Pentru iubitorii de vacante boeme sau romantice, vara incepe in septembrie - plajele se linistesc incet, incet de forfota amatorilor de aglomeratie si all-inclusive, preturile se domolesc si ele si te poti bucura in tihna de toata frumusetea.
Cei mai multi dintre noi iesim din vara lui 2020 nicidecum cu bateriile incarcate, ci mai obositi ca niciodata. Vacantele au fost dictate anul acesta de pandemie - cat mai aproape de casa. Cei care s-au incumetat ceva mai departe au avut multe batai de cap, cu acte suplimentare, teste COVID si riscurile schimbarii regulilor, de pe o zi pe alta. Impredictibilitate totala.
Totusi, cu si fara pandemie, nu se poate trai in stres continuu, fara sa-ti tragi sufletul, departe de toate grijile, macar cateva zile.
In septembrie - ba chiar si-n octombrie - destinatiile de vis si cel mai aproape de noi raman insulele Greciei.
Plaje si golfuri dumnezeiesti, cu nisip fin sau pietricele de marmura in toate culorile si stanci spectaculoase, mari in infinite si ireale nuante de albastru, linistite ca un lac sau cu valuri mereu cristal de limpezi, munti si paduri verde smarald, livezi de maslini, orase vechi cu stradute pietruite, cu tufe de busuioc si rozmarin tasnind salbatic pe marginea drumului, case cu garduri colorate si muscate la ferestre, situri arheologice, sate pescaresti, taverne unde seara se strang batranii locului si sporovaie despre politica si fotbal (acum, probabil, si despre pandemie), specialitati delicioase gatite de... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 00:01
Situatia ramane dramatica in insula Samothraki, din nordul Greciei, unde sunt blocati peste o mie de turisti, printre care sute de romani, dupa ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat.
O nava rapida, inchiriata de autoritatile grecesti, ar urma sa inceapa azi evacuarea turistilor, potrivit Mediafax, care citeaza o publicatie locala.
Astfel, a fost inchiriat catamaranul Andros Jet, o nava rapida alcatuita din doua corpuri de plutire. Aceasta va efectua cateva curse intre Samothraki si orasul Alexandroupolis din Grecia continentala, in cursul zilelor de miercuri si joi.
Totusi, Digi24 noteaza ca aceste curse vor transporta doar pasageri, nu si masini, insa multi turisti au venit cu masinile personale in vacanta.
O romanca blocata pe insula a declarat pentru sursa citata ca nu are cum sa ajunga in Romania, intrucat nu are bani de bilet de avion.
"Nu avem cum sa ajungem in Romania, noi ajungem pe continent si apoi ce facem? Nu avem 500 de euro sa dam la avioane, sa ajungem in Bucuresti. Nu avem ce face pur si simplu. Mancarea din supermarket se imputineaza, este o criza locala si nu mai e mancare. Situatia este cat de poate de serioasa. Fara sa dramatizez, noi ne-am pastrat calmul, nu murim, suntem in viata, dar totusi este o situatie serioasa", a afirmat Elena Luiza Mihalachi pentru Digi24.
Alti turisti blocati pe Samothraki au publicat poze pe retelele sociale si fac apel la autoritati sa ia masuri cat mai repede.
Still... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:08
Sute de romani sunt printre cei 1.500 de turisti blocati pe insula Samothraki, din nordul Greciei, dupa ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat.
Situatia e dramatica, deoarece pe insula au izbucnit si incendii de vegetatie, care iau amploare. Oamenii se plang ca au ramas fara bani, fara mancare si ca dorm pe unde apuca. O noua nava ar urma sa vina abia miercuri, scrie presa elena, relateaza Digi24.
Sute de masini, turisti nervosi si un haos general - asa arata portul insulei grecesti Samothraki, in plin sezon estival. Totul din cauza ca feribotul care facea legatura cu restul Greciei s-a stricat. La fel s-a intamplat si cu nava trimisa pentru a-l inlocui.
In jur de 1.500 de oameni - greci, romani, bulgari, sarbi si francezi - vor sa paraseasca insula. Si-au lasat masinile in port, ca sa aiba sanse mai mari sa se urce pe primul feribot care va veni, si dorm pe unde apuca. Unii si-au intins corturile, altii au gasit cazare la suprapret.
Primaria a permis unor turisti sa doarma in cladiri ale municipalitatii.
O romanca blocata pe insula acuza oficialii greci ca au dat informatii contradictorii:
"Problema tine, de fapt, de mai multe zile si am aflat putin cate putin in ultimele noastre zile de vacanta. Ne-am chinuit sa cautam cazari, bineinteles ca totul era complet full, oamenii s-au culcat pe jos, pe izoprene, in vant, prin masini, care cum a putut.
