Cetatenii din SUA, Rusia si Brazilia ar putea avea in continuare interdictie de intrare in Uniunea Europeana din cauza situatiilor legate de coronavirus, atunci cand blocul comunitar isi va actualiza in urmatoarele zile recomandarile de calatorie, au confirmat miercuri pentru DPA surse europene.
Comisia Europeana a recomandat ca statele membre sa isi mentina granitele inchise pentru cetatenii din afara UE cel putin pana in iulie, insa in prezent lucreaza la o abordare care sa inlocuiasca aceasta interdictie generala cu recomandari adaptate pentru fiecare tara in parte.
Diplomatii UE s-au intalnit miercuri pentru a discuta despre acest subiect. Conform unor surse UE, numarul infectiilor la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani ar urma sa fie un criteriu important.
Pragul maxim ar putea fi stabilit la 16 la 100.000, a relatat anterior New York Times, iar unii oficiali ai UE au confirmat, desi indicele ar putea fi mai mare. Aceasta este in prezent media din UE, potrivit unor surse diplomatice.
Alte criterii precum un trend al infectiilor stabil sau in declin au fost de asemenea discutate. Discutiile sunt in desfasurare si ar urma sa continue vineri.
Majoritatea tarilor UE si de asemenea multe state africane au o rata a infectiilor de sub 20, conform unei analize a ultimelor doua saptamani publicate marti de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. La fel si Canada, Australia, Turcia si China.
Insa Brazilia, Peru si Arabia Saudita au... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 21:59
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anuntat vineri interdictia imediata a peste 1.500 de arme de asalt, la mai putin de doua saptamani de la cel mai grav masacru din istoria tarii, in care au fost ucise 22 de persoane.
"Aceste arme au fost concepute doar pentru un singur scop: sa ucida cat mai multe persoane, cat mai repede posibil. Nu au niciun folos si nu isi au locul in Canada", a declarat el in timpul unei conferinte de presa.
Guvernul a adoptat un decret ce interzice utilizarea, vanzarea, importul si transportul acestor arme de asalt de tip militar.
"In intreaga tara, multi oameni folosesc arme de foc legal si responsabil, indiferent daca lucreaza sau la vanatoare. Dar nu aveti nevoie de un AR-15 pentru a impusca un cerb", a spus Trudeau.
Proprietarii acestor arme "care respecta legea" vor dispune de o perioada de amnistie de doi ani pentru a se conforma noilor reglementari, a adaugat el.
Desi mai putin frecvente decat in Statele Unite, atacurile armate nu sunt atat de exceptionale in Canada si chiar au tendinta "sa se produca mai des decat inainte", a subliniat premierul.
"Evenimente precum tragedia survenita recent in Nova Scotia, atacul de la Centrul cultural islamic din Quebec in 2017 si masacrul de la Scoala Politehnica din Montreal in 1989 nu ar fi trebuit sa se intample niciodata", a indicat Trudeau.
Justin Trudeau a facut din aceasta interdictie o promisiune a campaniei electorale, care l-a adus la putere in 2015. El a reiterat-o in... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 22:46
Presedintele Donald Trump a anuntat o interdictie de 60 de zile pentru imigrantii care cauta sa traiasca si sa munceasca permanent in Statele Unite si a spus ca poate extinde aceasta masura in functie de efectele pe care pandemia le va avea asupra economiei.
Trump a spus despre ordinul executiv, anuntat marti dimineata, ca reprezinta un efort pentru a proteja muncitorii americani de concurenta reprezentata de straini. Ordinul urmeaza sa fie semnat miercuri.
El a spus ca acesta va fi aplicat doar in cazul celor care vor sa obtina permis de rezidenta, si nu muncitorilor temporari.
Prin suspendarea imigratiei, vor fi favorizati americanii fara locuri de munca, ei vor fi "primii la rand pentru slujbe atunci cand America va fi redeschisa", a spus Trump marti. "Ar fi gresit si nedrept pentru americanii disponibilizatii din cauza coronavirusului sa fie inlocuiti de forta de munca din strainatate. Trebuie mai intai sa avem grija de muncitorul american".
"Pauza", a spus el, va fi in vigoare timp de 60 de zile, dupa care va analiza daca este nevoie de prelungirea ei.
Presedintele a adaugat ca aceasta decizie va ajuta si la conservarea resurselor medicale pentru cetatenii americani.
Anul trecut, aproximativ 1 milion de oameni au primit permise de sedere in SUA.
