Atacatorii cibernetici au apelat, in ultimele zile, la imaginea si reputatia unor institutii publice sau companii private din Romania, pentru a transmite e-mail-uri cu continut malitios, avertizeaza specialistii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), intr-o postare pe propria pagina de Facebook.
"Atentie mare la sursa e-mail-urilor primite, in special cele care contin mesaje in care vi se cere efectuarea unei plati sau transmiterea unei cereri de oferta! In ultimele zile, echipei CERT-RO i-au fost raportate incidente in care care atacatorii s-au folosit de imaginea sau reputatia unor institutii publice sau companii private din Romania, pentru a transmite e-mail-uri cu continut malitios.
Scopul principal este distribuirea unor atasamente malitioase, cu capabilitati de ransomware si spyware, pe care utilizatorul sa le acceseze din curiozitate, in incercarea de a afla mai multe informatii. In mesajele primite se cere efectuarea unei plati sau chiar inaintarea unei cerere de oferta. Curiosii care vor sa afle mai multe despre situatie si descarca, apoi executa fisierul atasat, sunt in pericol de a se infecta cu malware", noteaza sursa citata.
Expertii CERT-RO recomanda utilizatorilor de internet sa valideze intotdeauna cu expeditorul informatia primita, in cazul in care informarea primita este suspecta, textul este incorect gramatical sau detine greseli de transcriere. "Daca ati cazut victima unei astfel de tentative, nu ezitati... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:36
Raportul anual de activitate al fiecarei autoritati sau companii publice ar trebui sa fie publicat nu mai tarziu de anul urmator si sa includa un capitol asupra eficacitatii achizitiilor - "value for money" - recomanda Societatea Academica Romana in Raportul Anual 2015.
Motivul este ca astfel creste transparenta in cheltuirea banilor, oferind contribuabililor un instrument suplimentar de control, dar si responsabilitatea functionarilor care le-au coordonat.
Normele metodologice ale Legii 544/2001 prevad oricum ca raportul trebuie sa contina o justificare a bugetului autoritatii (cum sunt atinse obiectivele prin cheltuieli) si pot fi suplimentar completate cu un template pentru un capitol pe subiectul achizitiilor publice.
Din pacate, la ora aceasta nu exista nici un compartiment din Guvernul Romaniei care sa monitorizeze completarea acestui raport, iar Curtea de Conturi e limitata la proceduri si nu poate face legatura necesara intre cat platesc contribuabilii si cat capata in... citeste mai departe despre "De ce nu-si publica institutiile publice rapoartele de activitate - Raport SAR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:57
Romania va avea o o infrastructura de tip cloud destinata eficientizarii activitatii institutiilor publice, in valoare estimata de 76,2 milioane de lei (aproximativ 16 milioane de euro), odata cu lansarea oficiala a proiectului in cadrul unei conferinte de specialitate, organizata miercuri de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI), dezvoltatorul de program.
Finantarea proiectului, pentru care s-a pornit licitatie in data de 1 aprilie, este realizata din fonduri structurale si are loc prin intermediul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) din cadrul Ministerului Societatii Informationale /MSI.
ICI Bucuresti a demarat marti o licitatie deschisa pentru implementarea acestei platforme de cloud computing pentru institutiile publice, dupa cum reiese din informatiile postate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Conform caietului de sarcini, platforma ar urma sa asigure resursele IT de procesare si stocare, precum si comunicatii performante pentru ca ministerele, agentiile si alte institutii locale sau centrale sa aiba posibilitatea sa migreze tehnica de calcul regasita sub forma de centre de date locale sau calculatoare individuale, pe o platforma unica. In acest mod, se estimeaza o reducere a costurilor la nivel local cu administrarea propriei infrastructuri IT, specifice fiecarei institutii.
Obiectivele proiectului 'Infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 13:02
Guvernul Romaniei poarta discutii cu gigantul american de IT Microsoft, pentru un contract in valoare de 33 de milioane de euro.
Contractul dintre Executivul de la Bucuresti si filiala romaneasca a producatorului de software vizeaza utilizarea produselor Microsoft in institutiile publice si in sistemul de invatamant. Pretul acestui acord poate fi mai mare de 33 de milioane de euro, informeaza Ziarul Financiar.
Pe 18 decembrie, Guvernul a discutat in sedinta memorandumul referitor la negocierile purtate cu Microsoft Romania. Astfel, s-a luat in discutie implementarea masurilor aprobate in sedinta din 24 octombrie, printr-un memorandum care a avut ca tema "Masuri necesare pentru utilizarea licentelor Microsoft in institutiile publice si sistemul educational".
Achizitiile ar urma sa asigure nevoile de licentiere a institutiilor publice si sa demareze pe 1 ianuarie 2013, urmand ca suma sa fie achitata in martie 2013, potrivit memorandumului intocmit de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Citeste mai multe despre Guvernul Romaniei si Microsoft, contract de 33 de milioane de euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 10:15
Presedintele Basescu a declarat, la intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca principala concluzie in urma evenimentelor politice din ultimele doua luni este ca institutiile statului - Curtea Consitutionala , Parchetul General sau DNA - au rezistat presiunii politice, confirmand ca Romania este un stat de drept.
