Premierul Victor Ponta a spus la finalul intalnirii de la Bruxelles, ca in drum spre aeroport, o sa il caute pe presedinte pentru intalnirea de miercuri legata de mandatul de reprezentare la Consiliul European.
El a precizat ca la intrevederea avuta saptamana trecuta cu seful statului a fost convenit sa fie organizata o noua intalnire dupa ce el revine de la reuniunea prim-ministrilor din statele membre ale grupului "Prietenii Coeziunii", in care se discuta despre bugetul comunitar pentru perioada 2014-2020.
Ponta a precizat totodata ca ii va solicita presedintelui, inclusiv in scris daca este nevoie, mandatul de a reprezenta Romania la urmatorul Consiliu European, din luna noiembrie.
"Daca presedintele imi da mandatul, ma duc, daca nu imi da mandatul, merge presedintele. Cred ca, pe baza implicarii mele, pot reprezenta Romania foarte bine", a spus Ponta.
Intrebat de jurnalisti daca poate anticipa decizia pe care o va lua presedintele Basescu, Ponta a raspuns: "Este macar unul dintre cetatenii Romaniei care poate anticipa deciziile presedintelui?".
Presedintele Traian Basescu nu a primit solicitare din partea premierului Victor Ponta de a avea o intrevedere miercuri, aceasta urmand a fi stabilita cand va fi adresata solicitare, in functie de agendele celor doi, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu a primit pana la aceasta ora nicio solicitare din partea... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 17:50
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta vor avea o noua intrevedere pentru a discuta despre exercitiul bugetar 2014-2020.
"In privinta exercitiul bugetar al UE 2014-2020, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si prim-ministrul Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, au stabilit ca urmeaza sa aiba o noua intrevedere dupa participarea premierului la intalnirea , din data de 13 noiembrie, ce va avea loc la Bruxelles", se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Seful statului si premierul au cazut de comun acord, se mai arata in comunicat, cu privire la masurile pe care Guvernul urmeaza sa le intreprinda in perioada urmatoare pentru deblocarea platilor pe programele cu finantare europeana, precum si in ceea ce priveste onorarea platilor restante pentru proiectele aflate in faza de implementare, care trebuie sa se faca in cel mai scurt timp posibil.
Potrivit comunicatului mentionat, in cadrul consultarilor s-a facut si o evaluare a stadiului implementarii criteriilor din cadrul MCV si s-a discutat necesitatea ca raportul din luna decembrie 2012 sa cuprinda evaluarile exacte si corecte privind statul de drept din Romania.
Premierul Victor Ponta se va afla la Bruxelles in 13 noiembrie, pentru o intalnire cu prim-ministrii din statele UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii". mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 18:07
Victor Ponta a anuntat ca se va institui, temporar, o administrare speciala la Oltchim, daca niciuna dintre ofertele pentru privatizarea companiei de stat nu este satisfacatoare.
Premierul a mai spus ca termenul de privatizare nu se amana, in conditiile in care vineri va avea loc licitatia publica. In plus, premierul Romaniei a dat asigurari ca nu vor fi acceptate oferte care urmaresc reducerea locurilor de munca.
Seful Guvernului a precizat ca Romania va avea de platit pentru greselile din perioada 2010-2011 in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. In prezent, autoritatile cauta solutii pentru a diminua sanctiunile date Romaniei de catre Comisia Europeana.
In plus, Victor Ponta s-a declarat retinut in ceea ce priveste uniunea bancara, precizand ca nu a abordat subiectul cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul discutiilor de la Bruxelles, purtate luni seara.
"Cum putem sa fim prezenti intr-o uniune bancara, in care nu avem dreptul sa ne spunem parerea? Este un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani. Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie prezenta la masa", a declarat premierul Romaniei.
Ponta a precizat ca pe lista masurilor pe care Guvernul le ia in calcul pentru cresterea incasarilor la buget, pentru perioada 2014-2016, se numara: redevente mai mari, utilizarea mai buna a potentialului energetic a Romaniei, stimularea agriculturii prin TVA diferentiat.
Iata cele mai importante... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:54
Premierul Victor Ponta se intalneste, luni, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu premierul Belgiei, Elio Di Rupo. Pe agenda discutiilor se regasesc subiecte ca politica guvernamentala, fondurile europene, dar si privatizarea Postei Romane.
