Atacatorii cibernetici au apelat, in ultimele zile, la imaginea si reputatia unor institutii publice sau companii private din Romania, pentru a transmite e-mail-uri cu continut malitios, avertizeaza specialistii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), intr-o postare pe propria pagina de Facebook.
"Atentie mare la sursa e-mail-urilor primite, in special cele care contin mesaje in care vi se cere efectuarea unei plati sau transmiterea unei cereri de oferta! In ultimele zile, echipei CERT-RO i-au fost raportate incidente in care care atacatorii s-au folosit de imaginea sau reputatia unor institutii publice sau companii private din Romania, pentru a transmite e-mail-uri cu continut malitios.
Scopul principal este distribuirea unor atasamente malitioase, cu capabilitati de ransomware si spyware, pe care utilizatorul sa le acceseze din curiozitate, in incercarea de a afla mai multe informatii. In mesajele primite se cere efectuarea unei plati sau chiar inaintarea unei cerere de oferta. Curiosii care vor sa afle mai multe despre situatie si descarca, apoi executa fisierul atasat, sunt in pericol de a se infecta cu malware", noteaza sursa citata.
Expertii CERT-RO recomanda utilizatorilor de internet sa valideze intotdeauna cu expeditorul informatia primita, in cazul in care informarea primita este suspecta, textul este incorect gramatical sau detine greseli de transcriere. "Daca ati cazut victima unei astfel de tentative, nu ezitati... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:36
La pachet cu proiectul de rectificare bugetara, Ministerul de Finante a publicat proiectul de ordonanta care, sub titlul generic de "reglementarea unor masuri fiscal-bugetare", modifica mai multe legi cu intentia declarata de a aduce statului venituri suplimentare sau de a face economie la buget.
Prezentata drept actiune decisiva pentru reducerea aparatului bugetar, Ministerul de Finante propune suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice.
Miza deciziei de suspendare a concursurilor: angajari pe banda rulanta, de vineri pana joi, a oamenilor de partid
Surse politice au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca efectul acestei masuri nu va fi deloc spectaculos din cauza ca, de la aflarea informatiei, in institutii s-a declansat un val de angajari, in special in institutiile subordonate ministerelor, unde conducerile au primit "in plic" liste cu oameni care trebuie urgent angajati.
Pentru facilitarea operatiunii, sedinta de guvern in care va fi aprobat proiectul Ministerului de Finante, care trebuia sa se organizeze luni, a fost amanata pentru joi.
Pachetul de masuri "de austeritate" contine totusi o exceptie notabila: cresc salariile tuturor angajatilor din Ministerul de Finante, cu justificarea "pentru a evita materializarea riscului crearii de disfunctionalitati in activitatea specifica a ministerului", in conditiile in care "nivelul de salarizare este inferior altor institutii... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 19:42
Senatul a adoptat, in sedinta plenului de miercuri, in unanimitate (75 de voturi 'pentru'), o propunere legislativa prin care este eliminata obligativitatea aplicarii stampilei in institutiile publice, cu exceptia cazurilor in care utilizarea acesteia este impusa in mod expres, prin legi speciale.
"Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica, precum si persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice", se stipuleaza in proiectul de lege.
De asemenea, actul normativ adoptat de Senat prevede ca "fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entitatilor fara personalitate juridice, precum si persoanelor juridice de drept public aplicarea stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoane din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia".
Prevederile propuse in proiectul de act normativ nu se aplica persoanelor carora prin legi speciale li se impune expres folosirea stampilelor in cadrul exercitarii unor profesii reglementate.
In expunerea de motive, initiatorii propunerii legislative arata ca "la ora actuala, stampila nu mai... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 19:30
Dupa modificarile votate saptamana trecuta la Comisia de Buget din Camera Deputatilor, institutiile publice sunt singurele scutite de obligatia de a plati contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului, care aplica mecanismul platii defalcate.
Justificarea oficiala a acestei decizii: Exceptarea se face, potrivit documentului, "datorita sistemului de evidenta contabila si a procedurilor de achizitie publica, aspecte ce ingreuneaza aplicarea acestui mecanism de defalcare a TVA."
Decizia Comisiei de Buget este, insa, contrara scopului initial al ordonantei - Ministerul de Finante si premierul Mihai Tudose explicau, in urma cu cateva luni, cand au vorbit de posibilitatea ca Guvernul sa introduca Split TVA, ca firmele de stat vor fi primele care vor intra in acest sistem, atrage atentia Curs de Guvernare.
Cine intra obligatoriu in sistemul de plata defalcata al TVA
Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA restante, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 21:37
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe si amenzi au obligatia sa accepte si plata cu cardul.