Presedintele Traian Basescu a adaugat ca nu este surprins de faptul ca institutiile romanesti sunt capabile sa reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaste bine in urma celor opt ani de cand se afla in functie.
De asemenea, Basescu a afirmat ca Guvernul si majoritatea parlamentara au facut "un lant de abuzuri" in perioada 3 - 6 iulie, insa o parte a acestor abuzuri au fost corectate ulterior de celelalte institutii ale statului, inclusiv de Curtea Constitutionala.
Acest tip de actiuni s-au intamplat in perioada 3 - 6 iulie si parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai tarziu de diferite institutii ale statului, inclusiv Curtea Constitutionala, a spus seful statului.
El a mai afirmat ca spera ca toate institutiile romanesti sa coopereze cu delegatia Comisiei de la Venetia pentru ca membrii acesteia sa poata "avea concluzii corecte" la finalul documentarii pe care o fac in aceste zile la Bucuresti. mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:41
Guvernul va interzice institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate si va obliga conducerea acestora sa diminueze cu 30% cheltuielile de personal si deplasari.
Exceptii de la interdictia de achizitionare a serviciilor juridice nu vor fi posibile decat cu acordul Guvernului sau al consiliilor locale si judetene, conform unui proiect de ordonanta de urgenta.
Documentul interzice autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiilor autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica sa achizitioneze servicii juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare.
"In situatii temeinic justificate", in care activitatile juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare nu pot fi asigurate de catre personal de specialitate juridica angajat in aceste entitati, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura numai cu aprobarea Guvernului, pentru autoritati centrale, regii autonome si companiile nationale, respectiv a Consiliilor locale sau judetene, pentru autoritatile si regiile locale, este unica exceptie acceptata de Executiv.
Proiectul mai obliga conducatorii institutiilor... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 10:56
ANAF va fi reorganizata anul viitor cu opt directii regionale, iar in 2015 numarul de administratii financiare va fi drastic redus, la 20% din unitatile actuale, doar una in fiecare judet, urmand ca directiile regionale de finante publice, vama si garda financiara sa fuzioneze intr-o unica structura.
In prezent, in structura Agentiei nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe langa aparatul propriu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.
Masurile de reorganizare ANAF vor fi derulate in baza programului convenit cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International si au fost introduse in noul Program de convergenta, aprobat, miercuri, de Guvern.
Principalele imbunatatiri procedurale pe care ANAF le va implementa in perioada 2012-2016 sunt cresterea gradului de declarare electronica la distanta pana la 98% din totalul declaratiilor primite pentru persoanele juridice.
Un alt deziderat este introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili si a standardelor de calitate in domeniul asistentei contribuabililor.
In urma procesului de restructurare ANAF, angajatii vor fi recalificati si redistribuiti catre domeniile deficitare (inspectie fiscala, control vamal ulterior, asistenta contribuabili, structuri dedicate contribuabililor... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 20:31
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustine ca functionarea institutiilor publice reprezinta unul dintre domeniile care trebuie abordat cu prioritate in dezvoltarea economiei.
Miercuri, Consiliul Investitorilor Straini a organizat conferinta "Functionarea administratiei publice: motor de crestere economica", cu scopul de a dezbate cu cei mai inalti oficiali de stat, factori decidenti si reprezentanti ai comunitatii diplomatice aspecte cheie importante in eficientizarea administratiei publice.
La eveniment au partipat Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris si Ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto.
Comitetul FIC a prezentat o analiza a situatiei actuale din Romania in ceea ce priveste administratia publica, efectuata in baza unor rapoarte internationale, precum Raportul Competitivitatii Globale 2010-2011, si a identificat cateva domenii de imbunatatire, precum: coerenta si stabilitatea politicilor publice, activitatea functionarilor publici, transparenta administratiei publice, eficienta cheltuielilor publice si colectarea taxelor.
In cadrul evenimentului, Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris a evidentiat trei aspecte de importanta deosebita in eficientizarea serviciilor publice, respectiv stabilirea unor obiective clare de performanta, responsabilizarea functionarilor publici in vederea atingerii acestor obiective si dezvoltarea capacitatii institutiilor publice, in special in ceea ce priveste conducerea superioara a acestora.
Totodata, Ambasadorul... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:43
Bugetele unor agentii si institutii statului au fost aprobate de comisiile de buget-finante ale Parlamentului, la finalul sedintei de miercuri, fara amendamente admise.
Astfel, bugetele pentru anul viitor ale ANSVSA, Institutului Cultural Roman, Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Oficiului National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor, ORNISS, CNCD, AGERPRES, SRTV, CSM, AEP, CES, SRR, Consilului National de Solutionare a Contestatiilor, AVAS, Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal au fost adoptate de comisiile de buget-finante ale Parlamentului.
In cadrul dezbaterilor, reprezentantii CES si CSM, SRR si ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal au sustinut cateva amendamente ce vizau cresterea bugetelor lor, insa acestea au fost respinse de majoritatea ce sustine actualul guvern.
Comisiile de buget ale Parlamentului vor continua si joi dezbaterea bugetelor unor ministere si agentii. mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 22:30