"In ultimele zile am constat un proces de normalizare a relatiilor intre UE si Romania. Am apreciat pozitia lui Barroso la intalnirea cu Basescu. Obiectivele mele la Bruxelles sunt foarte clare: am de discutat despre partea guvernamentala, fonduri europene si despre urmatorul exercitiu bugetar pentru perioada 2014-2020. Pentru Romania aceasta este cea mai mare provocare. Nu vom mai vorbi despre lovitura de stat data de cei 8,5 milioane de romani", a declarat Ponta, la Targu Jiu, in cadrul unei conferinte de presa.
Vizita premierului Ponta la Bruxelles are loc la trei zile dupa intalnirea presedintelui Traian Basescu cu liderii europeni.
"Presedintele Barroso a intervenit in mod repetat, in ultimele luni, in contextul ingrijorarilor privind statul de dreptul si disputele constitutionale din Romania. Intalnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilant al situatiei, tinand cont de faptul ca Comisia pregateste un raport la sfarsitul acestui an dupa raportul MCV" din iulie, a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen.
Pe de alta parte, Victor Ponta a declarat, duminica, ca ii va explica din nou presedintelui Comisiei Europene ca in Romania nu... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 10:25
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, aseara, dupa intalnirea cu liderii UE, de la Bruxelles, ca "Romania va fi parte a uniunii bancare":
"In mod cert va fi o intrare in trepte. Urmeaza sa luam decizii politice pe tema. Atat timp cat avem un sistem bancar dominat copios de banci din zona euro, nu putem ramane in afara, pentru ca riscam sa se ia decizii si noi sa ne trezim ca ne afecteaza, fara sa stim".
Traian Basescu a purtat, in cursul zilei de vineri, discutii cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Ce a discutat Traian Basescu cu liderii UE
Seful statului a mentionat luna decembrie ca termen pentru o decizie in privinta datei de aderare la spatiul Schengen:
"Am avut in vedere accesul Romaniei in spatiul Schengen, care este o problema tehnica. Mi-am propus ca, daca nu in octombrie, macar in decembrie, sa putem sti cand vom adera la spatiul Schengen".
Presedintele tarii a mai precizat ca tara noastra a solicitat majorarea fondurilor din partea Uniunii Europene:
"Eu am comunicat doua prioritati. Prima este mentinerea unui nivel de finantare suficient pentru fondurile de coeziune. Deci nu ne putem imagina resurse mai mici in exercitiul bugetar urmator. Batalia noastra este pentru o crestere a nivelului de alocare.
Cealalta problema semnalata se refera la Politica Agricolab Comuna. Am solicitat atentie,... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 12:05
Premierul roman Victor Ponta a efectuat miercuri si joi un adevarat maraton la Bruxelles, incercand sa convinga mediile europene ca reformele pe care le-a lansat sunt democratice si nu contravin regulilor fundamentale UE, dar fara sa reuseasca, comenteaza Le Monde in editia online de joi.
Ajutat de un influent birou de lobby bruxelez, liderul social-democrat s-a intalnit pe rand, in afara de jurnalisti, cu presedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz, liderul eurodeputatilor socialisti Serghei Stanisev, presedintele permanent al Consiliului European Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, precizeaza cotidianul francez.
Dupa intalnirea cu Barroso, acesta si-a exprimat "preocuparile serioase" fata de evenimentele recente din Romania, iar Van Rompuy s-a exprimat in termeni asemanatori evocand necesitatea respectarii "principiilor fundamentale pe care se bazeaza Uniunea".
"Premierul le-a tinut acelasi discurs tuturor interlocutorilor sai, pe care se pare ca i-a convins mai mult sau mai putin", comenteaza, de la Bruxelles, autorul acestui material, Jean-Pierre Stroobants, precizand ca Ponta si-a anuntat vointa de a se plia asupra cererilor Bruxelles-ului si de a actiona "imediat", daca deciziile sale, mai ales cea privind destituirea sefului statului, rivalul sau de centru-dreapta Traian Basescu, "nu ar corespunde criteriilor europene".
