Cel mai mare salon anual din sectorul electronicii, Consumer Electronics Show (CES), se va desfasura in perioada 7-10 ianuarie la Las Vegas, unde aproximativ 4.500 de expozanti si 175.000 de vizitatori vor putea descoperi ultimele noutati in materie de ecrane inteligente, roboti inventivi si obiecte din ce in ce mai conectate cu corpul uman, transmite AFP.
Firma de cercetare de piata IDC estimeaza ca in 2019 la nivel mondial au fost vandute peste 800 milioane de echipamente domestice conectate, cu 23% mai multe decat in 2018, iar in 2013 ar urma sa se ajunga la o cifra de 1,39 miliarde. Toate aceste obiecte sunt acuzate in mod frecvent ca isi spioneaza proprietarul insa chiar si asa spatiul alocat lor la CES va fi mai mare in acest an gratie conexiunilor in crestere dintre ele si inteligenta artificiala.
Provocarea pentru aceste obiecte nu este acea de a surprinde, ci de a-si dovedi valoarea si utilitatea pentru un consumator care este deja conectat. Accesoriile si hainele conectate nu se mai pot multumi doar sa masoare ritmul cardiac sau distantele parcurse, ele trebuie sa puna inteligenta artificiala in serviciul utilizatorilor in mod concret de exemplu alertandu-i cu privire la eventualele anomalii si indicandu-le directia pe care trebuie sa o urmeze.
In ultimii ani mai multe asociatii au tras un semnal de alarma cu privire la folosirea datelor utilizatori de catre retelele sociale, marci, guverne si hackeri. Organismele de reglementare din SUA si Europa au dat... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 18:18
Cand in 1997 computerul Deep Blue l-a invins pe campionul mondial la sah, Garry Kasparov, parea ca inteligenta artificiala a ajuns intr-o etapa in care poate depasi omenirea.
Aceasta victorie, minimalizata de unii specialisti ai sahului pentru neobisnuit de slaba mutare a maestrului din deschiderea jocului 6, atesta dificultatea de a asocia inteligenta cu masinile.
In fapt era semnalul transformarii sociale care-si creste continuu viteza si influenta astazi.
Un avans al tehnologiei ce pune in discutie capacitatea procesarii de informatii si luarii de decizie a mintii umane.
Dincolo de progresele tehnologiei precum machine learning si deep learning ceea ce-i preocupa pe specialisti este impactul pe care deplina dezvoltare a inteligentei artificiale il poate avea asupra societatii. Deoarece zonele de impact sunt multiple merita mentionate principalele doua dintre acestea in functie de magnitudea fiecareia dintre ele.
Mediul de afaceri
Statisticile despre inteligenta artificiala in afaceri si tehnologie se schimba rapid. Fie ca este vorba de efectul inteligentei artificiale asupra startup-urilor sau investitiilor, fie de robotica, Big Data, asistenti virtuali, prezentarea pietei sau cautare si recunoastere vocala, statisticile ofera o mai buna intelegere a stadiului actual de dezvoltare a inteligentei artificiale si a domeniului sau de aplicare.
Asadar, pana in 2025 piata globala a inteligentei artificiale este estimata sa atinga 60 miliarde de dolari.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 11:15
Un experiment mintal deseori invocat in lumea Inteligentei Artificiale foloseste prozaica agrafa de birou pentru a demonstra cum un algoritm, adica un set de reguli, creat fara nicio intentie rauvoitoare, poate ajunge sa distruga omenirea.
Este propus urmatorul exercitiu de imaginatie, detaliat de Quartz: un grup de programatori realizeaza un algoritm inteligent cu un scop aparent nevinovat: sa adune cat mai multe agrafe de birou posibil. Este un algoritm de tip machine-learning, ceea ce inseamna ca invata din experienta si devine din ce in ce mai bun la realizarea activitatii pentru care a fost creat.
Va incepe probabil prin a cumpara agrafe din magazinele de papetarie, pana cand va epuiza stocurile. Intre timp, va fi realizat ca agrafele se pot rataci usor - le va cauta astfel pe sub birouri sau pe fundul sertarelor. La un moment dat, nu va mai gasi nicio agrafa. Va invata atunci sa le faca singur, mai intai din obiecte aflate la indemana, cum ar dintii furculitelor, si ar putea sa ajunga in cele din urma sa prefaca orice bucata de metal din lume in agrafe de birou, stergand omenirea de pe fata pamantului si transformandu-ne planeta, poate si o parte din spatiu, intr-o gigantica fabrica de agrafe de birou.
