Romania trebuie sa isi extinda capacitatea de interconectare in domeniul electricitatii pentru o mai buna exploatare a unitatilor de generare a energiei, arata Comisia Europeana, care remarca existenta unui excedent de productie pe piata locala, concomitent cu o capacitate redusa de exporturi.
Mentinerea capacitatii actuale de productie a energiei electrice necesita imbunatatirea conditiilor de export, se arata intr-un raport al Comisiei privind progresul statelor UE in stabilirea unei piete energetice integrate.
De asemenea, autoritatile romane trebuie sa asigure transpunerea "corecta si completa" a directivelor EU incluse in Pachetul 3 Energie, sa finalizeze procesul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate si sa imbunatateasca mediul competitional pe segmentul de retail, potrivit documentului.
Comisia noteaza ca liberalizarea preturilor la energia electrica pentru consumatorii industriali a fost incheiata in decembrie 2013, in timp ce pentru consumatorii casnici procesul va fi finalizat pana in decembrie 2017.
"Numarul consumatorilor care si-au schimbat furnizorul de electricitate de la demararea procesului a crescut constant, depasind 19.000 la finele anului trecut. Cu toate acestea, rata de transfer pe segmentul de retail ramane foarte scazuta, de numai 0,03% la finalul anului 2012", se arata in raport.
Cati furnizori sunt disponibili pe piata de retail de electricitate
Doar 62 de furnizori sunt activi pe piata de retail de... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 10:01
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va oferi asistenta tehnica Departamentului pentru Energie pentru elaborarea strategiei energetice nationale, potrivit unui comunicat al Departamentului.
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut, marti, la Bucuresti, o intalnire cu o delegatie condusa de Riccardo Puliti, director general pentru Energie si Resurse Naturale al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pe subiecte energetice, de interes pentru ambele parti. La intalnire a participat, de asemenea, si James Hyslop, directorul pentru Romania din cadrul BERD.
"In urma intalnirii, oficialii au stabilit ca Romania va beneficia de asistenta tehnica din partea BERD in elaborarea strategiei energetice nationale. Cele doua parti au mai discutat si despre politica Guvernului in domeniul regenerabilelor, precum si despre proiectele Romaniei de interconectare in domeniile gazelor naturale si energiei electrice", se arata in comunicat.
Oficialii BERD au mai fost interesati si de situatia listarii companiilor de stat Electrica si Complexul Energetic Oltenia.
"Reprezentantii BERD impartasesc principiile si viziunea ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, privind dezvoltarea coridorului Nord - Sud de gaze naturale", mai spune comunicatul Departamentului.
Duminica, la Realitatea TV, Nicolescu a spus ca un prim draft al strategiei energetice a Romaniei ar putea fi lansat spre dezbatere publica in... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 18:17
Comitetul Director al proiectului de cuplare a pietelor de energie electrica din Cehia, Slovacia si Ungaria a aprobat scrisoarea de intentie prin care Transelectrica, OPCOM si ANRE au formalizat intentia de a adera la acest proiect, se arata intr-un comunicat transmis marti de Transelectrica.
"In data de 14 decembrie 2011, Comitetul Director al proiectului de cuplare a pietelor din Cehia, Slovacia si Ungaria a aprobat scrisoarea de intentie prin care operatorul de transport si de sistem (Transelectrica), operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) si autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei (ANRE) din Romania au formalizat intentia de a adera la acest proiect, in conformitate cu prevederile Memorandumului de Intelegere privind cooperarea destinata crearii Pietei Interne de Energie electrica europeana functionala, interconectata si integrata", se arata in comunicat.
Demersul entitatilor romane se incadreaza in eforturile generale intreprinse la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene ca urmare a deciziei Consiliului UE din 4 februarie 2011 privind anul 2014 ca termen limita pentru realizarea unei piete de energie electrica pe deplin functionala la nivel pan-european.
