Principalele institutii financiare din Grecia - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha si Eurobank - au trecut cu bine testele de stres, arata concluziile intalnirilor din ultimii zile intre reprezentantii creditorilor eleni si cei ai noii agentii de supervizare bancara (SSM) si ai Bancii Centrale Europene (BCE).
In mai, Banca Centrala Europeana (BCE) va publica rezultatele oficiale ale testelor de stres derulate in randul principalelor banci din Grecia, pentru ca acestea sa aiba timp sa rezolve eventualele probleme legate de deficitul de capital inaintea iesirii tarii din programul de asistenta financiara, in august. In cazul celorlalte 33 de mari banci din zona euro care sunt supuse testelor de stres, rezultate vor fi publicate in data de 2 noiembrie.
Toate cele patru banci au trecut cu succes testele de stres, chiar si in cazul scenariului ce indica conditii dificile, sustin sursele.
Analistii isi exprimasera temeri privind capacitatea Piraeus Bank de a trece testele, tinand cont de nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL). Conform informatiilor obtinute de publicatia elena Kathimerini, Piraeus va propune un plan de intarire a capitalului, care va fi implementat intr-o perioada extinsa de timp. Succesul obtinut de Piraeus este atribuit noii conduceri, care intr-o perioada scurta de timp a luat masuri pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante.
Totusi, avertizeaza publicatia elena, ar putea exista schimbari de ultim moment pana la... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 22:38
Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.
In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.
"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.
"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.
Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.
Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.
O eventuala blocare a programului... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
Tragedia elena scoate la iveala noi detalii surprinzatoare despre planurile secrete coapte in tabara radicala din sanul partidului de guvernamant Syriza.
Conform unor detalii date de liderii extremei stanga din Grecia, fostii ministri Panagiotis Lafazanis si Yanis Varoufakis erau pregatiti sa acceseze rezerva monetara a bancii centrale si conturile online ale contribuabililor eleni.
Sumele urmau sa fie folosite pentru a asigura plata salariilor si pensiilor si o trecere rapida la drahma, in eventualitatea unei iesiri a Greciei din zona euro.
Socul acestor dezvaluiri vine la doar o saptamana dupa ce s-a discutat despre o posibila negociere intre Alexis Tsipras si Vladimir Putin pentru iesirea tarii din uniunea monetara, informeaza The Guardian.
Opozitia in alerta
Dezvaluirile recente au fost facute de liderul aripii dure din interiorul Syriza, Panagiotis Lafazanis, fost ministru al Energiei pana luna aceasta, care a admis intr-un interviu ca a cerut accesarea rezervei monetare din Banca Greciei si revenirea la drahma.
"Principalul motiv il reprezenta supravietuirea economiei si a populatiei din Grecia, ceea ce este responsabilitatea suprema a fiecarui guvern", a precizat Lafazanis.
Renuntarea la negocierile cu creditorii europeni, organizarea unui referendum pentru a decide daca oferta facuta de acestia este pe placul populatiei si reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara s-au dovedit a avea un efect bulversant asupra... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 11:20
In ultimele saptamani, Grecia si Rusia au aratat ca exista o apropiere intre ele, pe fondul unor tensiuni cu Uniunea Europeana. Insa care au fost motivele pentru acest parteneriat de fatada?
Luna trecuta, Kremlinul a semnat un acord preliminar in valoare de 2,27 miliarde de dolari pentru a construi un gazoduct care va trece prin tara mediteraneana, iar premierul elen Alexis Tsipras a mers de doua ori in Rusia de cand a preluat conducerea Guvernului de la Atena, cu toate ca negocierile cu UE erau in plina desfasurare, aminteste Business Insider.
Unii analisti sunt de parere ca e doar un fel de flirt, iar motivele sunt geostrategice. E posibil ca cele doua tari sa se foloseasca una de alta pentru a obtine niste avantaje pe termen scurt.
Este Putin papusarul Greciei?
"Ambele parti au avut de castigat, prin niste miscari tactice cu un risc scazut", se arata intr-o analiza realizata de specialistii de la Wikistrat.
"Grecia a putut sa puna presiune pe UE in cadrul negocierilor ...citeste mai departe despre "Grecia flirteaza cu Rusia pentru a face Uniunea Europeana geloasa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 08:04
Grecia este in continuare principalul subiect de pe agenda europeana, liderii europeni intalnindu-se de urgenta, marti, pentru a discuta viitorul tarii. La randul sau, premierul elen Alexis Tsipras trebuie sa aduca la masa negocierilor noi propuneri de reforme.
Seful Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a transmis ca nu este de acord cu ideea ca Grecia sa iasa din zona euro, cu toate ca populatia elena a respins masurile de austeritate propuse de creditorii internationali prin votul dat la referendumul de duminica.
Cu toate acestea, cativa dintre ministrii de Finante din zona euro, care au ajuns la reuniunea Eurogrup-ului, au folosit in declaratii cuvantul "Grexit".
Insa "greul" va fi dus la summit-ul de seara, unde liderii uniunii monetare vor cauta sa obtina macar un acord verbal cu elenii.
