Directorii executivi de la nivel global, din sectorul serviciilor financiare, se asteapta ca inteligenta artificiala sa fie un motor important de transformare la nivelul intregului sector, conform studiului Transforming Paradigms: Global AI in Financial Services Survey, efectuat de Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) din cadrul Judge Business School, Universitatea Cambridge, si de Forumul Economic Mondial, cosponsorizat de EY si Invesco.
"In ultimii doi ani am putut observa si in Romania inceperea adoptarii inteligentei artificiale in institutii financiare, o tendinta care este in prezent in ascensiune. Pionieri in adoptarea AI in Romania au fost acele institutii financiare care au atins o anumita maturitate organizationala si care au reusit sa creeze premisele tehnologice necesare unei adoptari AI prin transformarea digitala a operatiunilor interne si a serviciilor catre clienti", a afirmat Aurelia Costache, Liderul Departamentului de Asistenta in afaceri din EY Romania si Lider pentru Automatizarea Inteligenta in regiunea CESA.
Studiul si-a propus sa evalueze stadiul actual al adoptarii inteligentei artificiale (AI) de catre organizatiile din sectorul serviciilor financiare. Din randul directorilor executivi chestionati, 77% anticipeaza ca AI va avea o importanta mare sau foarte mare in cadrul organizatiilor lor in urmatorii doi ani.
In acelasi timp, 85% dintre respondenti au implementat deja AI in cadrul organizatiilor lor si se asteapta ca aceasta... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 13:48
Sase din zece lideri financiari globali (60%) sustin ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala la fel cum ar avea in informatiile oferite de sistemele financiare traditionale, arata rezultatele studiului global privind procesul de raportare al companiilor, realizat de EY Financial Accounting Advisory Services (FAAS).
Potrivit cercetarii, majoritatea liderilor financiari (79%) spun ca detin, in prezent, datele necesare care pot oferi investitorilor informatiile pe care si le doresc in privinta culturii organizationale. In schimb, peste o treime (37%) dintre acestia declara ca au si raportat indicatori cheie de performanta (ICP) cuantificabili in acest domeniu.
Studiul releva, totodata, ca trei sferturi dintre liderii financiari intervievati au afirmat ca investitorii acorda mai multa atentie informatiilor nefinanciare.
In acelasi timp, 60% dintre directorii financiari au declarat ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala precum in cea a datelor oferite de sistemele financiare existente.
Principalele riscuri mentionate legate de transformarea datelor nefinanciare in informatii raportabile sunt: pastrarea confidentialitatii datelor (33%), securitatea datelor (29%) si absenta unor sisteme eficiente de management al datelor (21%) sau de control (17%), dedicate datelor nefinanciare.
In cadrul studiului intitulat "Este nevoie de un soc cultural in procesul de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:15
Inteligenta artificiala (IA) va avea un impact urias asupra economiei globale, iar PIB-ul global ar putea creste cu pana la 14% pana in 2030, drept rezultat al implementarii acesteia, conform raportului PwC Sizing the prize.
Acest procent de crestere este echivalent cu un plus de 15.700 de miliarde de dolari - facand din IA cea mai mare oportunitate comerciala din economia actuala aflata in continua schimbare. Din aceasta suma, 6.600 de miliarde sunt previzionate sa provina din cresterea de productivitate, in timp ce 9.100 de miliarde de dolari vor proveni din efectele de runda a doua la nivelul consumului.
Cresterea va fi stimulata de trei factori: castigurile de productivitate obtinute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea robotilor si a vehiculelor autonome); castigurile de productivitate obtinute prin dezvoltarea fortei de munca existente de catre companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligenta artificiala asistata de om si augmentata) si cerere de consum crescuta ca rezultat al disponibilitatii produselor si serviciilor personalizate si/ sau de o calitate superioara datorita imbunatatirilor aduse cu ajutorul IA, semnaleaza raportul.
"In ultimul deceniu, aproape toate aspectele legate de modul in care lucram sau traim - de la retail, la productie sau ingrijire personala - au devenit din ce in ce mai digitalizate. Internetul si tehnologiile mobile au adus primul val al transformarii digitale cunoscut drept Internet of People. In... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 17:13
Rolul ofiterului de credite din banci ar putea fi luat in viitorul apropiat de roboti, cred dezvoltatorii celui mai performant sistem software care imita gandirea umana, programatorii japonezi de la Heroz.
In urma cu doi ani, un program de computer creat de ei a reusit sa invinga un jucator profesionist de shogi (sah japonez), o performanta net superioara celei atinse de programul Deep Blue in fata campionului Gary Kasparov, iar acum tinta este robotizarea operatiunilor din lumea financiara, anunta Bloomberg.
Sah la functionarul uman
Shogi este un joc cu o complexitate mult mai ridicata fata de sah, inclusiv inlocuirea pieselor pe tabla avand reguli mult mai complicate decat cele intalnite in obisnuitul "sport al mintii".
Nu este de mirare ca dezvoltatorii programului au stabilit ca urmatoarea provocare pentru software o reprezinta analiza situatiei financiare a clientilor care solicita imprumuturi bancare.
Programatorii de la Heroz cred ca lectia invatata odata cu aplicarea rationamentului uman pe programul de calculator care a invins in timpul jocului de sah japonez poate fi aplicata pentru evaluarea situatiei financiare si riscurilor prezentate de clientii bancilor.
"Sunt cazuri in care computerele pot evalua corect o situatie care noua ni se pare anormala", a explicat directorul economic al Heroz, Daisuke Asahara, fost angajat al Goldman Sachs.
Din punctul sau de vedere, un computer poate actiona mult mai repede in extragerea informatiilor... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 13:53