Consortiul format din Swiss Capital si BRD a depus singura oferta pentru intermedierea listarii si vanzarii unui pachet reprezentand 12% din actiunile Complexului Energetic Oltenia la bursa, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor de catre brokerii interesati a fost luni, 15 aprilie, ora 12:00.
Unele companii mari de brokeraj si banci au discutat si chiar au format cateva consortii pentru a participa la intermedierea listarii Complexului Energetic Oltenia, insa, dupa mai multe analize, au decis sa nu mai participe.
Caietul de sarcini a costat 8.000 euro plus TVA, iar participantii la licitatie trebuia sa depuna o garantie de participare de 30.000 de euro.
Valabilitatea ofertei depuse la licitatie este de patru luni de la data deschiderii, respectiv luni, 15 aprilie, ora 13:00.
Privatizarea CE Oltenia prin listarea la Bursa implica majorarea capitalului social al companiei cu 15,29%, prin emisiune de actiuni noi. Din acest pachet, 12% din actiuni vor fi vandute pe piata de capital, prin oferta publica, iar restul de 3,29% din actiuni vor putea fi subscrise de Fondul Proprietatea in baza dreptului de preferinta, astfel incat FP sa isi poata mentine participatia actuala.
In prezent, CE Oltenia are un capital social de 1,27 miliarde lei. Statul detine prin Ministerul Economiei 77,17% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine 21,53% din titluri.
Profit de 151 milioane de euro in primele sapte... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 12:53
Ponderea primelor intermediate ar putea depasi 50% din subscrierile totale in prima parte a anului 2014, sustine Bogdan Andriescu, presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari - UNSICAR.
"La inceputul anului viitor vom trece de 50% prime intermediate din subscrierile totale. In Bulgaria ponderea este in prezent de 57%", a declarat Bogdan Andriescu prezent la a VIII-a editie a Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari si Pensii.
El a spus ca piata asigurarilor se va mentine in 2013, iar gradul de intemediere va creste pentru ca brokerii devin mai puternici, pot sa isi imbunatateasca retele, sa le imbunatateasca nu numai la nivel de numar sau de acoperire dar si din punct de vedere calitativ.
"Cresterea acesta se va face strict pe retail si nu pe corporate pentru ca si foarte multi clienti vor accesa serviciile unui broker avand mai multe oferte comparative si avand o imaginde asupra pietei. Societatile de asigurare vor veni si ele din ce in ce mai mult cu produse personalizate pentru retail", a mai spus Andriescu.
Gradul de intermediere, ca raport intre primele intermediate si totalul subscrierilor, s-a situat in 2012 la 43,34%, in crestere cu 3,51% fata de 2011. mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 13:45
Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania (ANBAR) este prima organizatie care reuneste profesionistii implicati in domeniul intermedierilor de afaceri din Romania.
Fondatorul asociatiei este Bursa Romana de Afaceri SA (rbeX), care la randul sau este Membru Asociat in Asociatia Internationala a Brokerilor de Afaceri (IBBA) cu sediul in Atlanta, Georgia, SUA - organizatie ce reuneste peste 1500 de brokeri de afaceri din intreaga lume.
Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania (ANBAR) isi propune ca prin parteneriatele internationale cu companii si cu organizatii similare de brokeri de afaceri din strainatate si, bazat pe pregatirea si profesionalismul membrilor ANBAR, sa creasca volumul de afaceri al membrilor sai si al clientilor acestora printr-o mai buna conectare la mediul de afaceri international.
Cine poate deveni membru ANBAR?
Profesionistii care activeaza in:
- consultanta de m&a (achizitii si fuziuni), private equity
- fonduri de investitii si activitati conexe
- avocatura
- contabilitate, audit
- evaluari
- consultanta de afaceri
- mediere
- domeniul financiar-bancar, imobiliar sau al asigurarilor,
precum si toti profesionistii implicati in intermedierea de afaceri, si cei interesati in a-si dezvolta afacerile proprii dar si ale clientilor lor si a avea acces la oportunitati de afaceri locale si internationale, cursuri de pregatire in domeniul brokerajului de afaceri si networking.
Ce isi propune ANBAR:... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 18:18
OTP Bank Romania si-a informat clientii ca data de 28 decembrie 2012 este ultima zi de intermediere tranzactiilor pe piata de capital, potrivit unei notificari de denuntare unilaterala publicate pe site-ul bancii.
