Transportul aerian este mai sigur și mai rapid. Ar trebui să fie una din acele opțiuni pe care ne bazăm din motive practice. Însă, uneori un astfel de plan mai mult ne încurcă. O confirmă cei care au rămas poate ore în șir blocați în aeroport, cu un zbor întârziat sau chiar anulat în cele din urmă. O situație frustrantă de acest gen poate fi cauza pentru care veți cere ajutor de la Aerohelp. Iată de ce!
Pot fi cerute despăgubiri
O situație de genul intarziere avion nu este lipsită de consecințe. Prin urmare, pentru unii acesta poate fi motivul pentru care nu mai ajung la job, își pierd șansa unei angajări, aduc prejudicii companiei pentru care lucrează neprezentându-se la timp la întâlniri de afaceri. Unii ratează șansa vieții lor, alții poate chiar pierd pe ultima sută de metri șansa de a-și revedea rudele până când acestea pleacă din această lume. Situațiile pot fi atât de diverse, cum nici nu ne închipuim.
Dacă un zbor este întârziat, primele măsuri pe care reprezentanții companiei aeriene trebuie să le ia se referă la asigurarea unor condiții de minim confort pentru pasageri. Adică oferă băutură și gustare. Puțini își știu drepturile.
Este important de știut cum funcționează sistemul, pentru a putea mai târziu să cereți compensație pentru aceste cazuri neplăcute. Este posibil să vă fie făcute oferte pe loc, în schimbul renunțării la dreptul de a cere mai târziu despăgubiri.... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 17:21
CFR SA informeaza ca, din cauza unor probleme tehnice neprevazute, se inregistreaza mici intarzieri in circulatia trenurilor pe ruta ruta directa Gara de Nord - Aeroportul Henri Coanda.
"Dat fiind faptul ca este prima sectie de cale ferata, pe care se aplica sistemul de operare de tip "cadentat", pe o linie noua si cu o instalatie noua, au aparut aceste probleme tehnice, insa ele au fost deja identificate si vor fi rezolvate in scurt timp, astfel incat circulatia trenurilor spre si dinspre Aeroport sa se desfasoare in conditii normale de trafic".
Compania feroviara a anuntat, miercuri, ca trei operatori de transport feroviar vor asigura serviciul public de transport feroviar de calatori intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda, cu 72 de trenuri, odata cu intrarea in vigoare a noului Mers de Tren, valabil pentru perioada 13 decembrie 2020 (ora 00:00) - 11 decembrie 2021 (ora 00:00).
Conform unui comunicat, legatura directa intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti va fi asigurata pe relatia Bucuresti Nord - Mogosoaia - Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (si retur) de 72 de trenuri (36 de perechi), care apartin SNTFC CFR Calatori, Regio Calatori si Transferoviar Calatori.
Astfel, SNTFC CFR Calatori (operatorul national de transport feroviar de calatori) va avea pe aceasta ruta 42 de trenuri, dintre care 20 de trenuri vor circula intre orele 0:00 - 10:16 si 22 de trenuri intre orele 14:30 - 24:00, Regio... mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 10:21
Seria iPhone 12, dar si iPhone SE Plus, versiunea cu ecran mai mare a recent anuntatului iPhone SE, vor intra pe piata mai tarziu decat era programat initial.
Cele patru modele care vor alcatui seria iPhone 12 ar urma sa fie lansate treptat in toamna, in lunile care vor urma prezentarii oficiale, conform analistului Ming-Chi Kuo de la TF International Securities.
Versiunile cu ecrane mai mici, de 5,4 inch si 6,1 inch, vor intra in procesul de productie in masa in luna septembrie, luna in care Apple isi prezinta, in mod traditional, noile iPhone-uri.
Si mai tarziu, in octombrie, va incepe productia pentru modelul cu ecran de 6,7 inch. Intarzierea in acest caz s-ar datora "designului complicat".
Parte a intarzierii productiei este legata de tehnologia mmWave, cea mai rapida versiune de 5G. Nu este clar daca toate modelele din seria iPhone 12 vor avea mmWave, insa cele care vor avea, vor fi produse cu intarziere.
Tot cu intarziere va fi lansat si iPhone SE Plus. Versiunea cu ecran de 5,5 inch a noului iPhone SE va intra pe piata, cel mai probabil, abia in a doua jumatate a anului viitor.
Legat de noul iPhone SE, Kuo spune ca precomenzile din primul week-end sunt incurajatoare, depasind asteptarile. Tot Kuo spune, insa, ca asteptarile pentru acest model au fost mici de bun inceput.
