Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Ministrii de finante ai zonei euro lanseaza Mecanismul European de Stabilitate (MES), la finalul intalnirii de luni de la Luxemburg. Acestia s-au intalnit pentru a discuta posibilitatile de salvare a Spaniei si mult-anuntata uniune bancara.
Decizia de infiintare a MES a fost luata la sfarsitul lui noiembrie 2010, intentia sa fiind sa ofere asistenta financiara statelor din zona euro, daca acestea accepta sa adere la "programe stricte de ajustare fiscala si economica", scrie The Guardian.
MES va fi operational incepand de azi, capacitatea sa va creste treptat pana in 2014, cand ar trebui sa functioneze la intregul sau potential. Fondul va dispune de 80 de miliarde de euro capital direct provenit de la statele membre, iar restul banilor necesari vor proveni din emisiuni de obligatiuni, anunta Reuters
Modul exact de functionare al MES ramane insa neclar.
Agenda europeana din urmatoarele zile
Neclaritatile statelor europene nu se opresc aici. Pe agenda discutiilor de luni raman in prim plan salvarea Spaniei si supervizarea centralizata a bancilor din Europa.
"Se simte ca si cum ne pregatim pentru o luna (...) de probleme cu Spania", a declarat Erik Nielsen, economist sef pentru probleme globale in cadrul Unicredit, citat de Bloomberg. Nielsen crede ca Spania va astepta prea mult pana sa ceara asistenta financiara, iar pachetul de salvare va fi prost conceput.
La o luna dupa ce Mario Draghi a anuntat planul de achizitie de obligatiuni al Bancii... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 17:10
Presedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, suparat pe ministrul austriac Maria Fekter, a intrerupt reuniunea de la Copenhaga si a lasta nerezolvata problema viitorului sef al acestui for, precum si cea a numirii sau nu a luxemburghezului Yves Mersch in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
Juncker a pus capat mai devreme intalnirii celor 17 ministri de Finante din zona euro, a BCE si a Comisiei Europene, inainte ca problema posturilor sa poata fi discutata, nervos ca ministrul austriac Maria Fekter a anuntat inaintea sa acordul de majorare a fondurilor de salvare, relateaza Reuters.
"Decizia nu a fost posibila, a fost amanata pana la jumatatea lui aprilie", a declarat Juncker, vizibil suparat, la iesirea din cladirea unde a avut loc intalnirea.
Conferinta de presa care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul reuniunii a fost anulata, eveniment rar pentru Eurogroup.
"Nu avea rost sa sustinem o conferinta de presa pentru ca ministrul austriac de Finante a anuntat deja acordul in timp ce reuniunea era inca in desfasurare", a spus Juncker jurnalistilor, in timp ce astepta liftul la hotel.
Fekter a declarat anterior anuntului oficial ca guvernele tarilor din zona euro au convenit plafonarea capacitatii fondurilor de urgenta la 800 de miliarde de euro, respingand cereri pentru resurse mai ample destinate protejarii statelor cu probleme impotriva crizei datoriilor.
Eurogroup a anuntat ulterior ca statele din zona euro au crescut capacitatea de sprijinire a... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:14