"Prin prezenta va aducem la cunostinta faptul ca, urmare a revizuirii ofertei de produse si servicii furnizate de OTP Bank Romania S.A., managementul bancii a decis renuntarea la activitatea de prestare de servicii de investitii financiare (intermediere pe piata de capital).
In aceste conditii, va notificam denuntarea unilaterala a Contractului de Prestari Servicii de Investitii Financiare incheiat intre dumneavoastra si OTP Bank Romania S.A., prezenta notificare fiind de asemenea aplicabila si valabila si pentru orice Anexe sau Acte Aditionale la Contractul mai sus mentionat. In conformitate cu prevederile art. 9.2 alin. (3) din Contractul de Prestari Servicii de Investitii Financiare, acesta inceteaza la data de 31 ianuarie 2013", se arata in document.
Banca roaga clientii sa ii instructeze cu privire la vanzarea instrumentelor financiare detinute si/sau transferul acestora, respectiv a fondurilor detinute in contul de piete de capital, pana la data incetarii Contractului.
"Pentru ca operatiunile de inchidere a contractului sa poata fi efectuate pana la data de 31 ianuarie 2013, va informam ca ultima zi de tranzactionare este data de 28 ianuarie 2013, inclusiv.
Dupa data de 31 ianuarie 2013, instrumentele financiare existente in contul... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 13:37
Consortiile Swiss Capital - BT Securities si Intercapital Invest - Wood&Company (Cehia) au depus oferte pentru intermedierea ofertei publice de listare a producatorului de energie electrica Nuclearelectrica.
Anterior, surse din piata de capital au declarat ca, pana la termenul limita, cele doua consortii au depus singurele oferte pentru intermedierea listarii Nuclearelectrica.
Consortiul Swiss Capital - BT Securities va fi ajutat de firma americana de brokeraj Auerbach Grayson&Company, partenerul extern al consortiului, care poate vinde actiunile din oferta pe piete externe.
Auerbach Grayson&Company este specializata in piete emergente si de frontiera si tranzactioneaza in peste 130 de piete la nivel global, reprezentand in principal fonduri de investitii americane.
Casa ceha de brokeraj Wood&Company este partener cu BT Securities in oferta de la Transgaz, iar Swiss Capital a participat alaturi de Intercapital Invest la oferta Transelectrica. In prezent, Swiss Capital lucreaza la oferta de la Tarom.
Intercapital Invest a facut parte din consortiul care a intermediat oferta secundara prin care statul a vandut in martie 15% din actiunile Transelectrica. Firma este implicata si in ofertele de vanzare pe care statul le va derula la Romgaz si Hidroelectrica.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor de catre brokeri pentru intermedierea listarii Nuclearelectrica a fost vineri, ora 10.00. Acestea au fost deschise la ora 11.00 pentru a fi verificate... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:10
Romania are cea mai redusa rata a intermedierii financiare din 12 state din Europa Centrala si de Est (ECE), cu o pondere a creditelor brute de 40% in Produsul Intern Brut (PIB) la finele anului trecut, potrivit unui raport al agentiei de rating Fitch.Niveluri apropiate de cel din Romania au Slovacia (49,5% - locul 11), Turcia (50,2% - locul 10), Polonia (55,4% - locul 9) si Bulgaria (57,8% - locul 8), in timp ce Ungaria (155,8%), Lituania (147,9%) si Letonia (129%) ocupa primele trei pozitii dupa datele raportatre la sfarsitul anului precedent.
Ponderea depozitelor in PIB din Romania este, de asemenea, cea mai scazuta din regiune, la 33,9%.
O rata mai mare a depozitelor fata de PIB au Ungaria (42,8% - locul 11), Lituania (45,8% - locul 10) si Polonia (51,9% - locul 9), in timp ce Letonia (87,9%), Croatia (84,4%) si Cehia (74,1%) au cel mai ridicat nivel al economisirii din regiune.Romania are si cea mai scazuta pondere a activelor in PIB, de 60,7%, potrivit raportului.
Procentaje apropiate de cel din Romania inregistreaza Polonia (81,6% - locul 11), Slovacia (83% - locul 10) si Lituania (88,4% - locul 9).Primele in Europa Centrala si de Est dupa active raportate la PIB sunt Letonia (160,5%), Slovenia (140,65) si Estonia (135%).Sistemul bancar din Romania a avut anul trecut cea mai mare pondere din regiune a creditelor neperformante in soldul brut al imprumuturilor, de 20,5%, urmata de Lituania (19,7%) si Letonia (19%).
