Un instrument inovator pe baza de inteligenta artificiala (AI) este dezvoltat de NASA pentru a fi folosit in identificarea unui grup de cratere de pe Marte care s-au format in ultimul deceniu, conform unui material publicat luni de Space.com care citeaza un comunicat al NASA.
Noul algoritm, un clasificator automat al craterelor de impact noi, a fost creat de cercetatori de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California - si reprezinta prima oara cand inteligenta artificiala este folosita pentru a identifica noi cratere de pe Planeta Rosie, conform unui comunicat al NASA.
Oamenii de stiinta au introdus in algoritmul de invatare automata peste 112.000 de imagini obtinute de instrumentul Context Camera de pe sonda orbitala Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Programul este conceput sa scaneze fotografiile in cautarea eventualelor noi cratere la suprafata lui Marte. In cazul primelor descoperiri realizate cu acest algoritm, NASA a anuntat ca este vorba despre un grup de cratere formate in urma impacturilor cu meteoriti produse intre martie 2010 si mai 2012.
"AI-ul nu poate face tipul de analize pe care le face un om de stiinta. Insa instrumente precum acest nou algoritm pot fi noii asistenti ai cercetatorilor. Ele deschid drumul unei simbioze intre investigatorii umani si AI care lucreaza impreuna pentru a accelera procesul descoperirilor stiintifice", a comentat Kiri Wagstaff, informatician in cadrul JPL.
Instrumentul Context Camera din dotarea sondei MRO... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 03:20
Cum poate Inteligenta Artificiala (AI) sa anticipeze asteptarile consumatorilor, actionand uman si adaptat la context? Cum se raporteaza acestia la AI? Si cum pot folosi brandurile creativ solutiile AI pentru a-si dezvolta businessul si a fi mai aproape de consumatori?
La aceste teme si-au propus sa raspunda Profero si iSense Solutions, prin Creativity meets A.I.: 6 ways to use Artificial Intelligence in Marketing, noul studiu BOLD by Lowe Group.
"Traim vremuri care au facut ca digitalizarea sa devina o prioritate critica pentru continuitatea business-ului, au determinat companii sa reconfigureze fundamental modul in care opereaza, comunica si interactioneaza cu publicul si i-au facut pe oameni sa consume altfel produse, servicii si media, cu schimbari care isi vor pastra efectele si in viitor.
In fata noilor provocari, tehnologiile de top au capacitatea sa ofere raspunsuri eficiente din punct de vedere logistica si costuri si cu posibilitati extraordinare la nivel de creativitate.
Iar daca, inainte, inteligenta artificiala era, poate, un nice to have si un semn al early adopter-ilor, in contextul actual, AI poate fi vectorul relansarii sau consolidarii brandurilor, prin relevanta si ultra-personalizare", a spus Andreea Dinescu, Managing Partner Profero.
Specialistii Profero au identificat 6 capacitati ale inteligentei artificiale pe care brandurile le pot valorifica:
1. Inteligenta artificiala faciliteaza intelegerea lumii reale, prin identificarea... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 14:53
Bosch a trasat "liniile rosii" etice pentru utilizarea inteligentei artificiale (IA). Compania a stabilit instructiuni obligatorii pentru utilizarea inteligentei artificiale in cadrul produselor sale inteligente.
Codul de etica Bosch cu privire la inteligenta artificiala are la baza urmatoarea idee: oamenii ar trebui sa detina controlul asupra tuturor deciziilor cu privire la inteligenta artificiala.
"Inteligenta artificiala ar trebui sa serveasca oamenii. Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala ofera angajatilor nostri instructiuni clare cu privire la dezvoltarea de produse inteligente", a spus Volkmar Denner, CEO-ul Bosch, in deschiderea de anul acesta a conferintei Bosch ConnectedWorld (BCW) de la Berlin.
"Obiectivul nostru este ca oamenii sa aiba incredere in produsele noastre bazate pe inteligenta artificiala."
IA este o tehnologie de o importanta vitala pentru Bosch. Obiectivul este ca, pana in 2025, fiecare produs Bosch sa includa IA sau sa fi fost dezvoltat sau fabricat cu ajutorul IA. Compania si-a stabilit obiectivul ca produsele sale bazate pe inteligenta artificala sa fie sigure, robuste si sa poata fi explicate.
"Daca IA este o cutie neagra, atunci oamenii nu vor avea incredere in ea. Cu toate acestea, intr-o lume conectata, increderea va fi esentiala", a spus Michael Bolle, CDO-ul si CTO-ul Bosch.
Bosch intentioneaza sa fabrice produse pe baza de inteligenta artificiala care sa inspire incredere.
