Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel se intalnesc luni la Paris pentru discutii despre coordonarea masurilor anticriza din zona euro si UE, dar si despre violentele din Siria.
Merkel sprijina deschis candidatura lui Sarkozy pentru al doilea mandat de presedinte la alegerile din aprilie si va acorda luni seara un interviu impreuna cu liderul francez, difuzat la posturi de televiziune din Franta si Germania, transmite Reuters.
"Intalnirea va fi dedicata aprofundarii cooperarii franco-germane in toate domeniile, in special cel al convergentei fiscale", se arata intr-un comunicat al presedintiei franceze.
Cancelarul german este vazut in Franta ca un lider de incredere, capabil sa se lupte cu criza datoriilor de stat din zona euro. Astfel, Merkel ar putea imbunatati credibilitatea lui Sarkozy pe probleme economice, asa cum este perceputa de electoratul francez.
Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat ca vizita lui Merkel, care are loc in timp ce Grecia face un ultim efort de a satisface conditiile cerute de institutiile financiare internationale pentru un nou "bailout", are rolul de a oferi siguranta ca principalii factori de decizie din zona euro sunt "pe aceeasi lungime de unda".
"Din moment ce suntem principalii contributori, daca nu ai un acord intre Franta si Germania poti de declinul lent al Europei in concurenta internationala, in haos. Daca nu exista un acord intre cele doua tari, zona euro nu mai... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:56
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a anuntat luni, in cadrul unei vizite la Madrid, ca reuniunea cu premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel programata vineri la Roma a fost amanata pentru luna februarie.
Sarkozy a facut aceste declaratii in cursul conferintei de presa cu premierul spaniol, Mariano Rajoy.
"Voi discuta cu Mario Monti la telefon in aceasta seara. Am decis amanarea pana in februarie a intalnirii cu domnul Monti si cu doamna Merkel", a spus Sarkozy.
Organizarea acestei reuniuni fusese anuntata pe 6 ianuarie de Nicolas Sarkozy dupa intalnirea la Paris cu Mario Monti. Cei trei lideri urmau sa discute despre criza datoriilor din zona euro inaintea summitului european din 29 ianuarie. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 21:30
Supravietuirea monedei euro este, din nou, pusa in discutie. Liderii europeni care se intalnesc luni, la Berlin, iau in considerare masuri extreme pentru salvarea euro. Printre acestea se numara suprataxarea sistemului financiar.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez se intalnesc, luni, alaturi de alti lideri europeni, la Berlin, pentru a stabili un plan coerent de salvare a monedei euro, scrie Bloomberg. Pe agenda intrunirii se afla mai multe puncte importante, printre care se numara relansarea cresterii economice in zona euro, limitarea ratei somajului si salvarea euro.
Liderii europeni iau in considerare chiar suprataxarea sistemului financiar, o masura care ar putea fi introdusa chiar inainte de sfarsitul acestui an. Ministrul francez, pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti, precizeaza ca o decizie ferma in acest caz va fi luata la summitul programat pe 30 ianuarie. Totusi, surse apropiate intalnirii de luni, intre liderii europeni, arata ca acestia se gandesc deja la impozitul pe tranzactiile financiare.
"Acest lucru va fi discutat la urmatorul summit european (n.r.: 30 ianuarie). Decizia cu privire la impozitul pe tranzactiile financiare a fost luata de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel si va fi introdusa inainte de sfarsitul anului 2012,", a declarat Leonetti, citat de AFP.
Ministrul francez a spus ca 26 de tari, din totalul de 27 de state europene nu sunt impotriva acestei masuri. Singura care se opune este Suedia, intrucat "are... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 12:27
Cancelarul german Angela Merkel va avea o intrevedere cu presedintele Nicolas Sarkozy, luni, pentru a descoperi o solutie de redresare a economiilor din zona euro.
Liderii europeni cauta solutii, dar analistii ameninta cu al doilea val de criza. Romania nu este pregatita sa infrunte o noua recesiune.
