Cel mai mare concurs international de vinuri din Europa de Est, International Wine Contest Bucharest 2017, aflat la cea de-a 14-a editie, va lua startul joi, 25 mai, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
La editia de anul acesta, care este organizata cu sprijinul Primariei Capitalei, din juriu vor face parte 33 de jurati straini, din 22 de tari, si 24 de jurati din Romania.
Jurizarea se face cu 8 comisii a cate 7 persoane fiecare, decizia de a mari numarul de jurati dintr-o comisie fiind luata pentru o mai buna acuratete a notarii, informeaza organizatorii.
In concurs sunt inscrise 1.684 de probe de vin, din care 42,7% sunt din Romania (719 probe)
si 57,3% sunt din afara Romaniei (965 probe), in crestere fata de 2016, an in care probele din afara Romaniei au reprezentat 52% din total.
In total, in concurs au fost inscrise probe din 25 de tari, de catre 280 de operatori - producatori, importatori sau distribuitori din Romania si din strainatate.
Repartizarea probelor dupa principalele categorii:
* Vinuri linistite: 1570, din care 44,1% vinuri albe, 11,6% vinuri rose, 44,3% vinuri rosii
* Vinuri efervescente: 89
* Distilate de origine vitivinicola: 25
Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), Federatia Marilor Concursuri Internationale de Vinuri (VINOFED) si Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV) si-au trimis reprezentantii pentru monitorizarea desfasurarii concursului.
Concursul... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 16:05
Vinurile din Romania, Moldova si Italia se plaseaza in fruntea clasamentului. Romania si Moldova au obtinut singurele doua Mari Medalii de Aur acordate in acest an
Miercuri, 08 iunie a.c., la Palatul Bragadiru din Bucuresti, a avut loc Gala de decernare a premiilor International Wine Contest Bucharest 2016.
Editia din acest an a concursului, prima itineranta, a fost gazduita de Focsani, judetul Vrancea.
"IWCB isi indeplineste misiunea de a fi o entitate de ierarhizare si promovare a vinurilor de calitate, in folosul consumatorilor si al producatorilor, deopotriva.
Referitor la evolutia concursului, ne propunem ca, in urmatoarele editii, sa gasim si sa impunem imbunatatiri acceptate de OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) in procesul de evaluare.
De asemenea, ne bucuram sa contribuim astfel la reintrarea Romaniei in Liga superioara a lumii vinului, in termeni de productie si de piata", afirma Catalin Paduraru, CEO IWCB.
Despre castigatori
Marea Medalie de Aur IWCB 2016 a revenit unui vin din Romania (Tamaioasa Romaneasca 1975, produs Statiunea Pietroasele) si unui vin din Moldova (Chardonnay 2013 Botrytis, produs de Chateau Vartely).
Cele mai apreciate vinuri albe seci - Rigid ELM Sauvignon Blanc 2015 de la Wine Union JSC, Bulgaria si Pinot Grigio de Purcari 2015, Moldova.
Cel mai apreciat vin rose sec - C'est soir Rose (Cabernet Sauvignon) 2015 de la Domeniile Lungu, Romania.
Cele mai apreciate vinuri rosii seci - Encore Syrah... mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 14:11
Aflat la cea de-a XII editie, International Wine Contest Bucharest a devenit unul dintre cele mai mari si mai importante concursuri internationale de vin din Europa Centrala si de Est si, dupa trendul actual de crestere, are sanse sa devina unul dintre cele mai puternice din lume.
Concursul International de Vinuri Bucuresti 2015 (IWCB 2015 n.r.) este organizat la initiativa Oficiului National al Viei si Produselor Viti-Vinicole (ONVPV), de catre Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), in parteneriat cu ASER WineConsulting si se va desfasura si anul acesta la Biblioteca Nationala a Romaniei.
Jurizarea este asigurata de membrii ADAR si invitati din strainatate, jurnalisti pentru presa de specialitate din tarile din care provin: SUA, Germania, Polonia, Israel, Hong Kong, Olanda, Elvetia, Franta Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Moldova, Austria, etc.
IWCB a implementat analiza de laborator a vinurilor premiate pentru o verificare cu vinurile din piata.
Jurizarea electronica pe tableta cu soft dedicat a fost lansata la IWCB 2014, Romania fiind printre primele tari care a introdus acest sistem.
IWCB asigura vizibilitate castigatorilor si partenerilor in presa interna si internationala.
Organizatorii isi propun ca in 2015 sa aduca spre jurizare peste 1000 de probe din toata lumea, ceea ce inseamna o crestere de 40% fata de editia 2014. mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 13:30
Catalin Paduraru, critic de vin si CEO al concursului International Wine Contest Bucharest, vorbeste despre concursul care onoreaza Romania de ani de zile. Anual, vinuri din intreaga lume concureaza "in orb", la Bucuresti, pentru medaliile IWCB.
Cel mai bine cotat vin al IWCB a fost unul din Muntenegru, spune Catalin Paduraru, iar pentru 2014 deja si-au anuntat prezenta producatori chiar si din China.
Despre vinurile romanesti, acesta sustine ca "sunt din ce in ce mai bune".
In ceea ce-l priveste, vinurile sale preferate nu tin de etichete sau legende din spatele unui brand.
"...iarna - Sauvignon Blanc Noua Zeelanda si Shiraz Australia, vara - rose-uri, albe Argentina si Chile, rosii nebaricate, cu un nivel al alcoolului pana in 13% si, intotdeauna, noutatile producatorilor romani", spune Catalin Paduraru, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne cateva cuvinte despre Concursul International de Vinuri care are loc an de an in Romania. Cum a luat el nastere? Cum de un astfel de concurs are loc chiar in Romania?
Romania este tara membra a OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului). Aceasta organizatie a avut ca Director General si un roman, Gherasim Constantinescu.
Un demn continuator al prezentei romanesti la varf in cadrul OIV este domnul Cotea. Prin eforturile dumnealui am obtinut acum 11-12 ani licenta de organizare.
Din pacate, incoerentele legislative dar si cele institutionale - si aici nu vorbesc doar de cele ale statului, au... mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 00:00
Primul pas catre o colectie proprie de vinuri este informarea, sustine Catalin Paduraru, CEO-ul concursului International Wine Contest Bucharest (IWCB) 2013. Desigur, ai nevoie si de initiere cu ajutorul bibliografiei de specialitate, ai nevoie de pahare si ustensile speciale, aplicatii pe Internet, apartenenta la comunitati de iubitori ai vinului.
Lumea vinului are un univers propriu, pe care trebuie sa il cunosti bine inainte de a pasi in el, iar statutul de om de afaceri iti impune minime cunostinte din acest univers, spune specialistul.
Catalin Paduraru este degustator autorizat, Wine Ambassador al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), membru FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiriteux), a fondat prima firma care a initiat comertul specializat cu vin din Romania, dar si prezentator in emisiunea "Frati de Vita" alaturi de fratele sau, Adrian Paduraru, a infiintat Legatul Bucuresti al OEVE, fiind Judex.
"In primul rand, pentru cei care doresc sa faca investitii in vin sau pur si simplu sa aiba o colectie din care sa isi ia, prin rotatie, vinurile pentru experiente gourmet, transmit mesajul de a face minimul efort de informare. De aici se va vedea necesitatea unei initieri (avem cum sa ii ajutam), initiere care va deschide un nou univers cu alte asteptari, alte masuri de apreciere, cu bibliografie de specialitate, cu pahare speciale, cu ustensile de toate felurile (exista si pentru evaluarea... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 00:00