Pandemia a creat un mediu extrem de volatil si imprevizibil pe piata valutara pana la jumatatea anului 2020. Criza cauzata de coronavirus a avut un impact amplu si rapid asupra economiei globale, fortand mana autoritatilor sa intervina cu stimulente ample de natura monetara si fiscala. Volumele imense de masa monetara introduse in piata, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evolutii greu de prognozat si la miscari care pareau sa ignore contextul de piata. Cu toate acestea, specialistii XTB Romania care au analizat in detaliu evolutia principalelor valute.
"Seria de indicatori PMI (realizati pe baza informatiilor oferite de managerii de achizitii) pentru sectorul serviciilor si industrie in zona Euro, in luna iunie, a oferit surprize foarte placute: revenirea accentuata a depasit estimarile cu 6.3 puncte la servicii si 2.5 puncte la industrie. Desi inca sub nivelurile inceputului de an, datele contureaza o continuare accentuata a revenirii in luna iunie. Pentru Euro, aflat intr-o perioada de fluctuatii in asteptarea unei noi miscari impulsive este o veste buna, care trebuie totusi privita intr-un tablou mai cuprinzator. Dolarul american, aflat in retragere fata de monedele majore incepand din a doua jumatate a lunii martie, poate inregistra episoade de crestere a interesului, in special in conditiile in care investitorii ar redeveni preocupati fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din aceasta toamna",... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:57
Leul incepe saptamana in forta si se apreciaza in fata principalelor valute, anunta Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, euro scade cu 0,12% fata de cursul anuntat vineri si este cotat luni la 4.5115 lei/unitate. Asta in conditiile in care leul a urmat tendinta regionala, de intarire usoara a monedelor nationale in raport cu euro.
Si dolarul se depreciaza cu 0,17% si ajunge la 4.2595 lei/unitate.
La randul sau, francul elvetian coboara de la 4,2410 lei/unitate, valoare inregistrata vineri, pana la 4,2324 lei/unitate.
Lira sterlina se depreciaza si ea ajungand la 5,2921 lei/unitate. Vineri era cotata cu 5,3549 lei/unitate.
S-a ieftinit si gramul de aur, astfel ca luni acesta costa 172,0067 lei. mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 13:19
Principalele valute s-au apreciat, marti, astfel ca leul a suferit o lovitura puternica.
Euro a avansat cu 0,37% fata de sedinta precedenta, ajungand la 4,4508 lei/unitate.
La randul sau, dolarul a crescut cu 1,02%, pana la 4,1655 lei/unitate, in timp ce francul elvetian a crescut de la 4,3102 lei/unitate la 4,3384 lei/unitate.
Aurul s-a scumpit de la 159,729 lei/gram la 160,305 lei/gram.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
"Leul a incheiat sedinta de ieri aproape fara variatie, in pofida intaririi semnificative a monedelor din regiune, dar tranzactiile tarzii s-au facut la 4,44/EUR.
Moneda romaneasca s-a aflat sub o presiune temporara de slabire dupa ce seful misiunii CE in Romania a spus ca acordul este deraiat.
Asemenea afirmatii nu sunt surprinzatoare, avand in vedere ca FMI nu a mai votat o evaluare a Romaniei de peste un an.
In plus, vedem riscuri in crestere pentru o incheiere timpurie a acordului cu FMI/CE/BM dupa taierile masive de taxe anuntate de guvern, eveniment care ar trebui sa fie relativ neutru pentru piata.
Reprezentantul CE si guvernatorul BNR au lansat, de asemenea, avertismente cu privire la derapajele fiscale.
Leul nu a inregistrat o reactie semnificativa la aceste afirmatii si dupa intarirea puternica a zlotului si forintului de ieri, ne asteptam sa vedem astazi presiuni de apreciere asupra leului", se arata intr-o analiza ING Bank remisa marti. mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 13:21
Leul ar putea relua recenta tendinta de intarire, in urma rezultatelor alegerilor de la sfarsitul saptamanii, dupa ce a oscilat intr-un interval ingust in jurul a 4,41 lei/euro vineri, sustin economistii ING Bank Romania, intr-un raport.
"O victorie importanta (37% rezultat preliminar, pe baza numaratorii a 93% din voturi) pentru guvernantii socialisti la alegerile pentru Parlamentul European sugereaza ca ne putem astepta la stabilitate politica inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie. Totusi, chiar daca aceasta favorizeaza posibile avansuri ale leului, asemenea miscari vor fi probabil limitate astazi (luni - n.r.) in contextul unei zile linistite, cu pietele din SUA si Marea Britanie in vacanta", se spune in raportul bancii.
De asemenea, economistii ING Bank Romania declara ca se asteapta ca Ministerul Finantelor sa vanda suma planificata de 800 milioane lei la un randament maxim in jurul a 2,60%, usor sub cotatia superioara din piata secundara pentru un instrument similar, rezultat asemanator cu cel de la precedenta licitatie pentru titluri pe termen scurt din urma cu o luna. mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 17:00
Euro a inregistrat o depreciere usoara, vineri, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs oficial de 4,4597 leu/unitate.
Astfel, cotatia pentru moneda unica a coborat cu 0,12% fata de sedinta precedenta.
"In timp ce optimismul persista in pietele internationale in acest final de an, ne asteptam deja de ceva vreme ca leul sa urmeze tendinta de intarire din regiune. Credem asadar ca sentimentul extern favorabil ar ...citeste mai departe despre "Curs euro-leu: Euro scade usor, dolarul se prabuseste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 13:28
Leul a tinut piept si marti presiunilor de depreciere, Banca Nationala anuntand un curs de referinta de 4,5225 lei/euro, in crestere cu doar 0,0001 fata de sedinta precedenta, cand moneda europeana a fost cotata la 4,5224 lei.