Cancelarul german si presedintele francez se vor intalni pentru prima data in 2012. Pe agenda lor se afla: descoperirea unor modalitati de combatere a efectelor crizei, identificarea unor mijloace de crestere economica si de scadere a ratei somajului. Nu in ultimul rand, cei doi lideri vor dezbate un plan care prevede sporirea coordonarii fiscale, in cadrul uniunii monetare, scrie Reuters.
Reuniunea va fi urmata de o runda de discutii intre liderii din zona euro, care precede summit-ul de la Bruxelles, programat pentru 30 ianuarie, aminteste Bloomberg. Prim-ministrul italian, Mario Monti se va afla la Berlin in aceasta saptamana si va discuta cu Merkel si cu Sarkozy.
Europa a inceput sa "controleze incet dar sigur" criza datoriilor, este de parere presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de un post de radio belgian. Oficialul UE recunoaste ca solutiile au aparut mai tarziu decat ar fi trebuit, dar se arata increzator.
"Vom pune aceasta criza in urma. Am actionat de multe ori mai tarziu decat ar fi trebuit, iar deciziile noastre au fost, poate, prea nesigure. Dar, in cele mai multe cazuri, am mers in directia cea buna", spune Van Rompuy, citat de... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 08:00
Increderea europenilor in perspectivele economice a scazut la cel mai slab nivel din ultimii doi ani pe fondul crizei datoriilor din zona euro. Indexul care masoara sentimentul de incredere al consumatorilor in cele 17 tari din zona euro a scazut puternic in luna decembrie, potrivit ultimelor date oferite de Comisia Europeana.
Factorii de decizie din Germania, care detine cea mai mare economie din regiune, si-au pierdut, de asemenea, increderea consumatorilor europeni dupa ultimele decizi luate, potrivit Bloomberg.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel se vor intalni pe data de 9 ianuarie pentru a discuta despre noul pact fiscal european inainte de summit-ul UE care va avea loc la sfarsitul lunii.
Din cauza masurilor de austeritate luate de guvernele europene pe fondul cresterii somajului, intreprinderile, pe de o parte, dar si gospodariile, pe de alta parte, au devenit mai retincente in a cheltui, odata cu aparitia sentimentului de teama unei noi recesiuni.
"Lucrurile incep sa incetineasca. Se observa un declin economic din cauza crizei datoriilor din statele periferice. Chiar si cele mai puternice economii din zona euro au inceput sa se clatine. Zona euro ar putea sa se sparga in bucati anul acesta", este de parere Jennifer McKeown, senior economist la Capital Economics din Londra. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:07
Germania si Franta sustin modificarea tratatului de la baza UE si renunta la divergente, pentru a evita orice risc in zona euro. Mecanismul European de Stabilitate Financiara trebuie avanseze din 2013 si Grecia ramane o exceptie, au hotarat cancelarul german, Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, in urma intalnirii avute luni, la Paris.
Oficialii europeni s-au intalnit luni in Franta, pentru a formula propunerile comune menite sa rezolve criza din zona euro, pe care le vor prezenta in cadrul summitului UE care va avea loc vineri.
Acestia au declarat ca vor prezenta mai multe detalii despre propunerile lor, miercuri, intr-o scrisoare adresata lui Herman Van Rompuy, presedinte Consiliului European.
"Vrem ca Mecanismul European de Stabilitate Financiara sa avanseze din 2013, astfel incat deciziile care nu sunt luate in unanimitate, dar luate in majoritate semnificativa sa fie calificabile", a declarat Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa de dupa intalnire.
"Cat despre o profunzime a discutiilor, am cazut de acord ca ceea ce a fost declaratia noastra comuna cu Mario Monti vrem sa fie mentinut si aplicat, ne abtinem de la orice fel de comentariu cu privire la actiunile sale", a adaugat el.
"Este o situatie dificila, grava. Franta considera ca alianta sa cu Germania are elemente strategice esentiale. Franta si Germania sunt cele mai mari economii din Europa. Existenta unor divergente intre aceste tari duce la riscuri in zona euro. Traim... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 18:29
Germania a avut parte de o vanzare dezastruasa de obligatiuni, fapt care a sporit temerile ca aceasta criza a datoriilor incepe sa ameninte chiar si Berlinul. Euro s-a depreciat in fata dolarului, iar costul de imprumut al tarii il depaseste pe cel al SUA, inainte de intalnirea oficiala de joi de la Strasbourg, dintre Angela Merkel, Nikolas Sarkozy si Mario Monti.