Acest scenariu poate caraghios in exagerarile sale, cunoscut sub denumirea de "Maximizator de agrafe de birou" (Paper Clip Maximizer), este menit sa demonstreze ce se poate intampla cand o astfel de tehnologie se dezvolta necontrolat: oamenii pot crea... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 15:16
Fondatorul Tesla, Elon Musk, sustine ca ar trebui sa ne temem de inteligenta artificiala (AI), care prezinta mai multe riscuri chiar decat Coreea de Nord. Sa nu uitam ca Phenianul tot testeaza rachete in ultima vreme si chiar a amenintat ca ataca o insula americana, punand pe jar o lume intreaga.
"Daca nu esti ingrijorat legat de siguranta inteligentei artificiale, ar trebui sa fii. Prezinta un risc mai mare decat Coreea de Nord", a scris antreprenorul miliardar pe Twitter vineri.
Musk, care este si fondator al SpaceX, nu este impotriva inteligentei artificiale. De altfel, Tesla foloseste AI pentru sistemul sau Autopilot care le permite automobilelor sa se conduca singure. Musk, insa, este de parere ca AI ar trebui folosita cu mare grija. El pledeaza pentru introducerea unei reglementari preventive in acest domeniu, arata Business Insider.
Acesta a mai scris pe Twitter ca e nevoie de o astfel de reglementare si pentru inteligenta artificiala, din moment ce asa ceva exista pentru absolut orice: "masini, avioane, mancare, medicamente". "Si inteligenta artificiala ar trebui reglementata", a mai scris el vineri pe Twitter.
La jumatatea lunii iulie, Elon Musk a spus ca "inteligenta artificiala este cea mai mare amenintare pentru civilizatia noastra", in timpul unei conferinte, in fata guvernatorilor din SUA. Cu alta ocazie, el a afirmat ca inteligenta artificiala e mai periculoasa decat bombele nucleare.
Recent, el a intrat chiar in polemica publica cu fondatorul... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 18:18
Elon Musk, CEO al Tesla, si Mark Zuckerberg, fondator Facebook, poarta zilele acestea o disputa publica pe tema inteligentei artificiale.
In timp ce Musk a avertizat in mai multe randuri legat de pericolele inteligentei artificiale, numind-o o potentiala amenintare la adresa existentei rasei umane, Zuckerberg vede cu totul altfel lucrurile.
Raspunzand afirmatiilor lui Musk, acesta a spus, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o interventie live pe Facebook, ca e optimist cu privire la inteligenta artificiala si ca nu intelege de ce unii lanseaza scenarii "apocaliptice". Mai mult, a caracterizat spusele lui Musk ca fiind "iresponsabile", arata CNN.
Marti dimineata, Musk a replicat, scriind pe Twitter: "Am vorbit cu Mark despre asta (Inteligenta artificiala - n. red.). Intelegerea sa pe acest subiect e limitata".
I've talked to Mark about this. His understanding of the subject is limited.- Elon Musk (@elonmusk) July 25, 2017
Niciunul dintre cei doi nu este strain de inteligenta artificiala. Musk a pus bazele unui start-up, Neuralink, care vrea sa realizeze dispozitive care sa conecteze creierul uman cu computerele, in timp ce Zuckerberg a dezvoltat un sistem de inteligenta artificiala care il ajuta sa-si tina in ordine viata si casa. Dupa 100 de ore de munca a rezultat Jarvis, un sistem de inteligenta artificiala care imprumuta vocea lui Morgan Freeman. ...citeste mai departe despre "Batalia greilor. Musk si Zuckerberg se contreaza pe tema Inteligentei... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 19:53
Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.
Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.
In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.
"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.
Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:42
Unul dintre fostii cercetatori de la Microsoft si co-fondator al laboratoarelor companiei din India, Kentaro Toyama, trage semnalul de alarma privind problemele sociale pe care dezvoltarea inteligentei artificiale (IA) le va ridica.
