Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.
Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".
Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.
Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?
In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.
O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.
Fara un suport, astfel de proiecte nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro, au declarat reprezentantii grupului UTI, care va asigura lucrarile de montaj si instalatii.
Parcul, detinut de grupul portughez Efacec, se intinde pe o suprafata de 36 de hectare in localitatea Cujmir din Mehedinti
Instalatia va cuprinde 52.000 de panouri fotovoltaice si va produce anual o cantitate de energie care acopera necesarul pentru circa 5.000 de utilizatori casnici.
"Centrala este 100% ecologica si are o durata de viata de 20 de ani. La 31 decembrie vor fi incheiate toate lucrarile, iar statia va intra in functiune si va incepe sa produca energie din primele zile ale anului 2013", au spus reprezentantii UTI.
Efacec este un grup de companii cu sediul in Portugalia, avand 100 de ani de experienta in domeniul energetic si peste 4.500 de angajati. Grupul are activitati in peste 65 de tari la nivel mondial si afaceri de aproximativ 1 miliard de euro.
Portofoliul de activitati cuprinde domenii ca energie (transformatoare, aparatura de medie si inalta tensiune, service in domeniul energetic), inginerie si servicii, transport si logistica.
In cadrul proiectului, UTI va realiza lucrarile de infrastructura de acces, instalatiile electrice generale, automatizarile electrice si sistemul de securitate al obiectivului. Cifra de afaceri auditata a grupului UTI pentru anul 2011 a fost de 160 milioane de euro.... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:50
Doua investitii majore in energie alternativa au fost anuntate recent, in Romania. Adrian Duguleanu, unul dintre actionarii Philro Industrial, care ofera solutii pentru sisteme fotovoltaice, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, de ce investitiile in parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni ar trebui descurajate, care sunt avantajele energiei fotovoltaice si in cat timp se poate recupera investitia intr-un asemenea proiect.
Pentru Dobrogea au fost anuntate foarte multe proiecte de investitii in parcuri eoliene. De curand s-a anuntat deschiderea unui parc de panouri fotovoltaice in judetul Timis. Putem spune ca energia solara a devenit noul trend in domeniul regenerabilelor si in Romania?
Daca analizam din punct de vedere al numarului de potentiali clienti interesati de noul domeniu, raspunsul este afirmativ, putem discuta de un nou trend. Acest lucru este simplu de explicat prin caracterul mult mai modular al acestui tip de investitie.
Oricine dispune de o suma de cateva zeci de mii de euro poate deveni un investitor in energie fotovoltaica. In cazul energiei eoline suma de start este accesibila unui numar extrem de mic de investitori. Ca pondere energetica noul domeniu ramane inca departe.
Putem vorbi de concurenta la nivel national, intre furnizorii de asemenea solutii?
Din punct de vedere al ofertei de echipamente putem vorbi de o concurenta prezenta mai ales in segmentul panourilor fotovoltaice importate pe diverse cai din China. Din punct de... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 14:32
O instalatie fotovoltaica de 1,5 MW va fi inaugurata, miercuri, in Pufesti, judetul Vrancea, de catre Eurowind Energy A/S si Martifer Solar Romania.
Instalatia a fost finalizata la inceputul lunii iulie si a fost conectata la reteaua nationala la inceputul lunii august 2012. Proiectul a fost dezvoltat pentru Eurowind Energy A/S de catre filiala sa, Alpha Wind Renewables Romania SRL, cu sprijinul tehnic al Martifer Solar.
Martifer Solar este parte a grupului Martifer, un grup multinational industrial, cu peste 3.000 de angajati, axat pe constructii metalice si energie solara. Pana in prezent, Martifer Solar a participat la instalarea a peste 200 MW de energie solara fotovoltaica la nivel mondial. In 2011, veniturile din activitatile de baza ale grupului au atins 550 milioane euro.
Eurowind Energy A/S dezvolta investitii in domeniul energiei solare si eoliene in Europa, principalele sale piete fiind Danemarca, Germania, Romania si Polonia.
Pietele romana si poloneza sunt gestionate prin intermediul a doua filiale - Alpha Wind Polska si Alpha Wind Renewables Romania SRL. In parteneriat cu investitori straini, Eurowind Energy A/S investeste aproximativ 100 milioane de euro in fiecare an.
Martifer si Eurowind Energy A/S anunta continuarea investitiilor in Romania
Martifer Solar Romania are in vedere inceperea pe piata romaneasca a altor proiecte de acest tip, in perioada urmatoare.
"Aceasta este prima dintre instalatiile fotovoltaice pe care intentionam... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:02