Bursele internationale sunt din nou in tensiune dupa ce la orizont par sa apara noi posibile lockdown-uri, in conditiile in care noua tulpina a COVID-19, din Marea Britanie, se raspandeste cu repeziciune si in SUA. Mai mult, piata bursiera americana sta, astazi, si sub semnul alegerilor pentru Senat din statul Georgia. Pe de alta parte, si bursele europene au deschis cu semnale diversificate, principalii indici incepand pe rosu sesiunile de tranzactionare.
Cursa stransa in alegerile pentru Senat din Georgia a ridicat ingrijorari cu privire la perspectiva unui Congres controlat de democrati, care ar introduce probabil impozite mai mari intr-un moment in care noua tulpina a Covid-19 continua sa se raspandeasca. De asemenea, zvonurile ca ar exista o noua tulpina mai agresiva decat cea din Marea Britanie, aparuta in Africa de Sud, nu face decat sa alimenteze temerile deja existente.
Senatorii republicani David Perdue si Kelly Loeffler se confrunta cu o concurenta dura in alegerile din Georgia, din partea democratilor Jon Ossoff si Raphael Warnock, potrivit Investing.com.
"Investitorii incep sa cantareasca perspectiva unor impozite mai mari si a cheltuielilor masive ale guvernului impotriva notiunii de ajutor suplimentar de scutire fiscala, deoarece pandemia - si masurile politice ulterioare - continua sa faca ravagii asupra economiei", notau reprezentantii companiei de brokeraj Stifel.
Peste toate acestea, incertitudinea politica apare pe masura ce noua varianta a... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 16:33
Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala vor sarbatori Revelionul 2021 pe 1 ianuarie, la ora 2.00 a Romaniei, deoarece Statia Spatiala functioneaza dupa Ora Greenwich (GMT).
Ora dupa care se orienteaza astronautii a fost aleasa acum 20 de ani, atunci cand Statia Spatiala Internationala (SSI) a intrat in functiune, potrivit Mediafax. Statia orbiteaza in jurul Pamantului cu 28.000 de kilometri pe ora, oferind echipajului posibilitatea de a vedea 16 rasarituri si apusuri de soare in fiecare zi, a relatat NASA.
Cei sapte membri ai echipajului Expeditiei 64 de la bordul Statiei Spatiale Internationale exploreaza inclusiv modul in care microgravitatea afecteaza soarecii si cristalele de proteine, potrivit NASA.
CITESTE SI:
VIDEO Revelion in strada la Wuhan, orasul din care a pornit pandemia de coronavirus. Mii de oameni au sarbatorit trecerea in 2021 ...citeste mai departe despre "Revelion in Spatiu. Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala trec in 2021 pe 1 ianuarie, la ora 2.00 a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 23:23
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International, precizand ca dupa ce a fost castigata increderea pietei internationale se poate finanta un deficit mare fara sa fie nevoie de ajutorul institutiilor financiare.
Florin Citu a fost intrebat luni, intr-o conferinta de presa, daca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International.
"Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar International. Am aratat in acest an ca daca ai castigat increderea pietei, poti sa finantezi un deficit mare fara sa ai nevoie de institutii financiare internationale. Acel deficit finantat pentru a plati sanatate, aceste scheme de ajutor, am avut investitii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, va spun clar, nu exista aceste discutii. Am gasit acele documente prin minister cand se discuta anul trecut in septembrie cu Fondul Monetar, cand dupa o discutie cu Fondul Monetar s-a facut acel document in Guvern unde se spunea foarte clar ca nu vor creste pensiile cu 40%. Nu avem in calcul imprumut la FMI, avem finantare pentru anul acesta. Necesarul de finantare pentru anul acesta este acoperit aproape 97%. Nu avem nicio problema de finantare",a explicat ministrul Finantelor.
Si premierul Ludovic Orban a respins un viitor acord cu Fondul Monetar International pentru obtinerea de finantare la bugetul de stat pentru 2021.
Premierul a afirmat ca "nu este necesar" un nou acord cu FMI, desi... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 12:55
Presa internationala a primit duminica aceasta cu usurare anuntul victoriei democratului Joe Biden la presedintia SUA si a remarcat "plecarea nedemna" a republicanului Donald Trump, exprimandu-si totodata ingrijorarea cu privire la provocarile uriase care il asteapta pe noul presedinte ales si pe vicepresedintele ales Kamala Harris, transmite AFP.
