Directorii executivi de la nivel global, din sectorul serviciilor financiare, se asteapta ca inteligenta artificiala sa fie un motor important de transformare la nivelul intregului sector, conform studiului Transforming Paradigms: Global AI in Financial Services Survey, efectuat de Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) din cadrul Judge Business School, Universitatea Cambridge, si de Forumul Economic Mondial, cosponsorizat de EY si Invesco.
"In ultimii doi ani am putut observa si in Romania inceperea adoptarii inteligentei artificiale in institutii financiare, o tendinta care este in prezent in ascensiune. Pionieri in adoptarea AI in Romania au fost acele institutii financiare care au atins o anumita maturitate organizationala si care au reusit sa creeze premisele tehnologice necesare unei adoptari AI prin transformarea digitala a operatiunilor interne si a serviciilor catre clienti", a afirmat Aurelia Costache, Liderul Departamentului de Asistenta in afaceri din EY Romania si Lider pentru Automatizarea Inteligenta in regiunea CESA.
Studiul si-a propus sa evalueze stadiul actual al adoptarii inteligentei artificiale (AI) de catre organizatiile din sectorul serviciilor financiare. Din randul directorilor executivi chestionati, 77% anticipeaza ca AI va avea o importanta mare sau foarte mare in cadrul organizatiilor lor in urmatorii doi ani.
In acelasi timp, 85% dintre respondenti au implementat deja AI in cadrul organizatiilor lor si se asteapta ca aceasta... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 13:48
Romania se afla in proces de elaborare a primei strategii nationale in domeniul Inteligentei Artificiale, document ce va fi postat in dezbatere publica pana la finele anului 2019, a anuntat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.
"Vom lucra pentru adoptarea inteligentei artificiale in conditii de siguranta in toate aspectele vietii cotidiene si economice, vom sprijini cercetarea fundamentala pentru a dezvolta o inteligenta artificiala autentica si vom realiza aceste obiective fundamentale in viitorul apropiat, punand in centrul preocuparii noastre valorile si drepturile omului.
Suntem in proces de elaborare a primei strategii nationale in domeniul Inteligentei Artificiale, care va fi postata pentru dezbatere publica pana la finele anului 2019.
In calitate de stat care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, Romania a sprijinit negocierile cu succes in cadrul Programului Europa Digitala, program ce detine o componenta de finantare dedicata adoptarii Inteligentei Artificiale (inclusiv dezvoltarii cunostintelor digitale asociate acesteia).
Nu in ultimul rand, lucram cu Comisia Europeana si cu puternicul sector IT din Romania sa potentam retelele de inovare digitala europeana cu initiative asociate Inteligentei Artificiale", a spus oficialul roman, in cadrul reuniunii Consiliului Ministerial 2019 al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) de la Paris.
Dancila a uitat iar unde se afla: Suntem intr-o... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 07:35
Inteligenta artificiala (IA) va avea un impact urias asupra economiei globale, iar PIB-ul global ar putea creste cu pana la 14% pana in 2030, drept rezultat al implementarii acesteia, conform raportului PwC Sizing the prize.
Acest procent de crestere este echivalent cu un plus de 15.700 de miliarde de dolari - facand din IA cea mai mare oportunitate comerciala din economia actuala aflata in continua schimbare. Din aceasta suma, 6.600 de miliarde sunt previzionate sa provina din cresterea de productivitate, in timp ce 9.100 de miliarde de dolari vor proveni din efectele de runda a doua la nivelul consumului.
Cresterea va fi stimulata de trei factori: castigurile de productivitate obtinute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea robotilor si a vehiculelor autonome); castigurile de productivitate obtinute prin dezvoltarea fortei de munca existente de catre companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligenta artificiala asistata de om si augmentata) si cerere de consum crescuta ca rezultat al disponibilitatii produselor si serviciilor personalizate si/ sau de o calitate superioara datorita imbunatatirilor aduse cu ajutorul IA, semnaleaza raportul.
