Tarile africane instaleaza panouri fotovoltaice pana si pe moschei, in timp ce, in Romania, consumatorii care vor sa produca energie din surse regenerabile renunta din cauza legislatiei, a declarat, marti, Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), la conferinta Focus Energetic.
El s-a referit la faptul ca, dupa ce, in iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrica din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptati de la obligatia de a obtine autorizatie de constructie, Parlamentul a modificat recent legislatia, iar aceasta exceptare a fost eliminata.
"Este ceva incredibil. A fost ocolita Comisia de industrii si servicii cu alta prevedere, legata de rezistenta acoperisului. Cand l-am intrebat si pe domnul Iulian Iancu (presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor - n.r.) ce s-a intamplat, una s-a discutat in comisie... Sunt atat de incalcite interesele... Ne iau inainte tarile africane. Un coleg a fost in Maroc, pana si pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunta. Tara lui Papura Voda...", a spus Lefter.
El a amintit si de faptul ca Romania si-a propus o tinta de 27% pentru energia regenerabila pentru anul 2030, iar Comisia Europeana ne-a recomandat sa crestem aceasta tinta pana la 34%.
"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabila da tonul. Altfel spus, nu intamplator se propune... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:04
Uniunea Europeana va renunta, in luna septembrie, la restrictiile impuse importurilor de panouri si celule fotovoltaice provenite din China, respingand solicitarile venite de la producatorii europeni care sustin ca prin aceasta masura blocul comunitar isi va deschide larg portile pentru produsele chineze la preturi de dumping, informeaza Reuters.
Prima data Uniunea Europeana a impus masuri anti-dumping si anti-subventii pentru panourile fotovoltaice si celule fotovoltaice provenite din China in anul 2013 si, ulterior, in luna martie 2017, le-a extins pentru alte 18 luni.
Potrivit unor surse din apropierea discutiilor, Comisia Europeana a propus respingerea unei solicitari care viza o noua prelungire si a obtinut sprijinul majoritatii statelor membre UE.
In prezent producatorii chinezi isi pot vinde panourile fotovoltaice in UE fara taxe daca le comercializeaza la un pret cel putin similar cu un pret minim, care a scazut constant. Daca produsele sunt vandute la un pret inferior celui minim, atunci trebuie sa plateasca taxe de pana la 64,9%.
Uniunea Europeana trebuie sa realizeze un echilibru delicat intre protejarea intereselor producatorilor europeni pe de o parte, si solicitarile importatorilor si celor care vor sa instaleze panouri fotovoltaice, care cer o reducere a costurilor pentru echipamentele de productie a energiei fotovoltaice. In plus, Bruxelles-ul este ingrijorat si de posibilul raspuns al autoritatilor de la Beijing, avand in vedere ca in 2013 cele... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 13:17
Enel S.p.A. ("Enel"), prin subsidiara sa braziliana de energie regenerabila, Enel Green Power Brasil Participacoes Ltda. ("EGPB") a obtinut dreptul de a semna contracte de furnizare a energiei electrice pe o perioada de 20 de ani, in baza unui nou proiect fotovoltaic de 388 MWdc in Brazilia, in urma licitatiei publice A-4 organizata de guvernul federal brazilian prin intermediul Autoritatii de Reglementare a Energiei, ANEEL.
Grupul Enel va investi aproape 355 de milioane de dolari americani in constructia centralei, in conformitate cu investitiile prezentate in planul sau strategic actual.
Contractele de furnizare mentionate, care reprezinta 49% din capacitatea de 791 MWdc oferita in cadrul licitatiei, plaseaza Enel inaintea oricarui alt ofertant pentru energie fotovoltaica, se arata intr-un comunicat remis Business24.
"Succesul acestei licitatii reprezinta un pas inainte pentru Grupul Enel in Brazilia, unde suntem deja unul dintre liderii pietei de energie regenerabila", a declarat Antonio Cammisecra, Directorul Enel Green Power.
"Cei 388 MW care ne-au fost acordati in cadrul licitatiei, reprezinta inceputul unui nou val de investitii al Grupului nostru in Brazilia. Aceasta victorie recenta, impreuna cu celelalte succese notabile pe care le-am inregistrat in cursul anului 2017, subliniaza pozitia noastra clara de leader din punct de vedere financiar si tehnologic in sectorul energiei regenerabile la nivel mondial", sustine Cammisecra.
Centrala solara Sao... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 12:30
Tesla este pe punctul de a da lovitura cu noile panouri solare destinate gospodariilor, acestea imitand perfect un acoperis normal de casa, cel putin pentru un privitor de la nivelul solului.
Compania a postat cateva imagini cu noile produse, iar producatorul aminteste si ca noile panouri au o durata de viata mai mare decat a celor folosite in prezent, mentioneaza revista Quartz.
Spre deosebire de instalatiile fotovoltaice masive care se gasesc in prezent in comert, designul panourilor concepute de Tesla este mult mai discret, iar reusita anunta si o continuare a parteneriatului cu Panasonic in vederea dezvoltarii capacitatilor de stocare a energiei pentru sistemele solare autonome.
De altfel, Panasonic a si fost desemnat producatorul exclusiv al panourilor solare Tesla, acestea urmand sa fie fabricate in Gigafactory 2 din Buffalo, New York, in vreme ce bateriile produse de cele doua companii vor fi realizate in noua uzina Tesla construita in Nevada.
Spre deosebire de panourile fotovoltaice obisnuite, cele produse de Tesla seamana extraordinar de mult cu tiglele unui acoperis obisnuit, insertia celulelor fotovoltaice fiind vizibila doar din aer.
