Indonezia a sfidat ambitiile teritoriale ale Beijingului in regiunea Marii Chinei de Sud si a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice "Marea Natuna de Nord".
Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritima Arif Havas Oegroseno a prezentat intr-o conferinta de presa, la Jakarta, o noua harta cu noul nume al teritoriului respectiv, relateaza CNN.
"Este necesar sa actualizam numele marii si sa prezentam ONU un raport despre noile frontiere", a declarat Oegroseno pentru agentia proguvernamentala de stiri Antara.
"Acest (sistem) va permite comunitatii internationale sa stie al cui teritoriu strabat", a adaugat el.
Revendicari teritoriale
Marea Chinei de Sud, presarata de sute de insulite, recife si bancuri de nisip, este o ruta cruciala in transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zacaminte de petrol si gaze naturale.
China revendica intreaga mare, insa Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei si Malaysia, tari riverane, au formulat la randul lor revendicari teritoriale concurente asupra unor parti ale marii in zona tarmurilor lor.
China a investit masiv, in ultimii ani, in construirea si militarizarea unor insulite artificiale in Marea Chinei de Sud.
Alte tari din regiune au desfasurat la randul lor, la o scala mai mica, mijloace militare pentru a-si sustine revendicarile.
Indonezia insista ca nu se amesteca in disputa de la Marea Chinei de Sud, in pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 14:46
China si-a exprimat "opozitia ferma" fata de declaratiile sefului Pentagonului, Jim Mattis, care a criticat, in timpul unui summit de aparare regional din weekend, "militarizarea" Marii Chinei de Sud.
Washingtonul si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de constuirea de insule artificiale in regiune de catre China, actiune care ar reprezenta o amenintare la adresa libertatii navigatiei in zona care reprezinta o importanta artera pentru comertul international, informeaza AFP.
Marea Chinei de Sud, in care se crede ca s-ar afla depozite insemnate de petrol si de gaze si care este revendicata de mai multe state, este o potentiala zona de conflict militar in Asia.
"Scopul si efectul activitatii Chinei in Marea Chinei de Sud sunt diferite de cele ale altor tari in cateva aspecte importante", a declarat Mattis. Potrivit acestuia, "militarizarea" promovata de Beijing si "ignorarea dreptului international" demonstreaza "nepasarea" Chinei fata de interesele altor natiuni.
Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a numit comentariile lui Mattis "iresponsabile" si a acuzat "anumite tari din afara regiunii" ca fac "declaratii eronate".
Beijingul "respecta si protejeaza libertatea de navigare si de survolare a tuturor tarilor", dar se opune "spectacolului de forta al anumitor tari", care "ameninta suveranitatea si securitatea Chinei", a spus purtatorul de cuvant.
Comportamentul Chinei in Marea Chinei de Sud, care este revendicata partial de... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 15:00
Un vas american de razboi a navigat aproape de o insula artificiala construita de China in Marea Chinei de Sud - reciful Mischief -, aceasta fiind prima contestare la adresa revendicarii de catre Beijing a acelor ape, de cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie.
Surse anonime citate de presa americana sustin ca USS Dewey a trecut la 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de Reciful Mischief, relateaza BBC.
Autoritatile chineze sustin ca vasul american a intrat in apele sale "fara permisiune", iar marina sa a avertizat sa paraseasca zona.
"Actiunea intreprinsa de vasul american submineaza suveranitatea si interesele de securitate ale Chinei", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang.
De asemenea, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a spus ca americanii au afectat situatia care se imbunatateste in Marea Chinei de Sud si nu favorizeaza pacea si stabilitatea.
Statele Unite insista insa ca pot desfasura operatiuni in orice ape internationale.
Americanii spun ca nu sunt de partea nimanui in disputele teritoriale, insa au trimis vase si avioane militare in apropierea insulelor disputate, cu scopul de a asigura accesul la rute cheie de navigatie si de zbor.
China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv recife si insule care sunt revendicate si de alte tari.
Reciful Mischief se afla in insulele Spratly, la circa 250 de kilometri vest de Filipine, fiind ocupat de chinezi din 1995, si... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:22
1Intentia liderilor militari de la Tokyo de a trimite cel mai mare vas de razboi al Japoniei in Marea Chinei de Sud, pentru a participa la un exercitiu militar programat de Marina americana in luna mai, a starnit riposta imediata a Beijingului.
