Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5% pe an si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014, a anuntat banca centrala.
CA al BNR a hotarat, de asemenea, mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%.
Banca Centrala a reiterat faptul ca "utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare". mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:45
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, a anuntat banca centrala, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, in sedinta din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
'CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare', se precizeaza in comunicatul BNR.
Din vara anului trecut si pana in prezent, Banca Centrala a decis, in sase randuri, reducerea dobanzii de politica monetara.
Astfel, CA al BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate 0,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.
In data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar in 4 februarie a mai taiat 0,25 puncte procentuale din dobanda,... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 14:31
Prognozele economistilor intervievati de Business24 au fost confirmate de decizia BNR, care a redus dobanda de politica monetara la 3,75%, un nou minim istoric.
Prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata, BNR face tot posibilul pentru a stimula creditului in moneda locala.
"Asteptarea noastra este sa vedem o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75% pe an. Insa dobanda care influenteaza creditarea este dobanda interbancara. Aceasta este deja la un nivel foarte scazut, mult sub dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca reducerea unei dobanzii de politica monetara este deja incorporata in pret. Dobanzile interbancare incorporeaza deja in preturile din piata interbacara aceasta reducere si chiar reduceri suplimentare", declara in urma cu o zi pentru Business24 Ionut Dumitru.
De asemenea, conducerea BNR a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18% de la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.
Tot miercuri s-a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 15:03
Banca Nationala a Romaniei a decis in sedinta de luni reducerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25 la suta pe an de la 4,5 la suta, incepand cu data de 1 octombrie.
Ca urmare a acestei decizii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca bancile comerciale vor trebui sa reduca dobanzile la credite, fiind in interesul lor, dar banca centrala este atenta in acelasi timp sa nu stimuleze reducerea dobanzilor la depozite.
Decizia vine in conditiile in care analistii estimeaza ca Romania va reusi sa se mentina in tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2013.
In plus, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR reitereaza ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara, se mai arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale.
Isarescu: Bancile comerciale au interesul sa ieftineasca creditarea
Este in interesul bancilor comerciale sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in lei, dar nu mai este spatiu pentru reducerea dobanzilor la depozite, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, dupa sedinta Consiliului de Administratie al institutiei,... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 13:04
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.
"In sedinta din 28 martie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata in comunicatul de presa transmis de banca centrala.
Banca centrala a Ungariei a decis in urma cu doua zile sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel ca Romania are in prezent cea mai mare dobanda cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Pe de alta parte, Romania avea in februarie si cea mai inalta rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8% (IAPC) si 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
Dobanda de politica monetara va scadea doar cand inflatia va reveni in intervalul dorit BNR
BNR a aplicat ultima reducere de dobanda in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Mentinerea dobanzii a fost anticipata de piata si anuntata, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 14:18
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut luni rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, dar a anuntat o gestionare adecvata a lichiditatii, renuntand la expresia "gestionare ferma".
Potrivit unui comunicat transmis de banca centrala, CA-ul BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, care in prezent se ridica la 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.
"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR.
Anul trecut, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul briefingului de presa care va avea loc la ora 15:00. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:36
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.
Consiliul de Administratie al bancii centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda cheie la 5,50%, iar la sfarsitul lunii martie la 5,25% pe an, potrivit unui comunicat transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) redusese dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%.
Banca centrala a mentinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de joi, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare", se mai arata in comunicat. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 12:30
BNR a anuntat la sedinta de politica monetara de miercuri mentinerea dobanzii cheie la 5,25%, confirmand asteptarile analistilor financiari.
"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Analistii au estimat ca BNR va mai reduce dobanda de politica monetara la 5% in 2013. Potrivit acestora, banca centrala va pastra nivelul dobanzii pana la finalul acestui an la 5,25%.
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca in prezent dobanda cheie este la minimul istoric. mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 13:51
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, incepand cu data de 3 martie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara, potrivit BNR.
Consiliul de administratie al Bancii Centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda cheie la 5,50%.
In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) redusese dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2012, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%.
Totodata, banca centrala a mentinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de joi, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 12:15