Moneda nationala s-a apreciat fata de dolar, BNR anuntand un curs de referinta de 3,4051 lei/dolar, in scadere cu 0,0140 fata de sedinta de ieri, cand dolarul a fost cotat la 3,2277 lei.
Presiunile asupra leului au continuat marti dimineata
In prima parte a sedintei interbancare, leul pierduse circa doi bani, in fata principalelor valute.
La deschidere, euro a fost cotat in jurul valorii de 4.5244 lei, urmand o scurta depreciere, pana la 4,5065 lei/euro. In jurul orei 11.00 insa, moneda europeana a recuperat terenul, cursul de schimb ajungand la valoarea de 4.5204 lei/euro.
Dolarul american a deschis sedinta la o cotatie de 3,3976 lei si s-a apreciat in jurul orei 11.00 pana la 3,4191 lei. Maximul de astazi este, totusi, in scadere cu 0,0211 lei fata de cotatia inregistrata vineri, cand s-a plasat la 3,4402 lei, cel mai inalt nivel incepand din 4 aprilie.
Marti, cursul de schimb afisat de banci pentru perechea euro/leu a variat intre 4.5200 - 4.6025 lei, in timp ce cursul dolar/leu a variat intre 3.4165-3.4870. Valoarea maxima de 4.6025 lei/ euro a fost afisata de Citibank, in timp ce valoarea maxima pentru dolar, de 3,4870 lei, a fost folosita de Bancpost.
Moneda romaneasca a castigat, luni, 0,68% in raport cu euro, iar cursul... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 13:15
Indicatorii financiari interni au consemnat evolutii mixte in prima zi dupa anuntul programului final privind salvarea Ciprului.
Analistii SSIFBROKER spun ca, pe de o parte, am asistat la o crestere a cererii de RON, reflectata atat de majorarea dobanzilor pe piata monetara interbancara, dar si de aprecierea monedei nationale. De altfel, volumul operatiunilor REPO derulate de BNR a crescut exponential comparativ cu saptamana trecuta, la 3,5 mld. RON.
Totodata, costul finantarii statului a crescut pe majoritatea scadentelor, desi prima de risc (CDS - credit default swap) s-a diminuat la 213 p.b. (de la 222 p.b. in 22 martie). Material realizat cu sprijinul www.ssifbroker.ro.
mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 17:09
Cu toate ca se mentine intr-o limita de variatie anticipata si chiar dorita de catre Banca Nationala a Romaniei, leul romanesc nu este ferit de noi amenintari.Chiar daca a trecut un an de la celebrul atac speculativ asupra monedei nationale, reprimat cu fermitate de catre Banca Nationala, tot mai multi bancheri anticipeaza noi incercari de asalt asupra leului, indeosebi din partea fondurilor speculative.
De data asta insa, atacul nu se da pe fondul unei crize economice acute, asa cum s-a intamplat in urma cu un an, ci pe acela al unei reveniri timide, incurajate inca de expansiunea exporturilor si a posibilitatii statului de a se imprumuta mai ieftin inclusiv de pe pietele internationale.
Sacalii, adica fluxurile speculative de capital, incep sa prinda din nou gustul intrarii pe pietele emergente, intre care si Romania, motiv pentru care ne putem astepta in orice moment la o intarire a monedei nationale in raport cu euro, ceea ce ar lovi, cel putin in prima faza, in competitivitatea exporturilor romanesti, motorul principal al iesirii din recesiune a Romaniei.
Si pentru ca nu mai este o noutate pentru nimeni, ori de cate ori moneda nationala prinde putere in fata euro, exportatorii trag clopotul de alarma sa se auda pana la Banca Nationala, responsabila cu evolutia cursului, pana la un moment dat.
Guvernul, ale carei politici au cel putin tot atata influenta asupra cursului precum o au si politicile BNR, este scos de data asta din disputa, pe motivul ca el nu ar avea... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 23:01
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, intr-un interviu publicat sambata de Reuters, ca intarirea leului si mai ales scaderea marjelor la CDS dupa anuntul acordului de finantare cu FMI indica o evaluare mai buna a riscului pentru Romania.
Leul era cotat in ultimele tranzactii de vineri seara cu 4,1630 lei/euro, fata de 4,28 lei/euro in 25 martie, ziua anuntului oficial al acordului de finantare de 20 miliarde euro cu organismele internationale, in principal Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, iar analistii au pus intarirea leului tocmai pe seama acordului, receptat ca un semnal pozitiv in piata.
"Cred ca (leul) a reactionat pozitiv la vestile despre pachetul FMI si sunt mai linistit nu doar de miscarile valutare, ci si de tendinta de scadere a marjelor la CDS-uri", a declarat Popa.
Credit Default Swap (CDS) reprezinta costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor.
In 25 martie, costul asigurarii datoriei Romaniei impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor a scazut cu aproximativ 50 de puncte de baza, la 475-525 puncte de baza, imediat dupa ce FMI a anuntat ca a ajuns la un acord de finantare cu Romania.
"Marea schimbare de directie cred ca este un indicator al unei evaluari mai bune a riscului pentru Romania", a mai spus viceguvernatorul BNR, pentru Reuters.
Totusi, analistii sunt mai degraba circumspecti, avertizand ca temerile privind situatia economica a Europei Centrale si... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:21