In 2020, Inteligenta Artificiala are un impact mult mai insemnat decat se credea asupra companiilor care adopta aceasta unealta moderna de lucru, uneori chiar unul nescontat.
Un studiu IDC citat de Venture Beat dezvaluie faptul ca 60% dintre companiile care au adoptat tehnologia Artificial Intelligence (Inteligenta Artificiala) au raportat schimbari majore in modelul lor de business.
Acest lucru, arata sursa citata, certifica faptul ca AI nu este o simpla trecere la o tehnologie care trebuie invatata de catre cei care o adopta, ci presupune o abordare structurala diferita, chiar o schimbare a modelului de business in sine.
Impactul Inteligentei Artificiale asupra companiilor
Impactul asupra companiilor, cu precadere asupra celor din dinamicul sector al inaltei tehnologii, se va vedea si in tara noastra.
"In general, industria IT din Romania se afla in fata unei mari provocari. Am ajuns pe un platou al evolutiei. Urmatorul platou poate fi atins numai si numai prin escaladarea unui perete aproape vertical si anume redesenarea si transformarea treptata a modelului actual de business. Scaderea volumului proiectelor pe fondul dezechilibrelor economiei mondiale va obliga industria IT din Romania sa atace rapid acest perete vertical al transformarii modelului de business. Nu va fi usor, dar exista solutii", estimeaza Daniel Metz, CEO al NTT Data Romania.
Transformarile generate de AI sunt cat se poate de concrete. Astfel, folosirea AI pentru augmentarea... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:36
Cand in 1997 computerul Deep Blue l-a invins pe campionul mondial la sah, Garry Kasparov, parea ca inteligenta artificiala a ajuns intr-o etapa in care poate depasi omenirea.
Aceasta victorie, minimalizata de unii specialisti ai sahului pentru neobisnuit de slaba mutare a maestrului din deschiderea jocului 6, atesta dificultatea de a asocia inteligenta cu masinile.
In fapt era semnalul transformarii sociale care-si creste continuu viteza si influenta astazi.
Un avans al tehnologiei ce pune in discutie capacitatea procesarii de informatii si luarii de decizie a mintii umane.
Dincolo de progresele tehnologiei precum machine learning si deep learning ceea ce-i preocupa pe specialisti este impactul pe care deplina dezvoltare a inteligentei artificiale il poate avea asupra societatii. Deoarece zonele de impact sunt multiple merita mentionate principalele doua dintre acestea in functie de magnitudea fiecareia dintre ele.
Mediul de afaceri
Statisticile despre inteligenta artificiala in afaceri si tehnologie se schimba rapid. Fie ca este vorba de efectul inteligentei artificiale asupra startup-urilor sau investitiilor, fie de robotica, Big Data, asistenti virtuali, prezentarea pietei sau cautare si recunoastere vocala, statisticile ofera o mai buna intelegere a stadiului actual de dezvoltare a inteligentei artificiale si a domeniului sau de aplicare.
Asadar, pana in 2025 piata globala a inteligentei artificiale este estimata sa atinga 60 miliarde de dolari.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 11:15
Dezvoltarea Inteligentei Artificiale (AI) va conduce la disparitia a 24,7 milioane de locuri de munca, pana in anul 2027, dar va crea 14,9 milioane de noi locuri de munca, multe dintre acestea in tehnologie, reiese un raport de specialitate publicat, recent de compania de cercetare Forrester.
In acest context, expertul in domeniul Digital IT, Alexandra Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, sustine ca a patra revolutie industriala va aduce, in urmatorii ani, "dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram".
"Pana in 2025, a patra revolutie industriala va aduce dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram. Se discuta deja intens despre locuri de munca care vor disparea ca urmare a automatizarii cu roboti si altele noi care vor aparea. Omenirea a trecut deja prin trei revolutii digitale, fiecare schimband radical societatea si modul in care traim. Ce este diferit la a patra revolutie digitala? Pe scurt, viteza cu care se intampla. Este de fapt Revolutia Digitala, care se petrece intr-un ritm foarte rapid, facandu-ne sa reactionam in ritm accelerat la efectele ei. Inteligenta artificiala pare cuvantul cheie in ultimii trei ani si deja avem in jurul nostru multe elemente care confirma ca este... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:35
Lista tarilor care vor beneficia de pe urma Inteligentei Artificiale este foarte scurta, sustine un cunoscut investitor din domeniul tehnologiei.