Continuam sa fim ademeniti cu cate un feribot imaginar care ba vine, ba nu vine,... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 08:22
Grecia, a sasea cea mai vizitata destinatie turistica din Uniunea Europeana, ar putea duce sectorul turismului la un nou nivel daca aloca mai multe resurse iar statul elimina barierele care blocheaza intrarea de noi capitaluri, sustine presedintele Greek Tourism Confederation (SETE), Yiannis Retsos, transmite Bloomberg.
"Chiar daca aproape 30 de milioane de turisti in perioada mai-septembrie este un numar urias, cifra ar putea ajunge la 40 de milioane daca sezonul turistic ar fi extins la noua luni. Pariul actual este sa imbunatatim produsul turistic si sa avem valoare adaugata care sa atraga nu neaparat mai multi turisti dar mai bogati astfel incat sa avem mai multe venituri", a declarat Retsos.
Turismul este cea mai importanta industrie din Grecia, in conditiile in care sosirile au crescut cu 10% in 2017 pana la 27,2 milioane iar veniturile generate au trecut de 14,5 miliarde euro, potrivit Bancii Centrale a Greciei. In total, calatoriile si turismul au contribuit cu 32,8 miliarde euro la economia Greciei in 2016, fiind responsabile pentru 18,6% din PIB-ul Greciei in acel an, potrivit World Travel & Tourism Council, organism care se asteapta ca cifra sa creasca la 23,8% din PIB in 2027.
Insa, Retsos apreciaza ca pentru a creste sosirile de turisti la 36 de milioane iar veniturile la 20 de miliarde de euro pana in 2021, Grecia trebuie sa investeasca aproximativ sase miliarde euro pe an.
"Chiar daca este o cifra mare, exista investitori straini interesati", a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 14:58
Cu tavernele-i pitoresti, plajele uluitoare cu nisip fin sau pietris de marmura, Grecia va ramane intotdeauna o tinta pentru orice turist intrat in concediul estival.
Daca vrei sa eviti aglomeratia si sa te refugiezi pe o insula elena trebuie sa te informezi din timp si care sunt cele mai retrase plaje din zona, astfel incat sa te bucuri din plin de vacanta, arata The Telegraph.
Gardenos - Corfu
De dimensiuni apreciabile, peste 1,5 kilometri lungime, si cu un nisip fin care iti calauzeste pasii spre mare, Gardenos este o plaja destul de retrasa la extremitatea sud-vestica a insulei Corfu.
Sezlongurile nu sunt deloc scumpe, cateva taverne strajuiesc plaja, iar singura perioada in care turistii par sa dea navala cu nemiluita este luna august, cand toata insula clocoteste sub asaltul vizitatorilor.
Foto: Flickr/Katie Belle
Atentie, marea se dovedeste destul de adanca in apropierea tarmului, asa ca nu este o plaja extrem de sigura pentru familiile cu copii.
La doi pasi de plaja, hotelul-restaurant Boukari Beach ofera cazare la preturi ce incep de la 35 de euro, ceea ce face din Gardenos o destinatie perfecta si pentru cuplurile cu un buget redus de vacanta.
Voutoumi - Antipaxos
Cea mai mica insula din Marea Ionica este un loc al fericirii edenice. Pe micutele plaje din Antipaxos te poti desfata cu privelistea apelor indigo-turcoaz ale marii, iar linistea iti este sigurata pe deplin, in conditiile in care nici populatia locala nu depaseste 100 de... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 00:00
Grecia are mii de insule, din care cateva zeci sunt puse deja la vanzare. In cativa ani se asteapta ca o parte dintre acestea sa fie instraintate.
Cert e ca statul elen poate iesi din situatia financiara "disperata" vanzand o parte dintre acestea, apreciaza Business Insider, care pune pe tapet si preturile celor mai ieftine insule de vanzare.
Cele mai ieftine pot fi cumparate si cu 3 milioane de euro, adica mai putin decat o casa in Londra.
O astfel de insula este Lihnari, care, in realitate, este o peninsula. Se afla la o distanta de 10 minute de Corint si insumeaza aproape 400.000 de metri patrati.
Pretul a fost recent injumatatit, iar proprietarii isi doresc sa vanda cat mai curand. Pe Lihnari este retea de apa curenta, exista cateva proprietati luxoase, o strada si maslini.