Anterior, luni, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au facut o noua incercare de a-i salva pe greci. Cei doi au afirmat, intr-o conferinta... citeste mai departe despre "Intalniri cruciale la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Tsipras trebuie sa vina cu noi reforme - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 15:57
Ministrul grec al Apararii Panos Kammenos a anuntat luni ca trei partide de opozitie au semnat o declaratie de sustinere a premierului Alexis Tsipras in vederea negocierii unui nou plan de salvare cu creditorii.
Astfel, cinci partide se reunesc, in total, in spatele premierului, care avea deja sustinerea formatiunii sale, Syriza (extrema stanga), si a Partidului Grecilor Independenti (nationalisti) care face parte din coalitie.
In opinia lui Kammenos, aceasta sustinere anunta o "noua era" in politica greaca si sporeste sansele Atenei de a ajunge la un acord cu creditorii sai europeni si internationali.
Grecia a spus NU Europei - LIVE
Tsipras a convocat o reuniune a liderilor partidelor luni, la o zi dupa ce grecii au respins prin referendum propuneri anterioare ale creditorilor, si la doar cateva ore dupa demisia ministrului grec de Finante Yanis Varoufakis.
Tsipras a discutat luni la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu o zi inainte de summitul de urgenta al ...citeste mai departe despre "Tsipras, sustinut de partidele grecesti - urmeaza intalniri cruciale cu creditorii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 19:09
Pe masura ce grecii si creditorii europeni ai tarii se confrunta pe un teren al declaratiilor, inainte de alegerea pe care populatia elena trebuie sa o faca in privinta apartenentei tarii la zona euro, toata lumea asteapta sa vada un zambet ivindu-se pe fata lui Vladimir Putin.
Evenimentele par sa decurga in favoarea lui, distragand atentia tarilor occidentale de la criza din Ucraina si oferindu-i prilejul de a exploata fisurile ivite in blocul UE, remarca reporterii Reuters.
Arma elena
Economia Rusiei, deja slabita de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice dictate dupa amestecul in criza din Ucraina, nu va scapa nezdruncinata daca Grecia va parasi zona euro si eventual Uniunea.
Insa, criza aceasta serveste drept lectie pentru Moscova care isi creioneaza incet incet propriul bloc politico-economic pe ruina fostei Uniuni Sovietice.
Rusia este si una din tarile spre care Atena se poate indrepta pentru a cere ajutor financiar in cazul in care populatia decide sa respinga oferta creditorilor internationali.
Deja presa controlata de Kremlin se inghesuie sa descrie Uniunea Europeana ca un imperiu discreditat si disfunctional ajuns in stadiu final.
"Nu am nicio indoiala ca vor folosi Grecia ca pe o arma impotriva Germaniei si impotriva Uniunii Europene.
Asta a facut URSS si asa a procedat si KGB-ul, care a folosit guvernele statelor mici in campania impotriva Occidentului", sustine Evghenia Albats, editor al revistei New Times si unul dintre... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:30
Negocierile intre greci si creditorii internationali se afla, practic, in aceeasi faza in care erau in februarie, iar premierul elen trebuie sa decida ce strategie vrea sa adopte, a transmis europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.
"Tsipras a reusit imediat dupa alegeri sa piarda increderea partenerilor externi, in primul rand pentru ca el nu a scris pe hartie, negru pe alb, ce vrea sa faca, care e agenda, care ii sunt de fapt solicitarile, ce vrea sa negocieze. A transmis mai mult mesaje prin presa decat in intalniri.
Grecii au pierdut increderea (partenerilor - n.red.), nu au venit la masa sa negocieze serios si sa isi spuna doleantele. Totul e deschis inca, practic nu exista un acord, nu exista o solutie pe termen lung, deci nu cred ca suntem mai departe de situatia care exista in februarie", a declarat europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, in aceasta saptamana, dupa lansarea studiului "It's Our Job: Reforming Europe's Labour Markets".
Grecia si "legaturile periculoase" ...citeste mai departe despre "Grecia ne baga in ceata: Trebuie sa decida ce vrea de fapt" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 12:32
Deciziile din aceasta saptamana ar putea rasturna evolutia economica, atat la nivel local, cat si la nivelul UE. Grecia spera la o prelungire a perioadei in care trebuie sa isi consolideze economia, in timp ce Romania spera la o decizie care sa aduca stabilitate politica si economica.
Romania atinge marti termenul la care instanta trebuie sa ia o decizie asupra validitatii referendumului. In plus, pe plan international au loc intalniri importante inte conducatorii zonei euro, care vor decide sau nu extinderea perioadei de consolidare fiscala pentru Grecia.
Romania: Decizii importante la conducerea tarii
Curtea Constitutionala va decide, marti, asupra validarii sau invalidarii referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, organizat pe 29 iulie.
Termenul la care instanta trebuie sa dea o decizie asupra referendumului a fost schimbat de pe 31 august, asa cum au cerut initial judecatorii CCR, la 21 august, ca urmare a unei solicitari a presedintelui suspendat.
Curtea Constitutionala a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.
La cererea Curtii Constitutionale, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) trebuie sa termine pana luni actualizarea electorale in baza carora s-a organizat si desfasurat referendumul.... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 09:30