In noua sa carte, "Geek Heresy", Toyama sustine ca tehnologia nu va reusi sa rezolve problemele umanitatii, agravand in schimb crizele sociale.
Nu este singurul reprezentant al industriei care se arata alarmat de efectele muncii sale, remarca revista Newsweek.
Club select cu spaime adanci
Un alt mogul din Silicon Valley, Martin Ford, a publicat recent un volum prin care arata ca ascensiunea robotilor ne va lasa pe toti fara slujbe.
Alte avertismente cu privire la pericolul reprezentat de IA au fost date in ultimii ani de Bill Gates sau Stephen Hawking, care au vazut in noua tehnologie un pericol iminent pentru umanitate.
"Cred ca pesimistii au dreptate cand vine vorba de inteligenta artificiala. De fapt, va fi mult mai devastatoare decat au prezis acestia", spune Toyama.
Ca are dreptate sau nu conteaza mai putin, atata vreme cat industriei IT i se deschide o perspectiva cu care nu este obisnuita.
In general tehnologia a fost privita mereu cu optimism, industria IT nefiind obisnuita cu etichetarea ei ca anti-erou.
Schimbare de atitudine
In ultimul an, entuziasmul cu privire la noile tehnologii s-a domolit constant. Slabiciunea economiei globale i-a facut pe multi analisti sa priveasca mai atent la efectele pe care... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:05
Spaimele omenirii privind inteligenta artificiala s-ar putea dovedi intemeiate, dar asta nu pentru ca masinile se vor transforma in niste genii malefice, care vor dori sa ne extermine. De fapt, singura amenintare vine chiar din partea noastra: e prostia omeneasca!
Mai exact, vom reusi sa ne periclitam existenta doar daca vom avea ambitia sa cream niste inteligente artificiale dupa chipul si asemanarea noastra, cred mai multi oameni de stiinta, citati de The Independent.
"Daca privim Inteligenta Artificiala (IA) intr-un mod gresit, aceasta ar putea aparea in forme greu de recunoscut si cu beneficii limitate pentru omenire", sustine teoreticianul Benjamin H. Bratton, intr-un articol din pagina de opinii a publicatiei The New York Times.
Hawking si Musk, alarmati de situatie
Un avertisment similar a fost emis si de alti oameni de stiinta si cercetatori, printre care savantul britanic Stephen Hawking si antreprenorul american Elon Musk.
Luna trecuta o parte a comunitatii stiintifice internationale a semnat o scrisoare deschisa prin care a solicitat eliminarea pericolelor in cazul dezvoltarii IA.
Insa multe dintre temerile exprimate in cadrul manifestului lansat public se refereau la faptul ca robotii ar putea sa se arate preocupati indeaproape de existenta noastra, ceea ce pentru Bratton nu reprezinta o optiune credibila.
Actori insignifianti
"Poate ca adevarata noastra teama fata de Marile Masini care ne-ar putea extermina consta in faptul ca s-ar... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 11:15
1Tot mai multi oameni de stiinta se tem ca omenirea va disparea din cauza robotilor inteligenti. Insa este un pericol real sau nu?
Astrofizicianul Stephen Hawking s-a alaturat unui grup de experti care isi exprima ingrijorarea despre momentul in care oamenii vor construi masinarii sau vor realiza software-uri care vor putea fi numite inteligente in adevaratul sens al cuvantului, arata BBC.
Omul de stiinta a sustinut recent ca sfarsitul umanitatii va veni din cauza inteligentei artificiale.
Si seful companiei auto Tesla Elon Musk a facut o declaratie asemanatoare, in luna octombrie.
El considera ca inteligenta artificiala este "o amenintare existentiala" si ca reprezinta unul dintre cei patru factori care ar putea declansa Apocalipsa. Acestia au fost stabiliti de echipele ce studiaza, la Universitatea Cambridge, evolutiile ce vor putea duce la sfarsitul umanitatii.
De aceeasi parere este si profesorul Nick Bostrom de la Universitatea Oxford, care a spus ca sfarsitul lumii ...citeste mai departe despre "Apocalipsa adusa de robotii inteligenti: Un pericol real sau nu?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 08:46