"Trebuie sa facem panourile solare la fel de atractive ca masinile electrice. Scopul este sa avem acoperisuri solare care sa arate mai bine decat cele traditionale, sa produca energie, sa fie mai rezistente, mai ieftine decat un acoperis normal. De ce sa te mai gandesti sa cumperi altceva?", a explicat Elon Musk,... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 00:00
Compania Alyomy din Negresti Oas, judetul Satu Mare, intentioneaza sa deschida o fabrica de panouri fotovoltaice si va achizitiona o linii de productie printr-un proiect cu finantare europeana.
Valoarea investitiei este de peste 910.000 lei (circa 205.000 euro) fara TVA, conform anuntului publicat de companie. Data limitat de depunere a ofertelor este 26 august.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 4 - "Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local", Domeniul major de interventie 4.3 - "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".
Livrarea echipamentelor si punerea in functiune a liniei de productie se va realiza in termen de maximum cinci luni de la data semnarii contractului.
Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a ajuns anul trecut la aproape 1.000 MW, fata de 49 MW la sfarsitul luni 2012, echivalentul a 5% din totalul unitatilor de productie a energiei din Romania. mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 09:05
Compania Lukoil Energy&Gas Romania, din grupul petrolier rus Lukoil, va construi un parc fotovoltaic de productie a electricitatii cu o capacitate de 9 MW pe un teren de langa rafinaria Petrotel din Ploiesti, au declarat surse din piata de profil.
Lukoil a primit autorizatia de constructie a unitatii de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la sfarsitul anului trecut.
Avand in vedere ca pentru instalarea unui MW in panouri fotovoltaice este necesara o investitie de circa 1,5 milioane de euro, valoarea proiectului Lukoil este estimata la aproximativ 13,5 milioane euro.
Reprezentantii companiei declarau, in octombrie 2013, ca iau in calcul constructia unor parcuri fotovoltaice pe cateva terenuri langa rafinaria din Ploiesti. La acea data, reprezentantii Lukoil avansau posibilitatea ca parcurile fotovoltaice sa aiba o capacitate instalata de pana in 12 MW.
Petrotel-Lukoil face parte din grupul petrolier rus Lukoil, care mai detine in Romania si o retea de peste 300 de benzinarii.
In prezent, in Romania exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de aproxumativ 1.000 MW. Dintre sursele regenerabile de energie, cea eoliana este cea mai dezvoltata, cu aproximativ 2.500 MW instalati, echivalentul a 10% din totalul unitatilor de generare a electricitatii. mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:00
Anul 2013 este decisiv pentru investitorii in energie fotovoltaica, in conditiile in care, incepand din ianuarie, numarul certificatelor verzi se vor reduce la jumatate pentru proiectele noi. Si cum nu era de ajuns, industria a mai trecut printr-o cumpana in aceasta vara, cand un amendament adus legii energiei regenerabile a salvat, in ultima clipa, de la faliment, fermele fotovoltaice amplasate pe terenuri agricole.
Noua lege a energiei regenerabile, in vigoare de la 1 iulie, prevede injumatatirea sibventiilor, prin reducerea numarului de certificate verzi de la sase la trei/MW, incepand de anul viitor. In plus, din cele trei, doua vor fi amanate la plata pana in 2017.
Este motivul pentru care investitorii au declansat o cursa infernala pentru finalizarea proiectelor incepute.
"Toata lumea incearca acum sa se conecteze cat mai repede la retea, ca sa prinda sistemul de sase certificate valabil pana la finalul anului. Cine finalizeaza la anul, va mai primi doar trei", a explicat Andrei Ion, vicepresedinte RPAI. Reprezentantul industriei fotovoltaice a explicat ca afacerile din sector sunt inca rentabila in sistemul actual, chiar daca se platesc doar patru certificate din sase, pana in 2017. In schimb, proiectele care nu vor fi finalizate in acest an sunt sortite esecului, avand in vedere ca planurile de business si conditiile de finantare au fost stabilite pe schema veche de certificate verzi.
De altfel, schimbarile legislative din ultima perioada au anulat... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 18:01
Si persoanele care locuiesc la bloc au posibilitatea sa diminueaze costul facturilor la curent electric, cu ajutorul sistemelor de producere a energiei regenerabile.
Din pacate, lipsa unor programe publice de sustinere a investitiilor, problemele de organizare si costurile mari pe care le implica obtinerea autorizatiilor au descurajat pana acum asociatiile de proprietari.
In tarile vestice, aceste solutii se bucura de o larga popularitate si sustinere guvernamentala, dar in Romania, asociatiile de proprietari trebuie sa se descurce pe cont propriu. In prezent nu exista programe publice care sa sustina astfel de investitii, ca in cazul programului de reabilitare termica. Mai mult, Programul Casa Verde, care oricum este blocat din 2011, a exclus din randurile beneficiarilor pe cei care locuiesc la bloc, din cauza numarului mic de solicitari si a problemelor organizatorice pe care le implica (proprietarii trebuie sa fie de acord in unanimitate), potrivit Administratiei Fondului de Mediu.
Cum se calculeaza costurile investitiei
De regula, o familie consuma in medie 3-4 kW/zi. Pentru un kW putere instalata, care genereaza in medie 5-6 kW/zi, sunt necesare instalatii pe o suprafata de 6-7 mp. In ceea ce priveste costurile investitiei, ele se ridica la 1.300-1.350 de euro pentru fiecare kW putere instalata, potrivit calculelor lui Hans Simon, proprietarul companiei EcoApaSol.
Principala problema a sistemelor fotovoltaice pe acoperisurile blocurilor este suprafata... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:10
Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.
Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".
Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.
Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?
In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.
O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.
Fara un suport, astfel de proiecte nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55