Deplasarea vasului heliport Izumo in apele marii revendicate in proportie de 80% de China este vazuta ca o provocare de catre liderii de la Beijing, acestia amenintand cu riposte pe masura, informeaza IB Times.
Nava ar urma sa execute un tur de forta intre Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a se alatura flotei americano-indiene care va participa la exercitiul Malabar, din Oceanul Indian, in luna iulie.
Traseul ar fi o premiera pentru marina nipona, care a stationat in apele controlate de Japonia inca de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar traversarea regiunii maritime pe care China o disputa cu Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia si Taiwan pare chiar un act de bravura.
"Daca Japonia insista sa adopte masuri gresite si ia in considerare chiar interventii militare care sa ameninte suveranitatea si securitatea Chinei, atunci vom fi pregatiti sa raspundem in aceeasi masura", a comentat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.
"Scopul nostru este sa testam capacitatea de lupta a navei Izumo in misiuni de lunga durata. Se va antrena cu Marina Americana in Marea Chinei de Sud", a precizat o sursa din Ministerul Apararii de la Tokyo, citata de Reuters.... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 17:53
Disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud este pe cale sa cunoasca un nou episod incins intre Beijing si Hanoi.
Conform datelor prezentate de Centrul de Studii Strategice Internationale, Vietnamul a demarat lucrari la o pista de aterizare pe una din insulele din zona disputata cu China, relateaza Reuters.
Lucrarile ar permite aterizarea aeronavelor militare si de supraveghere, dupa ce vietnamezii au lungit dimensiunile pistei din arhipelagul Spratly de la 760 metri la 1,2 km.
Insulele din zona sunt un adevarat mar al discordiei intre China si alte cinci state, printre care si Vietnam, arhipelagul Spratly fiind pozitionat chiar pe una din cele mai circulate rute maritime internationale, valoarea marfurilor transportate anual ajungand la 5.000 miliarde dolari.
China a fost cea care a dat startul militarizarii regiunii, construind mai multe insule artificiale pe care a ridicat diverse baze militare si instalatii de radar, iar acum liderii de la Hanoi par sa raspunda cu aceeasi moneda.
Imaginile din satelit supuse analizei expertilor in securitate de la Centrul de Studii Strategice Internationale au aratat ca lucrarile demarate de Vietnam sunt in plina desfasurare.
Oficialii de la Washington recunosc ca sunt la curent cu activitatea intensa demarata de vietnamezi in zona in care China are deja trei insule artificiale amenajate pentru a adaposti avioane de lupta si nave militare.
"Noi ii incurajam pe toti cei implicati in aceasta disputa sa faca pasul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:08
Comandantul flotei americane din zona Asia-Pacific, amiralul Harry Harris, trage un semnal de alarma cu privire la intentiile Chinei in estul Asiei.
Amiralul american sustine ca Beijingul s-a lansat intr-o "ampla operatiune de militarizare a Marii Chinei de Sud", ultimele informatii aratand ca armata chineza a desfasurat mai multe echipamente defensive intr-un teritoriu disputat cu mai multe tari vecine, arata IB Times.
Modificari in peisajul operational
La mijlocul lunii februarie, oficiali militari din Taiwan si un post de televiziune american anuntau instalarea unor baterii de rachete antiaeriene pe Insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.
Mai nou, acestora li s-au adaugat cateva instalatii radar montate pe reciful Cuarteron din arhipelagul Spratly, in vreme ce lucrarile pentru noi piste de aterizare continua pe insulele artificiale construite de China in largul marii.
"In opinia mea, aceste actiuni sunt in masura sa schimbe peisajul operational din Marea Chinei de Sud", a afirmat amiralul Harris.
La putin timp dupa ce comandantul fortelor militare americane din Pacific a iesit la rampa cu aceste declaratii, Washingtonul a venit cu informatii suplimentare care arata ca Beijingul a trimis mai multe escadrile de avioane in baza militara de pe Insula Woody.