"Noi zori pentru America", scrie ziarul britanic The Independent, evidentiind reusita lui Harris, prima femeie care accede la functia de vicepresedinte al SUA.
"Joe adormitul trezeste America", ironizeaza Sunday Times, o aluzie la porecla pe care i-a dat-o Donald Trump contracandidatului sau democrat in timpul campaniei electorale. Joe Biden "pune capat celor patru ani de guvernare haotica a lui Donald Trump", adauga ziarul citat.
Sunday Telegraph preia chiar cuvintele lui Biden: "Este timpul ca America sa se vindece".
Germania
"Ce eliberare, ce usurare: voturile sunt numarate, la fel si zilele lui Donald Trump (la Casa Alba - n.r.). Joe Biden mosteneste o povara grea, ca niciunul dintre predecesorii sai: trebuie sa uneasca America", a comentat cotidianul german de stanga, Suddeutsche Zeitung.
Revista germana Der Spiegel a reluat coperta controversata in care presedintele Donald Trump tine capul decapitat al Statuii Libertatii. O imagine a aceluiasi artist - cubanezul american Edel Rodriguez - il infatiseaza pe Biden care, urcat pe un scaunel, pune la locul sau capul statuii, alaturi de sloganul lui Trump, "Make... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 12:16
Rusia a anuntat, vineri, ca invita militari din 90 de tari, printre care membri ai NATO, sa participe la "jocurile armate internationale" pe care le va organiza vara aceasta si care include, printre alte probe, un biatlon cu tancuri de asalt.
La aceasta editie, care se va desfasura din 23 august pana in 5 septembrie, sunt asteptati 6.000 de militari, a precizat ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, in timpul unei conferinte de presa retransmise pe site-ul ministerului, informeaza AFP.
Acest concurs presupune zeci de provocari legate de numeroase specialitati militare, cum ar fi saltul cu parasuta, demontarea si remontarea de arme. Una dintre probele cele mai populare, biatlonul cu tanc de asalt, este o cursa ce alterneaza cu tiruri de precizie cu tunul.
"Pentru a face aceste dueluri si mai spectaculoase, noi am majorat dificultatea parcursurilor si criteriile de notare", a adaugat Serghei Soigu.
Inaugurate in 2015, aceste jocuri reunesc in special tarile din fosta Uniune Sovietica, foste regimuri comuniste (China, Vietnam, Angola) sau state apropiate de Rusia (Iran, India). Mai mult de 20.000 de militari din 40 de tari au participat deja la ele, potrivit Ministerului Apararii rus.
Anul trecut, militari greci, a caror tara este membra in NATO, au participat la aceasta competitie, plasandu-se pe locul 30 din totalul celor 39 de tari concurente. De asemenea, au participat observatori din partea Frantei, SUA, Turciei si Slovaciei, toate tari membre ale NATO.... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 11:24
Exista probe suficiente si credibile pentru deschiderea unei anchete internationale suplimentare asupra printului mostenitor Mohammed bin Salman si a altor oficiali sauditi in legatura cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU.
Cautarea justitiei in acest caz nu este in primul rand despre "a gasi un pistol fumegand si o persoana care il tine in mana", a scris raportorul special in concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.
In schimb, trebuie cautati cei care "au abuzat sau nu si-au indeplinit responsabilitatile pozitiilor lor de autoritate" in contextul ordonarii asasinatului, transmit Reuters, AFP si dpa.
Callamard a mai spus ca tarile ar trebui sa ceara jurisdictie universala in acest caz, ceea ce ar insemna ca suspectii ar putea fi inculpati si judecati in alte state decat Turcia sau Arabia Saudita.
Ancheta a aratat ca, in acest caz, niciuna dintre aceste doua tari nu a respectat standardele internationale.
Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la executiile extrajudiciare, le-a cerut statelor sa extinda sanctiunile pentru a-l include pe printul mostenitor saudit si averea sa personala, daca si pana cand acesta va putea dovedi ca nu are nicio responsabilitate.
Jamal Khashoggi, un critic vocal al printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman si editorialist al cotidianului american Washington Post, a disparut pe 2 octombrie 2018, in timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 15:12
Transparency International a criticat marti opacitatea Eurogrupului, o reuniune informala din care fac parte cei 19 ministri de finante din zona euro si care a elaborat si a pus in aplicare planuri de salvare drastice pentru Grecia si alte tari in criza economica, relateaza AFP si dpa.
