Presedintele Frantei, Francois Hollande, si premierul Italiei, Mario Monti, fac presiuni asupra Germaniei si Finlandei, precum si asupra altor tari UE, sa sprijine planul de realizare al unui mecanism comun de supraveghere, incepand cu 1 ianuarie 2013.
Cei doi lideri au fost sustinuti in aceasta privinta de vocile prim-ministrilor Spaniei, Portugaliei si Maltei.
"Urmatorul Consiliu European trebuie sa paveze drumul catre stabilirea unui sistem unic de supraveghere bancara, care sa fie decis pana la sfarsitul anului si operational din ianuarie 2013", s-a transmis printr-un comunicat comun al celor cinci lideri, redat de Bloomberg.
Intalnirea demnitarilor a avut loc la Summitul Mediteranean al Tarilor din Sudul Europei si Nordul Africii, la care a participat si Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustinut de Olanda si Finlanda, doreste sa incetineasca acest proces si a declarat ca intai bancile ar trebui supuse unor teste de stress, inainte de a trece sub supravegherea BCE.
Suedia, Polonia si Ungaria se opun si ele aderarii la noua Uniune Bancara, considerand ca ar renunta astfel la puterea de decizie, fara sa fie apoi reprezentate in procesul decizional.
Tarile din afara zonei euro pot sa acceada voluntar la uniunea bancara, urmand sa respecte regulile BCE, fara a primi insa drept de vot in comisiile de supervizare.
Supravegherea centralizata a bancilor din Europa reprezinta conditia... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 17:25
Italia si Spania nu vor accesa un plan de salvare european in cazul in care randamentul bondurilor celor doua tari se va mentine redus, a declarat Gianfranco Pollio, adjunctul Ministrului de Finante italian.
Oficialul italian considera ca un plan de salvare ar supune tarile la conditii mult prea dure, pe care nici un guvern nu le-ar accepta in mod obisnuit, conform Bloomberg.
Daca insa randamentului obligatiunilor emise ar creste prea mult pentru a se imprumuta in continuare de pe piata, planurile de salvare ar ramane singura solutie.
Randamentul bondurilor a scazut insa cu peste 1%, atat in Italia, cat si in Spania, dupa ce Mario Draghi, Presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat in august ca BCE va rascumpara datoria celor doua tari in caz de nevoie.
Acest anunt vine chiar inaintea intalnirii pe care Mario Monti si Mariano Rajoy, prim-ministrii celor doua mari economii din sudul Europei, o vor avea la Roma vineri la pranz.
Spania atrage de pe piete 4,8 mld. de euro, la cel mai mic randament din ianuarie mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:30
Criza datoriilor suverane este subiectul de discutie din cadrul mai multor intaniri intre liderii europenni, anuntate pentru perioada urmatoare. Pe 4 septembrie, la Roma, presedintele Francez are o intrevedere cu premierul Italiei, in timp ce, pe 29 august, la invitatia cancelarului german, Mario Monti va efectua o vizita oficiala la Berlin.
Vizita presedintelui francez la Roma fusese anticipata zilele trecute de presa europeana si confirmata joi seara si de surse oficiale de la Paris.
De cealalta parte, intrevederea intre Monti si Merkel a fost anuntata in cursul verii, pentru finele lui august. Intalnirea va fi urmata de o conferinta de presa.
Vizitele se incadreaza in cadrul seriei de numeroase intalniri oficiale dintre principalii lideri europeni, cu scopul de a gasi solutii la criza din zona euro si la criza economica din Grecia.
Hollande a efectuat o vizita joi la Berlin, unde s-a intalnit cu cancelarul german Angela Merkel, iar joia viitoare se va deplasa la Madrid, in timp ce seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, se va afla la 6 septembrie la Berlin si pe 20 septembrie la Roma.
In ultima perioada, Angela Merkel a stabilit o serie de reuniuni consacrate crizei datoriilor din zona euro pe fondul incertitudinii cu privire la iesirea Greciei din zona euro, dar si in contextul motivelor de ingrijorare reprezentate de Spania si Italia. Cancelarul german l-a primit joi pe presedintele francez Francois Hollande, iar vineri va avea o intrevedere cu... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 14:12
Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti.
Liderul italian a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat, joi, ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari. Interventia descrisa ar avea loc in conditii stricte, cu tinte fiscale si obiective privind reformele structurale.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
Pietele au scazut initial dupa declaratiile lui Draghi, investitorii concentrandu-se pe afirmatia ca Spania si Italia ar trebui sa ceara oficial reinceperea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE.