Potrivit lui Kai-fu Lee, fondator al Sinovation Ventures si fost presedinte al Google China, viitorul arata bine pentru doar doua tari: Statele Unite si China, care sunt in acest moment principalele concurente pentru pozitia de lider in industrie.
"Tarilor care au Inteligenta Artificiala le va fi mult mai bine. Ele creeaza si extrag valoare", a spus Lee intr-un interviu acordat publicatiei Edge.
Pe de alta parte, tarile care nu investesc in Inteligenta Artificiala, care nu au companii precum Google, Facebook si Amazon - sau variantele chinezesti Tencent, Baidu si Alibaba -, dar au in schimb o populatie numeroasa, au motive de ingrijorare.
"Daca o tara din Africa foloseste preponderent Facebook si Google, oamenii le vor da acestor companii datele lor, ajutandu-le sa faca mai multi bani, dar joburile lor vor fi inlocuite (de tehnologie) ", a explicat Lee.
Aceste tari risca sa ajunga in situatia in care sa nu poata face fata saraciei si nelinistilor sociale, iar consecintele pot fi grave. Lee vorbeste chiar de posibilitatea ca unele tari sa devina un fel de vasale ale Statelor Unite si Chinei: "Ai datele mele, voi face ce vrei, iar tu ma ajuti sa hranesc saracii".
Si locuitorii din SUA si China, unde companiile prospera de pe urma datelor utilizatorilor, vor ramane fara joburi ca urmare a progresului tehnologic,... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 17:30
Cand vine vorba despre inteligenta artificiala, si acest lucru se intampla des in ultima vreme, discutiile vizeaza de obicei riscurile pe care aceasta tehnologie le prezinta in ceea ce priveste viata privata si locurile de munca.
Nu sunt insa deloc de ignorat beneficiile pe care cele mai noi tehnologii promit sa le aduca omenirii.
BBC prezinta, in sectiunea Future Now, in cadrul unei serii numite Grand Ideas, cateva proiecte care folosesc deja sistemele avansate de inteligenta artificiala in incercarea de a solutiona unele dintre cele mai serioase probleme ale planetei. Iata o parte dintre ele:
Combaterea bolilor infectioase
Tantarul febrei galbene (Aedes aegypti), care poate transmite virusul Denga, virusul febrei galbene, virusul Zika si virusul Chikungunya, s-a raspandit din Africa in aproape toate regiunile tropicale si subtropicale. Ca idee, aproximativ 390 de milioane de oameni din 128 de tari sunt infectati anual cu virusul Denga.
Rainier Mallol, un inginer IT din Republica Dominicana, un focar al virusului Zika, si Dhesi Raja, un medic din Malaezia, alta tara cu risc ridicat de infectie cu acest virus, au creat un algoritm (Inteligenta Artificiala in Epidemiologie Medicala - Aime) care foloseste inteligenta artificiala pentru a prezice unde este cel mai probabil sa izbucneasca o epidemie.
Sistemul combina datele cazurilor raportate de spitalele locale cu factori variabili precum directia vantului, umiditatea, temperatura, densitatea populatiei si... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 07:28
Fondatorul gigantului IT chinez Alibaba, Jack Ma, a avertizat ca a treia revolutie tehnologica - cea care implica inteligenta artificiala - ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial.
In acest sens, miliardarul din China a dat exemplu precedentele razboaie mondiale.
"Prima revolutie tehnologica a provocat Primul Razboi Mondial. A doua revolutie tehnologica a provocat Al Doilea Razboi Mondial. Aceasta este a treia revolutie tehnologica", a spus Ma, citat de CNBC.
Astfel, odata cu progresul masinariilor inteligente si cu inteligenta artificiala care elimina locurile de munca disponibile pentru oameni, "a treia revolutie tehnologica ar putea provoca Al Treilea Razboi Mondial".