"Pentru o institutie ale carei decizii au avut un impact asupra vietii a milioane de europeni, exista multe lucruri misterioase despre Eurogrup", se arata intr-un raport difuzat de ONG-ul anti-coruptie.
Din 1998, Eurogrupul reuneste o data pe luna ministri de finante din cele 19 tari europene care au adoptat moneda unica lansata in 1999. Institutia este condusa de unul dintre ministri si portughezul Mario Centeno asigura in prezent conducerea.
Inaintea crizei datoriei in zona euro declansata de criza financiara globala din 2008, Eurogrupul era un fel de "forum de discutii" politic, dar totul s-a schimbat atunci cand idealul monedei unice euro a devenit un cosmar financiar.
Situatia urgenta a necesitat o coordonare stransa intre guvernele zonei euro pentru a face fata pietelor financiare care amenintau sa ucida proiectul monedei unice.
Intr-o serie de reuniuni de maraton intre 2010 si 2013, marii finantatori ai zonei euro au organizat planuri de salvare si o noua guvernanta politica pentru moneda unica, inclusiv controlul planurilor nationale de cheltuieli.
Dar, in pofida cresterii considerabile a responsabilitatilor sale, Eurogrupul a ramas un grup de ministri care sunt... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 16:09
China a avut anul trecut cea mai slaba crestere economica din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru 2019 sunt chiar mai sumbre. Efectele acestei situatii puse de economisti pe seama razboiului comercial cu Statele Unite incep sa fie resimtite de cateva dintre cele mai mari companii din lume.
Printre ele se afla gigantul american Caterpillar, producator de echipamente pentru constructii, in cazul caruia rezultatele financiare raportate au fost mult sub asteptarile initiale, diferenta fiind cea mare din ultimul deceniu. Compania sustine ca acest lucru se explica partial printr-o cerere mai scazuta in China, relateaza CNN.
Producatorul de hardware Stanley Black&Decker a invocat la randul sau o cerere mai slaba in industria constructiilor din China, in timp ce compania de cipuri Nvidia si-a rectificat in scadere estimarile privind vanzarile in semestrul al patrulea, ca urmare a "deteriorarii conditiilor macroeconomice, in special in China".
In ianuarie, Apple a anuntat ca se asteapta ca incetinirea ritmului de crestere economica in China sa-i afecteze vanzarile. Intr-o scrisoare adresata investitorilor, CEO-ul companiei, Tim Cook, a precizat ca producatorul de smartphone-uri a fost luat prin surprindere de "magnitudinea decelerarii economice" din China.
Compania americana obtine 15% din veniturile sale globale pe piata chineza.
China este importanta si pentru sud-coreenii de la Samsung, care ar putea fi la randul lor afectati de situatia economica din... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 00:00
Doua surse independente din cadrul sistemului de securitate european sustin ca mai multe petroliere care navigheaza sub pavilion rusesc alimenteaza cu petrol Coreea de Nord, in largul marii. Prin astfel de actiuni, Rusia - membra cu drept de veto in consiliul de securitate al ONU - ar incalca blocada economica impusa Phenianului.
Inca din luna septembrie, Reuters informa ca mai multe nave sub pavilion nord-coreean transportasera petrol pe rute directe din Rusia in statul comunist. In octombrie si noiembrie, insa, nivelul contrabandei ar fi crescut, iar transferul de petrol s-ar fi facut in largul marii, in ape internationale, intre petrolierele rusesti si cele nord-coreene.
Sursele citate de Reuters sustin ca isi bazeaza declaratiile pe imagini capturate de sateliti si pe date culese de sistemele de informatii ale marinei militare. Oficialii au precizat insa ca nu pot oferi informatii suplimentare, in conditiile in care acestea sunt secrete.
De asemenea, sursele jurnalistilor au precizat ca nu exista la acest moment nicio dovada potrivit careia Moscova ar fi informata sau ar sustine astfel de practici. Dealtfel, Ministrul de Extrene rus si seful Vamilor din statul moscovit au negat vehement ca ar fi implicati in acest scandal.
Printre navele suspectate ca ar fi livrat ilegal petrol, in largul marii, catre cargourile nord-coreene se numara petrolierul Vityaz. Acesta plecase dintr-un port rusesc pe data de 15 octombrie, urmand sa alimenteze o flota din Marea... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 08:32
Data nasterii: 22 iulie 1944