Analistul se asteapta ca Apple sa vanda intre 12 si 14 milioane de iPhone SE in al doilea trimestru al acestui an si inca 10 milioane in urmatorul trimestru.
Citeste si:... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 08:20
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente (PRIMER) a transmis o informare la zi pentru data de 3 martie 2020 cu privire la livrarile de materii prime (API) si de medicamente din China si Italia, zonele afectate de Coronavirus. Informatiile au ca sursa Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS.
"Asa cum am mai informat, fabricile de medicamente din Romania nu au inregistrat inca probleme de productie care sa fie legate de criza bolii COVID-19, insa sunt semnale ca acestea pot aparea sincope dupa 15 martie, pentru ca livrarile de materii prime din China sunt inca restrictionate si prioritizate iar transporturile din Italia inregistreaza intarzieri de pana la 2 saptamani", se arata in informarea Patronatului.
China este furnizorul la nivel global a 40% dintre materiile prime (API) utilizate pentru medicamente si a 70% din precursorii si intermediarii din industrie, iar efectele crizei recente arata in felul urmator:
Potrivit comunicatului, marii producatori de API si-au reluat productia incepand cu 1 martie, insa productorii mai mici continua sa fie inchisi. Fabricile de fermentatie si de vaccinuri functioneaza normal.In plus, unii producatori au fost rechizitionati de guvern pentru a fabrica medicamente care se adreseaza tratamentului simptomelor bolii COVID-19 (antibiotic, antivirale).Transporturile continua sa se faca cu dificultate, sunt trimise cu prioritate transporturi catre India, al doilea mare producator de API si produse farmaceutice din lume. India... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 14:27
Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) nu va fi gata in luna decembrie 2019, asa cum era planificat pana acum, ci abia in decembrie 2020, potrivit raportului financiar al Transgaz (TGN) pe primul semestru al anului.
In "Planul de dezvoltare a sistemului national de transport al gazelor in perioada 2019-2028", compania invoca urmatoarele cauze principale pentru decalarea finalizarii proiectului:
intarzierile din derularea procedurilor de licitatie,completarea si imbunatatirea cadrului legislativ,identificarea unor situri arheologice,conditii meteorologice - adverse care s-au manifestat pe perioade lungi de timp,prelungirea negocierilor cu unii proprietari/utilizatori de terenuri,un numar mare de modificari aparute pe timpul executarii lucrarilor.
Pe 17 iulie, Ministerul Economiei informa, intr-un comunicat de presa, ca Transgaz a finalizat deja aproape jumatate din conducta, iar cele trei statii de comprimare sunt gata in proportie de 80-90%.
Investitia de aproximativ 560 milioane de euro se desfasoara pe teritoriul a 11 judete din tara.
Noul gazoduct va avea o lungime totala de 550 km si o capacitate maxima de 1,5 miliarde de mc/ anual spre Bulgaria si 4,4 miliarde de mc/ anual spre Ungaria.
Pana la acest moment, au fost finalizate lucrarile pe 215 km de conducta si trei statii de comprimare, dupa cum urmeaza:
STG Jupa - finalizata, se afla in probe tehnologice, punerea in functiune va avea loc la 1 octombrie 2019;Podisor - finalizata... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 09:30
Desi sezonul turistic estival este la inceput, companiile aeriene care opereaza zboruri charter spre destinatii precum Egipt si Turcia au inceput deja sa inregistreze anulari si intarzieri masive.
Doar in ultimele doua saptamani au fost inregistrate 4 zboruri cu probleme (fie anulari, fie intarzieri de peste 4 ore), un zbor cu plecare de pe Aeroportul International Henri Coanda, un zbor cu plecare din Iasi si un zbor cu plecare din Cluj.
Turistii afla direct la aeroport de probleme zborului lor
De cele mai multe ori, turistii constata de abia la aeroport ca zborul le este intarziat sau anulat.
Fiind vorba despre companii mai mici, cu doar cateva aeronave, orice intarziere sau defectiune se traduce printr-un efect inlantuit de intarzieri si turisti afectati.
"Vorbim despre firme care au doar cateva aeronave, in unele cazuri chiar si una singura, motiv pentru care orice intarziere sau defectiune poate fi recuperata cu dificultate. Comunicarea cu pasagerii este defectuoasa iar acestia constata la aeroport ca zborul este intarziat sau chiar anulat. Saptamana trecuta am avut linia telefonica ocupata in permanenta cu apeluri primite de la turisti nemultumiti de modul in care companii precum Air Bucharest, Onur Air sau Fly Egipt au tratat problema zborurilor intarziate" a declarat Cees Werff, director general FlightClaim.ro.