Acest cod de etica are la... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:02
Directorii executivi de la nivel global, din sectorul serviciilor financiare, se asteapta ca inteligenta artificiala sa fie un motor important de transformare la nivelul intregului sector, conform studiului Transforming Paradigms: Global AI in Financial Services Survey, efectuat de Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) din cadrul Judge Business School, Universitatea Cambridge, si de Forumul Economic Mondial, cosponsorizat de EY si Invesco.
"In ultimii doi ani am putut observa si in Romania inceperea adoptarii inteligentei artificiale in institutii financiare, o tendinta care este in prezent in ascensiune. Pionieri in adoptarea AI in Romania au fost acele institutii financiare care au atins o anumita maturitate organizationala si care au reusit sa creeze premisele tehnologice necesare unei adoptari AI prin transformarea digitala a operatiunilor interne si a serviciilor catre clienti", a afirmat Aurelia Costache, Liderul Departamentului de Asistenta in afaceri din EY Romania si Lider pentru Automatizarea Inteligenta in regiunea CESA.
Studiul si-a propus sa evalueze stadiul actual al adoptarii inteligentei artificiale (AI) de catre organizatiile din sectorul serviciilor financiare. Din randul directorilor executivi chestionati, 77% anticipeaza ca AI va avea o importanta mare sau foarte mare in cadrul organizatiilor lor in urmatorii doi ani.
In acelasi timp, 85% dintre respondenti au implementat deja AI in cadrul organizatiilor lor si se asteapta ca aceasta... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 13:48
Sase din zece lideri financiari globali (60%) sustin ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala la fel cum ar avea in informatiile oferite de sistemele financiare traditionale, arata rezultatele studiului global privind procesul de raportare al companiilor, realizat de EY Financial Accounting Advisory Services (FAAS).
Potrivit cercetarii, majoritatea liderilor financiari (79%) spun ca detin, in prezent, datele necesare care pot oferi investitorilor informatiile pe care si le doresc in privinta culturii organizationale. In schimb, peste o treime (37%) dintre acestia declara ca au si raportat indicatori cheie de performanta (ICP) cuantificabili in acest domeniu.
Studiul releva, totodata, ca trei sferturi dintre liderii financiari intervievati au afirmat ca investitorii acorda mai multa atentie informatiilor nefinanciare.
In acelasi timp, 60% dintre directorii financiari au declarat ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala precum in cea a datelor oferite de sistemele financiare existente.
Principalele riscuri mentionate legate de transformarea datelor nefinanciare in informatii raportabile sunt: pastrarea confidentialitatii datelor (33%), securitatea datelor (29%) si absenta unor sisteme eficiente de management al datelor (21%) sau de control (17%), dedicate datelor nefinanciare.
In cadrul studiului intitulat "Este nevoie de un soc cultural in procesul de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:15
Statele membre UNESCO au decis joi sa mandateze aceasta organizatie a ONU sa lucreze la elaborarea unui set de norme etice in materie de inteligenta artificiala (AI), au precizat surse din cadrul UNESCO, potrivit AFP.
"A fost o decizie unanima" luata de state cu pozitii foarte diverse pe aceasta tema, au declarat reprezentanti din cadrul Secretariatului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinte si Cultura, adaugand "este o zi frumoasa!" dupa hotararea adoptata de cele 193 de tari membre.
UNESCO va face apel la experti internationali care vor lucra pe parcursul viitoarelor 18 luni la "primul instrument normativ mondial" din acest domeniu.
Citeste mai multe despre Felul in care muncim se va schimba, Inteligenta Artificiala va deveni un partener al omului aproape in tot ce vom face - Interviu.
In deschiderea lucrarilor conferintei generale a acestui organism (12-27 noiembrie), directoarea generala UNESCO, Audrey Azoulay, a pledat pentru ''constructia unei viziuni comune a problemelor etice legate de inteligenta artificiala'', care ''se bazeaza pe reteaua de experti'' ai UNESCO si pe ''legitimitatea sa politica''.
"Inteligenta artificiala depaseste registrul inovatiei, este totodata o ruptura antropologica majora care ne pune in situatia de a face alegeri etice", a spus aceasta, facand apel la Conferinta generala sa "ia o decizie istorica" in cadrul acestui mandat al UNESCO.
Expertii vor analiza asadar mijloacele prin care dezvoltarea AI se poate... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 21:06
Inteligenta Artificiala (AI) are potentialul sa creeze adevarate revolutii in anumite domenii, inclusiv in cel medical. Deocamdata, AI se afla intr-un stadiu incipient, iar pentru a se dezvolta are nevoie de datele noastre.