Legea fusese respinsa initial de seful statului pe motiv ca era neclara si ar fi putut genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare.
Mai exact, in textul ...citeste mai departe despre "Institutiile publice, obligate sa accepte plata cu cardul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 21:33
Cum ar fi sa platim toate darile la stat din fata calculatorului? Dar sa trimitem online toate documentele si sa primim acasa actele solicitate institutiilor? V-ati gandit daca vom ajunge vreodata sa gasim toate informatiile necesare in lucrul cu statul pe Internet si sa nu mai existe cozi imense?
Guvernul a demarat un program prin care spera sa aduca serviciile publice in secolul 21.
Acesta se numeste GovITHub si are ca scop atragerea unor specialistii IT care sa vina cu idei si proiecte de actualitate si sa transforme modul in care statul interactioneaza cu cetatenii si cu oamenii de afaceri.
Executivul va oferi si 10 burse lunare de 2.000 euro, pe o perioada de 6 luni, specialistilor care doresc sa se implice in eficientizarea administratiei. De asemenea, sunt primite cu bratele deschise si persoanele care vor sa lucreze voluntar sau ocazional.
GovITHub are deja un consiliu interimar, cu rol in coordonarea generala a programului, din care face parte si Dan Nechita, cu ...citeste mai departe despre "Ca stat, suntem in Epoca Bronzului: GovITHub ar trebui sa aduca institutiile publice in secolul 21 - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 August 2016, ora 07:05
Raportul anual de activitate al fiecarei autoritati sau companii publice ar trebui sa fie publicat nu mai tarziu de anul urmator si sa includa un capitol asupra eficacitatii achizitiilor - "value for money" - recomanda Societatea Academica Romana in Raportul Anual 2015.
Motivul este ca astfel creste transparenta in cheltuirea banilor, oferind contribuabililor un instrument suplimentar de control, dar si responsabilitatea functionarilor care le-au coordonat.
Normele metodologice ale Legii 544/2001 prevad oricum ca raportul trebuie sa contina o justificare a bugetului autoritatii (cum sunt atinse obiectivele prin cheltuieli) si pot fi suplimentar completate cu un template pentru un capitol pe subiectul achizitiilor publice.
Din pacate, la ora aceasta nu exista nici un compartiment din Guvernul Romaniei care sa monitorizeze completarea acestui raport, iar Curtea de Conturi e limitata la proceduri si nu poate face legatura necesara intre cat platesc contribuabilii si cat capata in... citeste mai departe despre "De ce nu-si publica institutiile publice rapoartele de activitate - Raport SAR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:57
Romania va avea o o infrastructura de tip cloud destinata eficientizarii activitatii institutiilor publice, in valoare estimata de 76,2 milioane de lei (aproximativ 16 milioane de euro), odata cu lansarea oficiala a proiectului in cadrul unei conferinte de specialitate, organizata miercuri de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI), dezvoltatorul de program.
Finantarea proiectului, pentru care s-a pornit licitatie in data de 1 aprilie, este realizata din fonduri structurale si are loc prin intermediul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) din cadrul Ministerului Societatii Informationale /MSI.
ICI Bucuresti a demarat marti o licitatie deschisa pentru implementarea acestei platforme de cloud computing pentru institutiile publice, dupa cum reiese din informatiile postate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Conform caietului de sarcini, platforma ar urma sa asigure resursele IT de procesare si stocare, precum si comunicatii performante pentru ca ministerele, agentiile si alte institutii locale sau centrale sa aiba posibilitatea sa migreze tehnica de calcul regasita sub forma de centre de date locale sau calculatoare individuale, pe o platforma unica. In acest mod, se estimeaza o reducere a costurilor la nivel local cu administrarea propriei infrastructuri IT, specifice fiecarei institutii.
Obiectivele proiectului 'Infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 13:02
Guvernul va interzice institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate si va obliga conducerea acestora sa diminueze cu 30% cheltuielile de personal si deplasari.
Exceptii de la interdictia de achizitionare a serviciilor juridice nu vor fi posibile decat cu acordul Guvernului sau al consiliilor locale si judetene, conform unui proiect de ordonanta de urgenta.
Documentul interzice autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiilor autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica sa achizitioneze servicii juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare.
"In situatii temeinic justificate", in care activitatile juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare nu pot fi asigurate de catre personal de specialitate juridica angajat in aceste entitati, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura numai cu aprobarea Guvernului, pentru autoritati centrale, regii autonome si companiile nationale, respectiv a Consiliilor locale sau judetene, pentru autoritatile si regiile locale, este unica exceptie acceptata de Executiv.
Proiectul mai obliga conducatorii institutiilor... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 10:56