Citeste si:
Tot mai multi oameni se gandesc la Al Treilea Razboi Mondial - ce cauta pe Google si cum relateaza presaMinistrul israelian al Apararii avertizeaza: Lumea se afla intr-un al Treilea Razboi MondialTrump: Planul lui Clinton va declansa cel de-al Treilea Razboi Mondial
Seful Alibaba a subliniat ca liderii mondiali ar trebui sa acorde atentie sistemului de educatie, pentru a evita efectele negative produse de automatizare.
"Nu cred ca ar trebui sa facem masinarii asemenea oamenilor. Ar trebui sa ne asiguram ca masina poate face lucruri pe care oamenii nu le pot face", a mai spus Ma, adaugand ca masinariile nu vor obtine niciodata intelepciunea si experienta pe care le are natura umana.
"Oamenii vor invinge" in cele din urma, mai sustine Jack Ma.
Nu in ultimul rand, acesta... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:22
Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.
Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.
In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.
"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.
Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:42
Despre inteligenta artificiala vorbim de cateva decenii ca despre ceva ce va fi de actualitate undeva in viitor.
Iata ca viitorul a inceput deja. Tehnologia avanseaza intr-un ritm fara precedent si transforma piata muncii si lumea din jurul nostru mai repede decat realizam.
Daca pana acum automatizarea a inghitit cu precadere joburile care presupun in special munca manuala, masinariile inteligente tintesc spre cele cu un nivel mai ridicat de calificare.
Urmatoarele industrii se afla printre primele care vor simti impactul automatizarii rezultate prin introducerea inteligentei artificiale:
Serviciul de relatii cu clientii
Se estimeaza ca, in cativa ani, cea mai mare parte a operatiunilor desfasurate in cadrul departamentului de relatii cu clientii vor fi trecute pe "fisa postului" sistemelor de inteligenta artificiala. Oamenii sunt deja familiarizati cu programe precum Siri sau Alexa si, pe masura ce tehnologia avanseaza, interactiunile cu robotii devin din ce in ce mai autentice.
Tot mai multe companii folosesc chatboti, softuri concepute pentru a raspunde rapid la intrebarile clientilor, selectand informatiile solicitate dintr-o baza de date.
De exemplu, operatorul britanic de telefonie mobila O2 a anuntat ca va introduce anul viitor un sistem de recunoastere a vocii numit Aura, care le va raspunde clientilor la telefon, preluand multe dintre sarcinile unui operator uman.
Transporturi
Soferii profesionisti - curieri, soferi de tir, taximetristi... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 19:29
Milioane de locuri de munca din intreaga lume - si mai ales din tarile sarace - sunt puse in pericol de automatizarea industriilor, arata cel mai recent raport ONU.
Industriile auto si electronica din tari orientate spre export, asa cum sunt Mexicul si statele in curs de dezvoltare din Asia, au ajuns sa apeleze tot mai mult la solutii oferite de Inteligenta Artificiala (AI) decat la muncitori, relateaza postul american CNBC.
"Nivelul ocupatiilor care ar putea cunoaste o automatizare semnificativa este mai mare in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate, unde multe dintre aceste slujbe au disparut, iar aceasta priveste aproximativ doua treimi din locurile de munca", arata raportul.
Raportorii ONU cred ca, desi automatizarea aduce noi oportunitati pentru tarile in curs de dezvoltare, aceasta ar trebui taxata suplimentar pentru a preveni cresterea inegalitatii sociale.
Elon Musk, fondator al Solar City si Tesla, afirma la inceputul acestei saptamani ca nu este departe vremea in care guvernele vor plati muncitorii sa stea acasa pentru a face loc robotilor.
"Cred ca exista sansa sa ne trezim cu un salariu de baza universal sau ceva in acest gen datorita automatizarii. Va trebui sa ne dam seama cum ne vom putea integra intr-un viitor in care lumea va fi dominate de inteligenta artificiala", a explicat Musk.
Din 2013 si pana acum, conform datelor ONU, China a dominat topul statelor care au achizitionat cei mai multi roboti industriali, dar ar putea... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 16:04