Scadere pe bursele europene dupa declaratiile lui Draghi
O zi mai tarziu, bursele au revenit insa in crestere, participantii la piata concluzionand ca banca va interveni cu siguranta la un moment dat, chiar... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 11:08
Ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, ii va primi marti seara, la Paris, pe omologii sai din Germania, Italia si Spania, pentru a "pregati in mod activ" summitul european care va avea loc joi si vineri la Bruxelles, transmit AFP si Reuters.
Reuniunea ministrilor de finante vine la cateva zile dupa reuniunea de la Roma dintre cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, premierul spaniol Mariano Rajoy si premierul italian, Mario Monti, in cursul careia principalele economii din zona euro au facut apel la mobilizarea a 120 - 130 miliarde de euro pentru stimularea cresterii economice.
Liderii europeni se reunesc la 28 si 29 iunie, la Bruxelles, pentru a discuta despre dificultatile stringente din zona euro, in special despre Spania si Cipru. Spania si Ciprul s-au decis, luni, oficial sa ceara ajutorul Uniunii Europene pentru a-si salva bancile insolvabile. Ciprul este cea de-a cincea tara din UE care a solicitat sprijin din partea autoritatilor europene. mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 14:01
Liderii principalelor patru economii din zona euro, Germania, Franta, Italia si Spania, se vor intalni vineri la Roma pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare, considerat crucial pentru rezolvarea crizei datoriilor.
Premierul italian Mario Monti, asteptat sa joace un rol de mediator intre Paris si Berlin, ii va primi pe presedintele francez Francois Hollande, care a mai fost la Roma vinerea trecuta, pe cancelarul german Angela Merkel si pe omologul sau spaniol Mariano Rajoy.
Acest mini-summit "va fi o ocazie de a marca un anumit numar de convergente" si de a cauta un compromis, inaintea summit-ului UE din 28 - 29 iunie de la Bruxelles, a subliniat marti presedintele Hollande, in timpul reuniunii G20 de la Los Cabos, in Mexic.
O sursa guvernamentala italiana a temperat totusi asteptarile, avertizand ca nu va fi vorba de un acord referitor la masurile detaliate, care va avea loc la nivel european.
Ministrii de Finante din zona euro se vor intalni la randul lor joi, la Luxemburg, pentru pregatirea reuniunii europene.
Importanta summitului UE de la sfarsitul acestei luni este considerata cruciala avand in vedere ca ajutorul promis de zona euro bancilor spaniole si victoria dreptei in Grecia nu au calmat pietele financiare, iar randamentele obligatiunilor spaniole si italiene sunt in crestere.
UE trebuie sa defineasca un program clar de recredibilizare a euro si de stimulare a cresterii economice, a explicat... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 16:55
Premierul italian, Mario Monti, avertizeaza ca Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultatilor pe care le intampina in privinta stabilizarii finantelor publice.
Oficialul recomanda guvernului de la Madrid sa se concentreze pe "taieri" in bugetul general.
"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.
Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.
Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.
Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Pe de alta parte, zona euro pare ca se... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 14:29
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a anuntat luni, in cadrul unei vizite la Madrid, ca reuniunea cu premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel programata vineri la Roma a fost amanata pentru luna februarie.
Sarkozy a facut aceste declaratii in cursul conferintei de presa cu premierul spaniol, Mariano Rajoy.
"Voi discuta cu Mario Monti la telefon in aceasta seara. Am decis amanarea pana in februarie a intalnirii cu domnul Monti si cu doamna Merkel", a spus Sarkozy.
Organizarea acestei reuniuni fusese anuntata pe 6 ianuarie de Nicolas Sarkozy dupa intalnirea la Paris cu Mario Monti. Cei trei lideri urmau sa discute despre criza datoriilor din zona euro inaintea summitului european din 29 ianuarie. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 21:30
Mario Monti se va intalni, joi, cu Nicolas Sarkozy si Angela Merkel. Cei trei oficiali reprezinta cele mai mari economii ale zonei euro.
Dupa intalnire, cei trei vor sustine o conferinta de presa. Desi nu se cunoaste tema intalnirii, exista anumite asteptari, relateaza Euronews.
"Reforma pensiilor si cea a pietei muncii ar putea fi tema discutiei. Chiar daca nu stim exact ce masuri vor lua, dar avem o idee destul de clara despre ce vor face," a declarat Stefano Micossi, profesor de economie la un colegiu din Bruges.
"Are o majoritate stabila, iar daca se misca repede, nimeni nu va mai vota impotriva lui pentru o lunga perioada de timp," a adaugat profesorul cu referire la Mario Monti.
Intalnirea este primul test pentru noul prim ministru italian, dupa castigarea votului de incredere. Acum, el va incerca sa ii convinga si pe ceilalti lideri ca poate rezolva criza economica in care se afla Italia. mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 08:58