In functie de durata intarzierii, pasagerii sunt eligibili la compensatii intre 250 si 600 de euro/persoana, plus alte cheltuieli.... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 12:13
Aeronavele Tarom au decolat duminica dupa-amiaza cu intarzieri de pana la 20 de minute.
Potrivit unui comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, situatia s-a produs din cauza unei defectiuni la una dintre cele patru benzi de preluare a bagajelor.
"In jurul orei 16:30, la una dintre cele 4 benzi de preluare a bagajelor a avut loc o defectiune minora, determinand intarzieri de maximum 10-20 de minute la decolarea aeronavelor TAROM.
Bagajele au fost rapid redistribuite la celelalte benzi, iar situatia a revenit, in scurt timp, la normal", precizeaza reprezentantii CNAB. ...citeste mai departe despre "Intarzieri pe Otopeni pentru avioanele Tarom" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Iunie 2019, ora 18:47
Unul din patru sau cinci zboruri din Europa inregistreaza intarzieri, 80% dintre ele ca urmare a lipsei de capacitate, iar una dintre solutii este implementarea unui spatiu aerian unic, a declarat, vineri, Henrik Hololei, director general pentru Mobilitate si Transport in cadrul Comisiei Europene, prezent la Bucuresti la conferinta Ziua Aviatiei.
"Ideea unui spatiu aerian unic nu este noua, s-a discutat despre asta timp de 15 ani, problema este ca nu am reusit pana acum s-o implementam. Este foarte important sa facem pasi pentru a avea un spatiu unic european. In primul rand, statele membre trebuie sa renunte la fragmentarea spatiului aerian, care acum urmeaza granitele tarilor, iar fiecare zbor este cu circa 24 de kilometri mai lung decat ar trebui sa fie. Cum este posibil sa ai granite in spatiul aerian, invizibile, si sa nu ai frontiere la sol, iar un camion, de exemplu, poate calatori dintr-o tara in alta?", s-a intrebat oficialul european.
Potrivit acestuia, in Europa, fiecare al patrulea sau al cincilea zbor are intarzieri.
"Este nevoie de noi capacitati. In primul trimestru, traficul a crescut cu 2,5%, iar intarzierile totale sunt mai mari cu 28%. Din cauza vremii sunt doar 2% din intarzieri, iar 80% din lipsa capacitatii. Dumnezeu a fost foarte generos cu noi in acest an, dar daca se razgandeste, vom avea si mai mari probleme. 80% din intarzierile din ziua de azi sunt cauzate de lipsa de capacitate, adica lipsa controlorilor de trafic aerian si poate lipsa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 11:26
Compensatiile platite clientilor pentru intarzierea trenurilor de catre principalii operatori feroviari din Germania au crescut cu aproape 20 de milioane de euro, intre anii 2017 si 2018, a confirmat, luni, un purtator de cuvant al Deutsche Bahn pentru DPA.
Fiecare al patrulea tren pe distante lungi a intarziat in 2018, ceea ce a costat compania sume importante, deoarece din ce in ce mai multi pasageri au profitat de legislatia care le permite sa ceara compensatii pentru intarzieri.
Nivelul compensatiilor a urcat de la 34,6 milioane de euro in 2017 la 53,6 milioane de euro, in 2018.
Nivelul mediu al platilor, in 2018, s-a situat la 20 de euro, cu un euro mai mult decat in 2017.
De asemenea, a crescut numarul plangerilor, respectiv 2,7 milioane in 2018, cu o treime mai multe decat in anul precedent.
Cifra include plangerile de la diversi operatori feroviari din Germania, nu doar de la Deutsche Bahn. Majoritatea plangerilor au vizat serviciile pe distante lungi, operate exclusiv de trenurile Deutsche Bahn. Compania a oferit si o serie de explicatii pentru intarzieri, de la vremea nefavorabila la grevele angajatilor.
Pasagerii pot solicita compensatii echivalentul a 25% din costul biletului de tren daca intarzierea depaseste o ora, iar in cazul in care depaseste doua ore, pot primi jumatate din costul biletului.
In decembrie, Deutsche Bahn si sindicatul din domeniul transporturilor EVG au ajuns la un acord privind disputa lor salariala, la cateva zile de... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:32