S-au inregistrat grave probeleme de functionare ale internetului la nivel global joi dimineata, 17 iunie. Siteurile mai multor companii mari din intreaga lume au cazut, printre ele numarandu-se companii aeriene si chiar banci din SUA si Australia, anunta Biziday, citand Reuters.
Potrivit Downdetector, au fost inregistrate mii de sesizari privind nefunctionarea site-urilor de internet ale unor companii precum American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines si Delta Air Lines, precum si principalele banci australiene.
Este a doua oara, in decurs de doua saptamani, cand reteaua de internet este afectata la nivel global. ...citeste mai departe despre "Internetul a picat in mai multe zone din lume. Site-urile unor banci si ale unor companii aeriene au devenit nefunctionale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Iunie 2021, ora 09:08
SpaceX a lansat peste 1.000 de sateliti Starlink pentru internet de mare viteza si ofera deja servicii catre populatie in SUA, Canada si Marea Britanie, solicitand acordul autoritatilor de reglementare si in alte state, transmite Reuters.
"La inceputul acestei luni am extins programul beta "Mai bine decat nimic", pentru a include clienti din Marea Britanie", a declarat miercuri Jessie Anderson, inginer sef pentru productie la SpaceX.
"In Statele Unite, Canada si acum in Marea Britanie, ne concentram pe zonele rurale si izolate, unde nu exista acces rapid la fibra si cablu", a adaugat Anderson.
SpaceX a inceput programul beta destinat publicului in octombrie, cu un serviciu la pretul de 99 de dolari pe luna, plus un avans de 499 de dolari pentru kitul Starlink, care include un terminal pentru utilizator si un router Wi-Fi pentru conectarea la sateliti.
Starlink este planul SpaceX pentru construirea unei retele de internet cu mii de sateliti, pentru a furniza internet de mare viteza in orice loc de pe planeta.
SpaceX a lansat, miercuri, a 17-a sa misiune Starlink din Florida, cu o racheta Falcon 9 care a transportat un nou set de 50 de sateliti catre orbita.
Lansarea a marcat un reper pentru reutilizarea rachetelor SpaceX, racheta Falcon 9 a fost lansata si a aterizat pentru a 8-a oara, un record.
Musk a declarat anterior ca rachetele Falcon sunt proiectate sa fie lansate si sa revina pe Pamant de pana la 10 ori fara sa aiba nevoie de reparatii sau de... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 07:50
O echipa de cercetatori din Australia a obtinut viteza de Internet record de 44,2 Tbps (terabiti pe secunda), care permite descarcarea unui pachet de date echivalent cu 1.000 de filme HD intr-o secunda.
Echipa, formata din cercetatori de la Universitatea Monash, Universitatea Swinburne si Universitatea RMIT, a folosit un cip care contine contine zeci de lasere infrarosu, dispozitiv ce a fost introdus intr-o infrastructura de comunicatii existenta din Melbourne pentru a transfera datele, noteaza The Independent.
Singapore detine in momentul de fata cea mai mare viteza de Internet comerciala din lume, cu o medie de 197,3 Mbps. In Australia, viteza medie de download este de 43,4 Mbps.
"Exista un fel de cursa globala in acest moment pentru a aduce aceasta tehnologie intr-o faza comerciala. Cred ca vom vedea dispozitive ca al nostru in laboratoarele de cercetare in doi, trei ani si utilizarea comerciala in aproximativ cinci ani", spune Bill Corcoran de la Universitatea Monash.
Studiul cercetatorilor australieni a fost publicat in jurnalul Nature Communications.
Infrastructura de Internet a fost greu incercata in ultimele luni din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii petrecand mai mult timp ca niciodata online, motiv penru care Uniunea Europeana le-a cerut furnizorilor de servicii de streaming sa scada calitatea pentru a face fata cresterii traficului.
Cercetatorii australieni sustin ca implementarea unui dispozitiv ca cel dezvoltat de ei ar ameliora aceasta... mai mult
Duminica, 24 Mai 2020, ora 07:45
Google lanseaza in Romania programul "Eroii Internetului", care isi propune sa ajute copiii sa invete sa exploreze Internetul in siguranta si cu incredere. Cu ajutorul acestui program, copiii deprind cunostintele digitale de baza, de siguranta si securitate online.
