Interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic al Romaniei si Republicii Moldova, cei doi ministri de resort ai ambelor state purtand discutii despre cooperarea bilaterala din domeniu.
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Lucian Bode, si viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, au discutat o serie de aspecte de interes comun privind cooperarea bilaterala in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa.
In acest context, cei doi oficiali au convenit ca atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic si contribuie la consolidarea securitatii energetice a celor doua state, precum si la diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare.
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvernul roman, d iscutiile au vizat o serie de proiecte comune, printre care cel referitor la g azoductul Iasi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi-Ungheni.
De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:02
Premierul Vlad Filat spune ca au loc negocieri pentru includerea R. Moldova in proiectul AGRI, o decizie in acest sens este asteptata dupa sfarsitul lunii noiembrie, cand se incheie evaluarea tehnica. "Am vorbit cu Traian Basescu sa gasim o formula in care sa participe si R. Moldova, sa devina AGRI-M. Pana la sfarsitul lunii noiembrie are loc o evaluare tehnica, dupa care se vor lua decizii", a declarat premierul Vlad Filat intr-o intalnire cu presa la summitul Parteneriatului Estic care a avut loc saptamana trecuta la Varsovia, relateaza UNIMEDIA, citat de NewsIn.
Proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaidjan, are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare si rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, in cadrul Coridorului Sudic.
AGRI isi propune sa conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice cu piata europeana.
Proiectul ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectata de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, si 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.
Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, isi exprima speranta, anul trecut, ca proiectul de interconectare Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria va putea aproviziona cu gaz si Republica Moldova sau alte state interesate din zona.
De altfel, si luna trecuta, ministrul Teodor... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:58