Plata unor drepturi salariale necuvenite, lipsa organizarii de concursuri pentru posturi si a unor examene pentru promovarea angajatilor si deficiente financiare privind deplasarile in strainatate sunt cateva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi privind situatia financiara pe anul 2017 la Institutul Cultural Roman.
Misiunea de audit financiar desfasurata in 2018 la ICR a dus la constatarea mai multor "denaturari semnificative ale situatiilor financiare".
Potrivit raportului public, masurile din deciziile anterioare ale Curtii de Conturi nu au fost implementate, iar valoarea totala a abaterilor identificate depaseste pragul de semnificatie stabilit in etapa de planificare a misiunii de audit financiar.
Din aprilie 2017, Institutul Cultural Roman este condus de Liliana Turoiu.
Pe parcursul misiunii, ICR a luat si masuri de corectare a unei erori determinate de faptul ca au fost scoase din evidenta contabila bunuri reprezentand mijloace fixe - autoturisme, in suma de 136.000 de lei, pentru care s-au intocmit procese-verbale de casare, fara efectuarea operatiunilor de valorificare a acestora prin dezmembrare si recuperare de materiale, vanzare sau predare catre centre de colectare deseuri.
In timpul misiunii de audit, conducerea ICR a luat masuri pentru reintroducerea in gestiune a mijloacelor de transport uzate.
Tot in timpul misiunii de audit a fost inregistrata in evidenta contabila scoaterea din evidenta a furnizorilor prescrisi, pentru suma... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 12:05
O petitie pentru scoaterea Institutului Cultural Roman (ICR) de sub tutela politica a strans peste 3600 de semnaturi in decurs de o saptamana si a fost depusa la Presedintia Romaniei, vineri.
Petitia este initiata de scriitorii Radu Vancu si Mircea Cartarescu si a fost postata online.
Una dintre schimbarile propuse ar viza, printre altele, personalul ICR din strainatate. Concret, angajatii sa treaca din subordinea Ministerului de Externe in cea a Institutului Cultural.
Iohannis: Conducerea ICR se schimba pe sest. Ma ingrijoreaza
Cei doi initiatori solicita reformarea ICR, in asa fel incat institutia, odinioara performanta, sa poata renaste. Printre masurile propuse sunt scoaterea ICR de sub tutela politica, debirocratizarea institutiei si axarea pe contacte intre profesionisti.
Iata textul integral al petitiei:
"Domnule presedinte Klaus Iohannis,
Stim ca intelegeti exact importanta culturii in dezvoltarea unei societati. Numele dumneavoastra s-a legat de prima ...citeste mai departe despre "O petitie pentru scoaterea ICR de sub tutela politica a strans mii de semnaturi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 11:27
Mai multe filme romanesti, precum "Chefu'", de Adrian Sitaru, "Funeralii fericite", de Horatiu Malaele, si "Dialoguri terapeutice", de Andrei Georgescu, vor fi prezentate, incepand de joi, timp de trei saptamani, la Strasbourg.
Incepand de joi si pana pe 9 decembrie, la Cinema Odyssee vor fi proiectate opt lungmetraje si trei scurtmetraje romanesti, conform Mediafax.
Evenimentul, aflat la cea de-a treia editie, este organizat de Institutul Cultural Roman (ICR) din Bruxelles si Asociatia Studentilor Romani din Strasbourg (ADERS).
Pe parcursul celor trei saptamani de film romanesc, patru invitati vor intra in dialog cu publicul. Filmul "Nu sunt faimos, dar sunt aroman/ Nu hiu faimos ama hiu Arman" va fi proiectat in premiera in Franta, in prezenta regizorului Toma Enache.
In cele trei saptamani vor fi proiectate scurtmetrajele "Chefu'", de Adrian Sitaru, "Santul", de Adrian Silisteanu, si "Dialoguri terapeutice", de Andrei Georgescu, si lungmetraje precum "Funeralii fericite", de Horatiu Malaele, "Nu sunt faimos, dar sunt aroman" si "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, fiind invitat actorul din rolul principal Igor Babiac.
Alti artisti invitati la Strasbourg sunt scenaristul Adrian Lustig ("Funeralii fericite") si regizorul Andrei Georgescu ("Dialoguri terapeutice").
ICR Bruxelles sprijina prezentele romanesti pe marile ecrane din Alsacia, in vederea facilitarii accesului publicului larg la productiile si coproductiile noii generatii de... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 13:30
Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei se regasesc pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa.
Lista constituie un instrument important in ceea ce priveste promovarea in randul publicului a subiectului patrimoniului cultural amenintat al Europei, a declarat Denis de Kergorlay, presedintele executiv al Fundatiei Europa Nostra, care finanteaza partial Banca europeana de investitii (BEI), potrivit Mediafax.
Fundatia Europa Nostra, impreuna cu European Investment Bank Institute, ca partener fondator au anuntat, duminica, cele sapte situri culturale europene, cu ocazia European Heritage Congress, organizat la Viena, Austria.
Lista include, alaturi de aceste situri culturale din Romania, obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia si Serbia.
In 2014, pe lista obiectivelor culturale aflate in pericol se mai afla Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho si Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului national din Mafra (Portugalia), cartierul "social" din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun in 1924, si sinagoga din Subotica (Serbia).
Bisericile de lemn din Romania se afla in proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor sapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei a fost alcatuita de fundatia Pro Patrimonio. mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 14:13
Institutul Cultural Roman de la Paris va gazdui, incepand de miercuri, expozitia "Pictori figurativi contemporani romani", ce reuneste lucrari semnate de Nicoae Blei, Augustin Costinescu, Horea Cucerzan, Aurel Dan, Radu Daranga, Cornel Dragan, Ion Grigore, Dan Hatmanu, Nicolae Iorga, Teodor Vescu, informeaza site-ul ICR Paris.