"Romania a urmarit atent evolutiile inregistrate in cadrul proiectelor regionale in curs de dezvoltare si a decis, in urma unui proces de analiza si evaluare in cadrul unui Grup de lucru constituit la nivel national, din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:15
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria, Traicho Traikov, acestia analizand mai multe aspecte de interes comun privind cooperarea in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, potrivit NewsIn."Construirea unor amenajari hidroenergetice pe Dunare, care este si subiectul unui Memorandum de Intelegere semnat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria in cadrul sedintei comune a celor doua Executive, a fost una dintre temele abordate in cadrul discutiilor. Proiectul va contribui la procesul de promovare a eficientei energetice si resurselor regenerabile si, prin aceasta, la dezvoltarea economica durabila a celor doua state", a anuntat miercuri Ministerul roman al Economiei.De asemenea, au continuat discutiile privind cuplarea pietelor de energie electrica din cele doua tari, proces asupra caruia s-a convenit in data de 30 noiembrie 2010, la Sofia, prin Memorandumul de intelegere semnat de cele doua parti.Cei doi operatori de transport si sistem din Romania si Bulgaria, Transelectrica si ESO-EAD, vor continua colaborarea printr-o serie de proiecte comune in domeniu.
Partea romana a reiterat, in acest context, importanta intensificarii colaborarii dintre cele doua state in vederea asigurarii unei piete energetice integrate si a unor coridoare sigure de transport energetic,... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:20
Turcii au reticente in ceea ce priveste demararea proiectului, cu toat eca studiul de fezabilitate a fost finalizat, au declarat surse apropiate discutiilor, conform NewsIn."Proiectul este de importanta strategica nu numai pentru Romania, ci si pentru Turcia. Este in interesul Turciei sa fie cat mai interconectata la sistemele UE si interconexiunea Constanta-Istanbul are tocmai acest rol, de a lega si mai puternic Turcia la Europa.
Studiul de fezabilitate a fost finalizat, dar exista unele dificultati. Nu intelegem daca sunt de comunicare, de intelegere cu partea turca.
Practic, cred ca in perioada urmatoare va fi necesar sa intelegem mai bine de ce partea turca, care este principalul beneficiar al acestui cablu, are dubii privind proiectul", au afirmat sursele mentionate.
Potrivit acelorasi surse, se va putea trece la etapele urmatoare in acest proiect in momentul in care partea turca accepta studiul de fezabilitate.
Transportatorul national de electricitate Transelectrica a avizat proiectul cablului electric submarin dintre Romania si Turcia, proiect de circa 600 de milioane de euro, iar o delegatie a companiei s-a aflat la 24 februarie in Turcia pentru ca si partea turca, TEIAS, sa aprobe aceasta investitie.
"Studiul de fezabilitate al proiectului a fost deja finalizat. Urmeaza cateva clarificari pe tema acestui cablu electric submarin. Noi am avizat aceasta investitie, dar e nevoie si ca partea turca sa isi dea acordul", declara pentru NewsIn directorul general al... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 08:06
Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Bruxelles, ca la nivel european se are in vedere, in construirea pietei unice a energiei, si interconectarea cu tari care nu sunt membre UE, sustinand Serbia si Republica Moldova in acest sens, informeaza NewsIn. La finalul Consiliul European la care a participat, presedintele a informat ca pana in 2014 toate reglementarile legate de piata unica a energiei trebuie sa fie in vigoare, "iar pana in 2015 nu trebuie sa existe pe teritoriul Uniunii Europene nicio insula energetica, adica nicio zona a Uniunii care sa fie izolata".
"Piata unica a energiei se refera la piata gazelor si la piata energiei electrice. Din acest punct de vedere este interesant ca se are in atentie si interconectarea cu tari care nu sunt in mod necesar in Uniunea Europeana, ca spre exemplu Serbia si Republica Moldova, sustinerea noastra este pentru cele doua tari, urmeaza sa vedem in bugetul Uniunii cum vom putea interconecta si cele doua tari. Ca efect, fie ca vorbim de piata energiei electrice, fie ca vorbim de piata gazelor, unificarea pietei si interconectarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene nu au ca rezultat decat faptul ca se diminueaza in mod major riscul ca o tara sau alta sa ramana neaprovizionate.
Acest obiectiv va permite, de exemplu Romaniei, sa-si suplimenteze necesarul de gaze fie de la Gazprom, fie gaze extrase in Marea Nordului sau oriunde in alta parte sau gaze lichefiate, care sunt delichefiate pe urma in porturile Uniunii... mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 01:25