Insula Gaia are acelasi pret, 3 milioane de euro, aceasta aflandu-se in Marea Ionica si fiind partial dezvoltata. Insula numara 175.000 de metri patrati si are renumele de "locul de joaca al ...citeste mai departe despre "Cele mai ieftine insule grecesti aflate la vanzare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 18:47
Numarul de insule ce pot fi cumparate ar putea creste in viitor, dupa ce Grecia a anuntat ca are in vedere scoaterea la vanzare a insulelor sale nelocuite. Persoanele interesate de tranzactiile cu insule pot participa deja la o licitatie in care este scoasa la vanzare o insula nelocuita a Greciei.
Organizatia Nationala de Turism din Grecia anunta ca exista 6.000 de insule de dimensiuni diverse in arhipelagul grecesc. Din acestea, numai 227 sunt locuite, astfel ca restul pot fi scoase la vanzare.
Pretul de vanzare pentru o astfel de insula este situat in jurul a cateva milioane de euro, potrivit thejournal.ie
In prezent, a fost scoasa la vanzare o insula nelocuita a Greciei, anunta thejournal.ie, citand site-ul privateislandsonline.com. Este vorba de o insula cu o suprafata de 170 de acri, cu doua porturi naturale, doua plaje naturale si paduri, situata in Marea Ionica.
Documentatia necesara si autoritatiile de constructie sunt disponibile pentru cumparatori, mentionandu-se ca acestia pot realiza constructii pe o suprafata de 185.000 de metri patrati. In plus, exista si alimentare cu apa pe aceasta insula.
Autoritatile din Grecia sunt constiente de perspectivele economice oferite de vanzare de insule
Grecia ar putea obtine bani de pe urma insulelor nelocuite, a declarat premierul grec Antonis Samaras, cat timp aceasta masura nu pune in pericol securitatea nationala.
Premierul grec este de parere ca investitiile reprezinta cheia revigorarii economiei... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:39
Insulele grecesti au inceput sa fie scoase la vanzare de catre familiile mostenitoare, dupa introducerea unor taxe usturatoare pe proprietate in cadrul programului de austeritate.
Potrivit cotidianului elen Kathimerini, primii cumparatori ai acestor insule sunt membri ai familiilor regale arabe.
Surse din piata imobiliara au declarat pentru ziarul grec ca mai multi proprietari, in special familii care au mostenit insulele, incearca sa le vanda rapid pentru a evita noile taxe, acceptand preturi mai mici si concesii substantiale.
Potrivit Kathimerini, insula Oxeia din Marea Ionica, mostenita de familia greco-australiana Stamoulis, a fost vanduta recent unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru 5 milioane euro, dupa ce fusese cotata initial la 6,9 milioane euro.
Insula Patroklos, situata in largul varfului peninsulei Attica, ar putea fi de asemenea vanduta in curand.
Insula Scorpios, din Marea Ionica, detinuta de mostenitorii familiei Onassis, este de asemenea pe piata de cativa ani. mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 15:00
Zona euro incearca din nou sa salveze Grecia, de data aceasta cu ajutorul creditorilor privati care vor fi nevoiti sa inlocuiasca datorii de 30 de miliarde de euro care vor ajunge la scadenta cu datorii cu termene de maturitate mai lungi. La schimb, Grecia isi scoate la vanzare activele. "In momentul in care se va ajunge ca statele sa-i administreze teritoriile, vom vedea cel de-al III-lea razboi mondial, iar scenariul e acelasi ca in cazul primelor doua: razboaie: datorii imposibil de platit", a declarat pentru Bloombiz.ro, analistul financiar Ilie Serbanescu. Potrivit analistului, aceasta este singura solutie care ar putea salva Grecia.
In opinia sa, investitorii privati trebuie implicati intrucat o parte din vina li se datoreaza.
"In capitalism se fac investitii pe risc propriu, iar bancile nu vor sa piarda nimic. Pun statele sa le acopere pierderile. Au devenit un fel de judecatori, procurori, ceea ce este complet caraghios.
Punandu-i la plata poate se creeaza prima bresa pentru a le taia din statutul privilegiat si nemeritat. Se tem ca vor ajunge in situatie de faliment? Ori suntem in capitalism ori in comunism. Daca bancile pretind ca sunt serviciu public, atunci sa functioneze fara profit", a declarat Ilie Serbanescu.
Analistul financiar, Bogdan Baltazar, spune ca intr-adevar bancile au gresit, impingand creditarea mai mult decat era prudent, ca si in cazul Romaniei.
De aceea, acum sunt nevoite sa contribuie la depasirea unor situatii dificile.
Analistul nu... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 16:07