"Insa legatura evidenta stabilita intre ceea ce se petrece la Bucuresti si dosarul... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 09:16
Vizita premierului Ponta la Bruxelles a continua si joi, cand primul ministru al Romaniei a avut stabilite intrevederi cu Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European si cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Scopul acestor intalniri este acela de a explica acestora situatia politica din Romania.
Miercuri, premierul s-a intalnit cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, alaturi de care a sustinut o conferinta de presa. In cadrul acesteia, Ponta a promis ca referendumul din 29 iulie se va desfasura dupa regula CCR.
Ponta promite la Bruxelles ca referendumul se tine dupa regula CCR
Ponta, la Bruxelles: Romania nu va fi un nou caz de ingrijorare pentru partenerii nostri europeni
Premierul Ponta a facut, joi, dupa intrevederea cu presedintele PES, Serghei Stanisev, o serie de precizari cu privire la suspendarea presedintelui Romaniei.
El a declarat ca Romania se confrunta cu o criza politica interna cauzata de faptul ca Traian Basescu nu se mai bucura de sprijinul majoritatii parlamentare si nici de cel al romanilor.
Ponta a precizat ca decizia de suspendare a fost ratificata de Curtea Constitutionala. El a dat asigurari ca atat Guvernul cat si majoritatea parlamentara vor respecta deciziile Curtii. In plus, Ponta a declarat ca se obliga sa repare greselile in situatia in care Comisia Europeana descopera nereguli in Romania.
"Guvernul roman este ferm angajat fata de standardele europene, statul de drept si... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 11:46
In Romania legea este respectata, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, grup din care face parte PSD).
"Vreau sa spun ca am venit la Bruxelles pentru a ma intalni cu partenerii si colegii nostri europeni doar pentru a reafirma angajamentul meu absolut fata de valorile europene, de statul de drept si fata de aderarea Romaniei nu numai juridic, dar si in privinta tuturor valorilor si procedurilor la standarde europene. Pe scena politica nationala, are loc o dezbatere si o lupta politica intre doua forte politice - una reprezentata de presedintele Basescu si de PDL, afiliat la PPE, iar cealalta de o alianta formata din toate celelalte grupuri politice. Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pe presedinte, in conformitate cu prevederile noastre constitutionale, iar pe 29 iulie va fi organizat un referendum, si poporul roman va vota daca il inlocuieste pe presedinte si sa avem noi alegeri sau daca vrea ca presedintele Basescu sa revina in functie. Acuzatii despre abuzuri au venit dinspre noi cand eram in opozitie, iar acum vin dinspre partidul presedintelui Basescu, dar decizia finala a fost luata luni de catre Curtea Constitutionala, care a spus foarte clar ca procedurile de suspendare sunt constitutionale, iar masurile procedurale luate de Parlament respecta Constitutia", a spus Ponta.
El a adaugat ca va... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:40
A devenit deja un loc comun ca fiecare summit al Consiliului European sa fie unul crucial. Am avut in ultimii ani, nenumarate summit-uri cruciale si chiar politicienii europeni ironizeaza deja aceasta formulare. Toate intalnirile au avut pe agenda solutii pentru criza.
De data aceasta, situatia in Europa este mult schimbata. Castigarea alegerilor prezidentiale in Franta de catre Francois Hollande si obtinerea unei majoritati parlamentare de catre acesta a adus vant in pupa celor care cred Europa poate face si altceva decat austeritate. In plus, situatia politica din Grecia s-a detensionat, cel putin pentru moment.
Asa se face ca Europa asteapta sa mai adauge ceva la pactul fiscal si anume cuvintele "de crestere". Pactul fiscal si de crestere este noua descoperire a Uniunii Europene. De la ideea de crestere economica asteapta miracole Grecia, Portugalia, Spania, dar si tarile din estul Uniunii. Dar alimentarea cresterii economice are nevoie de bani. Si astfel, discutia asupra bugetului pentru perioada 2014-2020 va fi o tema importanta a intalnirii din 28 si 29 iunie de la Bruxelles, iar bugetul Uniunii este vazut ca un motor de crestere. Desigur, asupra temei sunt o serie intreaga de puncte de vedere diferite.
De la statele membre, pana la grupurile politice importante din Europa, exista diferente de opinii asupra viitorului buget european. Comisia Europeana propune o reducere a acestuia, Parlamentul European se impotriveste. O divergenta majora este legata de... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 08:01