"In ultimul deceniu, aproape toate aspectele legate de modul in care lucram sau traim - de la retail, la productie sau ingrijire personala - au devenit din ce in ce mai digitalizate. Internetul si tehnologiile mobile au adus primul val al transformarii digitale cunoscut drept Internet of People. In... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 17:13
Dezvoltarea Inteligentei Artificiale (AI) va conduce la disparitia a 24,7 milioane de locuri de munca, pana in anul 2027, dar va crea 14,9 milioane de noi locuri de munca, multe dintre acestea in tehnologie, reiese un raport de specialitate publicat, recent de compania de cercetare Forrester.
In acest context, expertul in domeniul Digital IT, Alexandra Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, sustine ca a patra revolutie industriala va aduce, in urmatorii ani, "dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram".
"Pana in 2025, a patra revolutie industriala va aduce dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram. Se discuta deja intens despre locuri de munca care vor disparea ca urmare a automatizarii cu roboti si altele noi care vor aparea. Omenirea a trecut deja prin trei revolutii digitale, fiecare schimband radical societatea si modul in care traim. Ce este diferit la a patra revolutie digitala? Pe scurt, viteza cu care se intampla. Este de fapt Revolutia Digitala, care se petrece intr-un ritm foarte rapid, facandu-ne sa reactionam in ritm accelerat la efectele ei. Inteligenta artificiala pare cuvantul cheie in ultimii trei ani si deja avem in jurul nostru multe elemente care confirma ca este... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:35
Guvernul a adoptat, marti, un Memorandum prin care Romania va semna declaratiile propuse de catre Comisia Europeana privind cooperarea in domeniul inteligentei artificiale, lansarea radarului privind inovarea si dezvoltarea tehnologiei blockchain la nivel european.
"Romania este un sustinator activ al initiativelor lansate in contextul strategiei privind piata unica digitala, dat fiind ca acestea vor reduce barierele, vor imbunatati accesul la servicii pentru toti cetatenii si vor crea stimulente pentru investitii si inovare, nu numai in domeniul telecomunicatiilor, ci si in toate sectoarele economice si industriale.
Noile tehnologii abordate in declaratiile propuse pentru semnare se completeaza si genereaza efecte multiple in diverse sectoare, cum ar fi serviciile publice, in care se va folosi in viitor tehnologia blockchain. Inteligenta artificiala este esentiala pentru viitoarea crestere economica si a productivitatii europene, se estimeaza ca piata robotilor si a solutiilor de inteligenta artificiala va creste cu 142 miliarde de euro pana in 2020.
Domeniul inteligentei artificiale poate genera beneficii concrete in utilizarea eficienta a energiei, a apei, utilizarea redusa a pesticidelor in exploatarile agricole, cresterea nivelului de precizie in chirurgie sau oferirea de asistenta in situatii periculoase sau dezastre naturale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, dupa sedinta Executivului.
Pe 10 aprilie, 24 de state membre ale... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 16:34
Dezvoltarea inteligentei artificiale a dominat stirile din tehnologie in 2017: de la algoritmii capabili sa joace Go fara interventie umana, la Rusia si China declarand cercetarile in domeniu o prioritate, pana la Elon Musk si Mark Zuckerberg discutand pericolele si beneficiile reprezentate de roboti pentru omenire.
Anul 2018 va fi dedicat dezvoltarii tuturor tehnologiilor bazate pe inteligenta artificiala deja disponibile. Deep learning, unul dintre cele mai importante subdomenii de cercetare, este foarte promitator.