Robert Chang, un oftalmolog de la Universitatea Stanford din SUA, a inceput sa lucreze cu AI in urma cu cativa ani. El crede ca aceste tehnologii avansate pot ajuta la depistarea din timp a pacientilor care pot dezvolta afectiuni precum glaucomul. Dar mai intai are nevoie de date. De o cantitate uriasa de date, care sa fie supuse analizarii, daca vrea ca algoritmul sa aiba o eficienta foarte ridicata.
Potrivit Wired.com, Robert Chang a inceput cu pacientii sai, insa nu a fost de ajuns, caci pentru ca un algoritm de acest calibru sa ajunga sa fie extrem de precis are nevoie de sute de mii sau chiar milioane de informatii.
Prin urmare, a obtinut granturi si a apelat la colaboratorii de la alte universitati pentru a le obtine.
Mai mult, a mers si la registrele de donatii, unde oamenii isi pun la dispozitie voluntar datele despre ei, in scop stiintific. Dincolo de faptul ca umbla de colo-colo pentru a le obtine, medicul s-a mai confruntat cu problema confidentialitatii datelor, precum si cu regulile complicate in ceea ce priveste accesul la date de catre terte parti.
Dupa atata zbatere, Chang crede ca a gasit solutia. El colaboreaza acum cu prof. Dawn Song de la Universitatea California-Berkeley pentru a crea o modalitate sigura prin care... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 15:06
O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Flinders din Autralia a creat un soft capabil sa "gandeasca" de unul singur noi medicamente si vaccinuri. Forma de inteligenta artificiala, numita SAM (Search Algorithm for Ligands) a creat deja primul sau vaccin.
"A trebuit sa-l invatam un set de compusi despre care se stie ca activeaza sistemul imunitar si unul despre care se stie ca nu functioneaza", a declarat profesorul Nikolai Petrovsky, de la universitatea amintita, conform Science Alert.
Apoi, a mai fost creat un program, un fel de "farmacist sintetic", care a generat trilioane de compusi. Acestia au fost studiati de SAM, care a gasit candidati buni pentru un vaccin destinat omului. Toate vaccinurile alese de SAM au fost testate in laborator pe celule umane, pentru a se vedea daca functioneaza.
Si rezultatele au fost excelente, SAM venind cu niste formule superioare de medicamente, pe care specialistii nu le-au descoperit pana acum.
Au fost testate inclusiv pe animale, iar rezultatele au fost mult peste asteptari.
Practic, au fost scutiti zeci de ani de cercetari si economisite milioane de dolari. S-a intrat intr-o faza de teste clinice, in SUA, care va dura 12 luni. Deja vaccinul contra gripei se dovedeste superior celor existente pe piata.
Vezi si Vom avea un vaccin pentru stres. Iar acesta va fi extras din cel mai ciudat loc
A.P. ...citeste mai departe despre "Inteligenta artificiala tocmai a creat, in premiera, un vaccin pentru gripa. E... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 00:00
Inteligenta Artificiala (AI - Artificial Intelligence) pentru telefoanele mobile se afla in continuare in stadiul de consolidare a unei pozitii sigure pe lista cu specificatii tehnice. Ce-i drept, nu putem inca vorbi despre decizii de cumparare a smartphone-urilor, bazate exclusiv pe acest feature. Insa pentru ca inteligenta artificiala la telefoanele mobile reprezinta deja o realitate, haide sa vedem mai exact ce inseama si ce avantaje poate oferi utilizatorilor.
Ce ofera Inteligenta Artificiala in cazul unui smartphone?
Trebuie sa lamurim din START un lucru clar: nu doar cele mai scumpe telefoane de pe piata beneficiaza de aceasta tehnologie noua. Daca vei citi lista cu specificatii tehnice ale unor modele de smartphone mult mai accesibile, vei vedea ca procesorul acestora are un loc rezervat acestui feature uimitor. Dar daca avem deja un SMARTphone, asta nu inseamna ca stie deja sa faca o multime de lucruri, absolut de unul singur? Cu ce vine in plus Inteligenta Artificiala?
Ei bine, un telefon mobil dotat cu Inteligenta Artificiala are capacitatea de a invata pe parcurs din ce in ce mai multe obiceiuri ale unui user, adaptandu-se astfel in timp pentru o mai buna experienta de utilizare. Cel mai bun exemplu: CAMERA FOTO a unui smartphone cu Inteligenta Artificiala.
Cum influenteaza Inteligenta Artificiala pozele pe care le faci?
Camera unui smarphone cu AI se poate familiariza in timp cu obiectele aparute in cadru. Nu trebuie decat sa indrepti camera spre... mai mult
Joi, 06 Iunie 2019, ora 16:50