Programul poate fi accesat la adresa: https://g.co/EroiiInternetului.
"Eroii Internetului" este pentru copii cu varste scolare si parintii lor, precum si profesori. "Eroii Internetului" cuprinde o programa despre siguranta online, dedicata profesorilor, lectii digitale ce pot fi folosite in predare si activitati ce pot fi folosite in clasa. De asemenea, platforma ofera un un ghid al familiei, care va ajuta parintii si copiii sa discute, sa invete si sa se gandeasca impreuna la siguranta online.
Copii invata sa distribuie prudent informatii - responsabilitatea comunicarii online, ce ai voie sa distribui si cu cine, sa nu se lase pacaliti online, in principal prin a detecta ce este real si fals; cum sa-si securizeze secretele (informatiile personale), conduita pe internet si cum sa fie amabili, pentru a descuraja comportamentul de bullying, sa fie curajosi si deschisi si sa intrebe un adult atunci cand intalnesc ceva suspect pe Internet.
Copiii isi pot testa cunostintele astfel invatate in jocul Interland, in care trebui sa strabata cu bine Taramul comorii, Taramul Amabilitatii, Raul Realitatii si Muntele Atentiei, iar dupa ce au trecut cu bine fiecare provocare, vor primi o diploma.
Programul... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 12:04
Serviciul Roman de Informatii (SRI) informeaza, marti, ca in luna aprilie a fost identificata o campanie de atacuri cibernetice a unei grupari de criminalitate cibernetica care utilizeaza troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizeaza preponderent clientii organizatiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
Conform SRI, intr-o masura mai redusa, Qbot a vizat si clienti ai organizatiilor din domeniul tehnologic, comercial si al telecomunicatiilor.
In Romania, campania a vizat clientii unor platforme care utilizeaza servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare si serviciilor de e-mail si date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament.
Atasamentul este un fisier de tip zip, care contine un document MS Word ce ruleaza un macro prin care se descarca troianul si se realizeaza infectarea dispozitivului. Odata instalat, Qbot verifica existenta unui antivirus, isi asigura persistenta in sistem si utilizeaza certificate de securitate valide pentru a evita detectia.
Ulterior, troianul extrage credentiale de acces si date financiare de pe dispozitivul infectat.
De asemenea, Qbot are capabilitati prin care pot fi infectate si alte dispozitive... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:15
Traficul total de date a crescut, in medie in ultima saptamana din luna martie, cu 12% in retelele mobile si cu 20,9% in retelele fixe, in timp ce traficul de voce a inregistrat cresteri medii de 22% in retelele mobile si 22,7% in retelele fixe, potrivit datelor transmise miercuri de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
ANCOM arata ca majorarea traficului de voce si de date vine in contextul implementarii tot mai intense a muncii la distanta, a mutarii cursurilor scolare si universitare in mediul online si a cresterii semnificative a componentei de entertainment online.
"Conform datelor transmise de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, traficul total de date a crescut, in medie in ultima saptamana din luna martie, cu 12% in retelele mobile si cu 20,9% in retelele fixe, in timp ce traficul de voce a inregistrat cresteri medii de 22% in retelele mobile si 22,7% in retelele fixe. Traficul total de interconectare a crescut, in medie, cu 21% in retelele mobile si cu 19% in retelele fixe. Pentru prelucrarea datelor s-a luat ca referinta sfarsitul lunii februarie 2020, cand a fost inregistrat primul caz de infectare cu virusul COVID-19 in Romania", arata un comunicat al ANCOM.
Conform informatiilor transmise de furnizori, in retelele mobile, traficul de date a inregistrat cresteri medii de 12% (fiind inregistrate cresteri intre 7 % si 20%). In retelele fixe, traficul de date a crescut in medie cu 20,9%,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 20:59
Peste jumatate (53%) dintre cetatenii din Uniunea Europeana cu varsta intre 16 si 74 ani au declarat ca in 2019 au cautat informatii online cu privire la rani, boli, nutritie, imbunatatirea sanatatii etc., in randul statelor membre cea mai redusa pondere a persoanelor care au cautat informatii medicale pe Internet fiind inregistrata in Bulgaria (30%) si Romania (31%), arata datele publicate vineri de Eurostat.