Catalin Emilian, Country Manager RTB House, companie experta in solutii de retargeting bazate pe inteligenta artificiala, a vorbit despre ce ne rezerva anul 2018 din acest punct de vedere, comparativ cu 2017:
"Scopul inteligentei artificiale este de a face computerele la fel sau poate chiar mai destepte decat oamenii. In acest context, deep learningul, una dintre cele mai inovatoare ramuri ale acestui domeniu complex, castiga din ce in ce mai mult teren. Se bazeaza pe tehnici de invatare digitale care imita modul de functionare a creierului uman in procesarea datelor si luarea deciziilor. In 2017, a devenit un must-have in domeniul auto si in cel al sanatatii, dar si in advertising".
Inteligenta artificiala in advertising
In publicitate, tehnologiile bazate pe deep learning permit o definire mai ampla si complexa pentru potentialul de cumparare al clientului, fara sa fie necesara expertiza umana.
De exemplu, cercetarile RTB House arata ca... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 14:44
China isi propune sa devina, in urmatorul deceniu, lider mondial in industria inteligentei artificiale, care va ajunge sa valoreze 150 de miliarde de dolari, potrivit unui document oficial al autoritatilor de la Beijing.
Consiliul de Stat al Chinei a publicat saptamana aceasta o foaie de parcurs in care sunt enuntate planurile privind dezvoltarea inteligentei artificiale si aplicarea ei in domenii care variaza de la cel militar la planificarea urbana, scrie CNBC.
Sunt vizate dezvoltarea de software si de hardware, robotica, vehiculele, realitatea virtuala si augmentata.
Inteligenta artificiala a devenit un nou motor al dezvoltarii economice, iar China trebuie sa preia initiativa pentru a-si crea un avantaj competitiv, se precizeaza in document.
China ar urma sa faca progrese majore in domeniu in urmatorii ani, culminand, pana in 2030, cu propulsarea tarii in pozitia de lider mondial in industria care va valora 1.000 de miliarde de yuani (aproape 148 de miliarde de dolari).
Planurile Guvernului de la Beijing se sprijina pe giganti chinezi precum Alibaba si Baidu, unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, care investesc deja substantial in inteligenta artificiala.
De exemplu, motorul de cautare online Baidu are un laborator de cercetare in Silicon Valley care exploreaza domenii ca masinile autonome, in timp ce divizia de cloud a companiei de comert electronic Alibaba se concentreaza intens asupra utilizarii inteligentei artificiale in... mai mult
Sambata, 22 Iulie 2017, ora 13:05
Cel mai negru cosmar al multora dintre angajati e pe cale sa devina realitate, chiar daca nu imediat: robotii nu numai ca au ajuns sa lucreze cot la cot cu oamenii, dar in final le pot lua locurile de munca.
Intr-un depozit, un robot dotat cu doua brate pune in cutii sticle. Fiecare dintre brate e dotat cu o camera. Ca multi alti roboti, e din Japonia. A fost prezentat de Hitachi in 2015, iar compania spera ca pana in 2020 sa il scoata la vanzare, arata BBC.
Operatiunea, pe care oamenii o fac fara efort, e una de finete pentru roboti, iar cel produs de Hitachi nu e singurul capabil de asa ceva.
In depozitele Amazon, robotii Kiva nu iau nimic de pe rafturi, ci cara rafturile cu totul, pentru a le duce oamenilor, care selecteaza produsele. Aceasta generatie de roboti lucreaza cot la cot cu oamenii si a crescut eficienta de patru ori, arata sursa.
Si in alte fabrici robotii lucreaza impreuna cu oamenii. General Motors foloseste robotii Unimate, cu un singur brat, inca din 1961.
Pana nu demult, robotii lucrau separat de oameni, pentru a nu aparea accidente. Dar deja acest lucru nu mai e necesar.
Baxter este un robot care poate evita un impact: nu intra in oameni atunci cand se deplaseaza, iar ochii sai arata colegilor de munca momentul cand e gata sa se miste.
In plus, Baxter e special prin faptul ca nu actioneaza doar conform comenzilor "implantate" in timpul procesului de productie, ci poate sa si invete de la colegii sai de munca umani.
Populatia de... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 11:55
Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.
Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.
In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.
"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.
Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:42