De la izbucnirea crizei sanitare provocate de Covid-19, in Statele Unite - cu o populatie de 310 milioane de locuitori - au fost inregistrate peste 823.000 de cazuri de imbolnavire si 45.000 de decese,... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 08:52
Statele membre ale Uniunii Europene au decis marti in unanimitate sa interzica timp de 30 de zile intrarea in UE a persoanelor care nu sunt cetateni ai blocului comunitar, a anuntat cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.
Toate tarile membre ale UE 'sunt de acord sa impuna o interdictie' de intrare, 'cu cateva exceptii' minore, a declarat cancelarul intr-o conferinta de presa, dupa un summit prin videoconferinta cu ceilalti lideri din Uniune.
Interdictia va fi in vigoare pentru o perioada de 30 de zile, a mai precizat ea.
Potrivit BBC, "e de asteptat ca masura sa se aplice in statele membre, dar si in Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia". In schimb, britanicii nu vor fi afectati de decizie (in sensul ca nu isi vor inchide granitele in baza acestei hotarari), de vreme ce Regatul Unit nu mai face parte din UE.
Ce inseamna aceasta inchidere a granitelor? Ca nu vor mai putea intra in tarile membre persoane din afara UE, cu cateva exceptii: cei care au permis de rezidenta pe termen lung, membrii familiilor cetatenilor UE sau diplomatilor din UE, muncitorii din sistemul de sanatate si persoanele care fac transport de bunuri.
Inchiderea granitelor nu este, insa, o obligatie legala a statelor membre.
In context, presedintele CE, Ursula von der Layen a spus ca "propunerea a fost bine primita de statele europene. Dar acum tine de ele (statele membre - n.red.) sa si implementeze. Au spus ca o vor face", potrivit Euronews.
Iata si alte declaratii... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 21:54
Tribunalul federal din Leipzig a decis ca interzicerea accesului autovehiculelor diesel in centrul oraselor este legala, in anumite conditii. Motivarea deciziei anuntate in luna februarie a fost publicata vineri si le da ocazia si altor municipalitati germane sa interzica masinile alimentate cu motorina pe strazile din centrul oraselor.
Desi decizia Tribunalului din Leipzig viza in mod direct doar doua orase, Dusseldorf si Stuttgart, care puteau pune in practica astfel de interdictii, hotararea curtii deschidea calea si pentru alte orase din Germania sa introduca restrictii privind utilizarea automobilelor diesel.
In motivatia de 30 de pagini publicata vineri, Tribunalul administrativ federal din Leipzig a precizat ca nu ar trebui sa existe perioade de gratie pentru introducerea interdictiilor de circulatie.
"Astfel de restrictii nu merg dincolo de alte interdictii care sunt justificate de legislatia rutiera si pe care automobilistii trebuie sa le accepte", apreciaza Tribunalul administrativ federal.
Introducerea cu efect imediat a unor interdictii de circulatie cu privire la drumurile sau sectiuni de drum importante ar fi legitima si ar putea afecta toate modelele, exceptand cele care indeplinesc standardele de emisii Euro-6, se arata in motivatia tribunalului.
Pentru zonele metropolitane mai mari, care cuprind mai multe drumuri si strazi, tribunalul a recomandat o implementare treptata a interdictiilor, incepand cu automobilele diesel mai vechi care... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 22:50
Senatorii si deputatii ar putea scapa de interdictiile aplicate pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate datorita unui proiect de lege initiat de Florin Iordache.
Astfel, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a votat, luni, un raport de adoptare unei initiative legislative a social-democratului Florin Iordache care prevede acest lucru.
"Interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor in temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013, pana la intrarea in vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea si completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept", se arata in initiativa legislativa inregistrata la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie si adoptata de comisia juridica.
Propunerea urmeaza sa fie supusa votului Camerei Deputatilor, cel mai probabil miercuri, iar apoi va fi transmisa Senatului, care este forul decizional in acest caz.
Deputatul PNL Catalin Predoiu a criticat adoptarea de catre comisia juridica a propunerii lui Florin Iordache, despre care a spus ca inlatura orice posibilitate a ANI de a pune in discutie incopatibilitati, interdictii, in perioada 2007 - 2013 privind unii deputati si senatori.