Faptul ca Germania nu a reusit sa obtina cumparatori pentru aproape jumatate din obligatiunile in valoare de 6 miliarde de euro scoase la vanzare subliniaza inca o data cat de grava a devenit criza datoriilor din zona euro, scrie Reuters.
"E un dezastru complet", a declarat Marc Ostwald, strateg la Monument Securities din Londra, referindu-se la vanzarea de obligatiuni emise de Germania, care a reusit sa plateasca o dobanda-cheie de doar 2.0%, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata la o emisie de obilgatiunui cu maturitate la 10 ani.
Prestatia slaba in licitatia in care s-au vansut obligatiunile germane a tras in jos si moneda euro in fata dolarului, pana la valoarea de 1.336. Actiunile europene au scazut, de asemenea, pana la minimul ultimelor 7 saptamani.
Purtatorul de cuvant al ministrului francez de Finante Wofgang Schaeuble a declarat intr-o conferinta de presa ca licitatia nu a aratat in niciun caz ca guvernul ar avea probleme de refinantare si putini dintre cei de pe pietele financiare l-au contrazis.
Dar a fost un semn ca Germania, cea mai mare economie din blocul euro si cea care... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 08:05
Zona euro s-ar putea destrama daca guvernele tarilor membre nu coopereaza pentru a rezolva criza datoriilor de stat, a declarat un inalt oficial chinez, adaugand ca Beijingul este multumit ca Germania si Franta lucreaza pentru a evita acest risc, transmite Mediafax.Liderii chinezi, inclusiv premierul Web Jiabao, si-au exprimat in repetate randuri increderea in zona euro, insa declaratiile unor oficiali si comentariile din media au reflectat de multe ori anxietate in privinta perspectivelor economice ale Europei.
Principalul ziar oficial din China a comparat luni criza datoriilor de stat din Europa cu ciuma neagra din secolul al XIV-lea.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va intalni joi cu omologul sau chinez, Hu Jintao la Beijing, turbulentele recente de pe pietele financiare si criza datoriilor de stat numarandu-se printre potentialele teme de discutie.
Viceministrul de externe chinez Fu Ying a declarat, intr-un interviu acordat unei reviste germane si publicat marti pe site-ul Ministerului de Externe, ca problemele zonei euro au fost discutate de colegii ei.
"Desi Vestul se confrunta cu dificultati, Europa si Statele Unite au depasit in trecut multe greutati. China va fi influentata de capacitatea economiilor occidentale de a-si reveni. Gradul nostru de independenta este foarte ridicat, dar problemele Vestului nu inseamna ca China are de castigat. Suntem in aceeasi barca. Suntem cu siguranta ingrijorati de dificultatile Vestului", a aratat Fu Ying.
Viceministrul... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 14:06
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor formarea unui "veritabil guvern al zonei euro" si le vor propune partenerilor europeni, in septembrie, formarea acestuia, alaturi de introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor propune partenerilor europeni, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare si formarea unui "veritabil guvern al zonei euro".
"Ministrii de Finante din Germania si Franta vor propune institutiilor europene, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare", a declarat Sarkozy intr-o conferinta de presa la sfarsitul intalnirii cu Merkel.
Cei doi lideri propun totodata crearea "unui veritabil guvern al zonei euro", care sa fie condus, pentru un mandat de doi ani si jumatate, de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Dupa discutiile de la Paris, Sarkozy a aratat ca propune, impreuna cu Merkel, ca toate cele 17 state membre ale zonei euro sa se angajeze sa isi echilibreze finantele si sa includa in Constitutii acest obiectiv pana in vara anului viitor.
Alta propunere se refera la imbunatatirea guvernantei transfrontaliere, prin intalniri bianuale ale liderilor europeni.
"Dorim sa ne exprimam vointa ferma de a apara euro si de a ne asuma responsabilitatile speciale ale Germaniei si Frantei in Europa, astfel incat sa avem un punct de vedere comun asupra tuturor problemelor", a spus... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 21:02