In contrast, ponderea persoanelor cu varsta intre 16 si 74 ani care au declarat ca au cautat informatii online in Finlanda a fost de 76%. Alte state membre unde cautarea de informatii medicale pe Internet este populara sunt Olanda (74%), Cipru (69%), Danemarca (67%) si Germania (66%).
In cursul ultimului deceniu, ponderea persoanelor care cauta informatii medicale pe Internet a crescut in UE cu 19 puncte procentuale, de la 32% in 2009 pana la 53% in 2019.
Toate statele membre au inregistrat o crestere la acest capitol, insa cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Cipru (53 puncte procentuale), Croatia (37 puncte procentuale), Cehia (36 puncte procentuale) si Grecia (35 puncte procentuale). Cele mai mici progrese au fost inregistrate in Luxemburg (patru puncte procentuale), Franta (13 puncte procentuale), Italia (14 puncte procentuale) si Romania (15 puncte procentuale). mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:56
Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru piata interna, Thierry Breton, face apel la serviciile de streaming, operatori si utilizatori de Internet sa previna congestionarea retelei si discuta aceasta problema cu autoritatile europene de reglementare.
"Ca urmare a masurilor de distantare sociala instituite in intreaga Europa pentru combaterea pandemiei de COVID-19, cererea privind capacitatea de conectare pe Internet a crescut, fie ca este vorba despre munca la distanta, procesul de invatare online sau divertisment. Acest lucru ar putea pune presiune asupra retelelor, intr-un moment in care acestea trebuie sa fie operationale la cel mai inalt nivel posibil", transmite CE intr-un comunicat de presa.
Astfel, Thierry Breton face apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor si a utilizatorilor.
"Se recomanda ca platformele de streaming sa ofere mai degraba o calitate standard a transmisiei si sa coopereze cu operatorii de telecomunicatii. Acestia din urma ar trebui sa ia masuri preventive si de atenuare, incurajand utilizatorii sa aplice setari care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea retelei Wi-Fi sau reducerea rezolutiei pentru continut", se mai arata in comunicat.
"Europa si intreaga lume se confrunta cu o situatie fara precedent. Guvernele au luat masuri de reducere a interactiunilor sociale pentru a limita raspandirea COVID-19 si pentru a incuraja munca la distanta si invatamantul online.
Platformele de streaming,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:21
Telekom Romania va oferi gratuit Internet 4G si licente in platforma educationala Adservio, profesorilor, elevilor si parintilor, pana la finalul acestui an, pentru a se asigura continuitatea procesului educational, chiar si de la distanta, informeaza operatorul de telecomunicatii, intr-un comunicat de presa transmis, vineri, AGERPRES.
Astfel, toate unitatile de invatamant interesate pot beneficia gratuit de un pachet educational integrat ce contine licente pentru platforma Adservio si Internet nelimitat 4G.
Platforma Adservio acopera functionalitatile indicate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru perioada urmatoare prin organizarea de cursuri online, gestionarea materialelor suport de curs si a temelor, notarea in catalogul virtual si informarea parintilor prin rapoarte automate despre evolutia si activitatea elevilor.
Potrivit sursei citate, prin intermediul acestei platforme unice, cu peste 300.000 de utilizatori din peste 200 de scoli din intreaga tara, se asigura: catalog in format electronic, transmiterea de teme si proiecte online, evaluarea elevilor si notarea lor, crearea si distribuirea de teste online, comunicarea directa intre elevi, parinti, profesori, directori si inspectorat, distribuirea lectiilor si resurselor didactice necesare, precum si distribuirea rapoartelor catre Inspectorat si Ministerul Educatiei.
Platforma poate fi utilizata atat in varianta desktop cat si aplicatie mobila.
"In plus, pentru sustinerea cursurilor in format... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 10:01