Joc dublu
Nu este pentru prima oara cand prezenta avioanelor de vanatoare ale Chinei este semnalata pe Insula Woody, dar, in acest moment,... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 14:50
US Navy intentioneaza sa efectueze patrule in interiorul celor 12 mile marine (22,2 km) de insulele artificiale din Marea Chinei de Sud de doua ori pe trimestru, pentru a reaminti Chinei si altor tari drepturile Statelor Unite in temeiul dreptului international, a declarat luni un oficial american din domeniul apararii.
"Ne vom duce acolo de doua ori pe trimestru sau chiar putin mai mult", a declarat acest oficial, citat de Reuters, care nu a fost autorizat sa discute public despre planurile operationale ale Marinei americane.
"Intentia este de a exercita regulat drepturile noastre in temeiul dreptului international si a reaminti chinezilor si altora punctul nostru de vedere", a mai spus acest oficial.
Oficial militar chinez: Un incident minor poate declansa razboi, daca SUA continua provocarile
La randul sau, Ben Rhodes, consilierul adjunct ale presedintelui american pentru securitate nationala, a declarat luni ca vor fi mai multe demonstratii ale angajamentului militar al ...citeste mai departe despre "Americanii nu se sperie de amenintarile Chinei: Facem manevre in Marea Chinei de cate ori vrem" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 09:42
Planurile Beijingului de a instala baze militare in arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud par sa evolueze nestingherite, in ciuda promisiunii de a inceta orice amenajare a teritoriului din zona disputata intre mai multe state din regiune.
Pe 8 septembrie, satelitii americani au surprins imagini cu a treia pista de aterizare amenajata pe una din insulele artificiale construite de China. Chestiunea poate tulbura discutiile programate intre presedintele american Barrack Obama si presedintele Xi Jinping, in timpul vizitei acestuia, de saptamana viitoare, la Washington, anunta CNN.
Inca o baza militara
Imaginile analizate de expertii Centrului de Strategii si Studii Internationale (CSIS) din Washington scot la iveala o a treia pista de decolare pentru avioane militare amenajata de China pe insulele artificiale construite in ultimul an in Marea Chinei de Sud.
Greg Poling, director al grupului Initiativa pentru Transparenta Maritima in Asia din cadrul CSIS, sustine ca Beijingul reclama dreptul asupra unei fasii de teren de aproximativ 3 kilometri din reciful Mischief.
Fasia este similara pistelor aeriene deja amenajate pe insulele artificiale construite in recifurile Fiery Cross si Subi din arhipelagul Spratly.
"Daca se dovedeste a fi o pista de aterizare, numarul acestor constructii realizate in zona de China pentru avioanele armatei va ajunge la 3.
Toate aceste amenajari au devenit, din avanposturi, insule militarizate in toata regula, cu piste de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 12:16
In ciuda angajamentelor Chinei de a inceta lucrarile in Marea Chinei de Sud, noi dovezi privind continuarea lucrarilor la insulele artificiale si bazele militare construite de Beijing in teritoriul disputat ies la iveala.
Imagini din satelit arata ca pe reciful Fiery Cross, chinezii au reusit sa amenajeze o pista de avioane lunga de 3 km, iar activitatea in zona nu a fost sistata, relateaza Reuters.
Baze operationale
Unul dintre comandantii Armatei americane este de parere ca bazele militare ridicate de chinezi pe cele 7 insule artificiale din arhipelagul Spratly ar putea fi operationale pana la sfarsitul acestui an.
In ceea ce priveste cazul pistei de pe reciful Fiery Cross, aceasta ar putea sa fie gata mult mai curand, dupa cum arata noile imagini surprinse la sfarsitul saptamanii.
Pista de aterizare de 3 km poate sa gazduiasca orice aeronava din dotarea aviatiei chineze, estimeaza expertii in securitate.
Acest lucru inseamna ca incursiunile avioanelor militare chineze in spatiul de deasupra Marii Chinei de Sud se vor inteti si vor acoperi o zona mai mare.
La mijlocul saptamanii trecute, China dadea asigurari ca a terminat amenajarea terenului pe cele sapte insule artificiale din Marea Chinei de Sud, desi nu oferea detalii vizand lucrarile care au fost efectuate.
Vizibile din cer
Imaginile surprinse de satelitii firmei Digital Globe au fost facute publice de Asia Maritime Transparency Initiative si Centrul de Studii Strategice Internationale... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 17:39