Picturile fac parte din colectia privata a Asociatiei Soleil de l' Est. Vernisajul va fi precedat de lansarea cartii "Presences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l'Est, entre 2009-2012,", aparuta in acest an la Editura Institutului Cultural Roman.
Evenimentul, care se va desfasura in prezenta pictorului Dan Hatmanu, este organizat in parteneriat cu Asociatia Soleil de l' Est de la Tours. Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 8 noiembrie. mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:47
Institutul Cultural Roman (ICR) isi va inchide incepand de vineri filialele din tara, dupa ce acestea au fost infiintate cu mai putin de un an in urma, in octombrie 2012.
La acea data, Andrei Marga, aflat la conducerea institutiei, a demarat un program-pilot de infiintare a unor filiale ICR in provinciile istorice ale Romaniei, ca parte a "efortului de a face activitatea ICR cat mai accesibila celor interesati din intreaga tara". Cu acea ocazie au aparut filiale ale Institutului la Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Craiova.
Inchiderea lor a fost decisa ca urmare a unei analize a impactului actiunilor derulate de acestea, de catre Comitetul Director al ICR.
"In urma unei analize a impactului actiunilor derulate de filialele Institutului Cultural Roman din tara, in raport cu misiunea Institutului, cu prioritatile actuale si cu resursele disponibile, Comitetul Director al ICR a decis incheierea acestui program-pilot. In consecinta, incepand cu 31 iulie 2013, filialele ICR din interiorul tarii isi vor inceta activitatea. ICR le multumeste pentru colaborare si pentru efortul depus tuturor celor implicati in acest demers", se arata intr-un comunicat de presa al ICR.
Presedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, declara, in luna iunie, la audierea din comisiile parlamentare reunite de cultura si politica externa dedicata investirii in aceasta functie, ca se va consulta cu specialisti ai ICR privind filialele din tara. El spunea atunci ca menirea principala a institutului trebuie... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 14:31
Rares Cristian Trifan, directorul Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, a fost desemnat castigator al unui concurs organizat de Institutul Cultural Roman (ICR) Bucuresti pentru ocuparea postului de referent la ICR New York.
ICR a anuntat vineri, pe site-ul propriu, castigatorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Romane din strainatate.
Rares Trifan a fost trimis in judecata, in octombrie 2011, pentru conflict de interese, dupa ce procurorii au stabilit ca, in calitate de director general al Operei, a incheiat, in 23 februarie 2009, un contract cu sine insusi, in calitate de regizor, avand ca obiect regizarea unei opere. In urma incheierii respectivului contract, Trifan a obtinut 7.250 de euro. mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:20
Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei. Taierile au fost aplicate pentru bunuri si servicii (13,5 milioane de lei), cheltuielile de personal (1 milion de lei) si deplasari (47.000 de lei).
Astfel, bugetul ICR a fost redus cu cu 14,5 milioane de lei, si ar trebui sa se incadreze pana la sfarsitul anului intr-un buget de 28,5 milioane de lei, bani care au fost deja cheltuiti, potrivit Mediafax.
In acedste conditii, institutul nu-si va mai putea desfasura proiectele programate pana la sfarsitul anului, intrucat vor fi afectate, printre altele, si pregatirile pentru participarea Romaniei in calitate de tara invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013.
Ministerul Finantelor anuntase ICR, pe 18 iulie, ca urmeaza sa i se reduca bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.
Pe de alta parte, pe 2 august, in cadrul unei conferinte de presa in care conducerea ICR si-a anuntat demisia, presedintele institutului Horia Roman Patapievici a spus ca a discutat cu ministrul Finantelor Florin Georgescu, care a promis ca va sustine la Guvern ca reducerea sa se faca la mai putin de jumatate, pentru ca ICR sa mai aiba buget pana la sfarsitul anului pentru a-si onora angajamentele.
Cum afecteaza noul buget activitatea ICR
"O reducere de aceasta dimensiune a bugetului ICR blocheaza activitatea Institutului, compromite parteneriatele aflate deja in derulare Si afecteaza... mai mult
Duminica, 26 August 2012, ora 11:49
Cea de-a sasea editie a "Noptii Institutelor Culturale" va fi marcata in seara de vineri spre sambata in 14 centre si institute culturale, consumatorii de cultura putandu-se bucura de filme, expozitii de fotografie, lansari de carte, lecturi publice, concerte, teatru, jocuri de societate etc.
Evenimentul este organizat de centre si institute culturale membre EUNIC: British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camoes/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", Institutul Polonez, Centrul Cultural si de Informare al Ucrainei si Centrul Cultural Turc Yunus Emre.
ICR din Bucuresti va sarbatori impreuna cu Wallonie-Bruxelles, programul institutiei din Aleea Alexandru nr. 38 incluzand jazz, dans, poezie, fotografie, film, bere Grolsch, cafea "Gheorghe Florescu" si clatite "Yvelline", multa buna dispozitie si veselie.
Evenimente la Institutul Cultural Roman
In Sala Mare a ICR, intre orele 17.00-18.30 si 20.00-21.30, vizitatorii vor putea sa ia parte la cursuri de dans "Romana", ICR invitandu-i pe bucuresteni la o lectie pentru public sustinuta de maestra Nermina Damian.
Vizitatorii ICR vor putea sa ia parte, incepand cu ora 19.00, la vernisajul expozitiei "Danube, a flowline" a fotografului ceh Pavel Hroch.
De asemenea, pe tot parcursul noptii, la ICR... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 09:58