste 25% dintre acestea sunt conectate la retele Wi-Fi.
Pana la finalul anului 2011, 439 milioane de camine la nivel global aveau instalate retele Wi-Fi, adica 25% din numarul total. Pana la finalul anului 2016, se estimeaza ca aceste retele se vor raspandi in aproape 800 milioane de case, o rata de penetrare de 42%, releva studiul.
Retelele wireless au devenit din ce in ce mai populare, fiind una din metodele facile de acces la Internet, oferind conectivitate pentru o gama larga de device-uri, precum telefoane mobile, laptopuri sau tablete.
Datorita largii raspandiri a dispozitivelor compatibile cu conexiunile Wi-Fi, expansiunea serviciilor de broadband este un proces continuu. Astfel, numarul de camine care vor adopta aceasta tehnologie va creste in ritm din ce in ce mai accelerat in anii urmatori.
In Coreea de Sud, unde retelele broadband sunt aproape peste tot, numarul gospodariilor conectate la Internet prin retele Wi-Fi a fost cel mai ridicat in 2011, peste 80% dintre acestea alegand astfel de retele.
China, viitorul retelelor Wi-Fi
Cu toate acestea, chiar daca rata de penetrare a retelelor Wi-Fi in China a fost de doar 25% in 2011, aceasta tara va deveni principala piata de crestere pentru aceste retele in urmatorii cinci ani, numarul de gospodarii conectate la Wi-Fi urmand sa creasca cu 110 milioane pana in... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 12:54
Comisia Europeana (CE) a lansat un studiu de amploare pentru a confirma vitezele reale furnizate consumatorilor de Internet in banda larga, din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Croatia.
Pentru a obtine date statistice cat mai reprezentative, studiul necesita peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 in Romania.
Comisia Europeana si-a propus sa cheltuiasca aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 - 2020 in proiecte pan-europene care sa ofere cetatenilor si companiilor acces la retele broadband de mare viteza.
Rezultatele studiului vor duce la cresterea investitiilor directe ale CE in majorarea vitezei de trafic in retelele de banda larga si vor sustine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informatii despre calitatea seriviciilor livrate catre consumatori.
"Toti cetatenii UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unui Internet deschis si legal, fara restrictii ascunse sau viteze mai mici decat au fost promise", a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda.
"Trebuie culese informatii de prima mana de la consumatori despre calitatea reala a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu usurinta ce state au cele mai mare progrese si cele care sunt in urma, astfel incat sa putem asigura suportul si investitiile necesare intr-un mod corect", a spus acesta.
Se cauta voluntari. Din Romania vor fi selectati 3.000
Studiul va masura vitezele in banda larga, prin distribuirea... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:13
George Osborne, trezorierul Marii Britanii, a anuntat ca planuieste sa investeasca 100 de milioane de lire intr-o retea urbana de broadband, cu scopul de a crea o retea de "10 orase super-conectate".
Proiectul de "10 orase super-conectate", din care face parte si Londra a fost prezentat oficial marti, in fata Parlamentului, si face parte dintr-un plan de anvergura de finantare a cheltuielilor de infrastructura la nivel national, in valoare de 5 miliarde de lire, informeaza Zdnet.com.
Printre orasele incluse in proiectul de broadband se numara Londra, Cardiff, Edinburgh si Belfast. Alaturi de aceste orase, alte 6 vor fi alese printr-un concurs la nivel national, in urma caruia in orasele castigatoare se va implementa infrastructura de broadband, ce va permite cresterea vitezei in intervalul de 80-100 Mbps.
In prezent, media de viteza din Marea Britanie este de 5-7Mbps, fiind pe locul 25 in topul tarilor cu cea mai mare viteza la internet din lume, fiind mult in urma altor state europene.
De asemenea, planul vizeaza si includerea tehnologiei 4G in extinderea retelelor Wi-Fi in oras, in conditiile in care gigantul mobil O2 a derulat deja un proiect pivot, care va cuprinde toata zona cuprinsa intre Paddington si Canary Wharf.
Pe de alta parte, comunitatile din mediul rural din Marea Britanie raman nu au internet broadband, desi in prezent se incearca implementarea tehnologiilor 4G in zona.
In acest sens, guvernul a anunat ca va aloca 20 de milioane de lire... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:07
Ministrul Comunicatiilor i-a prezentat Comisarului European pentru Politica Regionala proiectul de dezvoltare a infrastructurii broadband in zonele defavorizate, conform NewsIn.Astfel, potrivit unui comunicat transmis marti de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), in cadrul intalnirii, Valerian Vreme a prezentat "Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de banda larga in zonele albe (defavorizate)", la nivel de retele de distributie si punerea la dispozitie de capacitati tehnice pentru conectarea administratiei publice locale si dezvoltarea de retele locale de catre operatorii privati. Prin proiect vor fi acoperite minimum 90% din cele 3648 zone albe. "Totodata, Valerian Vreme a subliniat importanta pe care o acorda respectarii cadrului de reglementare european in domeniul comunicatiilor electronice, mai ales prevederilor referitoare la asigurarea neutralitatii tehnologice, precum si a normelor privind concurenta si, implicit, ajutorul de stat. In acest context, a evidentiat studiile demarate deja pentru fiecare judet in parte cu privire la structura si modul in care va fi dezvoltata infrastructura de banda larga", se mai spune in comunicat. Comisarul european Johannes Hann a precizat ca, atata timp cat proiectul este in conformitate cu prevederile Uniunii Europene, nu va exista nici o dificultate in avizarea modelului de catre Comisia Europeana.De asemenea, Johannes Hahn a mentionat ca, cel mai probabil, viitoarele Perspective Financiare vor... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 13:39