"Aceasta lege incalca principiul egalitatii in fata legii pentru ca se refera doar la o categorie de... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 19:28
Statele Unite au pus capat unei interdictii, in vigoare timp de patru luni, privind accesul persoanelor cu laptop la bordul avioanelor cu destinatia SUA, care pleaca de pe anumite aeroporturi din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Aeroportul international King Khalid din Riad a fost ultimul din cele 10 aeroporturi pentru care a fost ridicata aceasta interdictie, a confirmat miercuri seara Departamentul american al Securitatii Nationale (DHS), informeaza Reuters.
In luna martie a acestui an, SUA au interzis dispozitivele electronice care depasesc dimensiunea unui telefon mobil la bordul zborurilor cu plecarea de pe 10 aeroporturi din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, pe fondul ingrijorarilor ca gruparea jihadista Stat Islamic ar putea sa ascunda bombe in dispozitive electronice personale.
Intre timp interdictia a fost ridicata pentru cele noua companii aeriene afectate (Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airways, EgyptAir si Royal Air Maroc) care sunt singurele companii ce ofera zboruri directe spre SUA din regiunea Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
A ramas insa in vigoare o interdictie care vizeaza cetatenii din sase tari majoritar musulmane (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen), chiar daca a fost limitata dupa ce mai multe tribunale americane au contestat aceste restrictii.
Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (IATA) a criticat interdictia privind... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 11:43
Trump a decis sa suspende aplicarea unei interdictii care viza calatorii veniti din Turcia, semn ca liderul american va incerca sa il abordeze pe omologul sau de la Ankara, la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul summitului G20 de la Hamburg.
Pasagerii imbarcati la bordul avioanelor Turkish Airlines cu destinatia SUA au putut urca la bord cu dispozitive electronice, dupa ce, la inceputul lunii aprilie, acestea au fost interzise, ca urmare a unor temeri privind potentiale atacuri teroriste, relateaza Hurriyet Daily News.
Eliminarea interdictiei a intrat in vigoare la prima ora a diminetii zilei de 5 iulie, dupa cum anunta un comunicat al companiei aeriene.
Ce-i drept, Turcia a investit in dotarea aeroportului Ataturk din Istanbul cu aparatura de ultima generatie de control al bagajelor, pentru a se adapta cerintelor de securitate impuse de americani.
Interdictia a fost aplicata pentru 10 aeroporturi din 8 tari arabe - Egipt, Maroc, Iordania, tEmiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweit, Qatar si Turcia - ca urmare a temerilor ca laptopurile si tabletele pasagerilor pot masca o bomba in cazul unui atac terorist.
O masura similara este in vigoare pentru pasagerii imbarcati in zborurile catre Marea Britanie, dar ministrul Transporturilor din Turcia, Ahmet Arslan, sustine ca Londra va trimite in curand o echipa de specialisti care sa verifice noile masuri de securitate de pe aeroportul din Istanbul.
In acelasi timp, semnalul dat de americani anunta o... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 06:12
Interdictia de calatorie revizuita a presedintelui american Donald Trump intra in vigoare, dupa ce a fost contestata in justitie, joi, la ora locala 20:00 (vineri, 6:00, ora Romaniei).
Cine poate intra in SUA?
Criteriul stabilit de Curtea Suprema este ca strainii sa aiba o relatie "credibila de bona fide" cu o entitate (o scoala sau un angajator, de exemplu) ori o persoana care traieste in America (un sot sau o sotie, de exemplu), relateaza CNN.
In cazul in care nu se poate stabili o astfel de relatie apropiata, persoanei respective i se impune o interdictie pe o perioada de 90 de zile daca provine din Libia, Siria, Iran, Somalia, Yemen si Sudan ori de 120 de zile in cazul in care persoana respectiva este un refugiat, indiferent din ce tara provine.
Potrivit noilor reguli, trimise la misiunile din strainatate miercuri, solicitantii trebuie sa probeze ca au o relatie cu un parinte, sot ori sotie, fiu ori fiica, ginere ori nora, frate ori sora in Statele Unite, afirma un oficial de rang inalt din cadrul administratiei.
Aceste reguli nu au fost postate inca pe site-urile departamentelor de Stat sau Securitatii Interne (DHS) si pot fi modificate.
Organizatii pentru apararea drepturilor omului precum Amnesty International (AI) intentioneaza sa trimita joi cercetatori pe aeroporturi americane - precum Dulles si John F. Kennedy - sa monitorizeze evolutia si sa observe implementarea interdictiei in cazul in care apar dispute.
Cine este scutit
Inainte ca... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 11:01