Cel mai scazut nivel a fost raportat in Turcia... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 15:10
Compania de brokeraj de credite Kiwi Finance estimeaza ca va intermedia credite de 60 milioane euro in acest an, cu 50% mai mult fata de 2010, in conditiile in care in primele trei luni a intermediat deja credite de 20 milioane euro, a anuntat marti compania, transmite NewsIn.In 2010, Kiwi Finance a intermediat credite de 40 milioane euro.Kiwi Finance a intermediat in primul trimestru credite de 20 milioane euro, reprezentand jumatate din volumul creditelor intermediate anul trecut si cu 132% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea vanzarilor se datoreaza evolutiei descrescatoare a dobanzilor, cresterii ratei de succes a aprobarii dosarelor de credit, stabilizarii preturilor pietei imobiliare, stabilitatii cursului valutar, cat si datorita semnalelor pozitive din economie", a declarat directorul general al companiei, Anca Bidian.Aceasta sustine ca, din analiza structurii portofoliului, rezulta o crestere a ponderii creditelor garantate cu ipoteca la inceput de 2011.
Din total portofoliu, in primele patru luni din aces an, 84% reprezinta credite garantate cu ipoteca, in timp ce creditele de nevoi personale fara garantii imobiliare reprezinta 16%.In ceea ce priveste valuta de imprumut, clientii creditelor garantate cu ipoteca au preferat anul acesta fara exceptie euro ca moneda de imprumut, in timp ce numai 11% dintre clientii creditelor de nevoi personale au solicitat imprumuturile in moneda europeana. mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:56
MKB Romexterra Bank a renuntat la intermedierea tranzactiilor pe piata de capital, dupa numai doi ani de activitate pe aceste segment, timp in care a avut un rulaj de 3,657 milioane lei, precizeaza Mediafax.
Banca a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa ii retraga autorizatia pentru aceste servicii, iar institutia a dat curs solicitarii marti, se arata intr-o decizie a autoritatii de supraveghere si reglementare a pietei de capital.
Banca trebuie sa pastreze pentru o perioada de cel putin cinci ani toate evidentele si inregistrarile referitoare la serviciile si activitatile de investitii, precum si serviciile conexe prestate pe partea de intermediere pe piata de capital.
MKB Romexterra a primit avizul CNVM pentru a presta servicii de brokeraj in martie 2008 si a inceput activitatea de intermediere la finele lunii mai din acelasi an.
In perioada cat a activat la Bursa MKB Romexterra a intermediat tranzactii in valoare de 3,657 milioane lei, clasandu-se printre ultimii brokeri din piata de capital.
In prezent, la sistemul de tranzactionare al Bursei activeaza 69 de intermediari, printre care noua banci, doua companii de brokeraj din stranatate, iar restul sunt societati de servicii de intermediere financiara (SSIF).
mai mult
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 13:10
Activele din sistemul bancar nu vor mai creste, probabil, peste nivelul cresterii economice in Romania, iar intermedierea financiara se va pastra anul acesta la nivelul din 2008, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
Volumul activelor din sistemul bancar romanesc a avansat cu 25% in 2008, pana la 314,6 miliarde lei la sfarsitul anului, in conditiile in care acestea se situau la 251,4 miliarde lei in decembrie 2007. La finalul lunii septembrie 2008, activele bancilor din Romania ajungeau la 297,2 miliarde lei, arata datele bancii centrale.
Calculate in euro, activele bancilor din Romania au ajuns la finalul lui 2008 la un volum de 78,95 miliarde euro, in scadere cu 0,8% fata de finalul lui septembrie, pe fondul deprecierii leului, desi calculata in lei, valoarea activelor a crescut, in ultimele trei luni din 2008 cu 5,9%, la 314,6 miliarde lei.
Valoarea totala a activelor ING Bank Romania a ajuns la 11,09 miliarde lei, la finalul anului trecut, in crestere cu 36% fata de sfarsitul lui 2007.
La nivelul UE, intermedierea financiara din Romania este una dintre cele mai scazute, similar doar cu Polonia, situandu-se la aproximativ 40% din PIB.
mai mult
Marti, 03 Martie 2009, ora 12:36